Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Na-isolatie spouwmuur met EPS: voordelen & kosten

Spouwmuurisolatie kan je energiefactuur flink doen dalen. Het na-isoleren van je spouw met EPS-parels is één van de meest efficiënte methodes. Ontdek hier de voordelen en kosten van het inspuiten van spouwmuren met EPS-parels.

 

Waarom een na-isolatie van je spouwmuur?

na-isolatie spouwmuur eps Maar liefst 30% van de in het huis aanwezige warmte gaat verloren door de muren. Binnen de warmte en buiten de koude doet de lucht in de spouwmuur condenseren waardoor er zich vocht kan ophopen. Het gevolg is schimmelplekken op de binnenmuur. Muurverbindingen zoals ankers die binnen- en buitenmuur met elkaar verbinden of leidingwerk vormen koudebruggen. De opbouw van een spouwmuur verloopt als volgt.Met het vullen van de loze ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur wordt het grootste warmte- en koudeverschil opgeheven waardoor er zich A, geen condens meer kan vormen B, de stilstaande lucht in de bolletjes het warmteverlies tegengaat en C, het klevende isolatiemateriaal de koudebruggen ophef.

 

 

EPS: perfect voor spouwmuurisolatie

Al zo’n veertig jaar bewijzen EPS parels hun kwaliteit in na-isolatie van spouwmuren en kruipruimtes. De thermoparels hebben in de loop der jaren wel enkele verbeteringen ondergaan maar het principe is hetzelfde gebleven. In niet-geïsoleerde spouwmuren worden gaten geboord waarna er met een vulpistool piepschuimen balletjes ingeblazen worden. Het verschil tussen de techniek van toen deze nog in de kinderschoenen stond en tegenwoordig is dat de huidige EPS parels zich korte tijd na inspuiting aan elkaar hechten. Hierdoor ontstaat er een stevigere, doch altijd nog flexibele waterdoorlatende isolatielaag, dan wanneer er, zoals voorheen, met losse bolletjes gewerkt wordt.

 

Voordelen van EPS

Er bestaat verschillende soorten spouwmuurisolatie. In verhouding tot andere isolatiematerialen voor de spouw (bv.: PUR of minerale vlokken), scoren de EPS parels buitengewoon goed. EPS staat bovenaan op het gebied van dampdoorlating en duurzaamheid. De bolletjes isoleren ook prima tegen geluid, zullen niet snel branden, zijn reukloos en bestand tegen schimmels en rot. Misschien wel het grootste pluspunt van de EPS parels is het feit dat ze ook in hele smalle ruimten, daar waar isolatie met andere materialen niet mogelijk is, kunnen worden ingespoten.

 

EPS-spouwmuurisolatie kosten

Spouwmuurisolatie met EPS-parels kost ongeveer tussen de 20 en 25 euro/ vierkante meter. De prijs wordt bepaald door de dikte van de spouw, de bereikbaarheid, de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad. Denk je erover na om je spouw te laten isoleren met dit materiaal? Vraag dan altijd prijzen aan bij verschillende bedrijven. Zo kan je makkelijk de verschillende offertes vergelijken.

Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes op maat aan bij verschillende bedrijven.

 

Werkwijze spouwmuur injecteren

Wanneer je besluit je spouwmuur te plaatsen,  zal de uitvoerder eerst een spouwonderzoek willen doen. Hij zal knelpunten zoals vochtdoorslag van je willen weten en een endoscopisch onderzoek van de binnenzijde van de muur uitvoeren. Indien je huis geschilderd is, is het belangrijk te weten of dit een dampdoorlatende verf betreft of niet. Als je dit zelf niet weet kan je dit door een schildersbedrijf laten testen.

De totale klus van het na-isoleren zal in totaliteit een halve tot een hele dag in beslag nemen. De geboorde gaten worden aan het eind van het karwei netjes door de aannemer met een vulmiddel in de kleur van de muur hersteld zodat je er achteraf niets meer van ziet. Naïmpregneren van de buitenmuur na de na-isolatie werkzaamheden is niet nodig maar met poreuze stenen of een gevel aan de noordkant die gevoelig is voor vocht alleen maar beter voor het materiaal.

 

Impact op het milieu

De voor na-isolatie gebruikte EPS parels zijn er in drie soorten, onderverdeeld naar rendement en op de verpakking aangeduid met HR, HR+ en HR++. De EPS parels die we voor na-isolatie gebruiken zijn gegarandeerd CFK vrij en tot wel vijf keer mechanisch te recyclen. Gebruikte en vervuilde EPS bolletjes worden versmolten tot polystyreen waarna het opnieuw voor talloze plastic voorwerpen gebruikt wordt.

 

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen