Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Rotswol als geluidsisolatie

Rotswolproducten zijn uitstekend om te gebruiken bij geluidsisolatie. In dit artikel lees je meer over het nut van geluidsisolatie en het rendement van rotswol.

 

Het belang van geluidsisolatie

De geluidsproductie is de laatste tientallen jaren sterk toegenomen. Er zijn steeds meer mensen, die zich bovendien steeds meer verplaatsen, hetzij naar het werk, hetzij in hun vrije tijd. Auto-, trein- en vliegverkeer zijn veel intensiever geworden. In dat opzicht heeft het dempen van buitengeluid naar de binnen-woonomgeving toe, zeer sterk aan belang gewonnen.

Specifiek voor hellende daken geldt daarbij als fenomeen dat, wat vroeger zolder was, nu zeer dikwijls als woon- en/of slaapruimte wordt gebruikt. Vroeger had het aspect geluidsisolatie veel minder of geen belang voor een hellend dak, nu des te meer.

Het oppervlakte-gewicht van een hellend dak is echter veel kleiner dan van een buitenmuur, die immers uit zwaar materiaal bestaat en meestal een spouw heeft. De massawet houdt dus een intrinsiek nadeel in voor hellende daken, tenzij ze “slim” zijn opgevat, zoals het geval is bij de met Rockflex rotswol geïsoleerde constructies.

 

Je dak geluidsisolerend maken met rotswol? Doe bij voorkeur beroep op een professional. Zo ben je zeker van een correcte en vlotte plaatsing. Op de online offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

 

voorbeeld rotswolisolatie

 

Prestaties hellend dak, geïsoleerd met Rockflex 214

Aan de K.U.-Leuven werden metingen uitgevoerd om de geluidsisolatie na te gaan voor een traditioneel samengesteld hellend dak, geïsoleerd met Rockwool Rockflex 214 – rotswol.

De opbouw van het dak was als volgt (van binnen naar buiten):

– gipskartonplaat 12,5 mm in 1 of in 2 lagen op regels

– dampscherm Rockwool Rockfol

– houten regels h.o.h. circa 450 mm waartussen 120 mm of 180 mm Rockwool Rockflex 214

– onderdak in 3 mm vezelcementplaat

– tengellatten, panlatten en kleipannen met dubbele sluiting

 

Evaluatie van de resultaten:

– Het is opmerkelijk dat met een vrij courante samenstelling zoals A, met 120 mm rotswol en slechts 1 gewoon opgeschroefde gipskartonplaat, al een uitstekend resultaat van 48 dB wordt gehaald. Dit is vergelijkbaar met de prestatie van een gemetselde muur van circa 270 kg wandgewicht per m2 (een snelbouwmuur van circa 25 cm dikte I!!).

– Voor een zeer hoogwaardig resultaat, waarbij zelfs in de lagere tonen nog sterk wordt gescoord, is samenstelling D zeer aangewezen.

De nodige isolatiedikte van 180 mm en slechts een extra gipskartonplaat zijn een relatief eenvoudige toeslag.

– De 4 beproefde samenstellingen zijn zeer “gewoon” opgevat, zonder ook maar één bijzondere kunstgreep. Met extra brede luchtspouw en extra dikke isolatie, en/of een onafhankelijk verend regelwerk voor de binnenafwerking, kunnen in uitzonderlijk geval dan ook nog extra hoge resultaten worden gehaald.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten