Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Spouwmuurisolatie vervangen

Woon je in een oudere woning en is het warmtecomfort allesbehalve optimaal? Of heb je last van vochtproblemen? Dan kan verouderde spouwmuurisolatie de oorzaak zijn. Gelukkig kan je spouwmuurisolatie vervangen. Hoe gaat een isolatiespecialist daarbij te werk? Wat zijn de voornaamste voordelen van spouwmuurisolatie vervangen? En hoeveel kost dat? Je leest het in  dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen spouwmuurisolatie vervangen
Kostprijs spouwmuurisolatie vervangen
Huidige spouwmuurisolatie inspecteren
Hoe spouwmuurisolatie vervangen?
Gratis offertes ontvangen

 

 

Waarom spouwmuurisolatie vervangen?

Heb je te maken met verouderde spouwmuurisolatie (gekrompen, afgebrokkeld, verzakt, …)? Dan laat je best je spouwmuurisolatie vervangen door een isolatiespecialist. Anders kan je te maken krijgen met vochtproblemen, schimmelgroei, een stijgende energiefactuur omdat de warmte snel uit het huis ontsnapt en je dus meer moet verwarmen, ….

spouwmuurisolatie bijvullen

 

Voordelen vervangen spouwmuurisolatie

Verouderde spouwmuurisolatie laat je best zo snel mogelijk vervangen. Zo geniet je van…

 • Lager energieverbruik: goede spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet zomaar uit je woning ontsnapt. Dat vertaalt zich in een lager energieverbruik en dus ook een lagere energiefactuur. Zo verdien je de investering in nieuwe spouwmuurisolatie terug.
 • Beter leefcomfort: dat de warmte langer in huis blijft zorgt ook voor een beter wooncomfort.
 • Minder risico op vochtproblemen: bij een goede isolatie van de spouwmuur is er minder risico op koudebruggen. Dat zijn delen in de spouwmuur die niet/slecht geïsoleerd zijn en langs waar de kou van buiten naar binnen kan dringen. Het gevolg: een verminderde isolatiewaarde en een hoger risico op vochtproblemen.
 • Meerwaarde van de woning: jouw woning voldoet aan de isolatienormen rond spouwmuurisolatie. Zo stijgt ook de marktprijs.
 • Geen kap- of breekwerken: spouwmuurisolatie vervangen kan snel gebeuren, zonder breekwerken. Je hebt bovendien ook geen bouwvergunning nodig.

 

Kostprijs spouwmuurisolatie vervangen

Wil je graag je oude spouwmuurisolatie onder handen nemen? De prijs voor het vervangen van spouwmuurisolatie hangt af van de inspectiekosten, het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van je muur, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Voor het verwijderen van verouderde spouwmuurisolatie betaal je ongeveer 18 à 25 euro per m² (incl. btw en arbeidskosten, excl. inspectie). Gemiddeld mag je voor nieuwe spouwmuurisolatie rekenen op 15 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten).

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de arbeids-, materiaal- en verplaatsingskosten ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Wil je gericht die prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 experten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten voor nieuwe spouwmuurisolatie met financiële voordelen

Zowel in België als Nederland kom je voor nieuwe spouwmuurisolatie in aanmerking voor verschillende financiële voordelen:

 • België: in België kan je bij het plaatsen van spouwmuurisolatie aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten.
 • Nederland: ook in Nederland kan je aanspraak maken op een subsidie als je spouwmuurisolatie laat plaatsen. is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je voor spouwmuurisolatie genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten.

TIP: een isolatiespecialist kan je uitgebreid informeren en zorgt ervoor dat de spouwmuurisolatie voldoet aan de nodige voorwaarden. Ontvang gratis advies op maat bij experten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Vervangen spouwmuurisolatie

 

Huidige spouwmuurisolatie inspecteren

Denk je te kampen met verouderde spouwmuurisolatie? Dan doe je er goed aan om eerst een bedrijf te contacteren voor een grondige inspectie van je spouwmuurisolatie. Zo kan je achterhalen waar de zwakke zones zich bevinden. Zo’n inspectie gaat als volgt:

 

1. Via infraroodinspectie

Met een thermograaf neemt de expert een warmtescan van de woning. Hiermee kan hij eenvoudig bouwgebreken opsporen zoals warmteverlies, vocht- en luchtlekken. De isolatiespecialist brengt snel in kaart waar de isolatie is gesitueerd of waar de ontbrekende spouwisolatie zich bevindt. Op basis van deze scan kan de vakman bepalen waar hij de gaten moet boren waarlangs hij de nieuwe isolatie kan aanbrengen.

 

2. Via endoscopisch onderzoek

Een isolatiespecialist spoort met een endoscoop (camera) via gaatjes in de spouw vervuiling, cementbaarden, verzakte en verpulverde materialen, doorgeroeste spouwhaken, enz. op. Deze problemen kunnen namelijk een degelijke na-isolatie van de spouw verhinderen.

LET OP: op basis van de inspectie kunnen er nog andere problemen in de spouwmuur aan het licht komen. Denk maar aan opstijgend vocht. Deze dien je best ook op voorhand aan te pakken om nadelige gevolgen voor je nieuwe isolatie te vermijden. Vraag jouw inspectie aan via het offerteformulier.

 

Hoe spouwmuurisolatie vervangen?

Bevestigt de inspectie problemen met de huidige spouwmuurisolatie? Dan laat je beter je spouwmuurisolatie vervangen. Hieronder bespreken we de mogelijke methodes voor het vervangen van oude spouwmuurisolatie:

1. Spouwmuurisolatie bijvullen

Het bijvullen van verouderde isolatie is mogelijk wanneer het gaat over gedeeltelijk verpulverd isolatiemateriaal en (lokale) gaten. Via gaten in de muur blaast de vakman nieuw isolatiemateriaal in de spouw. Vaak gebruikt hij EPS-parels of minerale glaswol. Ook PUR-schuimisolatie komt voor, maar in mindere mate. Dit materiaal is namelijk milieuonvriendelijk en biedt het minste zekerheid rond brandveiligheid.

Bepaalde firma’s hebben een voorkeur voor een specifiek soort isolatiemateriaal. Verkies je zelf EPS-parels? Doe dan een beroep op een specialist die met dit materiaal werkt. Zo ben je zeker van een degelijke en kwalitatieve uitvoering van de isolatiewerken.

Prijs spouwmuurisolatie bijvullen: € 12 à € 15 per m² (incl. btw, excl. arbeidskosten & inspectie).
Ontvang gratis offertes op maat.

2. Spouwmuurisolatie verwijderen & vervangen

Gaat het om ernstig verzakt en verpulverd isolatiemateriaal? Dan laat je beter de spouwmuurisolatie volledig verwijderen en vervangen door nieuw isolatiemateriaal. Deze werken zijn wel complexer en dus ook duurder. De vakman haalt op bepaalde plekken in de gevel bakstenen weg. Zo ontstaan openingen waarop hij een afzuiginstallatie aansluit. Via andere gaten maakt hij met een speciale machine het oude isolatiemateriaal los. De installatie zuigt ondertussen al het losgekomen isolatiemateriaal op. Zo blijven er geen restanten achter.

Is alle oude isolatie verwijderd? Dan spuit hij via diezelfde gaten de spouw op met nieuwe spouwmuurisolatie die beantwoordt aan de huidige normen. Aan het einde van de werken plaatst de vakman netjes alle bakstenen terug en werkt hij alles opnieuw af.

Prijs spouwmuurisolatie verwijderen: € 18 à € 25 per m² (incl. btw en arbeidskosten, excl. inspectie)
Prijs nieuwe spouwmuurisolatie: € 15 à € 30 per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Ontvang gratis offertes op maat. 

LET OP: het vervangen van spouwmuurisolatie is het eenvoudigst in een gemetselde muur. Heb je een bepleisterde of een geverfde gevel? Dan is het vervangen van spouwmuurisolatie complexer, maar niet onmogelijk. Wend je tot een vakman om de mogelijkheden te bespreken.

 

Welke methode voor spouwmuurisolatie vervangen kies ik best?

Dat hangt af van de staat van je spouwmuurisolatie. Toont de inspectie aan dat het isolatiemateriaal slechts gedeeltelijk verpulverd is? Dan kan het volstaan om de spouwmuurisolatie bij te vullen. Is het isolatiemateriaal volledig verzakt en verpulverd? Dan kan je niet anders dan de oude spouwmuurisolatie te laten verwijderen en vervangen. Dat komt iets duurder uit, maar het eindresultaat is veel kwalitatiever. Je kan deze investering ook vlot terugverdienen door een lagere energiefactuur.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met verschillende specialisten op vlak van spouwmuurisolatie. Start je aanvraag hier:

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je jouw bestaande spouwmuurisolatie verwijderen en vernieuwen? Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten