Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Hoogrendementsglas of superisolerend glas: meerprijs waard?

Hoogrendementsglas is stilaan de norm geworden. Maar wat betaal je voor hoogrendementsglas en hoeveel kan je ermee uitsparen? Kortom, is superisolerend glas zijn meerprijs waard? Ontdek het hier.

Ga snel naar: voordelen en nadelenprijs hoogrendementsglaspremiesoffertes aanvragen

 

HR-glas plaatsen Wat is superisolerend glas?

Hoogrendementsglas wordt niet voor niets ook superisolerend glas genoemd. Het isoleert dan ook 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Geen verrassing dus als we zeggen dat je er heel wat energie mee kan besparen.

Superisolerend glas heeft een isolerende metaallaag tussen een van de glasplaten. Deze laag reflecteert enerzijds de warmte van het huis en laat de zonnewarmte vrij binnen. Bovendien is de spouw opgevuld met een edelgas, meestal argon.

Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsglas: HR+, HR++ en HR+++. ‘HR’ staat voor hoogrendementsglas. Hoe meer plusjes, hoe groter de isolatiewaarde van het glas:

Standaard dubbel glas: U-waarde: 2,8 – 2,9 W/m²K
HR+: U-waarde: 1,2 – 1,6 W/m²K
HR++: U-waarde: 1,1 W/m²K
HR+++ (driedubbel glas): U-waarde: 0,5 W/m²K

De warmtetransmissiecoëfficiënt of U-waarde geeft aan hoeveel warmte het hoogrendementsglas doorlaat. Hoe lager het getal, hoe minder warmte er via het glas verloren gaat.

 

Voordelen en nadelen van hoogrendementsglas opgesomd

+  Hoge isolatie: isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas.

+  Hoger comfort: koude in de winter en hitte in de zomer blijven buiten. Aangename temperaturen dus binnenhuis.

+  Minder hoge energiefactuur: bovenstaande voordelen zorgen voor een lagere energiefactuur. Je zal minder moeten stoken terwijl je toch van hetzelfde comfort kan blijven genieten.

+  Kleine meerkost: de meerkost van hoogrendementsglas kan je op termijn terugverdienen dankzij de dalende stookkosten. Bovendien kan je de terugverdientijd nog inkorten dankzij de Mijn VerbouwPremie voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Verderop in dit artikel meer over deze premie.

+  Tegenwoordig kan je nauwelijks zien dat het om superisolerend glas gaat. Vroeger kreeg je langs de buitenkant al wel eens een blauwe of bronskleurige reflectie te zien. Tegenwoordig is dat amper nog het geval.

 

–  Condens: er kan condens optreden aan de buitenkant van het glas, vooral in de herfst- en wintermaanden. Na enkele uren verdwijnt die meestal weer vanzelf. Bij vrijstaande woningen in het buitengebied, bij woningen bij open water en bij woningen met geringe dakoversteek kan de condens langer blijven zitten en hinderlijk zijn. Er zal wel minder condens zijn aan de binnenzijde van het glas. Tevens kan er bij elk soort glas condens ontstaan door het gebruik van bepaalde raamprofielen, zoals bijvoorbeeld bij aluminium.

–  Kleurverschil: door de metaalcoating kan er een kleurverschil zijn ten opzichte van gewoon dubbel glas. TIP: kies voor hoogrendementsbeglazing van dezelfde fabrikant.

–  Minder lichtinval: je ziet het niet met het blote oog, maar bij hoogrendementsglas komt wel degelijk minder licht binnen door de metalen film in het glas. Afhankelijk van het type kan dat gemakkelijk oplopen tot 10% minder licht.

–  Interferentie: soms kunnen er kleurvlekken door interferentie optreden. Het is een natuurlijk verschijnsel waarbij olieachtige vlekken te zien zijn die zich verplaatsen wanneer je erop duwt. Het kan makkelijk worden voorkomen door gebruik te maken van glasbladen van verschillende dikte.

 

superisolerend glas

 

Ook het kozijn is van belang!

Bij het kiezen van nieuwe ramen en deuren moet je niet alleen kijken naar de isolatiewaarde van het glas. Ook de isolatiewaarde van het kozijn is van belang. Alleen als ook de kozijnen goed isoleren, zal je met HR-glas een groot verschil in warmte en kosten opmerken. Bij koudebruggen bijvoorbeeld zal de warmte nog steeds kunnen ontsnappen, wat niet bevorderlijk is voor de werking van het HR-glas.

Hou er ook rekening mee dat niet alle kozijnen geschikt zijn voor hoogrendementsglas. HR-glas is namelijk zwaarder en dikker dan standaard beglazing. Bij de vervanging van de beglazing kan dus soms ook een vervanging van de kozijnen aan de orde zijn, wat extra kosten met zich meebrengt. Meer info over houten, aluminium en pvc kozijnen vind je in de rubriek ramen en deuren op tipsentricks.be.

 

Prijs van hoogrendementsglas

De kostprijs van superisolerend glas is vooral afhankelijk van de gekozen glassoort, glasdikte en het feit of je al dan niet kiest voor nieuwe kozijnen.

Standaard hoogrendementsglas is het goedkoopste en al beschikbaar vanaf € 80 per m². Voor welk glas je kiest, is natuurlijk afhankelijk van de eigen wensen en het beschikbare budget. Hoogrendementsglas is beschikbaar in verschillende diktes van 4 tot 8 mm. Daartussen bevindt zich een spouw van 9, 12 of 15 mm. De gekozen dikte zal afhangen van het kozijn waarin het raam komt. Hou er, zoals we hierboven zeiden, rekening mee dat een vervanging van de kozijnen soms aan de orde is. Enkele richtprijzen van HR-glas:

HR+ glas: gemiddeld € 80-85 per m²
HR++ glas: gemiddeld € 90-95 per m²
HR+++ glas: gemiddeld € 155-188 per m²

Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw wensen en project? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele vakmannen actief in jouw buurt via de offerteservice.

 

Premie voor superisolerend glas

Premies maken het extra voordelig om te kiezen voor superisolerend glas. Voor het laten plaatsen van hoogrendementsglas door een aannemer in woningen in het Vlaams Gewest kan je beroep doen op de Mijn VerbouwPremie. Deze premie is afhankelijk van je inkomen.

 

hoogrendementsglas

 

 

Wat is driedubbel glas of HR+++ glas?

Dubbel glas is samengesteld uit 2 glasbladen en 1 spouw. Driedubbel glas bestaat uit 3 glasbladen en 2 spouwen. Dit type beglazing isoleert dan ook opmerkelijk beter dan dubbel glas en zelfs iets beter dan superisolerend glas.

De voordelen ten opzichte van superisolerend glas zijn echter te klein, waardoor dit type glas maar zelden gebruikt wordt. Bovendien is driedubbel glas veel duurder en vooral zwaarder. In plaats van te investeren in driedubbel glas, kan je beter investeren in goed isolerende raamprofielen in combinatie met hoogrendementsglas.

Driedubbel glas is wel heel effectief op het vlak van geluidsisolatie. Wanneer geluidsisolatie erg belangrijk is, kan dat zelfs nog verbeterd worden door de spouwen tussen het glas te verbreden tot 20mm. Ook het aanbrengen van speciale geluidsdempende ventilatieroosters boven de ramen kan daarbij helpen.

 

Wat is zonwerend glas?

Hoogrendementsglas houdt de koude in de winter buiten en voorkomt sterke opwarming in de zomer. Dat effect kan je nog versterken door te kiezen voor zonwerende beglazing. In dat geval wordt een zonwerende coating geïntegreerd. Vooral bij grote glaspartijen en veranda’s kan dat handig zijn.

Je kan op die manier genieten van een dubbele functie. Namelijk een thermische isolatie in de winter en zonwering in de zomer. Dat betekent meteen ook een energiebesparing en, indien dat van toepassing is, besparing op de kosten voor de airco. Lees hier meer over de mogelijkheden om te besparen op energiekosten.

 

Kies voor een professionele plaatsing

Zelf hoogrendementsglas plaatsen is niet eenvoudig. Je wil natuurlijk niet dat het glas breekt of dat er problemen zijn bij de eventuele plaatsing van kozijnen. Kleine problemen kunnen al snel oplopen tot hoge kosten. Om jezelf te verzekeren van een kwalitatieve plaatsing en zo ook latere problemen te voorkomen, doe je er dus goed aan om een professional in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus naar behoren te klaren.

Tip: vergelijk zeker verschillende voorstellen. Op die manier kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Zo kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke wensen en verwachtingen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offerteservice.

 

beglazing HR

 

Offertes voor dubbel / HR glas ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen