Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Spouwmuurisolatie parels

Je bestaande spouwmuur na-isoleren zorgt voor een lagere energiefactuur en een zalig warmtecomfort. Een populair isolatiemateriaal voor spouwmuren zijn EPS-parels. Deze spouwmuurisolatie parels hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en zijn ook vochtwerend en 100% recycleerbaar. Alles over de voordelen, plaatsing, kosten, mogelijke alternatieven, … lees je hier.

Ga snel naar:
Voordelen spouwmuurisolatie parels
Hoe spouwmuur isoleren met parels?
Kosten spouwmuurisolatie parels
Alternatieve isolatiematerialen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn spouwmuurisolatie parels?

Spouwmuurisolatie parels zijn kleine bolletjes van piepschuim. Die bestaan voor 98% uit lucht en voor 2% uit de kunststof polystyreen. Je kan je spouwmuur isoleren met deze lichte, budgetvriendelijke EPS-parels als…

 • je spouw minstens 3 cm dik is.
 • de voegen van je buitenmuur minstens 16 mm dik zijn.
 • je gevel niet te beschadigd is (bv. scheuren en barsten).
 • je gevel niet dampdicht is afgewerkt (bv. met dampdichte verf, geglazuurde stenen, …).
 • je spouw zelf niet te vervuild is met puinresten, cementbaarden, …

spouwmuurisolatie parels

 

Voordelen spouwmuurisolatie parels

EPS-parels zijn een veelgebruikt materiaal om bestaande spouwmuren te na-isoleren. Twijfel je nog tussen deze spouwmuurisolatie korrels of mogelijke alternatieven als PUR-spuitisolatie en ingeblazen glaswol? Dan kan het helpen om kort de voordelen van EPS-spouwmuurisolatie op te sommen:

 • Goede isolatiewaarde: spouwmuurisolatie parels halen een goede isolatiewaarde en staan dus garant voor een optimale thermische isolatie. Let op: er bestaan wel verschillen tussen de soorten EPS-parels. Zo halen HR++ EPS-parels een hogere isolatiewaarde dan HR parels of HR+ parels.
 • Budgetvriendelijk: EPS-parels voor spouwmuurisolatie zijn erg licht en budgetvriendelijk. Er zijn namelijk weinig grondstoffen nodig om dit isolatiemateriaal te vervaardigen.
 • Duurzaam: spouwmuurisolatie korrels zijn niet alleen goedkoop, ze zijn ook duurzaam. Ze gaan lang mee zonder verlies aan isolatiewaarde. Kortom, EPS-parels hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Vochtwerend: EPS-parels zijn het meest vochtbestendige materiaal om je spouwmuur te na-isoleren. Ze zijn dus goed bestand tegen schimmels en verliezen hun isolerende vermogen niet bij contact met vocht. Spouwmuurisolatie parels zijn ook dampopen (ademend). Vocht kan dus ontsnappen, waardoor je mogelijke vochtproblemen efficiënt voorkomt.
 • Milieuvriendelijk: in tegenstelling tot PUR-spuitisolatie is het mogelijk om EPS-spouwmuurisolatie volledig te recycleren. Net als gespoten glaswol zijn deze parels dus weinig belastend voor het milieu.
 • Geschikt voor smalle spouwen: EPS-parels kan je al gebruiken bij smalle spouwen met een dikte vanaf 3 cm. Dat is bv. niet mogelijk bij glaswol (minimale dikte van 5 cm). Wil je zeker zijn van het beste materiaal voor jouw project? Laat je spouwmuur dan eerst inspecteren door een professionele isolatiespecialist.

 

Hoe spouwmuur isoleren met parels?

Je spouwmuur isoleren met parels is specialistenwerk. Je hebt de nodige ervaring, expertise en gespecialiseerde apparatuur nodig voor een optimaal eindresultaat. Een isolatiespecialist volgt doorgaans de volgende stappen:

 1. Spouwmuur grondig inspecteren

  Een vakman inspecteert eerst je buitenmuur. De spouwmuur na-isoleren is namelijk enkel mogelijk als de gevel niet te veel scheuren of barsten vertoont. Anders kan vocht naar de spouw dringen en de isolatie aantasten. Om vochtproblemen te voorkomen mag de gevel ook niet dampdicht afgewerkt zijn. Ook de staat van de spouw is van belang. Door te veel puin- of cementresten kan het isolatiemateriaal niet gelijk verdeeld worden. Het risico op koudebruggen (zwakke plekken in de isolatielaag) is dan groter.

 2. Boorgaten aanbrengen in buitenmuur

  Zijn zowel je buitenmuur als de spouw in goede staat? Dan boort de isolatiespecialist gaten in de voegen van je buitenmuur. Het patroon van die boorgaten hangt o.a. af van het gebruikte isolatiemateriaal, de dikte van de voeg, … Belangrijk: bij spouwmuurisolatie korrels moeten de voegen minstens 16 mm dik zijn.

 3. EPS-parels in de spouw blazen

  De isolatiespecialist blaast de EPS-parels in je spouwmuur met speciale apparatuur. Hij gebruikt daarbij een zachte lijm, zodat de bolletjes goed hechten en een sluitende isolatieschil vormen. Hij werkt ook van beneden naar boven. Zo zorgt hij voor een gelijke verdeling van de EPS-parels, zonder risico op koudebruggen.

 4. Boorgaten dichtmaken

  Zijn de EPS-parels in je spouwmuur aangebracht? Dan maakt de vakman de boorgaten weer netjes dicht. Hij gebruikt daarvoor dezelfde metselspecie als die van je voegen. Zo zie je achteraf niks meer van de boorgaten en blijft het uitzicht van je gevel mooi gelijk.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten spouwmuurisolatie parels

De prijs van spouwmuurisolatie parels hangt vooral af van de oppervlakte van je spouwmuur, de dikte van de spouw en de moeilijkheidsgraad van de werken. Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 20 à 25 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Enkele richtprijzen per type woning:

Type woning Gemiddelde kosten spouwmuurisolatie
met parels (excl. btw en incl. plaatsing)
Rijwoning (97 m²) € 1.940 - 2.425
Halfopen bebouwing (107 m²) € 2.140 - 2.675
Open bebouwing (140 m²)€ 2.800 - 3.500

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, termijnen, voorgestelde isolatiematerialen, … vergelijken. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van verschillende vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

spouwmuur isoleren met parels

EPS-parels of ander spouwmuurisolatie materiaal?

Naast spouwmuurisolatie parels kan je je spouwmuur ook na-isoleren met PUR-spuitisolatie of ingeblazen glaswol (Knauf Supafil). Welke optie is voor jouw project nu de beste keuze? We maken kort de vergelijking tussen EPS-parels en deze 2 alternatieven:

 

1. Spouwmuurisolatie parels of glaswol?

Naast EPS-parels kan je ook minerale glaswol laten inblazen in je spouwmuur. Supafil van fabrikant Knauf Insulation is wellicht het bekendste voorbeeld. Net als spouwmuurisolatie korrels heeft deze minerale inblaaswol een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Twijfel je nog tussen Supafil of parels? Vaak zal de dikte van je spouw de doorslag geven. Voor glaswol moet de spouw namelijk min. 5 cm dik zijn en voor EPS-parels volstaat al een dikte van 3 cm.

Voordelen gespoten glaswol: budgetvriendelijk, vochtwerend, milieuvriendelijk, ook goede geluidsisolatie, …
Kosten gespoten glaswol: € 15 à 20 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

2. Spouwmuurisolatie parels of PUR-spuitisolatie?

Ook gespoten PUR leent zich uitstekend voor het na-isoleren van je spouwmuur. Maar kies je nu best voor spouwmuurisolatie PUR of parels? PUR-spuitisolatie is alvast duurder, maar PUR haalt wel de beste isolatiewaarde van de verschillende soorten spouwmuurisolatie. Bovendien kan je met PUR ook vlot kieren en gaten opvullen. Een vakman spuit dit schuim in de spouw, waarna het uitzet en uithardt. Zo kan je ook in dunne, licht vervuilde spouwen een naadloze isolatieschil creëren.

Voordelen PUR-spuitisolatie: beste isolatiewaarde, duurzaam, vochtwerend, krimpvrij, …
Kosten PUR-spuitisolatie: € 25 à 30 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

Welke soort spouwmuurisolatie kies ik best?

Dat hangt onder meer van de dikte van je spouw en je voegen af, maar ook factoren als de kosten, isolatiewaarde, … spelen een rol. Daarom vraag je best voorstellen aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je gericht de prijzen en voor- en nadelen van de verschillende isolatiematerialen naast elkaar leggen. Dankzij het advies van deze vakmannen krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken tegen een correcte prijs.

Gratis offertes vergelijken? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen