Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Akoestische isolatie: types & prijzen

Bij akoestische isolatie gaat het over geluid dat binnen in je woning of kantoor weergalmt. Vind je deze echo ongemakkelijk? Dat kan zeker. Slechte akoestiek heeft een negatieve invloed op je rust en productiviteit. Wat kan je eraan doen? Hiervoor zijn er geluidsabsorberende materialen die de akoestiek in de kamer verbeteren en zorgen voor een aangenamere klank en sfeer.

Ga snel naar:
Wanneer kies je voor akoestische isolatie?
Soorten isolatiematerialen
Akoestische isolatie: gemiddelde prijs
Hoe je akoestiek nog verbeteren?

Krijg offertes voor akoestische isolatie!

 

 

Het verschil tussen akoestische isolatie en geluidsisolatie

Het verrast je misschien dat deze twee termen niet hetzelfde betekenen. Ze worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een duidelijk verschil tussen slechte geluidsisolatie en slechte akoestiek:

 • Akoestische isolatie: het doel voor dit soort isolatie is een verbeterde akoestiek. Deze isolatie zorgt voor minder weergalmend geluid in de ruimte waar het geplaatst is. Deze materialen verbeteren de klankwaarneming. Je herkent een slechte akoestiek aan de echo bij elke voetstap of elk gezegd woord en het ongemakkelijke gevoel dat de meeste mensen ermee associëren.
 • Geluidsisolatie: dit soort isolatie houdt geluid van buiten en tussen verdiepingen tegen. Het zorgt ervoor dat jij de vliegtuigen en auto’s niet hoort in je woning, maar ook dat je buren niets horen van je luide muziek. Zeker in een appartementsgebouw is geluidsisolatie vaak een noodzaak.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Voor elke soort isolatie kan je terecht bij onze ervaren experts. Bepaalde isolatiematerialen zorgen zelfs voor een optimale akoestische isolatie én geluidsisolatie. Neem vrijblijvend contact op met meerdere isolatiespecialisten in je buurt via ons offerteformulier!

akoestische geluidsisolatie

 

Wanneer kies je voor akoestische isolatie?

Nu we weten dat geluidsisolatie en akoestische isolatie niet het zelfde zijn, komen we bij de volgende vraag. Wanneer heb je akoestische geluidsisolatie nodig? We bespreken de 3 voornaamste situaties:

 • Bij weergalmend geluid: in je huis of kantoor wanneer je bijvoorbeeld rondstapt of praat en dit een weerklank geeft. Het kan een ruimte een soort verlaten en ongemakkelijke sfeer geven. Alles wat je doet of zegt, lijkt luider te klinken. Als je in zo’n ruimte wil werken, kan het ook nog eens afleidend zijn.
 • Voor een bedrijf of kantoor: om een optimale werkomgeving te creëren, is een goede akoestiek essentieel.  Een echo kan je concentratie verminderen. Zeker in een stil kantoor kan elk geluid zoveel luider lijken. Elk glas dat een collega neerzet of elke stap die een collega met hakken zet zal weergalmen in het gebouw.
 • Bij een thuisstudio: het hoeft niets professioneel te zijn om akoestische isolatie te willen. Deze studio kan dienen voor het opnemen van muziek, audioboeken, video’s, podcasts, … Voor opnames is te veel galm niet aangenaam om naar te luisteren en niet zo makkelijk om achteraf weg te filteren. Goede akoestische isolatie is dus belangrijk.

 

Heeft jouw woning of kantoor een betere akoestiek nodig? Reken op een isolatiespecialist. Zij geven betrouwbaar advies gebaseerd op jouw situatie. Kom nu in contact met een expert in jouw buurt!

 

Soorten akoestische isolatiematerialen

Voor een betere akoestiek kan je isolatiematten of schuim in je wand, plafond of vloer laten plaatsen. Deze materialen hebben ook nog eens een thermische isolatiewaarde. Dus je isoleert niet enkel voor een betere akoestiek, maar ook voor warmte binnen te houden. Hiernaast zijn sommige van deze materialen ook goed voor geluidsisolatie:

 • Minerale wol (zoals rotswol of glaswol): deze zijn de meest doeltreffende materialen om akoestisch te isoleren. Dit komt door hun open vezelstructuur. Minerale wol absorbeert trillingen en vermindert weerklanken. Het kan gebruikt worden voor het isoleren van plafonds, tussenvloeren en binnenmuren.
 • Polyesterwol: dit materiaal heeft een vrij goede akoestische isolatiewaarde. Hiernaast is het ook milieuvriendelijk, duurzaam, hypoallergeen en brandwerend. Polyesterwol vind je in akoestische wandpanelen en het kan ook geplaatst worden in spanplafonds.
 • Schuimisolatie: er zijn vele soorten schuim zoals polyethyleenschuim, PU-schuim en vlokkenschuim. Omwille van hun hoge absorptiewaarde zijn ze goed in het akoestisch isoleren van ruimtes. Een specialist kan het schuim spuiten of als schuimpanelen plaatsen. Dit soort akoestische geluidsisolatie vind je vaak in het plafond of in wanden.
 • Houtvezel: deze soort isolatie is zwaar en poreus. Dat maakt het ook een goed akoestisch isolatiemateriaal. Houtvezel is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Het is gemaakt uit restafval van zagerijen. Een expert plaatst dit in je plafond, vloer of wanden.

 

Prijs akoestische isolatie

Hoeveel kost het je om akoestische isolatie te laten plaatsen? Onderstaande tabel kan je een idee geven wat te verwachten van het prijskaartje. Bij deze prijzen is de plaatsing inbegrepen. Dit blijft ook de grootste kost van isolatie, net omdat dit zelf doen niet altijd makkelijk is.

Soort isolatiePrijs (excl. btw)
Plafondisolatie€ 100 à 150 per m²
Wandisolatie€ 55 à 110 per m²
Vloerisolatie€ 30 à 45 per m²

TIP: laat je prijs laten opmaken door meerdere experts. Als je offertes opvraagt bij meerdere isolatiespecialisten, kan je ook hun prijs en service vergelijken met elkaar. Zo vind je de beste prijs voor het beste advies en aanbod. Ontvang vrijblijvend offertes van 2 à 3 professionals via onze offerteservice.

 

akoestische isolatie vloer

 

Hoe akoestiek nog verbeteren?

Je akoestiek verbeteren kan je ook doen door gebruik te maken van een geluidsabsorberend interieur. Bepaalde meubels en decoratie zorgen voor minder echo in je huis. Het werkt niet even goed als akoestische isolatie, maar het is een goede tussenoplossing. Dit doe je door bv. volgende items in je interieur te verwerken:

 • Tapijten of vast tapijt
 • Gordijnen
 • Stoffen meubels
 • Schilderijen
 • Grote planten
 • Isolatiepanelen op je muren
 • Akoestische isolatiematten

 

Toch liever betrouwbaardere akoestische geluidsisolatie? Contacteer een expert en zet de eerste stap richting betere akoestiek. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande formulier invullen:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten