Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Glasisolatie: soorten, voordelen, prijzen, ...

Een goede glasisolatie is essentieel om je woning comfortabel te houden dankzij een constante binnentemperatuur. Met isolerende beglazing hou je de warmte optimaal binnen in de winter en hou je het lekker fris in huis in de zomer. Welke glasisolatie heb je momenteel en wat moet je allemaal weten? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten glasisolatie
Prijs glasisolatie
Hoe glasisolatie plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is glasisolatie zo belangrijk voor je woning?

Glasisolatie helpt je om het energieverbruik van je woning te verminderen en het comfort in elke ruimte te verhogen. Waarom is isolerende beglazing zo’n goede investering? Hier zijn enkele pluspunten:

 • Lagere energiekosten: ook met gewoon dubbel glas verlies je behoorlijk wat warmte in je woning. Isolatieglas isoleert dan ook tot 3 keer beter dan standaard dubbele beglazing. Zo heb je veel minder stookkosten en verdien je je investering in isolatieglas HR++ na slechts 6 à 7 jaar terug.
 • Aangenaam binnenklimaat: met glasisolatie hou je het langer warm in je woning in de winter en langer koel in de zomer. Je hebt ook geen last meer van een vervelend tochtgevoel vlakbij je ramen en condensatievorming aan de randen.
 • Geluidsisolatie: glasisolatie helpt je niet alleen uitstekend om thermisch te isoleren. Je geniet ook van een optimale geluidsisolatie, waardoor je geen last meer hebt van omgevingslawaai.
 • Veiligheid: isolatieglas is dikker en steviger dan standaard dubbel glas. Zo maak je je woning ook inbraakveilig. Bovendien kan je ook investeren in extra inbraak- en brandwerend isolatieglas.

Wil je meer informatie over isolerende beglazing? Contacteer een ervaren installateur en ontvang gericht en persoonlijk advies voor jouw woning. Start je gratis aanvraag hier.

Glasisolatie

 

Soorten glasisolatie

Hoogrendementsglas of isolatieglas is dé manier om je woning uitstekend te isoleren. Het is een slimme investering, maar voor welke soort moet je kiezen? We sommen de soorten HR-glas even op:

 

1. Isolatieglas HR+

Dit is de meest budgetvriendelijke variant van hoogrendementsglas, maar de isolatiewaarde ligt ook het laagst. Net als bij standaard dubbel glas is de spouw tussen de glasplaten gevuld met droge lucht in plaats van een isolerend edelgas. In tegenstelling tot gewoon dubbel glas beschikt isolatieglas HR+ wel over 1 reflecterende coating aan de spouwzijde die zorgt voor minder warmteverlies.

Isolatiewaarde: 1,2 à 1,6 W/m²K

 

2. Isolatieglas HR++

Zowel bij nieuwbouw als renovaties is dit type isolerende beglazing de standaardkeuze op dit moment. In tegenstelling tot standaard dubbel glas is de spouw tussen de glasplaten niet gevuld met droge lucht, maar met het edelgas argon. Isolatieglas HR++ heeft aan de spouwzijde ook 1 speciale coating die de warmte beter binnenhoudt.

Isolatiewaarde: 1,1 W/m²K

 

3. Isolatieglas HR+++

Dit soort isolatieglas staat ook bekend als driedubbel glas. De term zegt het zelf: het is opgebouwd uit 3 glasplaten in plaats van 2. Deze isolerende beglazing haalt duidelijk de beste warmte- en geluidsisolatie. Het beschikt ook over 2 coatings aan de spouwzijde en de spouw zelf is gevuld met krypton. Isolatieglas HR+++ is vooral een goede keuze als je erg energiebewust (ver)bouwt. Let op: dit type isolerende beglazing is behoorlijk zwaar. Je raamprofielen moeten dat gewicht dus kunnen dragen.

Isolatiewaarde: 0,5 W/m²K

 

Welk type glasisolatie kies ik het best?

Isolatieglas HR++ is momenteel de standaardkeuze voor nieuwbouwwoningen en renovaties, maar ook isolatieglas HR+++ is een mogelijkheid in vele situaties. Heb je een energieneutrale woning of verwarm je je huis met een warmtepomp of zonneboiler? Dan is dat driedubbel glas een interessante optie.

Wil je persoonlijk advies over glasisolatie? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en profiteer van gericht advies en prijzen op maat van verschillende vakspecialisten. Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen via onze offertedienst.

 

Prijs glasisolatie

Je verdient isolerende beglazing na enkele jaren terug, maar hoeveel moet je juist investeren? De prijzen voor isolatieglas in je woning hangen vooral af van het type ramen, de afmetingen en de soort isolerende beglazing die je kiest. Ontdek de richtprijzen per HR-glas in de onderstaande tabel:

Type isolatieglasRichtprijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
HR+ glas€ 110 à 130
HR++ glas€ 115 à 140
HR+++ glas€ 150 à 230

Benieuwd naar de exacte prijs voor je bouw- of renovatieproject? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij meerdere specialisten. Zo vergelijk je niet alleen de prijzen voor je isolatieglas, maar ook adviezen, alternatieven en uitvoeringstermijnen. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

Isolatieglas

 

Hoe glasisolatie plaatsen?

Hoe kan je isolerende beglazing laten plaatsen in je woning? Een ervaren specialist doorloopt meestal de volgende stappen om je nieuwe beglazing te installeren:

 1. Voorbereiding

  Een specialist bekijkt eerst welke manier het beste is om isolatieglas te plaatsen in jouw woning. Nieuwe, isolerende beglazing kan je op 2 manieren laten plaatsen. Een expert controleert de kozijnen om te weten welke methode je kan toepassen. Bekijk samen met de installateur of je enkel je oude beglazing vervangt of nieuwe ramen plaatst:

 2. Optie 1: oud glas verwijderen

  Het is zeker mogelijk om je enkel of dubbel glas te vervangen door isolatieglas in je bestaande raamprofielen. Deze manier is enkel geschikt als je kozijnen nog in goede staat zijn. De raamkaders moeten nog voldoende isoleren én ze moeten dik en stevig genoeg zijn voor je nieuwe isolatieglas. Dan komt deze methode goedkoper uit dan het plaatsen van volledig nieuwe ramen.

 3. Optie 2: nieuwe ramen plaatsen

  Een tweede manier is om je volledige nieuwe ramen te plaatsen. Zijn je ramen intussen al 15 jaar oud? Dan kies je beter voor een volledige vervanging. Die methode komt iets duurder uit, maar de voordelen zijn ook veel groter. De nieuwste raamprofielen in PVC, aluminium en hout halen optimale isolatiewaarden, je geeft je woning een nieuwe uitstraling, je bent zeker dat je isolatieglas en je raamkaders perfect op elkaar afgestemd zijn, je geniet van een langere levensduur van je ramen, …

 4. Afwerking

  Na de plaatsing zal een expert de ramen controleren op kieren en openingen. Een installateur zorgt ervoor dat de ramen perfect afgedicht zijn met PUR-schuim, silicone, … Nadat alles correct op zijn plaats zit, kan de installateur het glas en de kozijnen reinigen.

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je binnenkort nieuwe beglazing plaatsen en twijfel je nog over enkele zaken? Er komt heel wat bij kijken om glasisolatie te installeren. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je zeker op moet letten:

 

 • Kwaliteitskeurmerk: om zeker te zijn van de kwaliteit van je beglazing kijk je naar de CE-markering. Dit keurmerk geeft duidelijk aan met welke soort hoogrendementsglas je te maken hebt. Vind je niet meteen een keurmerk op je beglazing? Dan is het wellicht standaard dubbel glas.
 • Type raam: vooraleer je isolatieglas laat plaatsen, denk je best ook na over het type raam je wil. Op sommige plaatsen volstaat misschien enkel een vast raam in plaats van een draaikiepraam. Zo kan je kosten uitsparen voor je project én een vast raam isoleert ook beter.
 • Isolerende kozijnen: niet alleen de beglazing is belangrijk om je woning goed te isoleren. De kozijnen waar je beglazing in zit, moeten minstens even kwalitatief zijn. Isolerende kozijnen zorgen voor een degelijke afsluiting, waardoor je geen tocht- of vochtproblemen krijgt. Denk daarom goed na welke kozijnen je combineert met je nieuwe beglazing.
 • Correcte plaatsing: een luchtdichte afsluiting is essentieel bij de plaatsing van je nieuwe ramen. Heb je zelf geen ervaring? Laat je isolatieglas dan zeker installeren door een specialist. Zo vermijd je onnodig warmteverlies, staan je ramen waterpas en verloopt de afwatering op een goede manier.

 

Veelgestelde vragen

Heb je nog meer vragen over glasisolatie? Hier vind je nog enkele antwoorden op veel voorkomende vragen over isolerende beglazing. • Kan je standaard dubbel glas vervangen door triple glas in bestaande kozijnen?
  Driedubbel glas (HR+++ glas) is met zijn 3 glasplaten veel dikker en zwaarder dan standaard dubbel glas. Je bestaande raamkaders zullen dus niet geschikt zijn voor deze beter isolerende beglazing. Triple glas laat je dus best samen met kozijnen op maat plaatsen.


 • Moet je enkel glas laten vervangen?
  De dubbelglasnorm is overal verplicht. Dit betekent dat elke woning ramen met dubbele beglazing moet hebben. Als je geen beglazing hebt die aan de norm voldoet, kan dat leiden tot een ongeschiktverklaring van je woning. Bij een nieuwbouw of renovatie kies je dus zeker voor HR++ glas.


 • Kan je verschillende soorten HR-glas combineren?

  Dat kan zeker! Zo kan je kosten uitsparen door niet in elke ruimte isolatieglas HR+++ te laten plaatsen. Je kan driedubbele beglazing perfect combineren met isolatieglas HR++. Let wel op voor mogelijke verschillen in kleur en lichtinval. Vraag daarom zeker aan een specialist om vooraf het eventuele verschil te tonen.

  Heb je nog meer vragen? Contacteer eenvoudig verschillende experts en stel je al je vragen. Ontvang vrijblijvend meerdere offertes en krijg gerichte antwoorden via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor dubbel / HR glas ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen