Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Zolderisolatie: hoe te werk gaan?

Via het dak kan heel wat warmte verloren gaan. Je doet er dus goed aan om je dak en zolder goed te isoleren. Zo blijft de warmte goed behouden en zal je minder energie verbruiken, wat uiteraard goed is voor je energiefactuur. In dit artikel ontdek je verschillende mogelijkheden voor het aanbrengen van zolderisolatie.

 

Mogelijkheden van zolderisolatie

zoldervloer isoleren Zolderisolatie vloer

Bij zolders met een houten draagstructuur kan je isolatiemateriaal plaatsen tussen de vloerbalken. Minerale wol, bijvoorbeeld rots- of glaswol, leent zich hier heel goed toe, maar je kan eventueel ook minerale vlokken of PUR schuim gebruiken.

Het is ook essentieel om een dampscherm te plaatsen, en dit moet aan de onderkant van de constructie aangebracht worden, naar de warme kant dus. Aangezien een zoldervloer in de meeste gevallen niet veel belopen wordt, gebruikt men doorgaans een goedkope afwerking, bijvoorbeeld houtpanelen.

Bij een massieve vloer komt de vloerisolatie op de bestaande vloer terecht. Om te beginnen wordt een dampfolie aangebracht, waarop dan de isolatie komt. Meestal kiest men hierbij voor isolatieplaten, maar minerale wol behoort ook tot de mogelijkheden. Dit vereist wel wat meer werk omdat er eerst een houten raamwerk moet voorzien worden voor de wol.

» Ontvang gratis offertes voor vloerisolatie via deze link.

 

dak langs binnen isoleren Dak langs binnen isoleren

Als je de zolderkamer frequent wil gebruiken, moet ze natuurlijk minder onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Om dit te bereiken kan je het dak langs de binnenzijde isoleren. Dan blijft de temperatuur op zolder constanter. Minerale wol is het meest aangewezen isolatiemateriaal als je het dak langs binnen gaat isoleren. Dit materiaal is goed samendrukbaar en makkelijk tussen de kepers te plaatsen.

Je brengt best een isolatielaag aan van 15 à 20 centimeter. Ook hier is een dampscherm nodig, al kan je ondertussen minerale wol verkrijgen waar al een dampscherm op ligt. Dit wordt ook wel een spijkerflensdeken genoemd.

» Ontvang gratis offertes voor dakisolatie via deze link.

 

 

dak langs buiten isoleren Dak langs buiten isoleren

Zolderisolatie langs buiten is ook mogelijk, maar je combineert dit best met grotere dakrenovatiewerken, zoals het vervangen van de dakconstructie of de dekbedekking. Dakisolatie langs buiten is namelijk een vrij drastische ingreep.

Bij deze methode gebruikt men meestal isolatiepanelen uit polyurethaan (PUR). Daarbovenop komt dan een onderdak, een speciale folie die zorgt voor water- en winddichtheid. Daarna worden de tengel- en panlatten geplaatst.

Wil je meer te weten komen over dakisolatie? Klik dan hier om naar het artikel te gaan of vraag gratis prijsoffertes aan.

 

 

 

Hoeveel kost zolderisolatie?

De precieze prijs om je zolder te isoleren hangt af van veel factoren. Uiteraard zullen het gekozen isolatiemateriaal en de totale oppervlakte een grote rol spelen, maar ook de bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad hebben een invloed op de kostprijs. Er zijn bovendien heel wat premies en subsidies die de totale prijs flink kunnen doen zakken.

Om een hellend dak langs binnen te isoleren, mag je gemiddeld rekenen op 20 à 50 euro per m², exclusief binnenafwerking. Wil je het dak langs buiten laten isoleren? Reken dan op 40 à 60 euro per m² (eveneens exclusief afwerking).

Je contacteert best verschillende vakmannen voor een offerte, zodat je aanbiedingen en prijzen kan vergelijken. Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan heel gemakkelijk via onze offertepagina. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Ecologische zolderisolatie

Tegenwoordig is het ecologische aspect van isolatie erg belangrijk. Ook bij zolderisolatie zijn er milieuvriendelijke alternatieven. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om vlaswol, schapenwol, kurk, papiervlokken of hennepwol te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat deze materialen vaak iets duurder zijn dan de traditionele isolatiematerialen.

 

zolderisolatie

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten