Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Problemen centrale verwarming en radiatoren

Om problemen met de centrale verwarming te vermijden is een regelmatig cv-onderhoud van groot belang. Alles over de verplichtingen in Nederland en Vlaanderen lees je hier. Toch last van cv problemen? Ontdek hier hoe je problemen met cv-ketels en radiatoren kan herkennen en oplossen.

CV problemen voorkomen met een cv-onderhoud:
1. Verplichtingen Nederland
2. Verplichtingen Vlaanderen

CV problemen herkennen en oplossen:
1. Problemen cv-installatie
2. Problemen radiatoren

 

Cv-onderhoud = noodzakelijk om cv problemen te voorkomen

Vaak worden verwarmingsproblemen veroorzaakt door een gebrekkig onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie. Een regelmatig cv-onderhoud is nochtans belangrijk om verschillende redenen:

 • Je voorkomt problemen en defecten: dankzij een regelmatig cv-onderhoud voorkom je problemen met de verwarming en komen defecten sneller aan het licht.
 • Je voorkomt gevaarlijke situaties: bijvoorbeeld co-vergiftiging, brand of zelfs explosie, …
 • Een goed onderhouden cv-installatie werkt optimaal en verbruikt minder: dat is niet alleen positief voor je energiefactuur maar ook voor het milieu.
 • De cv-installatie gaat langer mee: het spreekt voor zich dat een verwarmingsinstallatie die goed onderhouden wordt en zo optimaal werkt ook langer meegaat.
 • Soms is een onderhoud van de centrale verwarming verplicht: wanneer dat het geval is en waarmee je rekening moet houden lees je hieronder. Snel naar: verplichtingen Nederland of verplichtingen Vlaanderen.

 

1. Cv-onderhoud Nederland

Of en hoe vaak een onderhoud van de verwarming verplicht is, is afhankelijk van de brandstof en het vermogen van de cv-ketel:

 • Verplicht onderhoud centrale verwarming op stookolie:
  vermogen 20 – 100 kW:  om de 4 jaar (meeste installaties in woningen vallen binnen dat vermogen)
  vermogen > 100 kW: om de 2 jaar
 • Verplicht onderhoud centrale verwarming op gas:
  vermogen < 100 kW: geen onderhoudplicht (meeste installaties in woningen vallen binnen dat vermogen)
  vermogen > 100 kW: om de 4 jaar
 • Verplicht onderhoud centrale verwarming op vaste brandstof:
  vermogen 20 – 100 kW:  om de 4 jaar (meeste installaties in woningen vallen binnen dat vermogen)
  vermogen > 100 kW: om de 2 jaar

 

Hoeveel kost een cv-onderhoud?

De kosten voor een cv-onderhoud hangen af van de brandstof waarop de cv-installatie werkt. Voor het onderhoud bedragen de kosten gemiddeld € 150 à 250 (excl. btw) voor een stookolieketel, € 100 à 170 (excl. btw) voor een gasketel en € 100 à 200 (excl. btw) voor een ketel op vaste brandstof.

LET OP: in deze prijzen zitten zowel de controle en het correct afstellen van de cv-ketel als het opstellen van de nodige attesten. Hou rekening met extra kosten voor dringende interventies, wisselstukken, … Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende technici? Start je aanvraag hier.

 

Niet iedereen mag een onderhoud van de centrale verwarming uitvoeren!

Enkel een technicus met een SCIOS-certificaat mag het onderhoud van de verwarming uitvoeren. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van technici die over de nodige bekwaamheden beschikken via onze offerteservice.

 

2. Cv-onderhoud Vlaanderen

Hoe vaak een verwarmingsinstallatie onderhoud moet krijgen is afhankelijk van de brandstof en het vermogen van de verwarmingsketel:

 • Verplicht onderhoud centrale verwarming op mazout:
  vermogen > 20 kW:  1 x per jaar (meeste installaties in woningen vallen binnen dat vermogen)
 • Verplicht onderhoud centrale verwarming op gas:
  vermogen > 20 kW:  1 x per jaar (meeste installaties in woningen vallen binnen dat vermogen)
 • Verplicht onderhoud centrale verwarming op vaste brandstof:
  Alle centrale stooktoestellen op vaste brandstof moeten 1 x per jaar een onderhoud krijgen. De meeste installaties in woningen vallen binnen dat vermogen.

 

Hoeveel kost een cv-onderhoud?

De prijs voor het onderhoud van de centrale verwarming hangt vooral af van de brandstof waarop de verwarmingsinstallatie werkt. Voor het onderhoud bedraagt de prijs gemiddeld € 150 à 250 (excl. btw) voor een mazoutketel, € 100 à 170 (excl. btw) voor een gasketel en € 100 à 200 (excl. btw) voor een ketel op vaste brandstof.

LET OP: in deze prijzen zitten zowel de controle en het correct afstellen van de verwarmingsketel als het opstellen van de nodige attesten. Hou rekening met extra kosten voor dringende interventies, wisselstukken, … Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende technici? Start je aanvraag hier.

 

Niet iedereen mag een onderhoud van de centrale verwarming uitvoeren!

Enkel een erkend technicus mag het onderhoud van de verwarming uitvoeren. Zo moet het onderhoud van een mazoutketel uitgevoerd worden door een erkend ‘technicus vloeibare brandstof’. Bij een gasketel moet het onderhoud uitgevoerd worden door een erkend ‘technicus gasvormige brandstof. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van technici die over de nodige bekwaamheden beschikken via onze offerteservice.

 

 

Lees onder de foto meer over de mogelijke problemen met de cv-installatie en radiatoren:

cv problemen

 

Cv problemen herkennen en oplossen

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen met de centrale verwarming. Maken de verwarmingsbuizen of ketel geluid? Heb je last van een suizend geluid in de verwarming? Of blijven de radiatoren koud? … Een overzicht van enkele vaak voorkomende problemen met de cv-installatie en radiatoren ontdek je hieronder.

 

1. Problemen met de verwarmingsinstallatie

De verwarming maakt lawaai? De ketel, cv-pomp of de circulatie van het water in de cv-installatie maken geluid? Ontdek hier de oorzaken en mogelijke oplossingen.

 

PROBLEEM: cv-ketel maakt lawaai

Sommige geluiden van de verwarmingsketel zijn onvermijdelijk. Als afzetting van ketelsteen en roest in de ketel de watercirculatie hinderen, kan de ketel een vervelend geluid maken.

Hoe oplossen?

Het gebruik van een chemische reiniger en een corrosiebeschermer in het systeem, kan het geluid verminderen. Bij een cv-onderhoud worden ketelsteen en roet sowieso verwijderd.

 

PROBLEEM: cv-pomp maakt lawaai

Het kan dat de cv-pomp bromt of een raspend geluid maakt.

Hoe oplossen?

Zet de cv-installatie uit en contacteer een cv-specialist.

 

PROBLEEM: verwarmingsbuizen maken licht geruis

De verwarmingsbuizen maken geluid via een licht geruis? Geruis in de verwarming wordt, net als het ruisen van water, meestal veroorzaakt door lucht in de cv leidingen.

Hoe oplossen?

Probeer de radiatoren te ontluchten als de pomp uit staat. Als dit het probleem niet oplost, contacteer dan een cv-expert. Er kan een grote storing zijn.

 

PROBLEEM: krakende buizen

Doordat de verwarmingsbuizen uitzetten en krimpen kraken en kreunen ze, vooral bij vloerbalken en muren.

Hoe oplossen?

Er is een speciaal smeermiddel te koop om dit soort geluiden te voorkomen.

 

PROBLEEM: brommende buizen

Gebrom in cv-buizen ontstaat meestal door trillingen. Je kan dit tegengaan door de bevestigingsbeugels vast te zetten en eventueel extra beugels aan te brengen. Het geluid kan ook worden veroorzaakt doordat het water te snel door de buizen stroomt. Dit gebeurt als de buizen te smal zijn of als er te veel water doorstroomt.

Hoe oplossen?

In sommige gevallen volstaat het vastzetten van de bevestigingsbeugels of het plaatsen van extra beugels. Let op, het probleem kan ook veroorzaakt worden door te smalle buizen of doordat er teveel water door de buizen stroomt. Je contacteert best een cv-specialist voor een correcte diagnose en oplossing.

 

Combineer de werken met een cv-onderhoud

Om zeker te zijn van een correcte aanpak en definitieve oplossing voor de cv problemen, schakel je best een cv-specialist in. Heb je nog geen onderhoud van je centrale verwarming laten doen? Twijfel dan niet en combineer bovenstaande werken met het cv-onderhoud. Een onderhoud is namelijk om de x-aantal jaar verplicht (meer info hogerop in het artikel).

TIP: tijdens het onderhoud neemt de verwarmingsspecialist alle problemen onder de loep. Roet en ketelsteen worden bv. sowieso verwijdert. Maken de cv-pomp of verwarmingsbuizen geluid? Dan zal de vakman je cv-installatie controleren en indien nodig herstellen of aanpassen. Dankzij een onderhoud van de centrale verwarming voorkom je ook problemen in de toekomst. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

radiatoren ontluchten

2. Problemen met de radiatoren

Naast hinderlijk geluid, kunnen er nog andere problemen opduiken zoals radiatoren die niet goed functioneren, lekken enz. Het is belangrijk eerst een duidelijke diagnose te stellen en vervolgens het probleem op te lossen.

 

PROBLEEM: radiator blijft koud bovenaan en heet onderaan

Als een radiator aan de bovenkant koud aanvoelt, zit er waarschijnlijk lucht in de radiator.

 

Hoe oplossen? Radiator ontluchten

 • STAP 1: cv-pomp uitzetten: zet de cv-pomp uit zodat de luchtbelletjes in het water zich boven in de radiator kunnen verzamelen.
 • STAP 2: radiator ontluchten: verwijder de lucht dan uit de radiatoren. Boven, aan één kant van de radiator vind je een ventiel. Dit is het ontluchtingspunt. Gebruik het cv-sleuteltje om het ventiel te openen. Houd er een doek onder, zodat je eventuele druppels kan opvangen. Draai het sleuteltje een halve slag tegen de klok in. De radiator maakt een zoemend geluid door de ontsnappende ontsnappende lucht.
 • STAP 3: ventiel dicht draaien: zodra het sissen ophoudt en er water uit het ventiel komt, draai je het ventiel dicht door het sleuteltje stevig met de klok mee te draaien. De radiator zal in enkele minuten heet worden zodra de circulatie wordt hersteld.

LET OP: komt er geen water uit de radiator bij het ontluchten? Dan kan het kleine ontluchtingsgat achter het schroefje in het ventiel verstopt zijn. Draai de kraan en het voetventiel van de radiator dicht, verwijder het schroefje en maak het gat open met een naald. Zet het schroefje er weer in, open de kraan en het voetventiel en ontlucht de radiator zoals beschreven.

 

 

PROBLEEM: radiatoren boven in huis blijven koud

Als de radiatoren op de bovenverdieping koud zijn en er komt geen lucht en water uit tijdens het ontluchten, dan zit er waarschijnlijk te weinig water in de cv-installatie. Dit kan zijn veroorzaakt door een lek of door langzame verdamping via de aansluitingen. Onderzoek de cv-installatie op lekken.

 

Hoe oplossen? Controleren op lekken + water bijvullen

Onderzoek de CV-installatie op lekken. Vind je niets, vul dan de installatie dan bij tot je op de voorgeschreven druk zit. Als het probleem terugkeert, schakel je best een CV-specialist in om de CV-installatie op lekken te controleren.

 

 

PROBLEEM: delen van de radiator blijven koud

Voel je koude plekken op de radiator, dan kunnen er aan de binnenkant roestplekken zijn. Roest produceert waterstofgas in de vorm van luchtbellen en ijzeroxide. Dat blokkeert de radiator en zorgt ervoor dat de radiator verstopt.

 

Hoe oplossen? Radiator doorspoelen

 • STAP 1: radiator en ventielen sluiten: om een radiatorkraan te sluiten draai je hem met de klok mee. Er kan geen water meer door de radiator stromen. Om een voetventiel te sluiten, haal je eerst de sierknop los. Met een steeksleutel draai je het ventiel met de klok mee totdat het niet verder gaat. Tel het aantal slagen dat je hebt gemaakt. Voor het openen van de ventielen doe je alles in omgekeerde volgorde.
 • STAP 2: radiator verwijderen: de radiator zit vol met vuil water. Draai de radiatorkraan en het voetventiel dicht en ontkoppel de radiator. De ventielen moeten op de buizen blijven zitten om te voorkomen dat er water uitkomt. Het weghalen van de radiator kan enkel op deze manier als hij over een voetventiel beschikt, anders moet je de hele installatie aftappen (meer info onderaan het artikel). Laat alle water eruit lopen en vang het op. Breng de radiator naar buiten en bescherm daarbij de vloerbedekking.
 • STAP 3: radiator doorspoelen: met een tuinslang kan je water door de radiator spoelen om achtergebleven vuil te verwijderen. Er zijn speciale producten om het los te weken.
 • STAP 4: radiator terugplaatsen: maak de schroefverbindingen schoon en gebruik pastavormige pakking op de schroefdraad van de aansluitingen en draai ze vast. Laat die pakking lang genoeg drogen voordat je de radiator weer met water vult. Draai de radiatorknop helemaal open en draai het voetventiel met een steeksleutel even ver open als je het dichtgedraaid hebt. Sluit het ontluchtingsgat pas als er water uit komt.

 

 

PROBLEEM: sommige kamers zijn warm, andere blijven koud

Wanneer een cv-installatie wordt geïnstalleerd wordt ze ingeregeld zodat er door iedere radiator de juiste hoeveelheid water stroomt. Omdat het water het makkelijkst stroomt naar de radiatoren die zich het dichtst bij de pomp bevinden, zorgen de voetventielen ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld.

Deze ventielen verminderen de waterstroom naar de radiatoren aan het begin van het circuit, terwijl ze op verder gelegen radiatoren juist meer open staan. Als sommige radiatoren consequent kouder blijven dan andere, of langer nodig hebben om warm te worden, kan je de cv-installatie opnieuw (laten) inregelen.

 

Hoe oplossen? Cv-installatie inregelen

 • STAP 1: radiatoren aanzetten: zorg dat de ketel brandt door alle radiatoren te openen en de thermostaat hoger te zetten. Open op alle radiatoren de kraan en het voetventiel door ze tegen de klok in te draaien. Laat de cv-installatie draaien totdat de kamer met de thermostaat de gewenste temperatuur heeft bereikt.
 • STAP  2: pas de temperatuur aan waar nodig: pas de temperatuur in de andere kamers aan met het voetventiel. Controleer de temperatuur na enkele uren nogmaals en pas de ventielen zo nodig aan.

LET OP: blijft een kamer te koud terwijl het ventiel volledig open staat? Installeer dan extra verwarming.

 

 

PROBLEEM: er sproeit water uit de radiator

Als een radiator roest kunnen er minuscule gaatjes ontstaan waar een fijne waterfontein uitsproeit.

 

Hoe oplossen? Lek dichten

 • STAP 1: sluit de radiatorkraan en het voetventiel: tel hoeveel slagen je nodig hebt om het voetventiel te sluiten, zodat je weet tot hoever je dit ventiel straks weer moet opendraaien. Laat het water uit de radiator lopen tot onder het lek. Met schuurpapier verwijder je de verf ongeveer 1,3 cm rondom het lek totdat je het kale metaal ziet.
 • STAP 2 lek dichten: vul het gat met het reparatiemiddel en laat het de voorgeschreven tijd uitharden.
 • STAP 3: ventielen openen: open de ventielen weer en vul de installatie met water bij. Met een likje verf maak je de radiator weer toonbaar.

Hoe inwendige roest voorkomen? Met ijzeroxide die ontstaat door inwendige roest in een cv-installatie, kan lekkage en ongelijkmatige verwarming veroorzaken. Vaak geeft dit problemen met de pomp. Je kan roest voorkomen door een roestpreventiemiddel in het water toe te voegen. Het is belangrijk dat je het juiste middel gebruikt. Schakel daarom een CV-installateur in.

 

Doe-het-zelven is niet altijd de goedkoopste en slimste keuze!

Hoe je de problemen met de radiatoren zelf oplost, lees je hierboven. Let op, ga enkel zelf aan de slag als je voldoende kennis en ervaring hebt. Anders is het risico op fouten groot, wat voor extra werk en kosten kan zorgen. Wil je zeker zijn van een correcte aanpak en definitieve oplossing voor de cv en radiator problemen? Dan schakel je best een cv-specialist in.

TIP: heb je nog geen onderhoud van je centrale verwarming laten uitvoeren? Twijfel dan niet en combineer het onderhoud met bovenstaande werken. Een cv-onderhoud is, afhankelijk van de brandstof, om de x-aantal jaar verplicht (meer info hogerop).  Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

Hoe cv-installatie aftappen?

CV-installaties mogen alleen worden afgetapt als dat absoluut noodzakelijk is. Als je de installatie vaak met vers water vult, kan er ernstige roestvorming optreden.

 

Cv-installatie aftappen

Zet de ketel uit en trek de stekker uit het stopcontact of draai de betreffende stop in de meterkast eruit. Sluit de gaskraan, ofwel met de knop bij de ketel ofwel met de hoofdkraan in de meterkast. Let er bij een ketel op vaste brandstof op dat het vuur uit is en de ketel koud is. Zoek het aftappunt. Dit kan aan de voet van de ketel zitten of ergens op een laag punt in de cv-installatie.

Maak het uiteinde van een tuinslang eraan vast, eventueel met een slangklem. Het andere uiteinde leid je naar de riolering of naar een emmer. Draai het aftappunt open met een steeksleutel of een tang. Begin boven in het huis de ontluchtingspunten op de radiatoren te openen. Hierdoor zal het water door de tuinslang geleidelijk sneller stromen.

Als de stroomsnelheid daalt, open je de ontluchtingspunten op de radiatoren lager in huis. Zodra het water uit de installatie is, sluit je alle ontluchtingskranen voor het geval de waterdruk per ongeluk terugkomt.

 

Cv-installatie vullen

Sluit alle aftap- en ontluchtingskranen. Controleer of alle klusjes aan de installatie zijn afgerond. Sluit een slang aan op het aftappunt en het andere uiteinde ervan op een kraan van de waterleiding. Open een ontluchtingspunt op een van de laagste radiatoren totdat er water uitkomt. Sluit het dan. Doe dit met alle radiatoren op de begane grond, totdat dit deel van de CV-installatie geheel gevuld is met water.

Behandel vervolgens de radiatoren op de bovenverdieping op dezelfde manier en controleer de installatie op lekken. Vul de installatie tot de voorgeschreven druk. Sluit de vulkraan en dan de waterkraan en verwijder de slang. Zet de elektriciteit aan en open de gastoevoer. Steek de waakvlam aan, of steek het vuur aan bij een ketel op olie of vaste brandstof. Zet de installatie aan.

Zodra de installatie opwarmt is grootschalige ontluchting nodig om de lucht in de verwarming kwijt te raken die in het water is opgelost. Nog enkele dagen zal je hier en daar moeten ontluchten en water bijvullen.

 

Offertes voor verwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs