Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Opbouw van een spouwmuur & spouwmuurisolatie

Hoewel de spouw op zich al een vochtwerende en isolerende functie heeft, kan je hem nog extra isoleren om zo tot een nog betere warmte- en geluidsisolatie te komen. Het plaatsen van spouwmuurisolatie is dan ook de ideale manier om te besparen op de energiefactuur en een aangenamer binnenklimaat te creëren. In dit artikel ontdek je alles over de opbouw van een spouwmuur en hoe je deze kan isoleren.

Ga snel naar: 
Opbouw spouwmuur
Voordelen spouwmuurisolatie
Kosten spouwmuurisolatie
Soorten spouwmuurisolatie
Ontvang vrijblijvend offertes

Opbouw spouwmuur: onderdelen + functie

De spouwmuur opbouw bestaat in essentie uit de binnenbepleistering en een binnen- en buitenspouwblad met daartussen een luchtruimte (de spouw). Bij het plaatsen van spouwmuurisolatie wordt die luchtruimte tussen het binnen- en een buitenspouwblad opgevuld met isolatiemateriaal. Op onderstaande tekening zie je de opbouw van een spouwmuur in detail. Hieronder bespreken we de verschillende onderdelen en hun functies:

spouwmuurisolatie laten plaatsen

Binnenpleister (1)

Het binnenspouwblad (= de binnenmuur van je woning) wordt meestal afgewerkt met een gipspleister. Dit dun laagje pleister vormt een goede basis om verder af te werken. Dankzij de gipspleister krijg je een neutrale en vlakke ondergrond om te schilderen of te behangen. De pleisterlaag verbetert ook de luchtdichtheid van de spouwmuur, wat vooral belangrijk is bij toepassing van betonblokken.

Functie: luchtdichtheid verbeteren – vormt de basis voor verdere afwerking van je binnenmuren

 

Binnenspouwblad (2)

Het binnenspouwblad maakt deel uit van de dragende constructie van het gebouw. De meest toegepaste materialen hiervoor zijn geperforeerde baksteen, betonblokken, argexblokken of kalkzandsteen. Allemaal metselbloktypes met relatief grote afmetingen en zonder specifieke eisen op vlak van vorstweerstand.

Functie: luchtdichtheid verbeteren

 

Spouwmuurisolatie (3)

Vocht buiten houden is de oorspronkelijke functie van een spouwmuur. De spouw vormt namelijk een barrière tussen de vochtige buitenmuur en de binnenmuur. Nu wordt de ruimte ook steeds meer benut om isolatie in aan te brengen. Die spouwmuurisolatie wordt vooral aangebracht om het thermisch isolatievermogen van de spouwmuur te verbeteren. Hoe je een spouwmuur kan isoleren, hangt af van de situatie: 

 • Spouwmuurisolatie bij renovatie: een bestaande spouwmuur kan je na-isoleren. De spouwmuurisolatie wordt dan van buitenaf aangebracht. Daarvoor worden gaatjes in de voegen van de gevel gemaakt waar de isolatie doorheen gespoten wordt. Achteraf worden de gaatjes weer dichtgemaakt in dezelfde kleur als het voegwerk. Het grote voordeel is dat er geen breekwerken bij komen kijken. Zo kan het werk vrij snel (1 dag) gebeuren, wat een positieve invloed heeft op de kosten. Lees meer over na-isolatie van de spouwmuur.
 • Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw: bij nieuwbouw wordt de spouw meteen geïsoleerd bij de opbouw van de muren. We noemen dat eigenlijk gevelisolatie of buitenmuurisolatie. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met gevelbekleding. Lees meer over gevelisolatie.

Functie: thermisch isoleren

 

Spouw (4)

De spouw is de luchtruimte tussen het binnenspouwblad en buitenspouwblad. Het doet dienst als waterbarrière en zorgt voor verluchting. Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie is het deze ruimte die opgevuld wordt met isolatiemateriaal.

Functie: vocht opvangen – ventileren

 

Spouwhaken (5/6)

De spouwhaken verbinden het buitenspouwblad constructief aan het dragende binnenspouwblad. Spouwhaken zijn gemaakt van gegalvaniseerd of roestvrij staal. Diverse lengtes zijn beschikbaar, afhankelijk van de muurdikte en spouwbreedte. Bij een binnenspouwblad van metselwerk worden spouwhaken tussen de voegen van het binnenspouwblad gestoken. Voor andere gevallen zijn er schroefankers verkrijgbaar.

Functie: muurconstructie sterker maken

 

Waterkerende lagen (7)

In een spouwmuur worden op diverse plaatsen waterkerende lagen aangebracht, vroeger in roofing, nu vooral in plasticfolie. Net boven het funderingsmetselwerk doet deze laag dienst als bescherming tegen opstijgend vocht of als afvoer van het via het buitenblad binnengedrongen vocht.

Functie: vocht afvoeren en opstijgend vocht tegenhouden

 

Buitenspouwblad (8)

De functie van het buitenspouwblad (= de buitenmuur van je woning) is het opvangen van neerslagwater. Het heeft ook een decoratieve functie aangezien het de look van je gevel bepaalt. Meestal worden vorstbestendige gevelbakstenen toegepast. Het buitenspouwblad is niet-dragend.

Functie: regen opvangen – bepaalt het uitzicht van je gevel

 

Open stootvoegen (9)

Een goede ventilatie van de spouw is erg belangrijk om te voorkomen dat het buitenspouwblad nat blijft door de vochtige lucht in de spouw. Het zijn de open stootvoegen die deze taak op zich nemen. Deze worden in het buitenspouwblad gewoonlijk onderaan en bovenaan het muurvlak voorzien én ter hoogte van elke onderbreking voor ramen en deuren. De onderste stootvoegen staan niet alleen in voor verluchting maar zorgen er ook voor dat het in de spouw binnengedrongen water kan weglopen.

Functie: ventileren – vocht afvoeren


Voordelen spouwmuurisolatie

Heb je een woning waarvan de spouwmuur nog niet geïsoleerd is? Dan is deze bestaande spouwmuur isoleren zeker het overwegen waard. Het biedt namelijk heel wat interessante voordelen:

 • Energiebesparing: dankzij de betere thermische isolatie van je woning kan je efficiënter verwarmen waardoor je bespaart op de energiefactuur.
 • Aangenaam binnenklimaat: je huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer.
 • Woning stijgt in waarde: doordat je woning zuiniger is, krijgt het een beter energielabel. Dat is positief bij een eventuele verkoop.
 • Snelle terugverdientijd: dankzij de energiebesparing en subsidies waarop je aanspraak kan maken in België en Nederland, kan je jouw investering al na enkele jaren terugverdienen.
 • Snelle plaatsing zonder breekwerken en verlies van ruimte: een spouwmuur na-isoleren kan doorgaans op 1 dag gebeuren. Daarbij zijn geen grote breekwerken noodzakelijk. Bovendien verlies je geen plaats aan de binnen- of buitenkant van je woning.

 

LET OP: spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk!

Let op, niet elke woning heeft een spouwmuur. Dat je huis een spouwmuur heeft, betekent ook niet dat je die automatisch kan isoleren. Zowel de spouw als de gevel moeten daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen: de spouw moet dik genoeg en mag niet vervuild zijn en de gevel moet in goede staat en dampopen zijn.

Heb ik een spouwmuur + kan ik mijn spouwmuur isoleren?
Wil je graag spouwmuurisolatie aanbrengen, maar ben je niet zeker of dat mogelijk is? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan via speciale technieken achterhalen of je een spouwmuur hebt en welke werkwijze en welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Bovendien verzekert een vakman je van een correcte plaatsing en kwaliteit op lange termijn. Ontvang gratis offertes op maat van isolatiespecialisten.

 

Spouwmuurisolatie kosten

De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen gemiddeld 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs hangt af van verschillende factoren: de oppervlakte en dikte van de spouwmuur, de staat van de spouw (vervuiling), … Verder is de prijs van spouwmuurisolatie ook afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal:

Materiaal
spouwmuurisolatie
Gemiddelde kosten per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
Isolatieparels€ 20 à 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
PUR-schuim€ 25 à 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
Minerale wol€ 15 à 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Hoe bereken ik de prijs voor mijn spouwmuurisolatie? Aangezien hierbij veel factoren (dikte spouw, vervuiling spouw, …)  een rol spelen, laat je dat best over aan een gespecialiseerde vakman. Deze kan precies bepalen wat de beste isolatie oplossing is voor jouw spouw en wat dat gaat kosten. Om makkelijk prijzen, adviezen, isolatiematerialen, … te kunnen vergelijken, vraag je best offertes aan bij verschillende vakmannen. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerte service. Start je aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten via subsidies

Zowel in Nederland als België kan je voor het plaatsen van spouwmuurisolatie aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen zoals het verlaagde btw-tarief.

Let op, je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.  Een van die voorwaarden is dat je de spouwmuurisolatie laat plaatsen door een vakman. Een vakman inschakelen heeft verschillende voordelen. Hij kan jou niet alleen correct adviseren over de premies, hij zorgt er ook voor dat je voldoet aan alle voorwaarden én kan zelfs helpen bij de subsidie-aanvraag. Ontvang gratis offertes op maat van isolatiespecialisten actief in je buurt via de offertepagina.

 

 

opbouw spouwmuur

 

Spouwmuurisolatie soorten

Een spouwmuur isoleren kan met verschillende spouwmuurisolatie materialen. Isolatieparels (EPS), PUR-schuim en minerale wol (glaswol) worden daarbij het vaakst gebruikt. Een overzicht van deze spouwmuurisolatie materialen met hun belangrijkste eigenschappen en prijs:

 

1. Isolatieparels (EPS-parels)

Een spouwmuur kan je isoleren met isolatieparels. Meestal worden daarvoor EPS-parels (polystyreen parels) gebruikt. Het zijn lichte kunststof bolletjes met een hoge isolatiewaarde. Let op, want er zijn wel verschillen in kwaliteit, gaande van HR tot HR++ (HR++ parels isoleren thermisch het best). In vergelijking met minerale wol en PUR zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Op vlak van brandveiligheid en geluidsisolatie scoren ze wel iets minder goed dan glaswol.

Belangrijkste eigenschappen: meest vochtbestendig – duurzaam – onschadelijk voor gezondheid en milieu (recycleerbaar) – geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)

Kosten EPS-parels: € 20 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. PUR-schuim

PUR-schuim (polyurethaan schuim) wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Zo vormt het een dichte isolatielaag die alle kieren en hoeken goed afdicht. In vergelijking met EPS-parels en glaswol, isoleert PUR-schuim thermisch het best. Het scoort wel iets minder goed op vlak van geluidsisolatie en milieuvriendelijkheid (niet recycleerbaar).

Belangrijkste eigenschappen: beste isolatiewaarde – geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm) – vochtwerend – brandwerend – winddicht – krimpvrij – duurzaam – dicht alle kieren goed af – niet recycleerbaar

Kosten PUR-schuim: € 25 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Minerale wol (glaswol)

Ook minerale wol kan gebruikt worden als materiaal voor spouwmuurisolatie. Meestal wordt glaswol gebruikt. Glaswol wordt in de vorm van isolatievlokken in de spouw geblazen. Op vlak van geluidsisolatie en brandwerendheid scoort glaswol beter dan PUR-schuim of EPS-parels. Het is ook goedkoper. Glaswol spouwmuurisolatie vereist wel een minimale spouwbreedte van 5 cm.

Belangrijkste eigenschappen: beste geluidsisolatie – meest brandwerend – goedkoopst – vochtwerend – duurzaam – onschadelijk voor gezondheid en milieu (recycleerbaar) – vereist minimale spouwbreedte van 5 cm

Kosten glaswol: € 15 à 20 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk spouwmuurisolatie materiaal kies ik best?

Daarvoor moet je verschillende factoren tegenover elkaar afwegen zoals de kosten, het doel (bv. moet de spouwmuurisolatie naast thermisch ook akoestisch goed isoleren?), de isolatiewaarde, … Naast je persoonlijke voorkeuren en budget, moet je ook rekening houden met de mogelijkheden van de spouwmuur. Afhankelijk van de grootte van de voegen en de dikte van de spouw zullen bepaalde spouwmuurisolatie materialen wel of niet mogelijk zijn.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan laat je je best bijstaan door een ervaren isolatiespecialist. Deze zal je wensen en de mogelijkheden van de spouwmuur analyseren en je op basis daarvan adviseren over de beste isolatie oplossing. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen