Opbouw van een spouwmuur

Een spouwmuur plaatsen is voordelig omwille van verschillende redenen. Hoe een spouwmuur wordt opgebouwd, ontdek je in dit artikel.

Spouwmuurisolatie plaatsen? Vraag nu offertes op maat aan bij specialisten en vergelijk de prijzen.

 

De aanvankelijke bedoeling hiervan had nog geenszins met thermische isolatie te maken, maar met het buiten houden van vocht. De spouw vormt een barrière tussen het vochtbelaste parement en de binnenmuur. Later werd de spouw ook als ruimte voor thermische isolatie benut. 5 cm isolatie levert circa 8 maal meer thermische weerstand op dan een gewone stilstaande luchtlaag! De gunstige invloed op het isolatiepeil van de woning is dus wel duidelijk.

 

Onderdelen en functie van spouwmuren

De spouwmuur bestaat in essentie uit een binnen- en een buitenblad, waartussen een luchtruimte al dan niet opgevuld met isolatie. De meest gangbare constructies zijn in steenachtig materiaal uitgevoerd. Het dunnere buitenblad is aan de binnenmuurzijde verankerd met spouwhaken.


Spouwmuur-Spouwmuurisolatie

 

1. Binnenpleister

Tenzij in toepassingen met zichtbaar metselwerk, wordt het binnenspouwblad meestal met een gipspleister afgewerkt. Dit geeft niet enkel een neutrale, vlakke ondergrond om op te schilderen of te behangen. De pleisterlaag verbetert ook de luchtdichtheid van de spouwmuur, wat belangrijk kan zijn bij toepassing van betonblokken.

2. Binnenspouwblad

De binnenste helft van de spouwmuur maakt deel uit van de dragende constructie van het gebouw en heeft, voor traditioneel metselwerk, een dikte van 14 cm, 19 cm of meer. De meest toegepaste materialen hiervoor zijn geperforeerde baksteen “snelbouw“, betonblokken, argexblokken of kalkzandsteen. Allemaal metselbloktypes met relatief grote afmetingen en zonder specifieke eisen op vlak van vorstweerstand.

 

3. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt vooral aangebracht om het thermisch isolatievermogen van de spouwmuur te verbeteren. De spouwmuurisolatie wordt door de spouwhaken heen geprikt en goed aansluitend tegen het binnenspouwblad aangebracht. In het geval van gedeeltelijke spouwvulling wordt de spouwmuurisolatie met rozetten verankerd.

Bij gedeeltelijke spouwmuurvulling wordt de rol van capillaire snede, de barrièrevorming tegen neerslag-vocht naar het binnenspouwblad, vervuld door de restspouw. Bij volledige vulling wordt deze functie overgenomen door de spouwisolatie. Voor Rockwool rotswol die niet-capillair is, kan dat perfect. Correcte plaatsing en goede onderlinge aansluiting van de platen is evenwel van het grootste belang.

 

4. (rest)Spouw

Luchtruimte tussen binnen- en buitenspouwblad, met als functie waterbarrière en verluchting. Voor niet-geïsoleerde spouwmuren wordt ze doorgaans circa 5 cm breed gemaakt, voor geïsoleerde spouwen met gedeeltelijke vulling is de restspouw minstens 3 cm.

Spouwmuur opbouw

5. Spouwhaken

Deze verankeren het buitenspouwblad constructief aan het dragende binnenspouwblad. De spouwhaken zijn gemaakt van gegalvaniseerd of roestvrij staal. Diverse lengtes zijn beschikbaar, in functie van muurdikte en spouwbreedte. Bij nieuwbouw worden de spouwhaken tussen de voegen van het binnenblad gelegd. Voor renovaties zijn schroefankers verkrijgbaar.

Voor gedeeltelijke spouwvulling hebben de spouwhaken een afdruipplooi, die ter hoogte van de restspouw wordt geplaatst. Een alternatief zijn rechte spouwhaken met een afdruipfunctie op de rozet. Bij volledige spouwvulling zijn het altijd rechte spouwhaken.

De norm NBN B 24-401 eist ten minste vijf spouwhaken per m2, met een onderlinge horizontale afstand van maximum 75 cm en verticaal van maximum 30 cm. De Technische Goedkeuring voor spouwmuren vereist voor het bevestigen van de isolatie, spouwhaken elke 60 cm in beide richtingen en twee bevestigingen per plaat. Op muurhoeken komen nog extra bevestigingspunten.

 

6. Rozetten of afstandhouders

Om de isolatieplaten bij gedeeltelijke spouwvulling goed tegen het binnenblad aangedrukt te houden, zijn er twee systemen gangbaar: rozetten of afstandhouders.

Afstandhouders zijn in kunststof en steunen tussen de isolatieplaat en het buitenparement. Rozetten zijn ook in kunststof, diameter circa 5 tot 10 cm, rond of veelhoekig. Ze worden op de spouwhaak geklikt en tegen de isolatieplaat aangedrukt. Sommige hebben een druiplijst of zijn schotelvormig voor de waterafvoer, wanneer ze aanvullend bij gewone rechte spouwhaken worden geleverd.

 

7. Waterkerende lagen

In een spouwmuur worden op diverse plaatsen waterkerende lagen aangebracht, vroeger in roofing, nu vooral in plasticfolie. Net boven het funderingsmetselwerk fungeert deze laag zowel tegen opstijgend vocht als voor afvoer van via het buitenblad binnengedrongen neerslag.

Voor laatstgenoemde functie worden ook membranen ter hoogte van elke onderbreking (ramen en deuren) aangebracht. Ze verbinden binnen- en buitenblad met een -y. hoogteverschil van 100 tot 200 mm. Boven het membraan worden in het buitenblad open stootvoegen gelaten.

 

8. Buitenspouwblad

Dit heeft als functie het neerslagwater op te vangen en is tegelijk decoratief. Meestal worden vorstbestendige gevelbakstenen of -betonblokjes toegepast. Het buitenspouwblad is niet-dragend en doorgaans 90 tot 100 mm dik. Wegens de grote slankheid van dat buitenblad wordt het door middel van spouwhaken aan de binnenmuurzijde bevestigd.

 

9. Open stootvoegen in spouwmuur

Deze worden in het buitenspouwblad gewoonlijk onder en bovenaan het muurvlak voorzien en ter hoogte van elke onderbreking voor ramen en deuren, in aantal twee tot drie per lopende meter. De open stootvoegen zorgen voor verluchting. De onderste staan tevens in voor de afvoer van in de spouw binnengedrongen neerslag. Onder deze voegen sluit een waterkerend membraan aan.

Ontvang offertes voor isolatiewerken

Door te kiezen voor een erkend isolatiespecialist ben je zeker van een correcte plaatsing en dat de meest geschikte isolatiematerialen gebruikt worden. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend prijzen & voorstellen aanvragen bij erkende isolatie specialisten aanvragen uit uw regio.

✓ 584 erkende isolatie bedrijven ingeschreven ( Nederland + België )
✓ GRATIS & snel 3 verschillende voorstellen en prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten