Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Koudebrug oplossen: 3 casussen

Een koudebrug is een onderbreking in je isolatielaag. De gevolgen zijn niet min: warmteverlies, hogere energiekosten, mogelijke vochtschade, … Hoe kan je nu zo’n koudebrug oplossen aan je kozijnen, binnenmuren of je fundering? We zetten het helder op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
CASUS 1: koudebrug kozijn oplossen
CASUS 2: koudebrug muur oplossen
CASUS 3: koudebrug fundering oplossen

Schakel nu een vakspecialist in!

 

 

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug of ’thermische brug’ is een onderbreking in de isolatielaag van je woning. De oorzaken zijn kapotte isolatiematerialen, verouderd buitenschrijnwerk of een ongeïsoleerde ruimte tussen ‘bouwknopen’ (aansluiting tussen 2 verschillende constructie-elementen). Waar de warmteweerstand lager is, gaat er flink wat warmte verloren. Dat is niet alleen nefast voor je wooncomfort, maar ook voor je energierekening. Kortom, je maakt het best zo snel mogelijk komaf met zo’n thermische brug.

Professionele hulp nodig? Kom hier gratis in contact met isolatie-experts in je regio. Zo ben je zeker van een professionele opsporing van je koudebrug en een oplossing op maat. Start hier je contactaanvraag. • Hoe herken ik een koudebrug?
  Een koudebrug ontdek je niet zo eenvoudig met een visuele inspectie omdat het probleem bijna altijd gesitueerd is in de thermische schil van je woning. Die bevindt zich dan weer onder de vloer, tussen het raam of achter je gevelbekleding. Een snelle truc om zelf een koudebrug te ontdekken, is met je hand over de vermoedelijke plek gaan. Voelt deze koud aan? Dan kan dit inderdaad een koudebrug zijn.


 • Wat zijn de gevolgen van een koudebrug?
  Een hogere energiefactuur? Koude tocht die af en toe langs je benen strijkt? Of condensvorming, vochtplekken of schimmel op 1 specifieke plek in huis? Dan kan je te maken hebben met een koudebrug. Laat op voorhand zeker een uitgebreid onderzoek uitvoeren om te achterhalen of het wel degelijk om dit type probleem gaat.


 • Hoe een koudebrug opsporen?

  De beste manier om de locatie van thermische bruggen te achterhalen? Dat is een professionele thermografie of infraroodopname. Zo zie je meteen welke zones in je woning zijn aangetast: de plekken met warmteverlies lichten blauw op.

  Succesvol een koudebrug oplossen? Schakel dan een vakspecialist in! 

Koudebruggen opsporen

 

CASUS 1: koudebrug aan een kozijn oplossen

Verouderde kozijnen zijn erg gevoelig voor koudebruggen. Net boven het kozijn, aan de vensterbank of net onder het raam, … Allemaal zijn het aansluitingen tussen twee bouwelementen waar thermische onderbrekingen kunnen voorkomen.

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

 

 • Constructiefout: een onzorgvuldig geplaatste latei, een doorgestort balkon boven het raam, kapotte raamdorpels of verzakte isolatie onder het raam, … kunnen allemaal koudebruggen veroorzaken.
 • Enkel glas: wist je dat enkel glas fungeert als koudebrug? Er mist namelijk een laagje isolatiegas tussen meerdere glasbladen, waardoor het glas weinig bescherming biedt tussen de binnen- en buitentemperaturen. De enige oplossing is overschakelen op isolatieglas met isolerende kozijnen.
 • Verouderd buitenschrijnwerk: niet alleen enkel glas, maar ook schrijnwerk dat niet beantwoordt aan de huidige isolatienormen veroorzaakt problemen bij de bouwknopen rondom je raam. Daarlangs sijpelt koude en vocht langzaamaan naar binnen.

 

VOORBEELD: hoe koudebrug boven raam oplossen?

Veronique en Clement hebben al een tijdje last van condens onder hun raamkozijn in de woonkamer. De kamer regelmatig verluchten helpt kortstondig, maar biedt weinig soelaas. Niet alleen trekt er soms een onaangename koelte doorheen de ruimte, maar nu ontstaat er ook schimmel onder het raam. Het koppel zit met de handen in het haar. Hoe pakken ze dit probleem nu aan?

 

koudebrug boven raam oplossen

 

 1. Koudebrug opsporen

  Met behulp van een infraroodopname spoort hun expert de precieze locatie van het koudelek op. Deze scan wijst uit dat het probleem zich aan de draagbalk net boven het raam (de latei) bevindt. Vroeger werden deze lateien rechtstreeks tegen de buitenmuur gestort waardoor er best grote bouwknopen kunnen ontstaan. Zo krijgen wind en vocht vrij spel.

 2. Binnenmuur isoleren

  Het is nu zaak om deze zwakke plek in hun buitenschil aan te pakken. Moeten Veronique en Clement dan meteen hun latei vervangen? Neen, want een draagconstructie vervangen is erg arbeidsintentsief en complex. Daarom opteert de expert om bij het koppel de binnenmuur te isoleren. Dat doet hij met een voorzetwand die hij opnieuw afwerkt met pleister.

  BELANGRIJK: in principe kan je een nieuwe latei in de draagmuur plaatsen, maar daarvoor moet je o.a. samenwerken met een architect en een omgevingsvergunning aanvragen.

 3. Ramen en kozijnen aanpassen

  De vakspecialist merkte door de infraroodopname ook op dat er verouderd schrijnwerk aanwezig is. Daarom opteert het koppel voor nieuwe raamprofielen met isolatieglas. Zo zijn ze gegarandeerd zeker van een aangenaam wooncomfort en een definitieve oplossing voor de koudebrug aan hun raam.

Koudebrug aan je raam oplossen? Neem gratis contact op met experts actief in je regio en ontvang verschillende offertes op maat. Geniet van een professionele opsporing en oplossing voor jouw koudebrug. Vul hier het contactformulier in.

 

 

Hoeveel kost het oplossen van een koudebrug aan het raam?

Het antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van de voorgestelde oplossing. Enkele richtprijzen:

OplossingPrijs (excl. btw, incl. uitvoering)
Latei in draagmuur vervangenGem. € 4.200 à 7.500
Voorzetwand met isolatieGem. € 30 à 40 per m²
Nieuwe ramen met isolatieglas Gem. € 250 à 2.200 per m²

BELANGRIJK: deze opsomming kan afwijken van de realiteit. De prijs voor nieuwe ramen is bv. afhankelijk van het type raam, het soort isolatieglas en het type materiaal. Voor een nieuwe latei in de draagmuur moet je dan weer rekening houden met bijkomende kosten. Wil je een gerichte offerte voor jouw project? Schakel dan meteen een expert in. Die helpt je graag verder.

 

Bespaar dankzij premies & subsidies

Wist je dat je voor isolatiewerken een beroep kan doen op verschillende subsidies? Via de Mijn VerbouwPremie ontvang je tot wel € 15 à 30 per m² voor nieuwe muurisolatie. Dankzij de Mijn VerbouwLening leen je voordelig om je nieuwe ramen te financieren. En je betaalt bij oudere woningen slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten als je de werken overlaat aan een expert. 

 


CASUS 2: koudebrug aan de muur oplossen

Je buitenmuren beschermen je knusse leefruimtes tegen alle weersomstandigheden. Net daarom is het zo belangrijk dat deze goed geïsoleerd zijn. Waar doen de problemen met koudebruggen in de muur zich voornamelijk voor? Een woordje uitleg!

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

 

 • Verzakte spouwmuurisolatie: sterk verouderde spouwmuurisolatie kan verzakken of verpulveren. Daardoor verliest het z’n isolerende kwaliteiten en is er zelfs helemaal geen isolatie meer op bepaalde plekken in de spouw.
 • Ontbrekende isolatie: het spreekt voor zich dat plaatsen zonder isolatie automatisch een koudebrug vormen. Vooral bij oudere woningen komt dit vaak voor, zoals rondom de ramen of bij de overgang tussen 2 verschillende bouwelementen.
 • Slecht aangesloten isolatiemateriaal: langs isolatiemateriaal dat niet netjes aansluit, stroomt eenvoudig binnenwarmte weg. Deze warmtelekken zijn dikwijls zo klein dat je ze niet altijd zo eenvoudig opspoort.
 • Verouderd schrijnwerk: oud schrijnwerk heeft vaak geen thermische onderbreking. Daardoor beantwoorden de kozijnen helemaal niet aan de strenge energieprestatie-eisen en is een koudebrug een logisch gevolg.

 

VOORBEELD: hoe koudebrug aan de binnenmuur oplossen?

Charlotte kocht een bestaande woning en ontdekt dat haar binnenmuren op bepaalde plekken zeer koud aanvoelen. Bovendien heeft ze bij het verwijderen van het behang een beginnende vochtvlek ontdekt. Ze vermoedt dat ze te maken heeft met verzakte spouwmuurisolatie, want de problemen bevinden zich niet over de gehele muur.  Ze besluit een expert in te schakelen…

 

koudebrug oplossen

 

 1. Koudebrug in de muur opsporen

  De expert bij Charlotte gaat eerst met behulp van een warmtecamera of endoscoop na waar de grootste obstakels zich in de spouwmuur bevinden. Pas zo krijgt hij een helder zicht op de aangetaste zones in de muur.

 2. Voorbereidende werken

  Een spouwmuur bijvullen gaat niet zomaar. Op basis van de inspectie bepaalt hij of het wel nog de moeite is om de spouwmuur bij te vullen. Soms zijn voorbereidingswerken nodig om een vlot verloop van de werkzaamheden te verzekeren, bv. scheuren en barsten herstellen.

 3. Spouwmuurisolatie bijvullen

  Vervolgens brengt hij boorgaatjes aan in de buitenmuur van Charlotte waarlangs hij het isolatiemateriaal inbrengt. Afhankelijk van de staat van de isolatie en de breedte van de spouw kiest hij voor EPS-parels, glaswol of PUR-spuitisolatie.

 4. Buitenmuur afwerken

  Wanneer alle isolatie netjes is geplaatst, vult hij de boorgaten nauwkeurig op met specie. Zo ziet Charlotte nadien niets meer van de werkzaamheden en geniet ze snel weer van een aangenaam wooncomfort.

Spouwmuurisolatie plaatsen of bijvullen? Wij brengen je in contact met een expert actief in je regio! Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoeveel kost het oplossen van een koudebrug aan de muur?

Koudebruggen aan de buitenmuur los je het eenvoudigst op dankzij spouwmuurisolatie. Heb je geen spouwmuur? Dan is het isoleren van de buitenmuur de meest voor de hand liggende keuze. Een overzicht van beide methoden met hun richtprijzen:

OplossingPrijs (excl. btw, incl. uitvoering)
Spouwmuur bijvullenGem. € 15 per m²
Spouwmuur isolerenGem. € 15 à 30 per m²
Buitenmuur isolerenGem. € 100 à 150 per m²

BELANGRIJK: deze opsomming kan afwijken van de realiteit. Buitenmuur isolatie plaatsen is bv. stukken duurder dan het bijvullen van de spouwmuur. Bovendien moet je die ook nog afwerken met een gevelbekleding. Wil je dus een gerichte offerte voor jouw project? Schakel dan meteen een expert in. Die helpt je graag verder.

 

Bespaar dankzij premies & subsidies

Wist je dat je voor isolatiewerken een beroep kan doen op verschillende subsidies? Via de Mijn VerbouwPremie ontvang je tot wel € 15 à 30 per m² voor nieuwe muurisolatie. Dankzij de Mijn VerbouwLening leen je voordelig om je nieuwe ramen te financieren. En je betaalt bij oudere woningen slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten als je de werken overlaat aan een expert. 

 


CASUS 3: koudebrug in de fundering oplossen

De fundering is de basis van een stabiele en veilige woning. Koudebruggen aan de fundering veroorzaken scheuren in de vloer, wat allesbehalve aangenaam is en bovendien vochtproblemen in de hand werkt. Hoe ontstaat een koudebrug in de vloer?

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

 

 • Direct contact met buitenmuur en fundering: in principe mag de buitenmuur de fundering niet direct raken. Is dit wel het geval? Dan is er een volledig doorbroken bouwknooppunt en ontstaan er koudebruggen.
 • Ongeïsoleerde vloer of kruipruimte: niet alleen langs het dak ontsnapt veel warmte. Ook koudebruggen langs de vloer veroorzaken tot wel 15% warmteverlies.

 

VOORBEELD: hoe koudebrug in de vloer oplossen?

Op het gelijkvloers hebben Marcel en Sam nagenoeg altijd koude voeten.  Nader onderzoek wijst uit dat de koude afkomstig is vanuit hun kruipruimte. Op een infraroodinspectie van de bouwknopen zelf is weinig te zien. Toch willen ze hun wooncomfort verbeteren. Om dit probleem aan te pakken, schakelen ze de hulp in van een isolatiespecialist. Hoe gaat die te werk?

 

koudebrug vloer oplossen

 

 1. Plaatsbezoek & analyse

  Alvorens de specialist de kruipruimte kan isoleren, inspecteert hij deze grondig. Om onder de vloer te kunnen isoleren, moet de ruimte hoog genoeg zijn (> 45 cm). Is dat niet het geval?  Dan is bodemisolatie meer aangewezen.

 2. Voorbereidende werken

  Een specialist begint nooit meteen met het plaatsen van isolatie. Eerst onderneemt hij de nodige voorbereidende stappen, zoals het dichten van gaten die luchtlekken kunnen veroorzaken met glas- of steenwol. Ook de cv-leidingen neemt hij mee, met uitzondering van de drinkwaterleidingen.

 3. OPTIE 1: bodemisolatie kruipkelder (< 45 cm hoog)

  Hebben Marcel en Sam een te lage kruipkelder? Dan opteert de expert voor bodemisolatie met bv. isolatieparels of isolatiechips. Daardoor komt een luchtdichte en naadloze laag op de bodem te liggen die opstijgend grondvocht en koude tegengaat.

 4. OPTIE 2: plafondisolatie kruipruimte (> 45 cm hoog)

  Wanneer hun kruipruimte hoog genoeg is, kan hij harde isolatieplaten (PIR of PUR) onderaan de vloer bevestigen. Daarvoor brengt hij eerst een regelwerk aan waartussen hij de platen vastklemt en vervolgens de naden opvoegt. Nog eenvoudiger is werken met spuitisolatie tegen het kelderplafond. Op de vloer plaatst hij ten slotte een vochtwerende isolatiefolie.

 5. OPTIE 3: isoleren bovenop de vloer

  Als de woning van Marcel en Sam niet over een kruipruimte zou beschikken, was het ook mogelijk om bovenop de bestaande vloer te isoleren. Daar komt heel wat werk bij kijken. Gelukkig is de expert van het koppel op de hoogte van alle mogelijke aandachtspunten.

Koudebrug in de vloer oplossen? Schakel daarvoor de hulp in van een ervaren  isolatiespecialist. Die gaat je koudebruggen professioneel wegwerken. Kom gratis in contact met een expert.

 

 

Hoeveel kost het oplossen van een koudebrug aan de vloer?

De minst arbeidsintensieve manier om warmteverlies langs je vloer en/of fundering op te lossen, is het plaatsen van vloerisolatie of het isoleren van je kruipruimte. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

OplossingPrijs (excl. btw, incl. uitvoering)
Bodemisolatie kruipruimteGem. € 20 à 50 per m²
Vloerisolatie langs kruipruimteGem. € 15 à 40 per m²
Bovenop vloer isolerenGem. € 15 à 50 per m²

BELANGRIJK: deze opsomming kan afwijken van de realiteit. Zo houden we in ons overzicht geen rekening met de afwerking van de vloerisolatie. Wil je weten hoeveel het kost om de koudebrug in je fundering op te lossen? Vertrouw dan op de expertise van een specialist.

 

Bespaar dankzij premies & subsidies

Wist je dat je voor isolatiewerken een beroep kan doen op verschillende subsidies? Via de Mijn VerbouwPremie ontvang je max. € 6 per m² voor nieuwe vloerisolatie. Bovendien betaal je bij oudere woningen slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten als je de werken toevertrouwt aan een expert. 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten