Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Vloerverwarming isoleren

Laat je vloerverwarming plaatsen? Dan wil je natuurlijk vermijden dat de opgewekte warmte naar beneden ontsnapt. Anders kan je tot wel 40% aan rendement verliezen. De oplossing voor dat dure warmteverlies? Je vloerverwarming isoleren! In dit artikel lees je meer over de verschillende vormen van isolatie onder vloerverwarming, de gemiddelde kosten, de voordelen van samenwerken met een isolatiespecialist, …

Ga snel naar:
Hoe je vloerverwarming isoleren?
Isolatie voor vloerverwarming: kosten
Voordelen van een isolatiespecialist
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom moet je je vloerverwarming isoleren?

Vloerverwarming is een energiezuinige en comfortabele verwarmingsmethode op lage temperatuur. Maar wel op voorwaarde dat de warmte niet kan ontsnappen langs de onderkant van je vloer. Het is namelijk net de bedoeling dat de warmte stijgt in plaats van daalt. Grondig je vloerverwarming isoleren is dan ook essentieel om de volgende redenen:

 • Geen warmteverlies langs onder: dankzij isolatie bij vloerverwarming kan de warmte niet weg naar beneden en verlies je dus geen energie. Zo reageert je vloerverwarming sneller bij veranderingen van de temperatuur, krijgt je vloer sneller aangenaam warm, …
 • Zo energiezuinig mogelijk verwarmen: hoe efficiënter je verwarmt met je vloerverwarming, hoe minder energie het systeem nodig heeft. En dat voel je uiteraard ook aan je energiefactuur. De besparing op energie dankzij vloerisolatie voor vloerverwarming kan oplopen tot wel 40%.
 • Hoger woon- en warmtecomfort: bij goed geïsoleerde vloerverwarming kunnen de verwarmingsbuizen hun warmte gelijkmatiger en sneller afgeven aan de ruimte. En zo geniet je optimaal van een behaaglijke stralingswarmte en lekker warme voeten.
 • Vochtproblemen voorkomen: vloerisolatie is niet alleen belangrijk bij vloeren met ingebouwde vloerverwarming. Om problemen door opstijgend vocht en condensatievocht te voorkomen, is isolatie bij élke vloer sterk aanbevolen.

Wil je optimaal je vloerverwarming isoleren? Vraag dan zeker eerst advies aan 1 of meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuzes, afgestemd op jouw project. Start je aanvraag hier!

vloerverwarming isoleren

 

Hoe je vloerverwarming isoleren?

Bij de opbouw van je vloer met vloerverwarming komt de vloerisolatie bovenop de uitvulchape te liggen. Daarboven komen dan respectievelijk de vloerverwarming zelf, een dekvloer en je vloerafwerking. Maar om welke types isolatie onder de vloerverwarming gaat het dan? We zetten de meest gekozen opties op een rij:

 

1. Isolatieplaten bij vloerverwarming

Harde en drukvaste isolatie platen bij vloerverwarming komen vaak voor (in PUR, PIR, XPS, …). Ze kunnen bovenop de uitvulchape (bv. van schuimbeton) liggen en daarboven komen de verwarmingsbuizen van je vloerverwarming. Daarnaast bestaan er ook voorgevormde isolatieplaten waarin die buizen komen te liggen, afgedekt met een metalen plaat. Zo heb je dus geen aparte laag vloerisolatie nodig en spaar je opbouwhoogte uit. De dikte van de isolatielaag hangt af van de isolatiewaarde van het materiaal.

Wanneer toepassen? Bij vloerisolatie langs boven of vloerisolatie tegen het kelderplafond
Richtprijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. PUR-schuim bij vloerverwarming

Plaats je liever geen aparte uitvullaag voor je leidingen? Dan kan je bovenop je draagvloer ook een laag gespoten PUR laten aanbrengen. Zo beperk je je opbouwhoogte en ben je zeker van een naadloze isolatie voor je vloerverwarming zonder naden of kieren. Achteraf schuurt je vakspecialist het PUR-schuim dan op om een egaal oppervlak voor je vloerverwarming te krijgen.

Wanneer toepassen? Bij vloerisolatie langs boven of vloerisolatie tegen het kelderplafond
Richtprijs: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Isolatiebeton bij vloerverwarming

Er bestaan ook chapes waarin al isolatiemateriaal is verwerkt (bv. PUR-granulaten, EPS-parels, …). Ook met isolatiebeton heb je geen aparte uitvulchape nodig. Je kan zo’n isolatiechape als alternatief voor vloerisolatie gebruiken, maar dat is niet aanbevolen. De isolatiewaarde ligt namelijk lager dan bij echte vloerisolatie. Wil je echter een extra hoge isolatiewaarde bereiken met je vloeropbouw? Dan is het een uitstekend idee om zo’n isolerende chape te combineren met vloerisolatie voor je vloerverwarming.

Wanneer toepassen? Bij vloerisolatie langs boven
Richtprijs: € 30 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: laat je grondig adviseren door een isolatiespecialist!

Twijfel je nog welk type isolatie voor vloerverwarming je het beste gebruikt? En hoe dik die isolatielaag moet zijn? Schakel dan zeker een isolatiespecialist in voor advies op maat van jouw project. Die analyseert jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen oplossing  voor.

Vrijblijvend isolatiespecialisten contacteren? We brengen je graag in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

Isolatie voor vloerverwarming: kosten

De kosten voor vloerisolatie bij vloerverwarming liggen gemiddeld tussen € 20 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt onder meer af van het type isolatie, het aantal m², de dikte van de isolatielaag, … Hieronder zetten we kort de richtprijzen op een rij per soort isolatiemateriaal:

Type isolatie voor vloerverwarmingPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieplaten€ 20 à 25
PUR-schuim€ 25 à 35
Isolatiebeton€ 30 à 35

Benieuwd naar een totaalprijs? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende isolatiespecialisten bij jou in de buurt. Zo vergelijk je vlot hun prijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakspecialisten!

 

isolatie vloerverwarming

 

Voordelen van een isolatiespecialist

Wil je zeker zijn van een optimale vloerisolatie voor jouw vloerverwarming? Dan werk je het best samen met een erkende isolatiespecialist. Dankzij zijn ervaring en expertise geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: hoe bereik je een goede isolatiewaarde met je vloeropbouw als je vloerverwarming wil plaatsen? Combineer je best isolatiebeton met vloerisolatie of niet? Welk materiaal is het meest geschikt voor jouw vloer? Een vakspecialist geeft je gericht advies op maat van jouw vloer.
 • Naadloze isolatielaag: een isolatiespecialist heeft natuurlijk veel ervaring met het plaatsen van vloerisolatie. Hij zorgt met al zijn expertise dus voor  een luchtdichte isolatieschil zonder kieren of spleten. Zo kan de warmte niet ontsnappen langs onder en geniet je van een optimaal rendement.
 • Kwalitatieve isolatiematerialen: of het nu gaat om isolatie platen voor je vloerverwarming, PUR-schuim of een ander type isolatie, een vakspecialist werkt enkel met topkwaliteit. Zo ben je zeker dat je vloerisolatie lang meegaat zonder aan isolerend vermogen in te boeten.
 • Premies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende isolatiespecialist? Dan kom je voor het isoleren van je vloer in aanmerking voor meerdere premies en subsidies. Vraag zeker aan je gekozen vakspecialist hoe jij de kosten van je project kan drukken.

BELANGRIJK: ben jij op zoek naar een betrouwbare isolatiespecialist in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

FAQ vloerverwarming isoleren

Heb je nog vragen over een optimale isolatie voor je vloerverwarming? Dan vraag je best advies aan een erkende isolatiespecialist in je buurt. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen:

   • Is vloerverwarming zonder isolatie een optie?
   Het kan, maar het is allesbehalve aangeraden. De lagere kosten voor je project zelf wegen namelijk niet op tegen de hogere energiekosten op lange termijn. Daarnaast boet je ook in aan wooncomfort door een vloer die minder snel warm wordt en loop je ook het risico op vochtproblemen. Kortom, wil je vloerverwarming leggen? Dan gaat zo’n project hand in hand met vloerisolatie.


  • Hoeveel isolatie moet er onder mijn vloerverwarming?

   Bij vloerverwarming kies je best voor vloerisolatie met een nog grotere warmteweerstand (R-waarde). Dat betekent dus ook een iets dikkere isolatielaag in vergelijking met een vloer zonder vloerverwarming. Idealiter heb je een isolatielaag van minstens 8 cm nodig, afhankelijk van je beschikbare opbouwhoogte en het gekozen materiaal.

   TIP: is je opbouwhoogte beperkt? Ga dan voor een isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Vraag gratis advies aan een isolatiespecialist in je buurt!  • Volstaat dunne isolatie onder mijn vloerverwarming?
   Bij vloerverwarming isoleer je je vloer beter iets te dik dan te dun. Is de opbouwhoogte van je vloer echter beperkt? Dan zijn er een aantal mogelijkheden qua dunne isolatie voor je vloerverwarming. Zo bestaan er dunne isolatiefolies (bv. onder elektrische vloerverwarming) en voorgevormde isolatieplaten waarin de vloerverwarming komt te liggen. Een andere mogelijkheid is om je vloer te isoleren via de kruipruimte (als die voldoende toegankelijk is).


  • Welke vloerisolatie bij vloerverwarming is het meest aangewezen?

   Dat hangt af van project tot project. Gaat het bv. over warmwater vloerverwarming of over elektrische vloerverwarming? Hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Werk je met een aparte uitvulchape of niet? Om een doordachte keuze te maken, vraag je dus best advies aan een isolatiespecialist in je buurt.

   Advies op maat nodig? Via ons offerteformulier kom je vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten