Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Opbouw van bardages

Bardages of metalen buitenwanden (gevelbekleding) worden voornamelijk in de industriebouw toegepast. Een gebruikelijke techniek is werken met geïsoleerde binnendozen en een geprofileerde staalplaat aan de buitenzijde.

Gevelisolatie plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan voor gevelisolatie.

 

Rockwool/ rotswool of steenwol heeft diverse producten voor deze toepassing, van isolatie voor eenvoudige opvullling van de binnendozen, tot gesofisticeerde systemen met thermische en akoestische onderbreking. De prestatie op vlak van brandweerstand bij deze gevelbekleding is dan ook naar verhouding.

Opbouw Bardages met isolatie

1. Binnendozen
Binnendozen zijn voorgeplooide bakken van metaalplaat met een dikte van 0,75 tot 1,25 mm. Courante hoogtes zijn 50 en 60 cm. De dozen worden met de flenzen op elkaar gestapeld en vastgemaakt tegen het gebouwskelet. De sectie-afstand is afhankelijk van het doostype en de staaldikte.

Voor geluidabsorberende toepassingen zijn de dozen ook in geperforeerde uitvoering leverbaar.

 

2a. Isolatie van gevelbekleding
De Rockwool isolatieproducten voor bardages zijn licht en flexibel, zodat ze vlot en zonder snijwerk in de binnendozen kunnen worden aangebracht.

 

2b. Thermische onderbreking
Voor bardages zonder thermische onderbreking wordt de Rockwool Bardageplaat MetalRock 207 toegepast. Met diezelfde isolatieplaat, in combinatie met U-vormige Rockwool Thermoprofielen op de flenzen van de binnendozen, kan een systeem mét onderbreking worden gemaakt.

Het gepatenteerde Rockwool Bardages Isolatiesysteem MetalRock 209 werkt met een overdikte van isolatie: 132 of 151 mm in binnendozen van 90 mm. De 42 of 61 mm diepe ruimte ter hoogte van de flenzen van de binnendozen wordt dan opgevuld met een bijpassende Rockwool koudebrugstrook. Het resultaat is een thermische/akoestische/ brandwerende onderbreking van hoog niveau.

 

3. Buitenplaat (geprofileerde)
Tegen de flenzen van de binnendozen wordt een gegalvaniseerde stalen buitenplaat aangebracht. Deze is voorzien van een coating in diverse mogelijke kleuren. De staaldikte varieert van 0,55 tot 1,00 mm.

Om mechanische en esthetische redenen is de buitenplaat geprofileerd. De cannelures hebben doorgaans een breedte van circa 20 cm en een hoogte van 3 tot 4 cm.

 

4. Bevestigingen van bardages
Voor het bevestigen van de buitenplaat op de binnendoos wordt gebruik gemaakt van schroeven in verzinkt staal.

Bij de thermisch onderbroken systemen gebeurt de bevestiging doorheen de thermoprofielen (systeem 207 Thermo) of doorheen de koudebrugstrook (systeem 209). Voor deze systemen geldt de voorkeur voor zelfborende schroeven met gereduceerde boorpunt. Om esthetische reden kunnen de schroeven voorzien zijn van een kunststof kop met een kleur overeenkomend met de buitenplaat.

 

Isoleren met voorhangdekens?

Een soms gebruikelijke techniek voor thermische onderbreking van bardages of gevelbekleding is bijkomende isolatie met voorhangdekens. Thermisch is dit geen goede oplossing. De voorhangdeken wordt ter hoogte van de flenzen sterk door de schroeven platgedrukt en de onderbreking van het koudebrugeffect wordt hierdoor tot quasi nul herleid. Daarentegen zijn de thermoprofielen en koudebrug-stroken van de respectievelijke systemen 207 Thermo en MetalRock 209 zeer goed tegen deze samendrukking bestand en dragen dus wel daadwerkelijk bij tot een verhoogd isolerend vermogen van het geheel.

Bron tekst: Rockwool

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten