Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Ventilatie in de woning

Goed ventileren is belangrijk om schimmel en bacteriën geen vrij spel te geven. Bij nieuwbouwwoningen is ventilatie verplicht. Meer info over degelijke ventilatiesystemen vind je hier terug.

Benieuwd naar een prijs op maat voor de plaatsing van een ventilatiesysteem? Ontvang hier gratis offertes.

 

Een goede ventilatie

Goed ventileren is de basis van het gezonde huis en begint bij de vloer. De chemische overblijfselen van bouwmaterialen zijn minder problematisch als de ondervloer goed wordt geventileerd. Dit is ook belangrijk ter voorkoming van houtzwam en termieten. Ventilatie haalt muffe en verontreinigde lucht weg en vervangt deze door minder vervuilde lucht van buiten. Het verwijdert ook overtollig vocht, zorgt voor verse zuurstof en verwijdert kooldioxide. Droge lucht is slecht nieuws voor de huisstofmijt die relatief vochtige lucht nodig heeft om water te kunnen absorberen. Door droge lucht neemt ook de uitstoot van chemische stoffen door huishoudelijke spullen af. Sommige ventilatie ontstaat wanneer lucht door bepaalde ruimten in de structuur van een gebouw blaast: door muren, gaten in ramen, onder deuren, enzovoort. Als warme lucht opstijgt, ontsnapt ze via het dak naar buiten en wordt lager in het gebouw frisse lucht aangezogen. Dit wordt natuurlijke ventilatie genoemd.

ventilatie in kamer

 

Mechanische ventilatie met warmteterugwinning

In nieuwe huizen kan dit systeem tijdens het bouwen worden geïnstalleerd, of in gebouwen met een verdieping later worden gemonteerd. Het huis moet goed geïsoleerd zijn en redelijk luchtdicht. Het systeem bestaat uit een centrale unit met een uitlaat- en inlaatventilator plus een warmtewisselaar. Via kanalen en luchtroosters wordt verse lucht uit de keuken en de badkamer verwijderd. Lucht van buiten wordt gefilterd voordat ze binnen wordt gecirculeerd. Meer informatie over mechanische ventilatie vind je op mechanischeventilatie.net.

 

 

Natuurlijke ventilatie

Dit kan natuurlijk al door bijvoorbeeld in een woonruimte twee ramen tegenover elkaar open te zetten. Ook in de slaapkamer kan je best overdag de kamer ventileren. Ook in de badkamer is het aangeraden om een raam open te zetten tijdens het douchen of baden. Hetzelfde kan je doen in de keuken, tijdens het koken. Sluit dan wel de deur naar de rest van de woning. Je kan ook een badkamerventilator kopen die begint te draaien wanneer het licht aan is. Bekijk hier het gamma in de webshop.

 

Passieve ventilatie

Bij speciaal ontworpen passieve ventilatie op verschillende niveaus stijgt warme vochtige lucht op door kanalen die vanuit de keuken- en badkamerplafonds naar openingen in het dak leiden. Via roosters in de woonkamer en slaapkamers wordt verse lucht aangevoerd om de muffe lucht te vervangen. Er wordt geen gebruik gemaakt van ventilatoren: het systeem is gebaseerd op het principe van opstijgende warme lucht. Zo’n ventilatierooster kan je kopen in de webshop.

 

Luchtfilters

Dit type filters verwijdert deeltjes of gassen en wordt gebruikt in luchtverwarmings- en ventilatiesystemen, luchtfilteringsapparatuur en stofzuigers. Een van de opties is geactiveerde houtskool, een speciaal behandelde poreuze houtskool. Er bestaat ook een gasfilter dat de meeste vochtige organische stoffen verwijdert, met uitzondering van formaldehyde. Voor deze laatste wordt soms geactiveerde houtskool toegevoegd.

 

Glasvezelfilter

Dit is een deeltjesfilter die is gemaakt van glasvezel of polyestervezel dat bijeengehouden wordt door kunsthars. Het filtert veel stofdeeltjes en pollen.

 

Hepa-filter

Een high effiency particulate air filter is een krachtige glasvezeldeeltjesfilter die 97% van de deeltjes verwijdert tot een grootte van 0,3 micron. Als het filter wordt toegepast in combinatie met een koolstoffilter, wordt ook tabaksrook verwijderd.

 

Elekrofilter

Dit plastic filter vangt deeltjes door statische elektriciteit. Het is redelijk efficiënt voor het verwijderen van pollen en schimmelsporen maar niet voor deeltjes kleiner dan 6 micron.

 

Elektrostatische filter

Dit systeem geeft een negatieve lading aan deeltjes in de lucht zoals stof, schimmelsporen en pollen. Daardoor worden ze vervolgens aangetrokken tot de positief geladen verzamelplaat.

 

Gedeeltelijke ventilatie

Een gedeeltelijk ventilatiesysteem zorgt voor verse lucht in de kamers boven en verwijdert muffe lucht uit de badkamer. Het kan op de benedenverdieping worden uitgebreid met een keukenfilter of afzuigkap en in de woonkamer met stand alone ventilatoren met warmterecuperatie of luchtgaten. Je kan een ventilatierooster eenvoudig kopen in de webshop.

 

Stand alone units

Een toevoer- en afvoerventilator plus warmtewisselaar in een kamer kunnen helpen bij de vochtbestrijding en luchtkwaliteit. Ze zijn ook nuttig in de slaapkamer van iemand die last heeft van stofallergie.

 

 

Offertes voor mechanische ventilatie ontvangen?

Kies voor een ventilatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele ventilatiespecialisten