Vloerverwarming plaatsen: Voor- en nadelen

Vloerverwarming is een geschikte vorm van huisverwarming wanneer je een energiezuinige woning hebt. Meer info over hoe vloerverwarming wordt aangelegd, de soorten en voor-en nadelen lees je hier.

Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten plaatsen van vloerverwarming? Ontvang hier offertes op maat!

Vloerverwarming is een ideaal vervangmiddel wanneer je kiest om geen radiatoren te plaatsen. Het bespaart je dus enorm veel in plaatsingskosten en ruimte. De warmte wordt homogeen verdeeld over de ruimte en wordt meestal als aangenaam ervaren.

vloerverwarming plaatsen

 

Type vloerverwarming

We hebben zowel elektrische als hydraulische vloerverwarming. Meestal wordt het hydraulisch systeem gebruikt waarbij warm water door de leidingen stromen en koud water weer afgevoerd wordt.

verder spreken we dan ook nog eens van natte en droge systemen. Bij een nat systeem worden de buizen rechtstreeks op de chape gelegd. Er wordt dan dikwijls gewerkt met krimpnetten. In de chape wordt een extra component toegevoegd zodat de chape sneller uitdroogt en minder beïnvloed wordt door de temperatuursverschillen. Bij een droog systeem daarentegen, wordt er eerst een laag PUR isolatie gespoten of isolatieplaten op de chape gelegd. Voor het droge systeem kunnen verschillende systemen gehanteerd worden zoals hieronder aangegeven. Prijzen voor vloerisolatie zijn altijd interessant om te vergelijken. Zo ontdek je of het de moeite waard is om ze bij je vloerverwarming te bestellen. Vraag hier een prijs op maat aan voor vloerisolatie.

 

Leggen van vloerverwarming

Het leggen van vloerverwarming is iets wat je zelf ook kan doen en je veel geld kan uitsparen. Daarom geef ik eerst wat uitleg over de theorie en vervolgens waar je moet op letten wanneer de vloerverwarming zelf plaatst. Vloerverwarming leg je liefst maar vloerverwarmingéén keer dus onmiddellijk goed. Laat je daarom eerst adviseren door een specialist. De specialist zal u bijkomende tips geven wanneer u de vloerverwarming zelf gaat plaatsen. Gebruik daarom enkel materiaal dat gebruikt wordt specifiek voor vloerverwarming. Ga dus geen kosten besparen door andere buizen of dergelijke te gaan gebruiken. Op lange termijn kan je dat zuur opbreken.

De vloerverwarming wordt boven een laag isolatie gelegd. Dat kan pur isolatie (gespoten) of isolatieplaten zijn. Dus eerst zorg je ervoor dat men de leidingen van elektriciteit, gas en water gelegd heeft. Vervolgens wordt er gechaped en dan de isolatie er opgelegd. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier gratis offertes op maat voor de plaatsing van vloerverwarming.

 

Benodigdheden:

 • Echte vloerverwarmingsbuis
 • Korte kring
 • Dikke buizen
 • Dampfolie
 • Profiellatten
 • Randisolatie
 • draaimolen voor de buizen
 • Een legplan op maat

Waterpas, plakband, takkers (takkermachine), schaar of breekmes, alcohol stift, meetlat, spuitbus, potlood, zaag, knielappen, boormachine.

 

Voorbereiding:

We bespreken het meest gebruikte systeem: droge type.

Isolatieplaten worden meestal dubbel en haaks op elkaar gelegd om koudebruggen te vermijden. Soms kan ook PUR gespoten worden.

U maakt een legplan op van uw vloerverwarming of u laat deze opstellen door een specialist. Dit laatste in aan te raden omdat de vloerverwarming beïnvloed wordt door het type vloer en chape dat je later gaat gebruiken. Zodra het plan klaar is, besteld u de producten die nodig zijn voor het leggen van de volledige vloerverwarming. Alle stukken zullen (meestal) op maat aan huis geleverd worden.

De voorbereidingen duren hooguit één dag. Neem eerst het instructieboekje door. Plaats eerst tegen alle muren de randisolatie (tussen de muur en de tweede isolatielaag bij isolatieplaten). De randisolatie zetten we vast met rode/zwarte takkers. Rond de hoeken maken we bovenaan de randisolatie een kleine snede om de hoeken mooi over te plooien. De randisolatie zorgt ervoor dat de dekvloer die bovenop de vloerverwarming komt, kan uitzetten en krimpen bij het opwarmen en afkoelen van de vloer.

Vervolgens wordt de dampfolie op de vloer gelegd. Deze dampfolie ligt bovenop de isolatie die u reeds heeft laten leggen/spuiten. Deze mag afgesneden worden tot boven de rand van de randisolatie (ongeveer 10 cm). Zorg ervoor dat de dampfolie mooi aansluit in de hoeken en zet het weer vast met takkers. Bij het leggen van het volgende stuk dampfolie, mag deze 10 cm overlappen met de vorige folie. Meestal is dit aangeduid op de dampfolie zelf. Zorg ervoor dat de lijnen of het raster op de dampfolie mooi doorloopt. Je moet dus letten op de plaats waar je de dampfolie telkens afknipt. Prik nu hier en daar de overlappende delen vast met rode takkers zodat deze niet kunnen verschuiven wanneer je verder werkt. In de hoeken maak je opnieuw insnijdingen zodat ze de dampfolie mooi overlapt. Plak de dampfolie op bepaalde plaatsen vast met wat plakband zodat deze niet in de weg hangt tijdens het chappen.

 

De collectoren worden voorgemonteerd geleverd. Ze dienen in de daar voorziene plaats opgehangen te worden tegen een mooie vlakke wand. Zorg voor een waterpas zodat de collectoren mooi recht hangen. U heeft de nodige vijzen en plugs hiervoor gekregen. Teken eerst de gaten op de muur af en kies de gewenste boorkop voor de plugs. Hang de collectoren recht op door gebruik te maken van een waterpas. Aan de hand van de geleverde collector kan u nagaan hoeveel kringen u heeft.

 

Maak de nodige gaten in de muur om de leidingen te laten doorlopen. Deze staan eveneens op het plan aangeduid.

Het legplan moet exact gevolgd worden. Eerst moet dus alles gemarkeerd worden om aan te duiden waar de leidingen komen te liggen. Op het overzicht staan alle kringen aangeduid. Op een apart schema vinden we een tabel met het aantal kringen en uit hoeveel delen deze bestaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat kring 5 uit 2 kringen bestaan vb. 10 en 8. Op de dampfolie gaat u eerst de lijnen aanduiden (1 – 10). Ook de scheidingen met de volgende kringen, tekenen we op. De vertrekleidingen worden meestal aangeduid met een volle pijl en de aankomstleidingen met een holle pijl. Teken alle hoeken en bochten exact over. Leg de profiellatten op de juiste plaats en maak ze vast. Tussen we kringen in laten we telkens een spatie van 10 cm of 1 hokje tussen. Gebruik een spuitbus om de hoeken en de retourleidingen te leggen.

Begin met een koplat op de juiste afstand van de muur. Breek de profiellatten op lengte en maak ze vast met de rode takkers. Vervolgens worden de dwarslatten gelegd en vastgemaakt met takkers. Opgelet, zorg dat de buisopeningen overeenkomen met het legpatroon. Laat een meter tussen de dwarslatten.

 • Er kunnen ook andere kliksystemen voor de buizen gebruikt worden zoals noppenplaten waar u de buizen tussen klikt.
 • Soms zitten er in de 2e laag isolatie groeven waarin de buizen worden geplaatst. In die groeven komen eerst gegalvaniseerde stalen profielen die de warmte van de buizen homogener kunnen afgeven. Bovenop die stalen profielen komt dikwijls nog een stalen plaat zodat de warmte echt homogeen verdeeld wordt.
 • Men kan ook opteren om de groeven gewoon in de isolatiechape te slijpen en daar de buizen in te leggen (nat systeem – minst gebruikt).

 

Plaatsen van de leidingen volgens het slakkenhuispatroon

Op het plannetje dat is meegeleverd, kan je makkelijk opmaken met welke rol leidingen je moet beginnen. Elke rol is genummerd en op het overzicht terug te vinden. Snij de verpakkingsfolie nooit los met een breekmes. U zou leidingen hierdoor kunnen beschadigen.

Begin met de vertrekleidingen (rood). Bescherm deze met een rode huls en sluit deze aan op de collector. De bovenste collector is meestal voor de vertrekleidingen of het warme water.

Begin met de buitenste kring op de collector. Zo kun je fouten vermijden. Houd het legplan voortdurend in de gaten. De leidingen mag je vastklikken met de hand of voorzichtig met de voeten. Leg de leidingen zo dat we er straks nog een andere leiding, de uitgaande leiding, er kunnen tussen leggen. Een veilige bocht heeft maximum een diameter van 20 cm. Zorg er voor de de laatste bocht voordat je begint aan de blauwe kring, niet breekt of knakt. Heb je toch een knik, kan je best de hele kring weggooien. Maak de leidingen vast met takkers.

Waar later dilatatievoegen komen, plaatsen we uitzethulzen. Die worden eveneens op het plan weergegeven. Ook voor de buizen die door de muren lopen of waar geen dampfolie is ondergebracht, gebruiken we de uitzethulzen.

Dikwijls worden de buizen aan de ramen en deuren dichter bij elkaar geplaatst omdat je daar een hoger warmteverlies hebt.

Er zijn een aantal regels die men steeds in acht moet nemen bij het leggen van vloerverwarming:

 1. De buizen mogen elkaar nooit kruisen.
 2. 1 lus of kring mag maximaal 100 m bedragen. Deze regel zorgt voor het snel opwarmen van het vloerverwarmingssysteem en voldoende stuwkracht.
 3. De afstand tussen de buizen bedraagt 10 cm in de living en keuken, 15 cm in de slaapkamer.
 4. Normaal begint men met de kring die het verst afgelegen is. 

Benieuwd naar een prijs op maat voor het plaatsen van vloerverwarming?
Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes!

 

Leidingen vloerverwarming testen

Zorg ervoor dat u het plan absoluut strikt volgt. Onregelmatigheden worden afgestraft door een ongelijke warmteverdeling.

Bent u klaar met het leggen van de vloerverwarming, komt de specialist langs om je werk te controleren. Op die manier krijg je toch de nodige garantie op je werk. Nadat alles geplaatst is, komt een technieker het systeem volledig nakijken. De ontluchters worden afgesloten met een dop. Vervolgens wordt er een druktest (4 bar) uitgevoerd om te kijken of er nergens openingen zijn. Met een vloeistof worden de leidingen op de collectoren gecontroleerd op luchtbellen.

 

Voordelen

We hebben reeds enkele voordelen aangehaald maar we sommen ze hier nog eens op:

 • Plaats en ruimte besparen.
 • Makkelijk zelf te leggen op 2 – 3 dagen.
 • Men heeft een constante luchtvochtigheid door de homogene verdeling van de warmte.
 • Lagere keteltemperaturen en minder stookkosten.
 • Weinig tot geen onderhoud.
 • Stofvrij ruimtes.
 • Ideaal te combineren met zonnecollectoren.

 

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend verwarmingspecialist en verzeker jezelf van een correcte installatie van de verwarming. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs