Opbouw van een spouwmuur

Hoewel de spouw op zich al een vochtwerende en isolerende functie heeft, kan je hem nog extra isoleren om zo te komen tot een nog betere warmte- en geluidsisolatie. Het plaatsen van spouwmuurisolatie is dan ook de ideale manier om te besparen op de energiefactuur en een aangenamer binnenklimaat te creëren. In dit artikel vertellen we je meer over de opbouw van een spouwmuur en hoe je deze kan isoleren.

Spouwmuurisolatie plaatsen? Vraag nu offertes op maat aan bij specialisten en vergelijk de prijzen.

 

 

Opbouw spouwmuur: onderdelen & functie

De spouwmuur opbouw bestaat in essentie uit de binnenbepleistering en een binnen- en buitenspouwblad met daartussen een luchtruimte (de spouw). Bij het plaatsen van spouwmuurisolatie wordt die luchtruimte tussen het binnen- en een buitenspouwblad opgevuld met isolatiemateriaal.

 

Spouwmuur-Spouwmuurisolatie

 

Binnenpleister (1)

Tenzij in toepassingen met zichtbaar metselwerk, wordt het binnenspouwblad meestal met een gipspleister afgewerkt. Dankzij de gipspleister krijg je een neutrale en vlakke ondergrond om op te schilderen of te behangen. De pleisterlaag verbetert ook de luchtdichtheid van de spouwmuur, wat belangrijk kan zijn bij toepassing van betonblokken.

 

Binnenspouwblad (2)

Samen met de binnenpleister zorgt het binnenspouwblad voor luchtdichtheid. Het binnenspouwblad maakt deel uit van de dragende constructie van het gebouw. De meest toegepaste materialen hiervoor zijn geperforeerde baksteen, betonblokken, argexblokken of kalkzandsteen. Allemaal metselbloktypes met relatief grote afmetingen en zonder specifieke eisen op vlak van vorstweerstand.

 

Buitenspouwblad (8)

De functie van het buitenspouwblad is het opvangen van neerslagwater. Het heeft ook een decoratieve functie aangezien het de look van je gevel bepaalt. Meestal worden vorstbestendige gevelbakstenen of -betonblokjes toegepast. Het buitenspouwblad is niet-dragend.

 

Spouwhaken (5)

De spouwhaken verbinden het buitenspouwblad constructief aan het dragende binnenspouwblad. Spouwhaken zijn gemaakt van gegalvaniseerd of roestvrij staal. Diverse lengtes zijn beschikbaar, afhankelijk van de muurdikte en spouwbreedte.

Bij een binnenspouwblad van metselwerk steekt men spouwhaken tussen de voegen van het binnenblad. Voor andere gevallen zijn er schroefankers verkrijgbaar.

 

(Rest)spouw (4)

De spouw is de luchtruimte tussen het binnen- en buitenspouwblad. Het doet dienst als waterbarrière en zorgt voor verluchting. Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie is het deze ruimte die opgevuld wordt met isolatiemateriaal.

 

Waterkerende lagen (7)

In een spouwmuur worden op diverse plaatsen waterkerende lagen aangebracht, vroeger in roofing, nu vooral in plasticfolie. Net boven het funderingsmetselwerk doet deze laag dienst als bescherming tegen opstijgend vocht of als afvoer van het via het buitenblad binnengedrongen vocht.

 

Open stootvoegen (9)

Een goede ventilatie van de spouw is erg belangrijk om te voorkomen dat het buitenspouwblad nat blijft door de vochtige lucht in de spouw. Het zijn de open stootvoegen die deze taak op zich nemen. Deze worden in het buitenspouwblad gewoonlijk onderaan en bovenaan het muurvlak voorzien én ter hoogte van elke onderbreking voor ramen en deuren.

De onderste stootvoegen staan niet alleen in voor verluchting maar zorgen er ook voor dat het in de spouw binnengedrongen water kan weglopen.

 

Wil je graag spouwmuurisolatie aanbrengen, maar ben je niet zeker of jouw huis een spouwmuur heeft? Tip: Schakel een erkend isolatiespecialist in. Deze kan a.d.h.v. speciale technieken achterhalen of je een spouwmuur hebt en bepalen welke werkwijze en welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Bovendien kan een vakman jou ook verzekeren van een correcte plaatsing en kwaliteit op lange termijn. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina

 

 

 

Spouwmuur isoleren

De oorspronkelijke functie van een spouwmuur is vooral het buiten houden van vocht. De spouw vormt namelijk een barrière tussen de vochtige buitenmuur en de binnenmuur. Later werd de ruimte ook benut om isolatie in aan te brengen. Die spouwmuurisolatie wordt vooral aangebracht om het thermisch isolatievermogen van de spouwmuur te verbeteren.

 

Spouwmuurisolatie (3)

Een spouwmuur kan je volledig of gedeeltelijk opvullen met isolatie. Bij gedeeltelijke spouwmuurvulling wordt de isolatie tegen het binnenspouwblad geplaatst. De rol van de spouw (verluchten en beschermen tegen vocht) wordt dan vervuld door de restspouw. De restspouw is het gedeelte van de spouw dat vrij blijft na het plaatsen van de isolatie (4). Bij volledige opvulling wordt de functie van de spouw overgenomen door de spouwisolatie zelf.

Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht. Men maakt daarvoor gaatjes in de voegen waar de isolatie doorheen gespoten wordt. Achteraf worden de gaatjes weer dichtgemaakt in dezelfde kleur als het voegwerk. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dus dat er geen breekwerken bij komen kijken. Daardoor kan het hele werk vrij snel (1 dag) gebeuren, wat ook een positieve invloed heeft op de kostprijs.

 

Rozetten of afstandhouders (6)

Om de isolatieplaten bij gedeeltelijke spouwvulling goed tegen het binnenblad aangedrukt te houden, zijn er twee systemen gangbaar: rozetten of afstandhouders. Ze worden op de spouwhaak geklikt en tegen de isolatieplaat aangedrukt. Sommige hebben een druiplijst of zijn schotelvormig voor de waterafvoer.

 

Spouwmuur opbouw

 

Spouwmuurisolatie prijs

De prijs van spouwmuurisolatie is vooral afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal.

 

Materiaal
spouwmuursiolatie
Gemiddelde prijs per m²
(incl. btw ; excl plaatsing)
Eigenschappen
Minerale wol€15 à €20- Goed akoestisch isolerend
- Brandveilig
- Waterafstotend
EPS-parels€20 à €25- Recycleerbaar
- Vochtregulerend
PUR-schuim€25 à €30- Goed om kiertjes
en gaten op te vullen
- Vochtregulerend
- Lange levensduur
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten uit jouw regio via de offertepagina.

 

» Druk de kosten met behulp van premies!

Voor het plaatsen van spouwmuurisolatie kan je aanspraak maken op enkele interessante premies. Zo kan je in aanmerking voor een Premie van de netbeheerder en een Vlaamse verbeteringspremie. Bovendien kan je rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6%.

Natuurlijk kan je slechts onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op bovenstaande financiële voordelen. Een van die voorwaarden is dat je de werken laat uitvoeren door een erkende vakman. Een vakman inschakelen heeft verschillende voordelen. Hij kan jou niet alleen correct adviseren over de premies, hij kan jou ook helpen om te voldoen aan alle nodige voorwaarden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

 

 

Waarom de spouw isoleren?

De spouwmuur isoleren heeft heel wat interessante voordelen die de investering zeker de moeite waard maken.

  • Energiebesparing: Dankzij de betere thermische isolatie kan je efficiënter verwarmen waardoor je bespaart op de energiefactuur.
  • Aangenaam binnenklimaat: Jouw huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer.
  • Minder risico op vochtproblemen. 
  • Woning stijgt in waarde: Dat is positief is bij een eventuele verkoop.
  • Snelle terugverdientijd: Dankzij de premies en de energiebesparing die je kan doen, kan je jouw investering al na enkele jaren terugverdienen.

 

 

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten