Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Besparen door te isoleren

Besparen op je energiefactuur, doe je door je huis goed te isoleren. Kijk in dit artikel om te weten hoeveel je kan besparen dankzij dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR-glas.

Isolatie plaatsen om te besparen? Vraag hier gratis verschillende offertes aan voor dakisolatie en vergelijk prijzen.

 

Er zijn nog heel wat oudere woningen die dringend aan extra isolatie toe zijn. De kwaliteitseisen zijn dan ook niet niets. Vanaf dit jaar zou in principe elke woning minstens 3 tot 4 cm dakisolatie of zoldervloerisolatie moeten hebben. Dit komt ongeveer neer op 0,75 m²K/W.

Sinds 2020 kan het zelfs zo zijn dat woning ongeschikt voor bewoning worden verklaard wanneer niet aan de isolatienormen wordt voldaan. U bent dus nu reeds gewaarschuwd. Woningen die worden verkocht of verhuurd komen hierdoor in de vuurlinie te liggen want deze worden zeer grondig gecontroleerd.

Het voordeel is natuurlijk dat hierdoor niet alle premies voor het isoleren van woningen wegvallen. De regering wil na-isolatie promoten. Dit kan voor sommige een grote kost betekenen. Anderzijds zorgt extra isolatie ervoor dat we meer geld besparen op ons energieverbruik en dat we comfortabeler kunnen leven.

voordelen van dakisolatie

Dakisolatie

Een slecht geïsoleerd dak is de grote boosdoener van het gat in onze portefeuille. Wilt u efficiënt isoleren, begin dan zeker met dakisolatie want daar gaat de meeste warmte verloren. Hoewel enkele cm isolatie al heel wat beperking op het energieverlies kunnen maken, is het toch de bedoeling dat we ineens voldoen aan de energienorm die door de Europese Unie is opgelegd. We dienen dan een isolatiewaarde of een R-waarde te hebben van minstens 3,5 m²K/W.

Probeer daarbij niet alleen het dak zelf te isoleren maar ook de muurvlakken. Buitenisolatie is iets minder aangewezen, maar je kan opteren voor binnenmuur isolatie of spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is de minst dure oplossing van de drie mogelijkheden. Opgelet! zorg er wel voor dat uw metselwerk vorstbestendig is wanneer u deze methode gebruikt.

voorbeeld besparen: R-waarde van 5,7 m²K/W en 60 m² dakisolatie geeft een totale energiebesparing van 650 euro per jaar en een terugverdientijd van 2 jaar (premies inbegrepen)

 

Spouwmuurisolatie

Zie volgend artikel: Spouwmuur na isoleren.

Spijtig genoeg kan niet iedereen zomaar een spouw isoleren. De spouw en het metselwerk moet aan een aantal eisen voldoen:

 • voegen en bakstenen moeten vorst bestendig zijn
 • spouw vrij van afval (mortelwerk)
 • barsten en scheuren in de muren moeten eerst hersteld worden
 • buitenmuren mogen niet geschilderd zijn
 • minstens 5 cm ruimte in de spouw

voorbeeld van spouwmuur

voorbeeld besparen: 120m² te isoleren met een spouw van 7 cm breed geeft een jaarlijkse energiebesparing van 450 euro per jaar en een terugverdientijd van 5 jaar (premie inbegrepen wanneer u voldoet aan de voorwaarden)

Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan voor spouwmuurisolatie en vergelijk de prijzen.

 

Hoogrendementsglas

U heeft al dubbele beglazing maar nog geen hoogrendementsglas? Zelfs dan kan het interessant zijn om toch over te schakelen naar HR++ glas. HR glas isoleert nl. 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas.

Voor glaswerk spreken we van U-Waarde = Warmtedoorgangscoëfficiënt

 • Hoog rendementsglas en isoleren woning
  Hoog rendementsglas en isoleren woning

  De u-waarde voor enkel glas = 5,8

 • De u-waarde voor dubbel glas = 3,0
 • De u-waarde voor HR glas = 1,1 

voorbeeld besparen: Vervanging van totaal 14 m² glaswerk zonder premies en een u-waarde van 1,1, levert een besparing op van 70 euro per jaar en een terugverdientijd van 20 jaar.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten