Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Dakisolatie plaatsen: geschikte materialen & methodes

Het isoleren van jouw dak kan een heuse besparing op de energiefactuur opleveren. Wil je dakisolatie plaatsen, dan kan je kiezen uit heel wat verschillende isolatiematerialen. Ontdek ze in dit artikel samen met de verschillende methodes voor het isoleren van daken. We geven ook nog enkele aandachtspunten mee die je zeker in achting moet nemen als je van plan bent om dakisolatie te plaatsen.

Ga snel naar: Materialen dakisolatieMethodes dakisolatieAandachtspunten

Geschikte materialen voor dakisolatie

Een dak isoleren kan met verschillende isolatiematerialen. Welk soort isolatie je kiest hangt vooral af van het beschikbare budget, de isolatiewaarde van het materiaal, de isolatiewijze (langs binnen, langs buiten, isoleren zoldervloer) en het daktype. Een overzicht van de meest gebruikte materialen voor dakisolatie:

 

minerale wol dakisolatie 1) Minerale wol

Minerale wol, zoals glaswol en rotswol, is redelijk goedkoop. Door de samendrukbaarheid van dit isolatiemateriaal kan de plaatsing ervan vlot verlopen.

Bij daken met kepers kan het eenvoudig tussen de kepers geplaatst worden. Zo verlies je nauwelijks ruimte aan de binnenzijde van het dak. Naast een goede thermische isolatie biedt minerale wol ook een goede geluidsisolatie.

⇒ Richtprijs minerale wol: ± €20 – €35 per m² (incl. plaatsing)

 

gespoten pur 2) PUR-schuim (polyurethaanschuim)

Een groot voordeel van PUR-schuim is dat het alle kieren goed opvult. Zo bekom je een goede isolerende laag.

Het kan bovendien snel geplaatst worden omdat je bijvoorbeeld geen isolatieplaten op maat moet snijden. Die snelle plaatsing heeft een positieve invloed op de kosten van de isolatiewerken. Een andere troef van PUR-schuim dakisolatie is de snelle droogtijd. Zo kan je snel aan de afwerkingslaag beginnen.

⇒ Richtprijs PUR spuitisolatie: ± €30 per m² 

 

dakisolatie plaatsen platen 3) Dakisolatieplaten

Isolatieplaten kunnen uit verschillende materialen geproduceerd worden. Isolatieplaten uit PUR, PIR, EPS, en XPS worden bijvoorbeeld vaak toegepast. Dakisolatieplaten zijn meestal beschikbaar in grote formaten, wat ze erg geschikt maakt voor het snel isoleren van grote oppervlakken zoals daken.

Isolatieplaten hebben meestal een goede isolatiewaarde. Daardoor is een minder dikke isolatielaag nodig en verlies je dus minder ruimte.

⇒ Richtprijs dakisolatieplaten: ± €25 per m² (incl. plaatsing)

 

ecologische dakisolatie 4) Ecologische alternatieven

Tegenwoordig zijn er ook heel wat ecologische isolatiematerialen verkrijgbaar die als alternatief dienen voor bovengenoemde mogelijkheden. Wil je milieuvriendelijke dakisolatie plaatsen, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor houtwol, kurk of cellulose. Deze materialen hebben eveneens een goede thermische isolatie.

De meeste ecologische isolatiematerialen zorgen voor een dampopen constructie. Dat is erg belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

⇒ Richtprijs milieuvriendelijke dakisolatie: ± €15 – €40 per m² 

 

 

Een isolatiespecialist kan je meer advies geven over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw dak. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor dakisolatie bij experts in isolatiewerken. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

 

dak-isoleren

Methodes dakisolatie volgens daktype

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht, langs binnen of langs buiten. Beide methodes kunnen toegepast worden bij zowel hellende als platte daken. Een andere mogelijkheid is het isoleren van de zoldervloer. Een overzicht van de mogelijke methodes van dakisolatie.

 

Wat isoleren?
Plaats isolatie
Dakisolatie prijs per m²
Hellend dak isoleren
Langs binnen
€20 - 50 (excl. afwerking)
Hellend dak isoleren
Langs buiten
€40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dak isoleren
Langs buiten (warm dak)
€70 - 115 (incl. afwerking)
Plat dak isoleren
Langs binnen (koud dak)
€30 - 40 (excl. afwerking)
Zoldervloer isoleren
€25 - 35

1. Schuin dak isoleren

Bij een hellend dak wordt de isolatie meestal aan de binnenkant geplaatst.

A. SCHUIN DAK ISOLEREN LANGS BINNEN 

Een dak isoleren langs binnen is zonder twijfel het goedkoopst. Hoe en waar men het isolatiemateriaal precies plaatst is afhankelijk van de dakconstructie. De meeste hellende daken hebben een houten keper- of spantenstructuur als ondersteuning van de dakconstructie. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen deze houten balken geplaatst. Minerale wol zoals glaswol is erg populair als isolatiemateriaal bij hellende daken omdat het makkelijk op maat van de kepers gesneden kan worden.

B. SCHUIN DAK ISOLEREN LANGS BUITEN 

We spreken van een saringdak als men de dakisolatie aan de buitenkant plaatst. Deze methode wordt vooral toegepast bij renovaties aangezien dan niet geraakt moet worden aan de binnenzijde van het dak. Ook in geval van een herstelling of vernieuwing van de dakbedekking wordt deze methode vaak toegepast. Isolatie- en dakwerken kunnen dan gecombineerd worden. Het grote voordeel is dat je binnen geen ruimte verliest. Daar tegenover staat wel een hoge kostprijs.

AFWERKING 

Wanneer het isolatiemateriaal er nog niet van is voorzien, plaatst men best ook een dampscherm. Dat dient als luchtdichte beschermingslaag voor de dakisolatie. Veel gebruikte materialen daarvoor zijn gipsplaten of kunststof panelen.

⇒ Benieuwd naar de prijs voor het laten isoleren van jouw hellend dak?
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan via de offertepagina.

2. Isolatie plat dak

Ook het isoleren van een plat dak kan zowel langs buiten als binnen. We spreken dan van een warm plat dak (isolatie langs buiten) en koud plat dak (isolatie langs binnen).

A. WARM PLAT DAK 

Bij een warm plat dak plaatst men het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie. Het dak wordt daardoor langzaam mee opgewarmd waardoor het minder bloot staat aan hevige temperatuurschommelingen. Het voordeel is dat de krimp- en uitzetspanning van het dak lager is waardoor er minder kans is op schade. Een andere troef van een warm plat dak is dat het beloopbaar blijft, afhankelijk van het isolatiemateriaal. Om die reden kiest man vaak voor drukvast isolatiemateriaal zoals XPS-platen en PIR-platen.

B. KOUD PLAT DAK

Bij een koud plat dak wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking en dakconstructie geplaatst. Het dak warmt dus niet mee op en kan makkelijker krimpen en uitzetten als gevolg van temperatuurschommelingen. In tegenstelling tot bij een warm dak, is het risico op schade dus groter bij een koud dak. Dakisolatie volgens het warme dak principe krijgt daarom ook de voorkeur.

 

AFWERKING 

Net zoals bij hellende daken is ook bij platte daken een dampscherm nodig om de isolatie te beschermen tegen vocht. Zo’n dampscherm ligt altijd aan de warme zijde. Van onder naar boven is de opbouw bij een warm dak als volgt: plafond – dakconstructie – dampscherm – isolatie – dakbedekking. Een koud dak heeft volgende opbouw: plafond – dampscherm – isolatie – dakconstructie – dakbedekking.

⇒ Benieuwd naar de prijs voor het laten isoleren van jouw plat dak?
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan via de offertepagina.

3. Zoldervloerisolatie

Als de kamer onder het dak niet verwarmd wordt en niet als leefruimte wordt gebruikt, is het isoleren van de zoldervloer een interessant alternatief voor dakisolatie. Het te verwarmen volume van je woning wordt dan kleiner en dat is natuurlijk efficiënter. Welk isolatiemateriaal men gebruikt voor het isoleren van zoldervloeren is afhankelijk van het soort vloer.

Bij massieve zoldervloeren zal men de isolatiedikte proberen te beperken en kiest men meestal voor gespoten PUR of isolatieplaten. Dekens van minerale wol wordt dan weer vooral gebruikt voor het isoleren van holle vloeren.

AFWERKING 

Net zoals dakisolatie moet ook zoldervloerisolatie voorzien worden van een dampscherm. Moet de vloer achteraf beloopbaar blijven, dan kiest men best voor een dragende afwerking zoals houten platen. Lees hier meer over het isoleren van de zolder.

⇒ Benieuwd naar de prijs voor het laten isoleren van jouw zoldervloer?
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan via de offertepagina.

Dakisolatie plaatsen: wat zijn de aandachtspunten?

Een dak isoleren betekent niet alleen nadenken over het geschikte isolatiemateriaal en de juiste isolatiewijze. Ook volgende aspecten neem je beter in achting:

  • Hoe dik moet de isolatielaag zijn? De dikte van de isolatielaag hangt vooral af van het gekozen isolatiemateriaal en de isolatiewaarde. Hoe beter de isolatiewaarde van een isolatiemateriaal, hoe minder dik de isolatielaag moet zijn. Dit punt is vooral belangrijk als je het dak langs binnen isoleert en de kamer eronder als leefruimte gebruikt. Om zo weinig mogelijk plaats te verliezen kies je dan best voor een isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde.
  • Geluidisolatie: Ook geluidsisolatie speelt een belangrijke rol bij dakisolatie. Het zorgt namelijk voor een beter wooncomfort. In dat geval kies je best voor dakisolatie die niet alleen thermische, maar ook goede geluidswerende eigenschappen heeft. Glaswol is daar een goed voorbeeld van.

 

TIP: Om zeker te zijn van een geschikt isolatiemateriaal en een correcte plaatsing van de dakisolatie doe je best een beroep op een vakman. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier om een prijs op maat van jouw woning te ontvangen.

 

 

dakisolatie plaatsen

 

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten