Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Na-isolatie spouwmuur: materialen en prijzen

Bij het na-isoleren van een spouwmuur wordt de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, de zogenaamde spouw, opgevuld met isolatiemateriaal. Dit kan een grote energiebesparing en dus ook een lagere energiefactuur opleveren. In dit artikel vind je geschikte materialen voor spouwmuurisolatie en hun prijs per m2.

Snel naar: wanneer spouwmuur isoleren?materialen voor spouwisolatie & hun prijsaandachtspunten

 

Wanneer spouwmuur na-isoleren?

Vooral oudere woningen gebouwd tussen 1920 en 1980 hebben niet-geïsoleerde spouwmuren; bij nieuwbouwprojecten gebeurt de isolatie van de spouwen tegenwoordig meestal standaard. Om te controleren of je wel een spouwmuur hebt, kan je de bouwplannen van je woningen controleren. Door de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op te vullen met isolatiemateriaal kan je de warmteverliezen flink beperken.

 

 

Geschikte materialen voor spouwmuurisolatie en hun prijzen

Wil je je spouwmuur na-isoleren, dan kan je kiezen uit verschillende materialen. De materiaalkeuze zal een belangrijke rol spelen bij het berekenen van de kosten van de spouwmuurisolatie. Het materiaal wordt doorgaans via kleine gaten die in de muur geboord worden in de spouw geblazen. Hieronder bespreken we alvast drie veelgebruikte materialen voor spouwmuurisolatie, voor een uitgebreider overzicht kan je terecht in het artikel “Soorten spouwmuurisolatie“.

 

1) PUR- schuim

PUR-schuim heeft een uitstekende isolatiewaarde, waardoor het in een vrij dunne laag al goed isoleert. Dit maakt het een erg geschikt isolatiemateriaal voor de wat dunnere spouw. Het schuim vult goed alle kieren op zodat er een goede isolerende laag ontstaat. Het materiaal droogt snel en is bovendien ook goed bestand tegen vocht.

Prijs: 25 à 35 euro per m2 (incl. plaatsing en excl. btw). Vraag hier een prijs op maat aan.

 

2) EPS-parels

Ook met parels uit geëxpandeerd polystyreen kan je een spouwmuur na-isoleren. Deze EPS korrels hebben een goede isolatiewaarde en behouden deze ook lang. Een andere belangrijke eigenschap is hun dampdoorlatendheid. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen verminderd. Meer info over het na-isoleren van spouwmuren met EPS-korrels vind je in dit artikel.

Prijs: 20 à 25 euro per m2 (incl. plaatsing en excl. btw). Vraag hier een prijs op maat aan.

 

3) Minerale wol

Er kunnen ook vlokken minerale wol in de spouwmuur geblazen worden. Het gaat dan om rots- of glaswol. Naast de thermische isolatie bieden minerale wollen ook een goede geluidsisolatie: geluiden van buitenaf zullen beter geweerd worden. Ook de redelijk lage prijs maakt dit materiaal een interessante optie voor spouwmuurisolatie. Meer info over na-isolatie van spouwen met glaswol vind je in dit artikel.

Prijs: 15 à 20 euro per m2 (incl. plaatsing en excl. btw). Vraag hier een prijs op maat aan.

 

spouwmuurisolatie-prijzen

 

Nog enkele aandachtspunten

Je spouwmuur na-isoleren vereist enkele aandachtspunten. Je kan onder meer op volgende zaken letten:

  • Dikte van de spouw: de spouw moet voldoende dik zijn om geïsoleerd te kunnen worden. De dikte van de spouw kan ook bepalend zijn voor de materiaalkeuze; bij spouwen van slechts 3 centimeter dik kies je bijvoorbeeld best voor PUR-schuim omdat dit de beste isolatiewaarde heeft. Het kan gebeuren dat de spouw te dun is om geïsoleerd te worden.

 

  • Geschiktheid van de spouwmuur voor na-isolatie: niet alle spouwmuren zijn geschikt om geïsoleerd te worden. Als je gevel bijvoorbeeld afgewerkt is met een dampremmende laag, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan door het isoleren. De buitenmuur moet overigens in goede staat zijn: het kan nodig zijn om eerst herstellingswerken uit te voeren alvorens de isolatiewerken van start kunnen gaan. Je raadpleegt best een isolatiespecialist om te bekijken of je spouwmuur wel geschikt is voor na-isolatie.

 

  • Ventilatie van de woning: door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie kunnen er plots meer vochtproblemen ontstaan. Dit is vaak te wijten aan slechte of onvoldoende ventilatie. Je kan dan ook voor meer verluchting in de woning zorgen, bijvoorbeeld door ramen of deuren regelmatig te openen of door een ventilatiesysteem te plaatsen.

 

  • Prijsbepalers: wil je je spouwmuur isoleren, dan zullen de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze, het totaalaantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden, de dikte van de isolatielaag en eventuele herstellingswerken die aan de isolatiewerken voorafgaan. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor een premie voor het na-isoleren van je spouwmuur. Op die manier kan je de terugverdientijd van de werken flink inkorten. Natuurlijk is de prijs van spouwmuurisolatie ook afhankelijk van de vakman. Daarom vergelijk je best prijzen van verschillende isolatiespecialisten door meerdere offertes aan te vragen.

 

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Een vakman kan je vertellen of je spouwmuur wel geschikt is voor na-isolatie en wat de beste spouwmuurisolatie is voor jouw situatie. Bovendien kan je dan ook rekenen op een correcte plaatsing van het isolatiemateriaal. Door meerdere offertes aan te vragen kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Vraag hier prijzen op maat aan.

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen