Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Cellulose vlokken

Ben je op zoek naar een ecologisch en budgetvriendelijk isolatiemateriaal voor je dak, zoldervloer, binnenmuur, …? Dan zijn cellulose vlokken zeker het overwegen waard. Met een speciale inblaasmachine creëert een isolatiespecialist snel en eenvoudig een naadloze isolatielaag met zulke papiervlokken. Interesse in dit milieuvriendelijke materiaal voor jouw project? In dit artikel lees je alles over isoleren met cellulosevlokken!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
Prijs cellulose vlokken
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven voor cellulose vlokken
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat zijn cellulose vlokken?

Cellulose vlokken zijn gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Na een behandeling met onder meer boorzouten krijg je een soort elastische vlokken die wat lijken op watten. Zulke papiervlokken hechten zich ook makkelijk aan elkaar, waardoor vakspecialisten er snel en eenvoudig een luchtdichte isolatielaag mee kunnen vormen.

Cellulose kan je trouwens ook verkrijgen in de vorm van halfstijve isolatieplaten om een effen oppervlak mee te isoleren. Gaat het echter om moeilijk toegankelijke ruimtes of om onregelmatige oppervlakken? Dan laat je beter cellulose vlokken inblazen. Dankzij die inblaastechniek gaat de plaatsing snel en je bent 100% zeker van een kierloze isolatielaag.

Wil je graag isoleren met cellulosevlokken? Werk dan zeker samen met een isolatiespecialist die veel ervaring heeft met dit ecologische materiaal. Die vind je in een handomdraai via onze offerteservice. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

cellulose vlokken

 

Voor- en nadelen van cellulose vlokken

Bij houtskeletwoningen is cellulose erg populair als isolatiemateriaal. Maar ook bij renovatieprojecten leent het zich uitstekend voor de isolatie van daken, zoldervloeren en binnenmuren. Al zijn er wel een paar voorwaarden om papiervlokken te kunnen gebruiken. Een kort overzicht van de voor- en nadelen:

 

Voordelen cellulosevlokken

  • Erg budgetvriendelijk: de grondstoffen voor cellulose zijn relatief goedkoop. Bovendien kan een vakspecialist die vlokken ook snel en doeltreffend inblazen, waardoor de werkuren meevallen. Die combinatie resulteert in een isolatiemateriaal met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Duurzaam en milieuvriendelijk: cellulosevlokken zijn om meerdere redenen erg milieuvriendelijk. Hout is een hernieuwbare grondstof, het productieproces vergt weinig energie, het gaat om een gerecycleerd materiaal, … Kortom, een toonbeeld van de circulaire economie.
  • Schimmel- en brandwerend: door de toevoeging van boorzouten zijn cellulosevlokken schimmel- en bovendien ook insectenwerend. Daarnaast gedraagt het materiaal zich bij brand als massief hout en scoren papiervlokken dus ook hoog qua brandweerstand.
  • Goede isolatiewaarden: cellulose heeft een lambda-waarde van 0,038 à 0,039 W/mK. Daarmee isoleert het thermisch iets beter dan andere ecologische materialen. Bovendien bieden zulke vlokken ook een goed akoestisch comfort.
  • Ideaal voor holle ruimtes: is het te isoleren oppervlak moeilijk bereikbaar? Gaat het bv. om een houten verdiepingsvloer of een kleine zolder? Dan is inblaasisolatie als cellulose de ideale oplossing. Met enkele kleine inblaasopeningen kan een vakspecialist snel de papiervlokken met de juiste densiteit en dikte in de holle ruimte blazen.

 

Nadelen cellulosevlokken

  • Niet geschikt voor vochtige ruimtes: papiervlokken zijn vochtregulerend en kunnen tot 20% van hun gewicht in vocht opnemen zonder hun isolerende vermogen te verliezen. Bij nog meer vocht verliezen de vlokken op termijn echter wel hun vorm en isolatiewaarde. Daarom zijn ze niet geschikt om spouwmuren of kelders te isoleren.
  • Moeilijk zelf te plaatsen: in tegenstelling tot bv. dekens van glas- of rotswol kan je cellulosevlokken moeilijker zelf aanbrengen. Voor een perfect eindresultaat kies je best voor een vakspecialist die veel ervaring heeft met inblaaswerken. Het huren en correct gebruiken van zo’n inblaasmachine is voor doe-het-zelvers allesbehalve vanzelfsprekend.
  • Gesloten constructie nodig: cellulose vlokken kan je open inblazen op houten zoldervloeren, op voorwaarde dat je die ruimte dan niet gebruikt. Maar in de meeste gevallen heb je bij dit materiaal wel een gesloten constructie nodig. Denk maar aan plaatmateriaal als OSB of gyproc tegen een voorzetwand of tegen de houten balken van je dakconstructie.

 

Mogelijke toepassingen

Cellulose vlokken zijn ideaal voor onregelmatige oppervlakken en moeilijk toegankelijke ruimtes. Met een flexibele buis van een inblaasmachine kan een isolatiespecialist die vlokken snel en eenvoudig aanbrengen. Maar om welke concrete toepassingen gaat het dan? We zetten ze even op een rij:

 

1. Dak isoleren met cellulosevlokken

Cellulose is vooral geschikt om hellende daken langs binnen te isoleren. Die papiervlokken kan je echter niet vrijhangend tussen de houten balken van je dakconstructie plaatsen (zoals bij dekens van glas- of rotswol). Is er dus nog geen plafondafwerking? Dan zal een vakspecialist eerst zo’n afwerking (met een dampscherm) plaatsen. Zo ontstaat een holle ruimte waarin hij de cellulose vlokken kan blazen. Die isolatielaag kan dan rusten tegen de plafondafwerking.

 

2. Zoldervloer isoleren met cellulosevlokken

Ook een houten zoldervloer is ideaal om te isoleren met papiervlokken. Ligt er al een vloerafwerking? Dan maakt een expert kleine inblaasopeningen om de vlokken in te blazen. In het andere geval kan hij de houten balken gewoon naadloos opvullen met cellulose. Achteraf kan je dan nog altijd een zoldervloer leggen met bv. OSB-platen.

 

3. Binnenmuur isoleren met cellulosevlokken

Wil je je binnenwanden isoleren en afwerken? Na het plaatsen van een voorzetwand en een dampscherm kan een isolatiespecialist cellulose vlokken tegen de verticale wand blazen. Door het toevoegen van kleefstof of water blijven die moeiteloos plakken tussen je muur en het dampscherm. Nadien kan je je wand dan laten afwerken met plaatmateriaal, gyproc, …

 

TIP: kies voor een ervaren isolatiespecialist!

Meestal volgen isolatiespecialisten een specifieke opleiding om inblaaswerken optimaal te kunnen uitvoeren. Wil je dus zeker zijn van een kwalitatieve plaatsing van je cellulose vlokken? Werk dan enkel samen met een erkende isolatiespecialist die de nodige ervaring en expertise heeft.

Op zoek naar een betrouwbare isolatiespecialist in je buurt? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere erkende experts in je buurt. Zo kan je hun voorstellen vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier!

 

Prijs cellulose vlokken

Wil je een goede isolatiewaarde halen met je cellulose vlokken? Zorg dan voor een laagdikte van 16 à 21 cm. Daarvoor betaal je een prijs van 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt natuurlijk ook af van de werkwijze, de moeilijkheidsgraad van de werken, welke werken inbegrepen zijn en welke niet, …

TIP: vergelijk geen appelen met peren en leg de kostenposten van meerdere offertes naast elkaar. Zo kies je het beste voorstel tegen een correcte prijs. Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen op maat van je project!

 

cellulose vlokken isolatie

 

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Cellulose vlokken kan je alleen aanbrengen met een speciale inblaasmachine. Die inblaastechniek vergt de nodige expertise en ervaring, waardoor doe-het-zelven minder vanzelfsprekend is. Kortom, wil je zeker zijn van een kierloze plaatsing met de juiste densiteit en dikte van de isolatielaag? Dan doe je beter een beroep op een gecertificeerde vakspecialist. Zo kan je ook rekenen op…

  • Advies op maat: hoe dik moet jouw isolatielaag minstens zijn? Uit welke alternatieven voor cellulose kan je nog kiezen? En hoe werk je je isolatielaag best af? Een isolatiespecialist staat je bij met raad en daad gedurende het volledige project.
  • Correcte en snelle plaatsing: een expert blaast de cellulose vlokken in volgens de regels van de kunst. Zo is een naadloze isolatielaag met de juiste dikte gegarandeerd. Bovendien gaan de inblaaswerken ook snel vooruit dankzij zijn ervaring en de juiste apparatuur.
  • Optimale voorbereiding en afwerking: moet er nog een voorzetwand of andere gesloten constructie geplaatst worden? Een vakspecialist bereidt de isolatiewerken altijd optimaal voor. Bovendien zorgt hij ook voor een propere afwerking door de inblaasopeningen netjes te dichten.
  • Kwalitatieve cellulose vlokken: een ervaren vakspecialist werkt enkel met materialen van topkwaliteit. Gecombineerd met een optimale plaatsing kan je dus op je beide oren slapen. Je dak, zoldervloer of wand is perfect geïsoleerd voor vele jaren!
  • Premies & financiële voordelen: als je samenwerkt met een expert, kan je verschillende premies aanvragen om de kosten voor je project te verlagen. Bovendien kan je in sommige gevallen ook profiteren van een verlaagd btw-tarief.

Een offerte op maat laten maken? Dat kan. Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere erkende isolatiespecialisten actief in je buurt!

 

Alternatieven voor cellulose vlokken

Cellulosevlokken zijn natuurlijk slechts 1 van de vele isolatiematerialen op de markt. Vraag je isolatiespecialist dus zeker naar de mogelijke materialen die voor jouw project geschikt zijn. Naast papiervlokken kan je ook kiezen voor 1 van de volgende alternatieven:

  • Andere ecologische isolatie: wil je isoleren zonder het milieu op de proef te stellen? Dan zijn er naast papiervlokken nog enkele materialen waaruit je kan kiezen. Denk bv. aan schapenwol, houtwol, vlas, kurk, … Laat je zeker informeren over de mogelijkheden door een gespecialiseerde aannemer!
  • Minerale wol: net als papiervlokken kan je ook glaswol laten inblazen in holle ruimtes. Maar daarnaast kan je natuurlijk ook flexibele dekens of halfstijve platen van glas- of rotswol gebruiken. Alles hangt af van het te isoleren oppervlak.
  • Kunststof isolatie: heb je minder ruimte om te isoleren? Dan kies je beter voor een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Chemische hardschuimen als PUR en PIR halen bv. dezelfde thermische isolatie met een geringere dikte. Alleen zijn ze minder milieuvriendelijk en scoren ze ook minder goed op vlak van geluidsisolatie.

Het juiste isolatiemateriaal voor jouw project? Laat je dan uitgebreid adviseren door 1 of meerdere experts in isolatiewerken. Die kan je gratis en vrijblijvend contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten