Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Isolatie chips

Is het niet mogelijk om je kelderplafond te isoleren? Dan kan je ook kiezen voor bodemisolatie om je wooncomfort te verhogen en vochtproblemen in je kelder te voorkomen. Eén van de materialen die je kan (laten) aanbrengen op de bodem van de kelder zijn isolatie chips. Deze vlokken EPS (polystyreen) zijn makkelijk te plaatsen, licht van gewicht, budgetvriendelijk, … Hier lees je alles over zulke isolatie chips in de kruipruimte!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs isolatie chips
Zelf aanbrengen of niet?
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn isolatiechips?

Ongetwijfeld heb je al eens een pakje besteld met een breekbaar of gevoelig voorwerp. In dat geval is zo’n doos meestal gevuld met isolatiechips. Zulke chips van polystyreen (piepschuim) bestaan voor 99% uit lucht en houden optimaal de koude en de vochtige lucht uit je kruipkelder tegen. Zo krijg je warmere, drogere lucht boven de chips onder je vloer. Het gevolg? Een warmere vloer, een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur!

Isolatiechips kopen? Vraag dan zeker eerst advies op maat aan een isolatiespecialist in je buurt. Die kan je meer uitleg geven over een deskundige isolatie van je kelderbodem, de vereiste dikte van de isolatielaag, … Ontvang gratis advies van een isolatiespecialist!

isolatiechips

 

Voor- en nadelen van isolatie chips

Naast chips in de kruipruimte kan je ook nog voor enkele andere isolatiematerialen kiezen. Wanneer zijn isolatiechips dan de meest geschikte keuze? En hoe zit het met de voor- en nadelen van dit materiaal ten opzichte van de alternatieven? We zetten het even op een rij!

 

Voordelen isolatie chips

  • Erg licht en makkelijk te plaatsen: chips onder je vloer wegen minder dan 5 kg/m³. Door dat lichte gewicht zijn ze erg vlot aan te brengen in je kruipkelder. Voor een voldoende isolatiewaarde heb je een laag chips van zo’n 30 à 35 cm nodig. Een vakspecialist klaart zo’n klus op minder dan 1 dag.
  • Budgetvriendelijk: je kelder isoleren met isolatiechips is sowieso een goedkope methode. Ze zijn gemiddeld budgetvriendelijker dan EPS-parels en schelpen-isolatie. Door de snelle plaatsing blijven ook de arbeidskosten van een isolatiespecialist binnen de perken.
  • Optimaal bestand tegen vocht: isolatie chips zijn het ideale isolatiemateriaal in een koude en vooral vochtige omgeving als een kruipkelder. Zulke piepschuim vlokken zijn namelijk perfect bestand tegen vocht. Zelfs op stilstaand grondwater blijven ze gewoon drijven zonder hun isolerende werking te verliezen.
  • Makkelijk te verplaatsen: chips in de kruipruimte kan je relatief makkelijk aan de kant schuiven. Dat is niet het geval bij bv. kleinere isolatiekorrels of schelpen-isolatie. Zo blijft je kruipkelder met isolatiechips nog redelijk toegankelijk. Handig als er werken nodig zijn aan een leiding, als je elektrische kabels wil leggen, …
  • Geen ongedierte: een koude, niet-geïsoleerde kruipkelder is een ideale broeihaard voor motten, muizen, zilvervisjes, … Door EPS isolatiechips op de bodem van je kruipruimte aan te brengen, voorkom je dat dit ongedierte zich ongemoeid kan voortplanten.

 

Nadelen isolatie chips

  • Lager rendement dan vloerisolatie: bij bodemisolatie blijft er altijd nog een luchtlaagje over tussen het isolatiemateriaal en het kelderplafond. Daardoor ligt het rendement van chips iets lager dan bij vloerisolatie. Isoleer je je benedenvloer langs boven of onder? Dan zal je nog minder warmteverlies hebben.
  • Niet ideaal bij een houten ondervloer: heb je een houten ondervloer? Dan isoleer je beter je vloer zelf in plaats van polystyreen isolatiechips op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. Als je toch kiest voor bodemisolatie kan eventueel resterend vocht in de kruipkelder namelijk je houten draagstructuur aantasten op termijn.
  • Kruipkelder minder toegankelijk: als er isolatie chips op je kelderbodem liggen, is die kruipruimte natuurlijk minder toegankelijk dan voorheen. In die optiek is de isolatie van je vloer zelf een betere keuze. Gelukkig zijn chips onder je vloer nog redelijk vlot te verplaatsen. Zo valt die beperkte toegankelijkheid al bij al nog mee.

 

Prijs isolatie chips

Je kan zelf zakken isolatie chips kopen in vrijwel elke doe-het-zelfzaak. Werk je samen met een isolatiespecialist? Reken dan op een kostprijs van € 20 à 30 per m², excl. btw en incl. plaatsing. De exacte kostprijs voor jouw project zal vooral afhangen van de oppervlakte van je kruipkelder en de toegankelijkheid ervan. Is er bv. een kruipluik of niet?

TIP: vraag zeker prijsoffertes aan bij meerdere isolatie-experts in je buurt. De tarieven kunnen namelijk verschillen van vakbedrijf tot vakbedrijf. Door grondig te vergelijken, maak je zeker een goede keuze tegen een correcte prijs. Vraag isolatie chips aan!

 

isolatie chips

 

Zelf isolatiechips aanbrengen of niet?

Je kan natuurlijk zelf zakken Drowa isolatiechips of chips van een ander merk kopen in een doe-het-zelfzaak in je buurt. Als je kruipkelder goed toegankelijk is, breng je die dan zelf aan op de kelderbodem. Toch loont het in vele gevallen om voor dit project een erkende isolatiespecialist in te schakelen. Zo ben je 100% zeker van…

  • Advies op maat: zijn er voorbereidende werken in je kruipkelder nodig? Is het niet beter om eerst bestaande vochtproblemen aan te pakken? Hoe zorg je voor een zo egaal mogelijke isolatielaag en hoe dik moet die zijn? Een vakspecialist geeft je advies op maat voor een geslaagd isolatieproject.
  • Correcte uitvoering: een erkende isolatie-expert isoleert je kruipruimte volgens de regels van de kunst. Zo geniet je van een maximaal rendement van de isolatie chips onder je vloer.  En dus ook van een mooie besparing op je energiekosten.
  • Gespecialiseerd materiaal: een vakspecialist beschikt over het nodige gereedschap en apparatuur om deze klus snel te klaren. Het gaat dan bv. over een speciale slang om de chips in je kruipkelder te blazen. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite.
  • Garantie: door samen te werken met een specialist geniet je van een financiële bescherming dankzij garantie op de materialen en de uitgevoerde werken. Maak je bv. zelf een gat in je vloer en richt je daarbij extra schade aan? Dan zijn die kosten voor jouw rekening.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Dat maakt een behoorlijk verschil op je eindfactuur.

Zoek je een isolatiespecialist in je buurt? Dan vind je die snel, gratis en eenvoudig via onze offerteservice. Ontvang vrijblijvend offertes van meerdere experts.

 

Mogelijke alternatieven voor isolatie chips

Naast isolatiechips in de kruipruimte zijn er natuurlijk nog andere manieren om voor een warmere vloer en een lagere energiefactuur te zorgen. Je kan je vloer zelf isoleren, maar ook kiezen voor andere materialen op de bodem van je kruipkelder. We zetten kort alle mogelijkheden op een rij!

 

1. Vloerisolatie (langs boven of langs onder)

Is je kruipkelder hoog en toegankelijk genoeg? Dan is het meestal beter om je vloer zelf te isoleren in plaats van je kelderbodem. Zo geniet je van een nog hoger rendement. Afhankelijk van je situatie kan je de isolatielaag langs boven of langs onder laten aanbrengen:

  • Vloerisolatie langs boven: plan je een vloerrenovatie? Wil je graag vloerverwarming leggen? Of heb je voldoende opbouwhoogte voor een isolatielaagje bovenop je huidige vloer? Dan kan je je benedenvloer langs boven isoleren. Let op: bij onvoldoende opbouwhoogte kan je niet anders dan je bestaande vloer eerst uit te breken.
  • Vloerisolatie langs onder: wil je breekwerken vermijden? Dan kan een expert ook een isolatielaag aanbrengen tegen je kelderplafond. In de meeste gevallen is spuitisolatie dan de beste keuze. De plaatsing gaat snel en ook buizen en leidingen vormen geen probleem. Dat is wel het geval als je met harde isolatieplaten zou werken.

Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Bodemisolatie met andere materialen

Is vloerisolatie niet mogelijk? Dan kan je ook andere materialen op je kelderbodem laten aanbrengen naast isolatie chips. De beste keuze hangt vooral af van je kruipkelder zelf en de staat ervan. Een woordje uitleg:

  • Isolatieparels: net als chips bestaan deze parels uit EPS (piepschuim). Ze zijn kleiner dan isolatie chips en daarom vooral geschikt voor erg lage kruipkelders (bv. minder dan 35 à 40 cm). Eenmaal ze aangebracht zijn, is het wel moeilijker om ze nog te verplaatsen (in tegenstelling tot isolatiechips).
  • Schelpen-isolatie: staat er veel grondwater in je kelder? Dan ga je in plaats van isolatiechips beter voor schelpen-isolatie. De thermische isolatie van zulke ontgonnen zee-schelpjes is minder goed, maar ze houden wel optimaal het vocht vast. Zo voorkom je grotere vochtproblemen in je kruipruimte.

Richtprijs: 20 à 55 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

Hoe isoleer ik mijn vloer/kelderbodem het best?

Dat hangt vooral van je eigen wensen, je budget en de mogelijkheden van je woning af. Twijfel je nog tussen verschillende isolatiemethodes? Dan laat je best een isolatiespecialist langskomen voor een grondige inspectie. Op basis van zijn analyse geeft zo’n expert je dan gratis advies op maat en maak je zeker de juiste keuzes.

TIP: wil je graag de professionele mening van een isolatie-expert? Je kan vrijblijvend zulke vakbedrijven contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten