Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Warmte-isolatie

Een goede warmte-isolatie van je woning is essentieel om te besparen op je energiefactuur en om te kunnen genieten van een aangename, constante temperatuur in huis. Met welke materialen kan je je woning het beste thermisch isoleren en waar ga je eerst aan de slag? En hoeveel kost warmte-isolatie precies? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
1. Warmte-isolatie dak
2. Warmte-isolatie muren
3. Warmte-isolatie ramen
4. Warmte-isolatie vloer
Premies en financiële voordelen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Wat is warmte-isolatie?

Zoals de term al doet vermoeden, houdt warmte-isolatie (of thermische isolatie) de temperatuur in je woning onder controle. Het zorgt er met andere woorden voor dat de warmte in je woning blijft. Je moet dus minder energie verbruiken en minder stoken om je woning te verwarmen. Zo bespaar je flink op je energiefactuur en help je het milieu een handje. Via je dak, muren, ramen en vloeren kan je een optimale warmte-isolatie voor je woning bereiken.

TIP: waar breng je best warmte-isolatie aan in jouw woning? En welk isolatiemateriaal gebruik je daarvoor? Een isolatiespecialist geeft een antwoord op al jouw vragen. Via onze offerteservice ontvang je gratis advies en prijsvoorstellen op maat. Start je aanvraag hier.

 

1. Warmte-isolatie dak

Warmte-isolatie dak

Sinds 2020 moet het dak van elke woning verplicht geïsoleerd zijn in Vlaanderen. In Nederland geldt er voorlopig nog geen verplichting, maar je hebt er alle baat bij om je dak toch te isoleren. Het is immers dé warmte-isolatie bij uitstek om je energieverbruik te verlagen. Er zijn 3 manieren waarop je je dak kan isoleren:

 

 1. Dak isoleren langs binnen

  De minst ingrijpende manier om je dak te isoleren is langs binnen. Wanneer je je dak langs binnen isoleert, zit het isolatiemateriaal onder de dakconstructie en tussen de houten keper- of spantenstructuur. Een vakman werkt de isolatielaag  vervolgens luchtdicht af met een dampscherm. Dit is de meest gebruikte methode bij hellende daken.

 2. Dak isoleren langs buiten

  Als je je dak langs buiten isoleert, brengt een dakwerker het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie aan. Deze methode is geschikt voor zowel hellende als platte daken. Deze optie is de meest efficiënte warmte-isolatie van je dak: het verkleint het risico op koudebruggen en het beschermt je dakconstructie beter tegen temperatuurschommelingen en weersinvloeden. Nadeel is dat deze methode duurder is en je dakbedekking eerst moet worden verwijderd.

 3. Zoldervloer isoleren

  Wanneer je je zolder niet als leefruimte gebruikt, laat je best je zoldervloer isoleren. Dat geldt dan ook als een geïsoleerd dak. Het is een goedkoper alternatief dan je dakconstructie te laten isoleren én het levert een bijkomende energiewinst op omdat de isolatie verhindert dat je zolder mee opwarmt met de rest van het huis.

TIP: twijfel je welke methode de beste warmte-isolatie is voor jouw dak? Laat je bijstaan door een isolatiespecialist. Die bepaalt dankzij zijn expertise de beste methode en geeft je gericht advies. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Materialen warmte-isolatie voor je dak

Je kan kiezen uit de volgende isolatiematerialen om je dak te isoleren, afhankelijk de gekozen isolatiemethode en je budget:

 • Glaswol: dit is één van de meest gebruikte isolatiematerialen voor daken. Glaswol is eenvoudig te plaatsen en is ook relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen voor warmte-isolatie.
  → Toepassing: isolatie hellend dak langs binnen & isolatie houten zoldervloer
 • Rotswol: dit isolatiemateriaal is iets duurder dan glaswol, maar het zorgt voor een betere geluidsisolatie. Verder beschikt rotswol over alle troeven van glaswol en heeft het een grotere densiteit.
  → Toepassing: isolatie hellend dak langs binnen & isolatie houten zoldervloer
 • Isolatieplaten: kunststof isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde dan glas- of rotswol. Zo moet je minder dik isoleren (ideaal bij een beperkte opbouwhoogte).
  → Toepassing: hellende & platte daken (langs buiten en langs binnen)
 • Gespoten PUR: met deze spuitisolatie zorgt een vakman snel en eenvoudig voor een naadloze en perfect luchtdichte isolatielaag. Dankzij de hoge isolatiewaarde isoleert zelfs een dunne laag al erg goed.
  → Toepassing: isolatie hellend dak langs binnen & isolatie massieve zoldervloer

 

Prijzen warmte-isolatie voor je dak

De kostprijs van warmte-isolatie voor je dak hangt af van verschillende factoren: het type dak, de isolatiewijze en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld mag je rekenen op:

Wat isoleren? Plaats van de isolatie Gemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Schuin dak Langs binnen€20 - 50 (excl. afwerking)
Schuin dak Langs buiten €40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dak Langs binnen€30 - 40 (excl. afwerking)
Plat dak Langs buiten €70 - 115 (incl. afwerking)
Zoldervloer€25 - 35

LET OP: de tabel hierboven vermeldt de richtprijzen. De prijzen voor warmte-isolatie kunnen verschillen van vakman tot vakman. Daarom doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook advies en materialen vergelijken. Start jouw aanvraag hier.

 


2. Warmte-isolatie muren

Warmte-isolatie muren

Door je buitenmuren te isoleren, kan je heel wat energiewinst boeken. Je gevel vormt namelijk een groot oppervlak. Warmte-isolatie van je muren kan op 3 manieren:

 

 1. Spouwmuurisolatie

  Oudere gebouwen hebben vaak nog niet-geïsoleerde spouwmuren. Bij spouwmuurisolatie vult een vakman de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur via kleine gaatjes in het voegwerk met isolatiemateriaal. Voorwaarden voor spouwmuurisolatie zijn dat de spouw minimaal 5 cm breed is en niet vervuild is.

 2. Isolatie buitenmuur

  Als spouwmuurisolatie geen optie is, kan je er ook voor kiezen om de buitenmuren te isoleren. Hierbij plaatst een vakman isolatieplaten tegen je gevel en daarna brengt hij een nieuwe gevelbekleding aan. Deze methode is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je geniet wel van een nieuwe uitstraling voor je woning.

 3. Isolatie binnenmuur

  Van alle mogelijke methodes is binnenmuurisolatie de minst interessante. Je verliest niet alleen binnenruimte door de voorzetwanden, je loopt ook meer risico op koudebruggen.

Twijfel je welke type muurisolatie geschikt is voor jouw woning? Een isolatiespecialist geeft gericht advies en bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Materialen warmte-isolatie voor je muren

De keuze van het isolatiemateriaal voor de warmte-isolatie van je muren, hangt voornamelijk af van de gekozen isolatiemethode:

 • Spouwmuurisolatie: glaswol, EPS-parels of PUR-isolatie zijn geschikte materialen.
 • Isolatie buitenmuur: hiervoor gebruikt een vakman harde en drukvaste isolatieplaten in kunststof die hij op de buitenmuur aanbrengt.
 • Isolatie binnenmuur: om je binnenmuur te isoleren, plaatst een vakman voorzetwanden die hij opvult met minerale wol. Je kan ook kiezen voor cellenbeton blokken of Multipor-isolatiepanelen.

TIP: laat je bij de keuze van het isolatiemateriaal bijstaan door een isolatiespecialist. Die is perfect op de hoogte van de eigenschappen, voor- en nadelen, toepassing, … van elk materiaal en kan jou gericht advies geven. Je kan gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij vakmannen actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

Prijzen warmte-isolatie voor je muren

De gebruikte methode en het gekozen materiaal bepalen grotendeels de kostprijs van de muurisolatie. Onderstaande tabel geeft je een idee van de richtprijzen:

Soort muurisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Spouwmuurisolatie€ 15 - 30
Isolatie buitenmuur langs buiten€ 100 - 150
Isolatie binnenmuur€ 50

LET OP: elke vakman bepaalt zijn uiteindelijke kostprijs op een andere manier. Vraag daarom offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Zo kan je gratis en vrijblijvend prijzen en advies vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen via onze offerteservice.

 


3. Warmte-isolatie ramen

Naast je dak en muren is het ook nuttig om je ramen goed te isoleren om warmteverlies tegen te gaan. Hierbij kies je beter voor volledig nieuwe ramen in plaats van enkel de beglazing te vervangen. Een optimale akoestische en warmte-isolatie bekom je immers door een combinatie van:

 

 1. Isolerende beglazing

  Ook met standaard dubbel glas gaat er nog veel warmte verloren langs je ramen. Enkel of standaard dubbelglas vervang je best door hoogrendementsglas of driedubbel glas. Zo beperk je het warmteverlies via je ramen tot een minimum.

 2. Isolerende raamprofielen

  Naast de beglazing hebben ook raamkaders een isolerende functie. Recente, goed isolerende profielen zorgen voor minder warmteverlies en dus ook voor een lager energieverbruik.

TIP: wil je graag je ramen laten vervangen? Laat je adviseren door een vakman. Via onze offerteservice kan je gratis offertes vergelijken van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

 

Materialen warmte-isolatie voor je raamprofielen

Wil je nieuwe raamkozijnen laten plaatsen? Dan kan je kiezen uit verschillende materialen. Hou hierbij rekening met de U-waarde van deze materialen. Algemeen geldt: hoe lager de U-waarde van het materiaal, hoe beter het isoleert:

 • Hout: een natuurlijk en karaktervol materiaal dat charme en authenticiteit uitstraalt. Houten raamkozijnen passen bij elke bouwstijl.
  → U-waarde: 0.8 – 0.63 W/m²K
 • PVC: dit materiaal biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding. PVC is beschikbaar in verschillende uitvoeringen en heeft amper onderhoud nodig.
  → U-waarde: 1.2 – 0.78 W/m²K
 • Aluminium: dit materiaal is onderhoudsvriendelijk, kleurvast en krasvrij. Het is heel sterk, licht en heeft een moderne look.
  → U-waarde: 1.5 – 0.8 W/m²K
 • Staal: raamkozijnen uit staal zijn duurzaam en vragen geen onderhoud. Dit is wel de duurste optie.
  → U-waarde: 2.6 – 1.9 W/m²K

 

Nieuwe beglazing? De mogelijkheden op een rij!

Wil je je bestaande beglazing vervangen? Dan kies je best voor een goed isolerend alternatief zoals hoogrendementsglas of driedubbel glas:

 • Hoogrendementsglas: er zijn verschillende types hoogrendementsglas (HR, HR+ en HR++) met elk hun specifieke isolerende eigenschappen. Hoogrendementsglas bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een spouw. In de spouw wordt een reflecterende coating aangebracht en bij HR+ en HR++ glas ook edelgassen in plaats van droge lucht. Dit alles zorgt voor een betere isolatiewaarde.
 • Driedubbel glas (HR+++): wil je zo energieneutraal mogelijk (ver)bouwen? Dan is driedubbel glas de beste keuze. Dit type beglazing bestaat uit maar liefst 3 glasplaten, 2 beschermende coatings en edelgas in de spouw. Deze combinatie zorgt dan ook voor een optimale isolatiewaarde.

Hoe kies je het juiste type beglazing? Een vakman is het best geschikt om je hierover te informeren. Hij geeft je graag advies op maat van jouw project. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

 

Prijs nieuwe ramen

De prijs van je nieuwe ramen hangt af van het type raam, het type beglazing en het materiaal. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Type raamMateriaalGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€250 - 400
Draaikiepraam/valraamPVC€ 150 - 300
Hout€250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
SchuifraamPVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

LET OP: de tabel vermeldt enkel richtprijzen. Vraag daarom altijd offertes aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je  niet alleen prijzen, maar ook advies op maat van jouw project, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start jouw aanvraag hier.

 


4. Warmte-isolatie vloer

warmte-isolatie vloer

Ook je vloer kan de oorzaak zijn van heel wat warmteverlies. Een optimale warmte-isolatie van je woning vereist dus ook dat je je vloer isoleert. Dit kan op 2 manieren:

 

 1. Kelder AANwezig: vloerisolatie langs onder

  Heb je een kelder? Dan isoleer je beter het plafond van je kelder in plaats van de vloer van de leefruimte. Zo kan de warmte van de leefruimte niet naar de kelder en kan ook de koude uit de kelder niet opstijgen naar de verwarmde ruimtes. Bovendien blijft op deze manier je bestaande vloer intact. Er zijn immers geen breekwerken nodig.

 2. Kelder AFwezig: vloerisolatie langs boven

  Heb je geen kelder? Dan moet de isolatiespecialist de vloer openbreken om hem te kunnen isoleren. Als alternatief kan je ook de isolatie en nieuwe vloerbedekking op je bestaande vloer laten plaatsen. Hierbij kies je best voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Zo vermijd je een te hoge vloeropbouw en problemen met je deuren, plinten, …

Vragen over warmte-isolatie van je vloer? Stel ze aan een isolatiespecialist. Hij geeft je graag advies en bezorgt je een prijsvoorstel op maat van jouw project. Vraag gratis offertes aan van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Materialen warmte-isolatie voor je vloer

Er bestaan verschillende isolatiematerialen voor de warmte-isolatie van je vloer:

 • Vloerisolatieplaten: dit zijn kunststof isolatieplaten uit PIR, PUR, EPS of XPS. Je kan ze gebruiken om je vloer zowel langs onder als langs boven te isoleren. Hou er rekening mee dat de platen goed bestand moeten zijn tegen vocht wanneer je langs onder isoleert. Isoleer je langs boven? Kies dan voor dunne platen met een hoge isolatiewaarde en die veel gewicht aankunnen.
 • Gespoten PUR: met gespoten PUR-schuim breng je een naadloze isolatielaag aan zonder verzakkingen. Ook dit type isolatiemateriaal is geschikt voor beide isolatiemogelijkheden.  Isoleer je langs onder en lopen er buizen langs je kelderplafond? Dan is gespoten PUR de beste keuze.
 • Isolerende chape: wil je je vloer langs boven isoleren? Dat kan ook met isolerende chape. Daaraan is al isolatiemateriaal toegevoegd. Isolerende chape heeft echter een veel lagere isolatiewaarde dan isolatieplaten en PUR-schuim en wordt daarom altijd best gecombineerd met een ander isolatiemateriaal.

Hoe kies je het juiste isolatiemateriaal voor de warmte-isolatie van je vloer? Je laat je hierbij best adviseren door een isolatiespecialist. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend voorstellen van vakmannen actief in je buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Prijzen warmte-isolatie van je vloer

De voornaamste factoren die de prijs van jouw vloerisolatie bepalen, zijn de oppervlakte van de vloer en het gekozen isolatiemateriaal. Je mag rekenen op onderstaande richtprijzen:

Isolatiemateriaal Gemiddelde kostprijs per m²
(excl. btw en incl. arbeidskosten)
Vloerisolatieplaten€ 20 - 25
Gespoten PUR€ 30 - 35
Isolerende chape€ 30 - 35

LET OP: de prijzen voor warmte-isolatie van je vloer kunnen variëren van vakman tot vakman. Vergelijk daarom altijd offertes van verschillende isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmannen via onze offerteservice.

 


Premies en financiële voordelen voor warmte-isolatie

Om de kosten van warmte-isolatie te verlagen, kan je een beroep doen op verschillende premies en financiële voordelen. Een overzicht:

 

In Nederland

 • Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE): sinds januari 2023 kan je als VvE voor 1 of meerdere energiebesparende maatregelen de SVVE aanvragen.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): particulieren die hun woning laten isoleren, kunnen deze subsidie aanvragen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar en laat je isolatiewerken uitvoeren? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten.
 • Energiebespaarlening voor isolatie: wil je een lening aangaan om de isolatiewerken uit te voeren? Dan kan je een lening met lage rente afsluiten via het Nationaal Warmtefonds.
 • Gemeentelijke subsidies: informeer bij je gemeente op welke financiële voordelen je aanspraak maakt als je energiebesparende werken laat uitvoeren. De bedragen en voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente.

 

In België

 • Mijn VerbouwPremie: je kan deze premie aanvragen voor dakisolatie, vloerisolatie, (spouw)muurisolatie, kelderisolatie en nieuwe ramen en deuren.
 • Totaalrenovatiebonus: investeer je binnen een periode van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen? Dan krijg je nog een bonus als je aan alle voorwaarden voldoet. Let op: begon je pas in 2021 of later met je energetische renovaties? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie van Fluvius.
 • EPC-labelpremie: als je energetische renovaties uitvoert en de EPC waarde van je woning daardoor stijgt, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. De eindfactuur van je eerste investering moet wel in of na 2021 vallen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je energiebesparende werken uitvoeren? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.
 • Gemeentelijke isolatiepremies: in een aantal gemeenten kan je nog een premie aanvragen voor dakisolatie. Informeer je bij je gemeente over de mogelijkheden en voorwaarden.

LET OP: je kan enkel aanspraak maken op deze subsidies en financiële voordelen als je de isolatiewerken laat uitvoeren door een aannemer. Hij kan je hier verder informeren en bezorgt je alle documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Via onderstaand offerteformulier ontvang je vrijblijvend voorstellen op maat:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten