Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Vloerverwarming leggen

Vloerverwarming is een geschikte vorm van huisverwarming als je een energiezuinige woning hebt. Je hebt geen radiatoren nodig en je krijgt een aangenaam warmtegevoel door de homogene temperatuursverdeling. Wil je graag meer weten over vloerverwarming aanleggen? In dit artikel ontdek je alles over de verschillende soorten, de voordelen, de prijs en de werkwijze bij vloerverwarming leggen.

Ga snel naar: voordelenprijszelf of laten aanleggen?stappenplan vakmanoffertes

 

 

Welke soorten vloerverwarming bestaan er?

Er bestaan 2 grote soorten vloerverwarming:

1. Elektrische vloerverwarming: de verwarmingselementen zijn verwerkt in een dun matje vlak onder de afwerkvloer en boven een isolatieplaat. Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk volstaat.

 

2. Hydraulische vloerverwarming: een systeem waarbij warm water door leidingen stroomt en koud water weer wordt afgevoerd. Binnen hydraulische vloerverwarming kan je nog eens kiezen uit:

 • vloerverwarming nat systeem: de buizen worden rechtstreeks in de chape gelegd. Aan die chape voegt de vakman een extra component toe, zodat de chape sneller uitdroogt en minder beïnvloed wordt door temperatuursverschillen.
 • vloerverwarming droog systeem: de buizen worden niet in de chape gelegd, maar in een voorgevormde isolatieplaat.
 • vloerverwarming infrezen: hierbij worden de verwarmingsbuizen ingefreesd in de chape.

 

TIP: wil je meer weten over de verschillende soorten vloerverwarming? En welk systeem het beste past bij jouw situatie? Een vakman geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis offertes van specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Voordelen vloerverwarming leggen

Wil je graag vloerverwarming plaatsen? Goed idee, want vloerverwarming heeft enkele interessante voordelen ten opzichte van andere verwarmingsmogelijkheden. Een kort overzicht:

 • Besparen van plaats en ruimte
 • Eenvoudig om te laten plaatsen (2 à 3 dagen)
 • Een constante luchtvochtigheid door de homogene verdeling van de warmte
 • Lagere keteltemperaturen en minder stookkosten
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Stofvrije ruimtes
 • Makkelijk te combineren met zonnecollectoren

 

 

Prijs vloerverwarming aanleggen

De kosten voor vloerverwarming hangen vooral af van het soort systeem dat je kiest. Je mag rekenen op de volgende prijzen:

Type vloerverwarmingGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en plaatsing)
Elektrische vloerverwarming€ 50 à 70
Vloerverwarming nat systeem € 30 à 50
Vloerverwarming droog systeem€ 35 à 60
Vloerverwarming infrezen€ 35 à 50

 

Let op: de prijs voor de plaatsing van vloerverwarming kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je eenvoudig en snel prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

vloerverwarming plaatsen

 

 

Vloerverwarming zelf leggen of laten leggen?

Wil je graag zelf vloerverwarming plaatsen? Of schakel je liever een vakman in om 100% zeker te zijn van een vlekkeloos eindresultaat? We overlopen kort beide opties.

 

Vloerverwarming zelf leggen

Ben je een echte doe-het-zelver? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je vloerverwarming te leggen. Opgelet: vloerverwarming leggen is een moeilijke klus waar heel wat bij komt kijken. Zo moet je rekening houden met:

 • het legplan voor je vloerverwarming: plaats van de buizen, het legpatroon (meander of slakkenhuis), …
 • de correcte vloeropbouw, afhankelijk van het type vloerverwarming dat je kiest
 • de juiste isolatie en de hoogte van die isolatie volgens het type vloerverwarming
 • de aansluiting van je vloerverwarming op het elektriciteitsnet, centrale verwarming, warmtepomp, …
 • de juiste afwerkvloer voor het type vloerverwarming dat je kiest

 

Belangrijk: een correcte plaatsing is essentieel voor een optimaal verbruik en om achteraf barsten in je vloer te vermijden. Bovendien is het belangrijk om te werken met kwaliteitsvol materiaal, maar dat kost al snel veel geld. Wil je zeker zijn van een goed resultaat op lange termijn? Dan is het aangeraden om de werken te laten uitvoeren door een professionele plaatser van vloerverwarming:

 

Vloerverwarming laten leggen

Contacteer je liever een vakman om je vloerverwarming te laten leggen? Goed idee, hij kan je met zijn ervaring en kennis helpen om het type vloerverwarming te kiezen dat het beste past bij jouw wensen en situatie. En dat is niet alles. Een specialist gebruikt altijd professionele materialen en hij werkt snel. Zo ben je zeker van een correcte, vlotte plaatsing en een kwalitatief eindresultaat. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Stappenplan vloerverwarming aanleggen

Hoe gaat een vakman nu precies te werk bij het plaatsen van vloerverwarming? Een overzicht van de verschillende stappen:

 

STAP 1: Legplan vloerverwarming

De vakman maakt een legplan op van je vloerverwarming. Zo’n plan verschilt naargelang het type vloer en de chape die hij later zal gebruiken. Zodra het plan klaar is, bestelt hij de producten die nodig zijn voor het leggen van de volledige vloerverwarming.

 

STAP 2: Randisolatie plaatsen

De vakman plaatst eerst tegen alle muren de randisolatie (tussen de muur en de tweede isolatielaag bij isolatieplaten). De randisolatie zet hij vast met rode/zwarte takkers. Rond de hoeken maakt hij bovenaan de randisolatie een kleine snede om de hoeken mooi over te plooien. De isolatie zorgt ervoor dat de dekvloer die bovenop de vloerverwarming komt, kan uitzetten en krimpen bij het opwarmen en afkoelen van de vloer.

 

STAP 3: Dampfolie plaatsen

De vakman legt de dampfolie op de vloer. Deze dampfolie komt bovenop de isolatie. Hij snijdt de folie af tot boven de rand van de randisolatie (ongeveer 10 cm). De vakman zorgt ervoor dat de dampfolie mooi aansluit in de hoeken en hij zet het weer vast met takkers. Bij het leggen van het volgende stuk dampfolie, mag deze 10 cm overlappen met de vorige folie. Meestal is dit aangeduid op de dampfolie zelf. De vakman zorgt ervoor dat de lijnen of het raster op de dampfolie mooi doorlopen. Hij prikt hier en daar de overlappende delen vast met rode takkers, zodat deze niet kunnen verschuiven. Hij plakt de dampfolie op bepaalde plaatsen vast met wat plakband.

 

STAP 4: Collectoren ophangen

De vakman hangt de voorgemonteerde collectoren op met een waterpas in de voorziene plaats tegen een mooie vlakke wand. Hij tekent eerst de gaten op de muur af en kiest de gewenste boorkop voor de plugs. Aan de hand van de geleverde collector gaat hij na hoeveel kringen je hebt.

 

STAP 5: Leidingen plaatsen

De vakman volgt de markeringen op het legplan om te kijken waar de leidingen moeten komen. Op een apart schema staat een tabel met het aantal kringen en uit hoeveel delen deze bestaan. Het kan zijn dat kring 5 uit 2 kringen bestaat, bv. 10 en 8. Op de dampfolie duidt de vakman eerst de lijnen aan (1 – 10). Ook de scheidingen met de volgende kringen tekent hij op. De vertrekleidingen worden meestal aangeduid met een volle pijl en de aankomstleidingen met een holle pijl. Hij tekent alle hoeken en bochten exact over. Daarna legt hij de profiellatten op de juiste plaats en maakt hij ze vast. Tussen de kringen in laat hij telkens een spatie van 10 cm of 1 hokje tussen. Hij gebruikt een spuitbus om de hoeken en de retourleidingen te leggen.

De vakman begint met een koplat op de juiste afstand van de muur. Hij breekt de profiellatten op lengte en maakt ze vast met de rode takkers. Dan legt hij de dwarslatten en maakt ze vast met takkers. Hij laat daarbij een meter tussen de dwarslatten.

Enkele aandachtspunten:
 • Er bestaan ook andere kliksystemen voor de buizen als noppenplaten waar de vakman de buizen tussen klikt.
 • Soms zitten er in de 2e laag isolatie groeven waarin de vakman de buizen plaatst. In die groeven komen eerst gegalvaniseerde stalen profielen die de warmte van de buizen homogener kunnen afgeven. Bovenop die stalen profielen komt dikwijls nog een stalen plaat. Zo wordt de warmte echt homogeen verdeeld (droog systeem).
 • Je kan ook de groeven gewoon in de isolatiechape laten slijpen en daar de buizen in laten leggen (nat systeem).

 

STAP 6: Het slakkenhuispatroon

De 2 meest gebruikte legpatronen bij vloerverwarming zijn het meanderpatroon en het slakkenhuispatroon. In dit voorbeeld gaan we uit van het slakkenhuispatroon.

De vakman begint met de vertrekleidingen (rood). Hij beschermt deze met een rode huls en sluit ze aan op de collector. De bovenste collector is meestal voor de vertrekleidingen of het warme water. Om fouten te vermijden, begint hij met de buitenste kring op de collector. Hij klikt de leidingen vast met de hand of voorzichtig met de voeten. Hij zorgt ervoor dat hij straks nog de uitgaande leiding ertussen kan leggen. Een veilige bocht heeft een maximale diameter van 20 cm. De vakman let erop dat de laatste bocht niet breekt of knakt, alvorens hij aan de blauwe kring begint. Hij maakt de leidingen vast met takkers.

Waar later dilatatievoegen komen, plaatst hij de uitzethulzen. Die staan ook op het plan. Ook voor de buizen die door de muren lopen of waar geen dampfolie is ondergebracht, gebruikt hij de uitzethulzen. Meestal plaatst de vakman de buizen dichter bij elkaar aan de ramen en deuren. Daar is het warmteverlies namelijk groter.

 

Bij het plaatsen van vloerverwarming volgt de vakman altijd de volgende regels:
 • De buizen mogen elkaar nooit kruisen.
 • 1 lus of kring mag 100 m bedragen. Zo warmt het systeem snel op en heeft het voldoende stuwkracht.
 • De afstand tussen de buizen bedraagt 10 cm in de living en keuken en 15 cm in de slaapkamer.
 • Hij begint met de kring die het verst afgelegen is.

 

STAP 7: Vloerverwarming testen

Nadat de vakman alles geplaatst heeft, kijkt hij het systeem nog eens volledig na. Hij sluit de ontluchters af met een dop. Daarna voert hij een druktest (4 bar) uit om te kijken of er nergens openingen zijn. Met een vloeistof controleert hij de leidingen op de collectoren op luchtbellen.

Wil je graag zelf een vakman inschakelen om je vloerverwarming te laten plaatsen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs