Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Een spouwmuur isoleren met PUR

Ga je je spouwmuur (laten) isoleren? Er zijn verschillende isolatiematerialen waarmee dit kan gebeuren, zoals PUR schuim. PUR spouwmuurisolatie heeft een zeer goede isolatiewaarde en kan snel worden aangebracht. Maar dat is nog niet alles. Alle voordelen ontdek je in dit artikel, net zoals de prijs, terugverdientijd en methode van een spouwmuur isoleren met PUR.

Ga naar: voordelennadelenprijsalternatievenPUR spouwmuurisolatie aanbrengenterugverdientijd

 

pur spouwmuurisolatie Wat is PUR?

PUR is de afkorting van polyurethaan, een schuim dat bestaat uit de twee componenten Polyol en isocyanaat. Zodra PUR in contact komt met de open lucht verhardt het. Het hecht zich aan vrijwel alle ondergronden zoals beton, steen, hout, glas, kunststof en metaal.

Je kan PUR op de meest onbereikbare plekken spuiten, waardoor het erg geschikt is als isolatiemateriaal. Tevens is PUR waterbestendig en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is een betaalbare en eenvoudige isolatiemethode voor de spouw.

 

 

Je spouwmuur isoleren met PUR?
Ontvang gratis prijsoffertes van ervaren vakmannen.

 

De voordelen van PUR spouwmuurisolatie

Het grote voordeel van PUR is dat je een maximale luchtdichtheid creëert. Hierdoor ontstaat er ook een hoge isolatiewaarde en dat is precies wat je wilt met een spouwmuur. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • PUR heeft een lange levensduur en is daarmee een duurzaam product.
  • Spouwmuurisolatie PUR zorgt voor een naadloze afdichting.
  • PUR neemt geen vocht op en stoot water af.
  • Door de hoge isolatiewaarde heb je een relatief korte terugverdientijd.
  • Tevens zorgt PUR voor geluidsdemping en komen er minder vervuilende stoffen van buitenaf je woning binnen.
  • Ook voor smalle en vervuilde spouwmuren is PUR uitstekend geschikt.

 

Nadelen van spouwmuur isoleren met PUR

Waar voordelen zijn, vind je ook nadelen. PUR kent eigenlijk nauwelijks nadelen, maar we zetten ze toch even op een rijtje:

  • PUR is een chemisch product. Bij het aanbrengen, komen er gassen vrij. Het is van belang dat je de isolatie met PUR altijd laat aanbrengen door een specialist. Verder moet je na het aanbrengen van PUR goed ventileren.
  • PUR hecht zich heel goed aan ondergronden. Dat voordeel is een nadeel als je PUR weer wil verwijderen, al zal dat met een spouwmuur niet heel vaak voorkomen.

 

spouwmuur isoleren met PUR

De prijs van spouwmuurisolatie met PUR

De prijs voor het isoleren van de spouwmuur is onder meer afhankelijk van de breedte van de spouw en de staat van de gevel. Voor het gemak gaan we er maar even van uit dat de spouw een gemiddelde breedte heeft en zich in goede staat (lees: geen vervuiling) bevindt.

Een spouwmuur isoleren met PUR kost tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Deze prijs bestaat uit materiaalkosten, machinekosten en arbeidsloon en is dus inclusief het aanbrengen door een specialist. We benadrukken dat dit richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen kunnen afwijken. Daarom doe je er goed aan offertes op maat aan te vragen bij verschillende isolatie-experts. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.

 

Spouwmuur isoleren met glaswol of EPS- parels?

Andere materialen waarmee je een spouwmuur goed kunt isoleren zijn glaswol en EPS- parels. Deze laatstgenoemde zijn piepschuim bolletjes die in de spouwmuur vermengd worden met lijm. In tegenstelling tot PUR kun je glaswol en EPS- parels niet in alle spouwmuren aanbrengen.

Bij hoge en niet onderbroken gevels (bijvoorbeeld bij een flat) is PUR zelfs de enige optie. Ook de geluidsdemping van glaswol en EPS- parels is lager dan die van PUR. Bij EPS- parels ben je tevens afhankelijk van de kwaliteit lijm, want bij een slechte kwaliteit kunnen de parels naar beneden zakken in de spouwmuur.

 

Hoe wordt PUR aangebracht in de spouwmuur?

Ten eerste zal een adviseur je spouwmuur endoscopisch onderzoeken op eventuele vervuiling. Met vervuiling bedoelen we bijvoorbeeld bouwafval dat in de spouw is terechtgekomen. Dit doet hij door enkele kleine gaatjes te boren in de buitenmuur en de spouw met een camera te bekijken.

Als de spouwmuur in orde is bevonden, boort men gaten in de buitenmuur op gelijke afstanden in de voegen. Door deze gaten wordt PUR naar binnen gespoten. Als het PUR schuim is aangebracht, worden de gaten weer keurig gedicht met op kleur gebracht cement. Zo is er achteraf vrijwel niets te zien van de aangebrachte PUR spouwmuurisolatie.

 

Zelf je spouwmuur isoleren met PUR?

Zelf je spouwmuur isoleren, om zo kosten te besparen, is eigenlijk af te raden. Je moet namelijk over zeer specialistische kennis beschikken om een spouwmuur te kunnen isoleren. Een gaatje boren in een muur lukt iedereen wel, maar je moet ook over de juiste apparatuur beschikken.

Kennis is ten eerste vereist om te beoordelen welk materiaal het beste is voor jouw spouw en ten tweede om PUR aan te brengen. De apparatuur zal je hoogstwaarschijnlijk moeten huren. Ook het aanbrengen zelf is een lastig karwei. Als je bijvoorbeeld teveel druk op de spouwmuur zet, kan deze gaan scheuren en zijn de gevolgen niet te overzien. Kortom: laat het isoleren van de spouwmuur met PUR over aan een vakman.

 

Op zoek naar een betrouwbare isolatiespecialist in de buurt? Via onze online offerteservice kan je offertes ontvangen van verschillende vakmannen in jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.
Klik hier voor meer informatie.

 

Wanneer heb je je isolatie terugverdiend?

Het laten isoleren van je woning is een hele uitgave, maar doordat je veel energie bespaart, verdien je dit uiteindelijk weer terug. De energiebesparing is afhankelijk van het type woning. Bij een tussenwoning bespaar je tien tot twaalf procent van de energiekosten. Bij een half- vrijstaande woning ligt dit rond de twintig procent en bij een vrijstaande woning bespaar je zelfs vijfentwintig procent op je energiekosten. Gemiddeld genomen mag je ervan uit gaan dat je binnen drie tot vijf jaar je investering hebt terugverdiend.

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen