Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Kruipruimte isoleren met schelpen

Heb je een moeilijk te bereiken kruipruimte die ook nog eens vochtig is? Denk er dan eens aan om de kruipruimte te isoleren met schelpen. Zeker voor woningen die in vochtige gebieden staan, kan dit een goede oplossing zijn. Schelpen gebruiken als isolatiemateriaal is een vorm van natuurlijke isolatie met een materiaal dat voor 100 procent natuurlijk is.

 

schelpenisolatie Waarom kruipruimte isoleren?

In kruipruimtes kan het bijzonder vochtig zijn, zeker als je in een drassig gebied woont. De bodem van een kruipruimte bestaat uit zand en door de aanzuigende werking hiervan komt het vocht omhoog. Dat wil je natuurlijk niet, want het vocht trekt de woning in en kan zo veel problemen veroorzaken.

Door een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte te leggen, nemen de schelpen het vocht op en houden dit vast. Daarnaast houden schelpen in een kruipruimte de vochtige lucht tegen, zodat het in huis lekker droog blijft.

 

Schelpenisolatie prijs

De gemiddelde prijs is 25 tot 30 euro per m² voor een isolatielaag van 25 tot 30 centimeter aan schelpen in de kruipruimte. Deze prijs is exclusief btw en plaatsing. Het aanbrengen van schelpen in een kruipruimte kan in Nederland tegen het voordelige btw-tarief van 9%. Dit geldt alleen voor huizen van 2 jaar en ouder.

In België geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je de schelpen isolatie laat plaatsen door een aannemer. Hou er wel rekening mee dat je woning ouder moet zijn dan 10 jaar. Bovendien geldt dit tarief enkel voor privéwoningen die tot maximaal 50% mogen gebruikt worden voor professionele doeleinden.

Tip: Vergelijk steeds meerdere offertes en bespaar. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van max. 3 erkende isolatiespecialisten. Start je aanvraag hier.

 

Voor- en nadelen van schelpenisolatie

Schelpen worden al eeuwenlang gebruikt als isolatiemateriaal. Schelpenisolatie heeft dan ook een fiks aantal voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

+ 100% natuurlijk: nooit last van chemische stoffen (zoals bijvoorbeeld bij PUR) in de woning.

+ Gebruiksvriendelijk: schelpen aanbrengen in een kruipruimte is vrij eenvoudig.

+ Absorberend vermogen: schelpen nemen al het optrekkende vocht uit het zand eenvoudig op.

+ Oersterk: schelpen scheuren, breken of rotten niet. Dit kan met andere isolatiematerialen wel gebeuren.

+ Veelzijdig: Schelpenisolatie kan toepast worden bij ieder type bodem.

+ Onderhoudsvrij: geen onderhoud nodig nadien.

+ Geen ventilatie nodig: ventileren is niet nodig omdat er geen koude luchtstromen ontstaan.

+ Brandwerend: houden vuur tegen in geval van brand.

 

Ondanks de vele voordelen van schelpen in een kruipruimte zijn er ook nadelen.

Enkel nuttig bij vocht: staat er water in de kruipruimte? Dan verliezen schelpen hun vochtwerende en isolerende werking.

Gewicht: schelpen zijn zwaar (700 kg per m3). Niet ideaal bij woningen waar er kans is op verzakkingen.

Plaats: kleine kruipruimte? Schelpen nemen best wat plaats in, waardoor de kruipruimte minder toegankelijk wordt.

Prijs: in vergelijking met andere materialen is schelpenisolatie vrij duur.

Overweeg je om schelpen in een kruipruimte aan te brengen? Weeg de voor- en nadelen dan goed tegen elkaar af en je maakt altijd de juiste keuze. Doe beroep op een ervaren isolatiespecialist. Die analyseert jouw situatie en raad je beste isolatiematerialen aan voor jouw kruipruimte. Ontvang hier advies en een prijsvoorstel op maat voor het isoleren van jouw kruipruimte.

 

Isolatiewaarde van schelpen

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de zogenaamde RC- waarde (RC staat voor Resistance Construction). De RC- waarde voor vloerisolatie is vastgesteld op 2,5. Deze waarde bereik je als er een laag schelpen van ongeveer 25 tot 30 centimeter in de kruipruimte ligt. Het is verstandig om goed naar de hoogte van de kruipruimte te kijken. Bij hoge kruipruimtes (80 centimeter en hoger) zal de RC- waarde van schelpenisolatie snel afnemen en kan je beter op zoek naar alternatieven.

 

Schelpen in kruipruimte aanbrengen

Het aanbrengen van schelpen in een kruipruimte is geen kwestie van zelf even een paar kruiwagens met schelpen in de kruipruimte storten. Laat dit steeds over aan een ervaren isolatiespecialist. De vakman voert eerst een inspectie uit en analyseert of de bodem van de kruipruimte voldoende geschikt is voor schelpenisolatie. Als dit zo is, dan worden de schelpen door middel van een pomp met slang in de kruipruimte gespoten. Schelpen worden met zoet water gewassen als ze zijn gewonnen. Het duurt zeker 6 weken voordat ze helemaal droog zijn en isolatieklaar.

 

Alternatieven

Is schelpenisolatie voor jou niet het ideale isolatiemateriaal voor de kruipkelder? Dan zijn isolatiechips of isolatieparels dat misschien wel. Ze hebben dezelfde isolerende eigenschappen als schelpen maar zijn een stuk lichter en ze isoleren ook als er een laag water in de kruipruimte staat. Isolatiechips en isolatieparels worden wel in een dikkere laag (30 tot 35 centimeter) aangebracht dan schelpen in een kruipruimte. Isolatiechips kosten 12 tot 20 euro en isolatieparels 20 tot 25 euro per vierkante meter. Daarmee zijn ze iets goedkoper dan schelpen in een kruipruimte.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten