Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Hoe huis isoleren: Stappenplan

Isoleren kan heeft veel voordelen. Je bespaart op je energiefactuur omdat je 50 procent minder warmteverlies hebt. Daarnaast beschermt het ook tegen vorst. In dit artikel kom je meer te weten over de plaatsing & voordelen van verschillende soorten isolatie.

 

Zolderdak isoleren

Als de zolder bewoond wordt of gebruikt gaat worden voor het opslaan van waardevolle goederen die niet bestand zijn tegen extreme temperaturen, moet u het zolderdak isoleren in plaats van de vloer. Een plat dak mag in principe alleen aan de buitenzijde worden geïsoleerd, dus op de dakbedekking. Een schuin dak mag aan de binnenzijde worden geïsoleerd, mits aan de warme kant van het isolatiemateriaal een goed afsluitend dampscherm ( plasticfolie ) wordt aangebracht en mits achter het isolatiemateriaal enigszins wordt geventileerd met buitenlucht. Minerale woldekens met flens kunt u met een nietpistool aan hun flens vastzetten aan de balken. Minerale rotswolplaten kunt u vastzetten door een touw in zig-zagpatroon vast te zetten aan de balken. Dat kan ook met een nietpistool of met spijkers. Als u klaar bent met isoleren, breng dan het plasticfolie goed afsluitend aan en plak de naden dicht. U kunt het ook vast nieten. Als je dakisolatie wil plaatsen, loont het om prijzen te vergelijken. Hier kan je gratis & vrijblijvend prijzen aanvragen voor zolderdakisolatie.

zolderdakisolatie

 

Zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer als de zolder gebruikt gaat worden al bergruimte. Als de zolder echter dienst gaat doen als slaap-, hobby- of studeerkamer, isoleer dan het dak, zodat het vertrek een stuk comfortabeler wordt. Om gevaarlijke condensvorming te voorkomen moet het isolatiemateriaal aan de warme kant ( dus waar gestookt wordt ) zijn voorzien van een dampremmende laag ( plasticfolie of gebitumineerd papier ). Die laag kan al op het isolatiemateriaal zitten of los worden aangebracht, maar onthoud dat hout nooit mag worden opgesloten tussentwee dampremmende lagen. Bescherm uw handen met rubber handschoenen en draag een gezichts- of mondmasker als u de ruimten tussen de dwarsbalken gaat opvullen met isolatiemateriaal van minerale wol. Laat een ruimte van circa 5 cm open voor ventilatie van de vloer erboven. Een goede dikte van een isolatielaag voor een zolder is circa 10 cm. Vul dus zo nodig de bestaande isolatielaag aan. Druk de isolatie niet aan, want hierdoor zou de effectiviteit verminderen. Als polystyreenkorrels worden gebruikt, egaliseer de laag dan met een balkje dat tussen de dwarsbalken door gehaald kan worden.

 

Een buitenmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is een goede manier om te besparen op stookkosten. Een spouwmuur kunt u niet zelf isoleren. Als u het laat doen, informeer dan tijdig of u er nog subsidie voor kunt krijgen. Een massieve muur kunt u wel zelf isoleren, al gaat dit ten koste van het formaat van uw kamers. U past dan dezelfde principes toe als bij het isoleren van een schuin dak. U kunt zo´n muur ook aan de buitenzijde laten isoleren. Sommige aannemers zijn hierin gespecialiseerd. Vraag wel toestemming aan de gemeente. Als je interesse hebt in spouwmuurisolatie, loont het om prijzen te vergelijken. Vraag hier gratis & vrijblijvend verschillende offertes aan voor spouwmuurisolatie

 

spouwmuurisolatie laten plaatsen

 

Waterleidingen isoleren

Waterleidingen kunnen gemakkelijk bevriezen. Isoleer ze wanneer de temperatuur en een ruimte onder nul kan dalen. Breng het speciale isolatiemateriaal voor leidingen aan op de rechte stukken pijp. Bij bochten moet het materiaal worden afgesneden onder de hoek ( aantal graden ) van die bocht. Druk de twee stukken isolatie goed tegen elkaar en plak ze aan elkaar vast met plakband. Sommige van deze isolatiematerialen zijn voorzien van een ander sluitmechanisme. Als de leidingen tegen een buitenmuur aan liggen, moet tussen de muur en de pijp isolatiefolie worden geplakt. Draag rubber handschoenen als kwetsbare plekken zoals bevestigingspunten en scherpe bochten in de leidingen moeten worden geïsoleerd met glaswol. Omwikkel de pijp en het bevestigingspunt met de glaswol. Zorg er echter voor dat tussenstopkranen en dergelijke nog wel terug te vinden zijn.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten