Problemen met de centrale verwarming en radiatoren

Problemen met centrale verwarming oplossen

Problemen met de centrale verwarming zijn vaak voorkomend. Hoe je deze problemen met cv-ketels en radiatoren herkent, lees je hier.

[widgets_on_pages]

De centrale verwarming maakt vervelende geluiden

De brander, de CV-pomp en de circulatie van het water in een CV-installatie veroorzaken een bepaald geluid.

 

Geluid van een lawaaiige ketel verminderen
Sommige geluiden van de verwarmingsketel zijn onvermijdelijk. Als afzetting van ketelsteen en roest in de ketel die watercirculatie hindert, kan de ketel een vervelend geluid maken. Het gebruik van een chemische reiniger en een corrosiebeschermer in het systeem, kan het geluid doen verminderen.

 

Hoe te handelen bij een lawaaiige pomp
Indien de CV-pomp bromt of een raspend geluid maakt, zet u de CV-installatie uit en belt u best een CV-monteur.

 

Stil krijgen van lawaaiige buizen
Licht geruis in de buizen
Geruis van lucht wordt, net als het ruisen van water, meestal veroorzaakt door lucht in het systeem. Probeer de radiatoren te ontluchten als de pomp uit staat. Als dit het probleem niet oplost, bel dan een onderhoudsmonteur. Er kan een grote storing zijn.

 

cv ketels problemen

 

Krakende buizen 

Doordat de buizen uitzetten en krimpen gaan ze kraken en kreunen, vooral bij vloerbalken en muren. Er is een speciaal smeermiddel te koop om dit soort geluiden te voorkomen.

Brommende buizen
Gebrom in CV-buizen ontstaat meestal door trillingen. U kunt dit tegengaan door de bevestigingsbeugels vast te zetten en eventueel extra beugels aan te brengen. Het geluid kan ook worden veroorzaakt doordat het water te snel door de buizen stroomt. Dit gebeurt als de buizen te smal zijn of als er te veel water doorstroomt. Bel een CV-monteur om de installatie aan te passen.

 

Problemen met de radiatoren

Naast hinderlijk geluid, kunnen er nog andere problemen opduiken zoals radiatoren die niet goed functioneren, lekken enz. Het is belangrijk eerst een duidelijke diagnose te stellen en vervolgens het probleem op te lossen.

Radiator koud van boven, heet van onderen

 • OORZAAK: Lucht in de radiator.
 • OPLOSSING: Radiator ontluchten.

Radiatoren boven in huis koud

 • OORZAAK: Te weinig water in de installatie.
 • OPLOSSING: Vul water bij.

of

 • OORZAAK: Lek in de CV-installatie
 • OPLOSSING: Repareer lek en vul de water bij.

Delen van een radiator koud

 • OORZAAK: Roest.
 • OPLOSSING: Spoel de radiator door.

Sommige kamers zijn warm, terwijl andere koud blijven

 • OORZAAK: Slecht ingeregelde installatie.
 • OPLOSSING: De installatie laten inregelen.

Water sproeit uit de radiator

 • OORZAAK: Minuscuul lek veroorzaakt door roest.
 • OPLOSSING: Repareer het gat.

 

 

Het oplossen van radiatorproblemen

Volgens de lijst hierboven, hebben we nu een juiste diagnose kunnen stellen van het probleem. Vervolgens leggen we kort uit hoe we de vernoemde problemen kunnen oplossen.

 

Een radiator ontluchten

Een radiator ontluchten duurt slechts enkele minuten. Als een radiator aan de bovenkant koud aanvoelt, zit er waarschijnlijk lucht in. Zet de CV-pomp uit zodat de luchtbelletjes in het water zich boven in de radiator kunnen verzamelen. Verwijder de lucht dan uit de radiatoren. Boven, aan één kant van de radiator vindt u een ventiel. Dit is het ontluchtingspunt. Gebruik het CV-sleuteltje om het ventiel te openen. Houd er een doek onder, zodat u eventuele druppels kunt opvangen. Draai het sleuteltje een halve slag tegen de klok in. Draai het sleuteltje niet verder dan een halve slag. Het ventiel kan er anders uitvallen en het is lastig dit ventiel terug te plaatsen. De ontsnappende lucht zal sissen. Zodra het sissen ophoudt en er water uit het ventiel komt, draait u het ventiel dicht door het sleuteltje stevig met de klok mee te draaien. De radiator zal in enkele minuten heet worden zodra de circulatie wordt hersteld. Als er niets uit het ventiel komt tijdens het ontluchten, kan het kleine ontluchtingsgat achter het schroefje in het ventiel verstopt zijn. Draai de kraan en het voetventiel van de radiator dicht, verwijder het schroefje en maak het gat open met een naald. Zet het schroefje er weer in, open de kraan en het voetventiel en ontlucht de radiator zoals beschreven.

radiatoren ontluchten

 

Te weinig water in het CV-systeem

Als de radiatoren op de bovenverdieping koud zijn en er komt geen lucht en water uit tijdens het ontluchten, dan zit er waarschijnlijk te weinig water in de CV-installatie. Dit kan zijn veroorzaakt door een lek of door langzame verdamping via de aansluitingen. Onderzoek de CV-installatie op lekken. Vindt u niets, vul dan de installatie bij tot u op de voorgeschreven druk zit. Als het probleem terugkeert, kunt u het beste een CV-monteur inschakelen om de CV-installatie op lekken te controleren.

 

Een verstopte radiator doorspoelen

Als u de radiator vaak moet ontluchten en u voelt koude plekken op de radiator, dan kunnen er aan de binnenkant roestplekken zijn. Roest produceert waterstofgas in de vorm van luchtbellen en ijzeroxide. Beide blokkeren ze de radiator. Draai beide ventielen van de radiator dicht.

De ventielen sluiten: Om een radiatorkraan te sluiten draait u hem met de klok mee. Er kan geen water meer door de radiator stromen. Om een voetventiel te sluiten, haalt u eerst de sierknop los. Met een steeksleutel draait u het ventiel met de klok mee totdat het niet verder gaat. Tel het aantal slagen dat u heeft gemaakt. Voor het openen van de ventielen, doet u alles in omgekeerde volgorde.

De radiator verwijderen
De radiator zit vol met vuil water. Draai de radiatorkraan en het voetventiel dicht en ontkoppel de radiator. De ventielen moeten op de buizen blijven zitten om te voorkomen dat er water uitkomt. Het weghalen van de radiator dan op deze manier alleen als hij over een voetventiel beschikt, anders moet u de hele installatie aftappen. Laat alle water eruit lopen. Vang dit roesthoudende water op en spoel het door de wc. Breng de radiator naar buiten en bescherm daarbij de vloerbedekking.

De radiator doorspoelen
Met een tuinslang kunt u water door de radiator spoelen om achtergebleven vuil te verwijderen. Er zijn speciale producten om het los te weken.

De radiator terugplaatsen
Maak de schroefverbindingen schoon en gebruik pastavormige pakking op de schroefdraad van de aansluitingen en draai ze vast. Laat die pakking lang genoeg drogen voordat u de radiatorweer met water vult. Draai de radiatorknop met de hand helemaal open en draai het voetventiel met een steeksleutel even ver open als u het dichtgedraaid hebt. Sluit het ontluchtingsgat pas als er water uitkomt.

 

Een klein lek repareren

Als de radiator gaat roesten, kunnen er minuscule gaatjes ontstaan, waar een fijne waterfontein uitsproeit. Sluit de radiatorkraan en het voetventiel. Tel hoeveel slagen u nodig hebt om het voetventiel te sluiten, zodat u weet tot hoever u dit ventiel straks weer moet opendraaien. Laat het water uit de radiator lopen tot onder het lek. Met schuurpapier verwijdert u de verf ongeveer 1,3 cm rondom het lek, totdat u het kale metaal ziet. Vul het gat met het reparatiemiddel en laat het de voorgeschreven tijd uitharden. Open de ventielen weer en vul de installatie met water bij. Met een likje verf maakt u de radiator ten stofte weer toonbaar.

Inwendige roest voorkomen: Met ijzeroxide die ontstaat door inwendige roest in een CV-installatie, kan lekkage en ongelijkmatige verwarming veroorzaken. Vaak Geeft dit problemen met de pomp. U kunt roest voorkomen door een roestpreventiemiddel onder het water toe te voegen. Het is belangrijk dat u het juiste middel gebruikt. Schakel daarom een CV-installateur in.

Lekkage bij schroefverbinding repareren

Als een radiator bij een schroefverbinding lekt, probeert u eerst de moer vaster te draaien. Voorkom dat u de buis verbuigt. Als het lekken niet overgaat, brengt u het reparatiemiddel aan. Voorkom dat u het op uw huid krijgt; trek rubber handschoenen aan. Druk de pasta rond het lek en duw het in de verbindingen. Wikkel isolatieband rond de reparatie en laat het 24 uur drogen. Verwijder het isolatieband en maakt de reparatie glad met schuurpapier. Schilder hem in de kleur van de radiator.

 

De installatie inregelen

Als sommige radiatoren consequent kouder blijven dan andere, of langer nodig hebben om warm te worden, kunt u de installatie opnieuw (laten) inregelen.

Wanneer de CV-installatie wordt geïnstalleerd wordt zij ingeregeld zodat er door iedere radiator de juiste hoeveelheid water stroomt. Omdat het water het makkelijkst stroomt naar de radiatoren die zich het dichtst bij de pomp bevinden, zorgen de voetventielen ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld.

Deze ventielen verminderen de waterstroom naar de radiatoren aan het begin van het circuit, terwijl ze op verder gelegen radiatoren juist meer open staan. Soms moet een installatie opnieuw worden ingeregeld. Zorg dat de ketel brandt door alle radiatoren te openen en de thermostaat hoger te zetten.Open op alle radiatoren de kraan en het voetventiel door ze tegen de klok in te draaien. Laat de CV-installatie draaien totdat de kamer met de thermostaat de gewenste temperatuur heeft bereikt. Pas de temperatuur in de andere kamers aan met het voetventiel. Controleer de temperatuur na enkele uren nogmaals en pas de ventielen zo nodig aan. Als een kamer te koud blijft terwijl het ventiel volledig open staat, zult u extra verwarming moeten installeren.

 

De CV-installatie aftappen

CV-installaties mogen alleen worden afgetapt als dat absoluut noodzakelijk is. Als u de installatie vaak met vers water vult, kan er ernstige roestvorming optreden.

De installatie aftappen
Zet de ketel uit en trek de stekker uit het stopcontact of draai de betreffende stop in de meterkast eruit. Sluit de gaskraan, of wel met de knop bij de ketel of wel met de hoofdkraan in de meterkast. Let er bij een ketel op vaste brandstof op dat het vuur uit is en de ketel koud is. Zoek het aftappunt. Dit kan aan de voet van de ketel zitten, of ergens op een laag punt in de CV-installatie. Maak het uiteinde van een tuinslang eraan vast, eventueel met een slangklem. Het andere uiteinde leidt u naar de riolering of naar een emmer. Draai het aftappunt open met een steeksleutel of een tang. Begin boven in het huis de ontluchtingspunten op de radiatoren te openen. Hierdoor zal het water door de tuinslang geleidelijk sneller gaan stromen. Als de stroomsnelheid daalt, opent u de ontluchtingspunten op de radiatoren lager in huis. Zodra het water uit de installatie is, sluit u alle ontluchtingskranen voor het geval de waterdruk per ongeluk terugkomt.

De installatie vullen 
Sluit alle aftap- en ontluchtingskranen. Controleer of alle klusjes aan de installatie zijn afgerond. Sluit een slang aan op het aftappunt en het andere uiteinde ervan op een kraan van de waterleiding. Open een ontluchtingspunt op een van de laagste radiatoren totdat er water uitkomt. Sluit het dan. Doe dit met alle radiatoren op de begane grond, totdat dit deel van de CV-installatie geheel gevuld is met water. Behandel vervolgens de radiatoren op de bovenverdieping op dezelfde manier en controleer de installatie op lekken. Vul de installatie tot de voorgeschreven druk. Sluit de vulkraan en dan de waterkraan en verwijder de slang. Zet de elektriciteit aan en open de gastoevoer. Steek de waakvlam aan, of steek het vuur aan bij een ketel op olie of vaste brandstof. Zet de installatie aan.

Zodra de installatie opwarmt is grootschalige ontluchting nodig om de lucht kwijt te raken die in het water is opgelost. Nog enkele dagen zult u hier en daar moeten ontluchten en water bijvullen.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs