Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Kelder isolatie via plafond: materialen & prijzen

Besparen op je energiekosten en altijd warme voeten in huis? Dan is je vloer isoleren het ideale project. Zo’n klus kan trouwens perfect zonder stoffige breekwerken in je woning. In veel gevallen kan een vakspecialist namelijk het plafond van je kelder isoleren. Zo heb je geen last meer van warmteverlies via je vloer. Hier lees je alles over de werkwijze, kosten, … van kelder isolatie via het plafond!

Ga snel naar:
Hoe kelder plafond isoleren? 
Kelder isolatie plafond: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Ontvang gratis offertes

 

 

Waarom kiezen voor kelder isolatie via het plafond?

Is je benedenvloer nog in een goede staat? En is je (kruip)kelder voldoende toegankelijk? Dan kan een isolatiespecialist perfect die kelder isoleren via het plafond. Op die manier is je benedenvloer geïsoleerd zonder grote breekwerken. Dit isolatieproject heeft enkel voordelen:

 • Lagere energiekosten: dankzij plafondisolatie in de kelder kan er geen koude uit die ruimte meer naar boven dringen. En omgekeerd ontsnapt er geen warmte uit je woonruimtes meer naar onder. Zo bespaar je maar liefst tot 15 à 20% op je energiekosten.
 • Hoger woon- en warmtecomfort: koude voeten in huis zijn nooit leuk. Loop je niet graag te koukleumen in je eigen woonst? Dankzij isolatie tegen je kelderplafond voelt je benedenvloer al snel tot 4 graden warmer aan. Een wereld van verschil!
 • Snelle plaatsing: een gespecialiseerd vakbedrijf kan je kelderplafond isoleren op minder dan 1 dag. Dat is op zich ook logisch, want er komen geen breekwerken aan te pas. Als je kelderruimte voldoende toegankelijk is, gaat het isoleren van zo’n kelderplafond erg snel.
 • Budgetvriendelijke methode: een vlotte plaatsing betekent ook betrekkelijk weinig arbeidskosten. Daardoor komt de isolatie van het plafond  in je kelder veel goedkoper uit dan het isoleren van je vloer langs boven. Je betaalt voornamelijk voor de gebruikte isolatiematerialen.
 • Preventie van vochtproblemen: een kelder is van nature een vochtige ruimte. Door die hoge luchtvochtigheid kan er condens ontstaan tegen de onderkant van je benedenvloer, met de nodige vochtschade tot gevolg op langere termijn. Dankzij isolatie tegen het plafond van je kelder voorkom je die vochtproblemen.

Wil je graag je kelderplafond isoleren? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat over de mogelijkheden voor jouw kelder. Bovendien zorgt zo’n expert ook voor een correcte, naadloze plaatsing. Kom nu in contact met geschikte isolatiespecialisten in je buurt!

kelder isolatie plafond

 

Hoe kelder plafond isoleren?

Een vakspecialist zal eerst jouw kelder onder de loep nemen. Hoe toegankelijk en hoe hoog is deze ruimte? Lopen er leidingen over het plafond of niet? Op basis van die inspectie bepaalt hij dan de meest geschikte werkwijze en het meest aangewezen isolatiemateriaal. Doorgaans zijn er 3 opties:

 

OPTIE 1 = met harde isolatieplaten

Lopen er geen leidingen en kabels over je kelderplafond? Bij een vlak en egaal oppervlak kan een vakspecialist aan de slag met harde isolatieplaten van PUR, PIR, XPS of EPS. Let wel op: om zulke platen vlot te hanteren en tegen het plafond te plaatsen, is voldoende vrije hoogte nodig. Idealiter meer dan 80 à 85 cm… Sowieso gaat de plaatsing van zulke platen ook iets minder vlot in vergelijking met spuitisolatie.

Richtprijs: € 20 à 45 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

OPTIE 2 = met spuitisolatie

In de meeste gevallen is spuitisolatie het meest aangewezen materiaal voor de isolatie van het plafond in een kelder. Je bent namelijk 100% zeker van een sluitende, naadloze isolatieschil tegen je plafond (ook als er leidingen op lopen). Daarnaast gaat de plaatsing ook sneller omdat een vakspecialist geen platen tegen het plafond moet verankeren. Zo’n specialist werkt met gespoten PUR voor betonnen plafonds en met icynene voor houten kelderplafonds.

Richtprijs: € 30 à 40 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

OPTIE 3 = met isolatiedekens

Wil je een houten kelderplafond isoleren? Dan kan je naast gespoten icynene ook nog werken met dekens van glas- of rotswol. Die zijn namelijk erg flexibel en dus vlot te plaatsen tussen de houten balken. Bovendien gaat het om ademende materialen. Vocht kan dus ontsnappen, waardoor je op termijn houtrot en schimmels op je draagstructuur voorkomt.

Richtprijs: € 20 à 35 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

Welke kelder plafond isolatie kies ik het best?

Gaat het om een kelderplafond van beton? Dan is spuitisolatie doorgaans de meest aangewezen optie. Een vakspecialist kan PUR-schuim namelijk het snelst aanbrengen en er is ook minder vrije hoogte voor nodig. Als het om een perfect egaal oppervlak gaat, zijn isolatieplaten echter ook mogelijk. En bij een draagstructuur van houten balken komen isolatiedekens van minerale wol iets goedkoper uit dan gespoten icynene.

Op zoek naar advies op maat voor jouw project? Dan brengen we je graag gratis en vrijblijvend in contact met meerdere isolatie-experts via onze offerteservice!

 

Kelder isolatie plafond: prijs

De uiteindelijke kosten voor kelder isolatie tegen het plafond hangen vooral af van het gebruikte materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte, … Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van 20 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). We zetten kort de prijzen per isolatiemateriaal op een rij:

Soort isolatiemateriaal Prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Harde isolatieplaten€ 20 à 45
Spuitisolatie€ 30 à 40
Isolatiedekens€ 20 à 35

Benieuwd naar een totaalprijs voor de isolatie van je kelderplafond? Vraag dan gewoon een vrijblijvende prijsofferte aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht hun kostenposten, maar ook hun adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze voor je project. Start hier je aanvraag!

 

kelder plafond isoleren

 

Belangrijke aandachtspunten

Het plafond van een kelder isoleren is een relatief eenvoudige klus die een expert snel kan klaren. Toch zijn er enkele belangrijke aandachtspunten die het eindresultaat van zo’n isolatieproject bepalen. Met welke factoren houdt een vakspecialist zeker rekening? Enkele voorbeelden:

 

 • Ventilatie van de (kruip)kelder: dankzij kelderisolatie tegen het plafond voorkom je vochtschade aan je benedenvloer. Tegelijk blijft ook voldoende ventilatie in je (kruip)kelder belangrijk. Zo haal je de luchtvochtigheid naar beneden, voorkom je een muffe geur, … Via enkele openingen in je gevel kan je bv. je kelder licht ventileren.
 • Bodemfolie op de keldervloer: ook met folie op de bodem van je kelder kan je vochtproblemen tegengaan. Zo’n folie voorkomt dat vocht verdampt in je kelder. Zo hou je de luchtvochtigheid op peil. Let op: een bodemfolie zorgt niet voor thermische isolatie. Daarom moet je zo’n folie combineren met kelderisolatie tegen je plafond.
 • Houten kelderplafond isoleren: de meeste kelderplafonds zijn van beton, maar wat als die draagstructuur uit hout bestaat? Een vakspecialist houdt hier rekening mee bij de keuze voor het isolatiemateriaal. Hij gaat voor dampopen, ademende materialen als icynene of minerale wol. Zo kan vocht ontsnappen en krijg je een isolatie van het houten kelderplafond zonder risico op houtrot of schimmels.
 • Toegang tot de (kruip)kelder: meestal zijn (kruip)kelders vlot toegankelijk via een deur of kruipluik, maar dat is niet altijd zo. Zeker als het gaat om lage kruipruimtes. In dat geval maakt een vakspecialist een gat in de vloer of een zijmuur om de ruimte op te vullen met isolatiemateriaal. Na de isolatiewerken maakt hij dat gat uiteraard weer mooi dicht.
 • Alternatief voor kelderisolatie via plafond: je kelder plafond isoleren is niet in elke situatie de beste keuze. Wil je bv. je vloer renoveren? Of is je (kruip)kelder te vochtig of niet toegankelijk genoeg? Dan ga je het best voor een andere aanpak. Verder lees je meer over de alternatieven voor plafondisolatie in de kelder.

Op zoek naar een isolatiespecialist in je buurt? Dankzij onze offerteservice kom je snel in contact met meerdere geschikte experts om je kelderplafond te isoleren. Vergelijk nu gratis meerdere offertes!

 

Mogelijke alternatieven voor kelderisolatie tegen het plafond

Isolatie tegen het plafond van je kelder is duidelijk de meest praktische en budgetvriendelijke keuze. Maar is het daarom altijd de meest aangewezen oplossing? En is die werkwijze mogelijk bij elke kelder? Dat is jammer genoeg niet het geval. Gelukkig zijn er ook 2 goede alternatieven voor kelder isolatie tegen het plafond. We bespreken ze kort:

 

ALTERNATIEF 1 = bodemisolatie

Is je (kruip)kelder niet hoog genoeg? Dan heeft een isolatiespecialist niet voldoende vrije ruimte om de isolatie tegen het kelderplafond aan te brengen. In dat geval is bodemisolatie een goed alternatief. Via een kruipluik of een gat in de muur kan hij isolatiemateriaal plaatsen op de bodem van je kruipruimte. Dat kan met een laag isolatieparels of –chips uit EPS of zelfs met schelpen-isolatie (bij veel grondwater).

Richtprijs: € 20 à 55 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

ALTERNATIEF 2 = vloerisolatie langs boven

Heb je een vloerrenovatie op het oog? Dan laat je je vloer beter langs boven isoleren dan langs onder via het kelderplafond. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: een perfect geïsoleerde vloer en een nagelnieuwe vloerafwerking. Bij weinig opbouwhoogte zit er weinig anders op dan je huidige vloer eerst uit te breken. Wil je zulke breekwerken vermijden? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om een dunne isolatielaag en een dunne vloerafwerking op je bestaande vloer te plaatsen. Hou wel goed rekening met je deuren, plinten, …

Richtprijs: € 20 à 40 per m², excl. btw, chapewerken of vloerafwerking en incl. plaatsing

 

Welke isolatiemethode kies ik het best?

Dat hangt volledig van jouw wensen en je situatie af. Twijfel je nog tussen bodemisolatie of je kelder plafond isoleren? Dan vraag je het best advies aan een isolatiespecialist over de meest aangewezen aanpak in jouw kelder. Is je vloer dan weer aan een renovatie toe? Dan kies je sowieso het best voor isolatie langs boven.

Zeker zijn van de beste aanpak voor jouw project? Vraag dan gericht advies aan 1 of meerdere professionals actief in je buurt. Dat kan snel en eenvoudig door gewoon het offerteformulier in te vullen!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten