Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Natuurlijk isolatiemateriaal

Ben je op zoek naar milieuvriendelijke isolatie? Dan is er een breed aanbod aan natuurlijke isolatiematerialen waaruit je kan kiezen. Deze materialen hebben weinig energie nodig voor de productie en zijn volledig recycleerbaar. Maar wat zijn de mogelijkheden en welk natuurlijk isolatiemateriaal kies je nu best? In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende materialen, hun eigenschappen, toepassingen en de prijzen.

 

Uit welke natuurlijke isolatiematerialen kan je kiezen?

Er zijn verschillende natuurlijke isolatiematerialen, die elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen hebben. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Hieronder gaan we dieper in op enkele van de meest voorkomende organische isolatiematerialen en zetten we de belangrijkste informatie per materiaal op een rijtje. Voor natuurlijke isolatie heb je vaak de keuze tussen:

Meer informatie over natuurlijk isolatiemateriaal? Een isolatiespecialist beantwoordt graag al je vragen en helpt je verder bij je keuze voor het meest geschikte materiaal. Vind een expert in de buurt.

 


OPTIE 1: papiervlokken of cellulose isolatie

papiervlokken isolatie

Cellulose isolatie, ook bekend als papiervlokken isolatie, is gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Dit papier wordt versnipperd en samengevoegd met additieven zoals hars en boorzout. Dat laatste zorgt ervoor dat het materiaal brandvertragend en schimmelwerend is. Door dit proces krijgt het papier een structuur die lijkt op watten en hecht het zich goed samen. Het resultaat is een luchtig en recycleerbaar materiaal.

 

Eigenschappen cellulose isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,038 en 0,039 W/mK
 • Bestand tegen schimmels
 • Ademend en vochtregulerend
 • Ook goede akoestische isolatie
 • Niet geschikt voor natte of heel vochtige plekken

 

Toepassingen cellulose isolatie

Een vakman blaast cellulose isolatie altijd tegen het te isoleren oppervlak. Soms voegt hij bij het inblazen wat vocht of natuurlijke kleefstof toe aan de cellulose. Zo is dit natuurlijk isolatiemateriaal vooral op verticale of schuine vlakken makkelijker aan te brengen. Je kan cellulose gebruiken voor de isolatie van daken, (houten) vloeren en spouwmuren. Het is ook erg geschikt om ruimtes met kleine kieren en hoeken te isoleren, omdat het materiaal zich als een naadloze isolatieschil samenvoegt en rond balken of leidingen hecht.

 

Prijs cellulose isolatie

Om cellulose isolatie te laten inblazen, betaal je gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs van papiervlokken isolatie verschilt afhankelijk van enkele factoren zoals de dikte van de isolatielaag, de toepassing, het te isoleren oppervlak…

TIP: een vakman brengt cellulose isolatie snel aan, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Door meerdere offertes aan te vragen, kan je bovendien verschillende prijzen vergelijken. Zo kan je vaak extra besparen op het totale kostenplaatje. Vergelijk vrijblijvend offertes.


OPTIE 2: houtwol isolatie

natuurlijk isolatiemateriaal houtwol

Houtwol isolatie is afkomstig van Noord-Europees sparrenhout. Aan de houtvezels wordt o.a. een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof toegevoegd. Dat mengsel wordt dan samengeperst en uitgedroogd tot een isolatieplaat. Afhankelijk van hoe het productieproces precies verloopt, kan het resultaat een harde of een flexibele houtwolplaat zijn. De meeste houtwolplaten zijn volledig met natuurlijke middelen gemaakt en de fabrieken werken met groene energie afkomstig uit biomassa.

 

Eigenschappen houtwol isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,038 en 0,045 W/mK
 • Makkelijk te verwerken
 • Recycleerbaar (cradle to cradle)
 • Vochtregulerend en dampopen
 • Ook goede akoestische isolatie
 • Niet geschikt voor vochtige ruimtes

 

Toepassingen houtwol isolatie

Houtwol isolatie kent verschillende toepassingen. Een expert gebruikt harde houtwolplaten vooral vaak voor de isolatie van vloeren, wanden en platte daken of als onderdak. Flexibele houtwolplaten zijn dan weer erg geschikt voor de isolatie van daken, vloeren en muren. Een vakman kan ze makkelijk op maat snijden en aanbrengen tussen de kepers of balken.

 

Prijs houtwol isolatie

De prijs van houtwol isolatie ligt doorgaans tussen € 25 en 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing), en verschilt nog enigszins afhankelijk van een aantal factoren. Zo kunnen bv. de dikte van de isolatie, het te isoleren oppervlak, het type houtwol plaat, … een rol spelen in de kosten.

LET OP: de prijzen kunnen daarnaast ook nog verschillen per isolatiespecialist. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je prijzen, maar ook voorwaarden, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang offertes van experts in jouw buurt.


OPTIE 3: schapenwol isolatie

schapenwol

Dit natuurlijk isolatiemateriaal is gemaakt van ruwe schapenwol die tijdens het productieproces vervilt. Het materiaal wordt bovendien ook behandeld met additieven die het beter bestand maken tegen brandgevaar en insecten. Het resultaat zijn isolatiematten en -dekens, die bestaan uit 2 lagen schapenwol: een dichte laag met grote treksterkte en een tweede laag met een open structuur.  Een van de belangrijkste voordelen van schapenwol is dat het schadelijke gassen uit de lucht kan opnemen.

 

Eigenschappen schapenwol isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,035 en 0,039 W/mK
 • Makkelijk te verwerken en niet irriterend
 • Goede warmteopslagcapaciteit
 • Kan goed vocht opnemen
 • Ook goede akoestische isolatie
 • Duurder dan andere organische isolatiematerialen

 

Toepassingen schapenwol isolatie

Schapenwol is verkrijgbaar als isolatiedekens of isolatietegels met verschillende diktes. Een vakman gebruikt dit materiaal vaak voor daken, muren of vloeren met holle ruimtes. Schapenwol isolatie zorgt er namelijk voor dat daartussen minder lucht kan bewegen. Bovendien is schapenwol vanwege z’n goede vochtabsorptie ook erg geschikt voor isolatie rond een houtskeletbouw.

 

Prijs schapenwol isolatie

De prijs van schapenwol isolatie varieert naargelang de dikte van de isolatielaag, de toepassing, het te isoleren oppervlak… Gemiddeld mag je rekenen op € 40 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) voor een isolatiedeken met een dikte van 60 mm.

TIP: ben je benieuwd naar de exacte kostprijs voor je schapenwol isolatie? Dan vraag je best offertes aan van isolatiespecialisten in jouw buurt. Zo krijg je een idee van de gangbare prijzen voor jouw project en kan je bovendien meerdere prijsvoorstellen vergelijken. Vul het offerteformulier in.


OPTIE 4: kurk isolatie

kurk isolatie

Kurk isolatie is gemaakt van schors van de kurkeik in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De dikke laag schors wordt 1 keer om de 9 jaar gepeld, zonder dat er schade ontstaat aan de eik. Nadat deze schors een jaar ‘gerust’ heeft, kan het gekookt, gedroogd en vermalen worden. De kurkkorrels worden dan eventueel nog met hoge druk en stoom geëxpandeerd tot kurkplaten. Aan dit productieproces komen geen chemicaliën of kunstmatige additieven te pas.

 

Eigenschappen kurk isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,038 en 0,040 W/mK
 • Waterafstotend en vochtbestendig
 • Goed bestand tegen knaagdieren en insecten
 • Ook goede akoestische isolatie
 • Brandwerend

 

Toepassingen kurk isolatie

Kurk isolatie is beschikbaar als platen of als korrels. Vanwege de goede vochtwerende eigenschappen, is dit natuurlijk isolatiemateriaal geschikt voor de isolatie van plekken waar vocht kan binnendringen zoals muren en daken. Een vakman kan bv. makkelijk kurkplaten vast timmeren op de latten van je dakconstructie. Ook bij de isolatie van vloeren en uitvullingschapes wordt vaak gebruik gemaakt van kurk. Bij vloerisolatie kan een vakman de kurkplaten eenvoudig vastlijmen aan de betonnen ondervloer.

 

Prijs kurk isolatie

De prijzen voor kurk isolatie variëren doorgaans tussen € 20 en 55 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ook hier zal de uiteindelijke prijs afhangen van een aantal factoren zoals de dikte van de platen, de uitvoering, de toepassing, het te isoleren oppervlak…

BELANGRIJK: de plaatsingskosten kunnen ook nog eens sterk verschillen van vakman tot vakman. Daarom vergelijk je best meerdere prijsvoorstellen. Kijk ook zeker naar wat er allemaal in die prijs inbegrepen zit om een doordachte keuze te kunnen maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.


 OPTIE 5: hennep isolatie

natuurlijk isolatiemateriaal hennep

Hennep isolatie is gemaakt van de houtachtige vezels van de hennepplant. Deze plant is makkelijk te verbouwen, groeit erg snel en kan op 100 dagen tijd al tot 4 meter hoog worden. Tijdens het productieproces wordt soms polyester, zetmeel of maïsmeel toegevoegd aan de vezels om deze steviger te maken. Het resultaat zijn hennep isolatiedekens of -platen die verkrijgbaar zijn in verschillende diktes.

 

Eigenschappen hennep isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,038 en 0,042 W/mK
 • Neemt CO2 op en werkt luchtzuiverend
 • Bestand tegen schimmels en bacteriën
 • Geurt en irriteert niet
 • Ook goede akoestische isolatie
 • Niet geschikt voor zeer vochtige ruimtes

 

Toepassingen hennep isolatie

Hennep isolatiedekens en -platen hebben heel wat mogelijke toepassingen Een vakman gebruikt ze bv. voor de isolatie van hellende daken, (houten) vloeren, plafonds en binnenmuren. Hennep isolatie is relatief makkelijk aan te brengen. Soms moet een vakman wel meerdere lagen over elkaar plaatsen voor een voldoende dikke isolatielaag met een optimale isolerende werking.

 

Prijs hennep isolatie

Hennep is een duurzaam isolatiemateriaal dat goed isoleert en lang meegaat. Gemiddeld betaal je voor dit natuurlijk isolatiemateriaal € 25 à 55 per m² (excl. btw en incl. plaatsing), maar die prijs verschilt uiteraard wel naargelang de dikte van de isolatie, de uitvoering… Het is in ieder geval een investering die loont.

Benieuwd naar de exacte kostprijs voor jouw hennep isolatie? Vraag dan offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten in de buurt. Zo kan je de verschillende kostenposten vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier.


OPTIE 6: schelpen isolatie

schelpen isolatie

Dit natuurlijk isolatiemateriaal bestaat uit schelpen die ontgonnen zijn uit de zee. Daarvoor zijn op voorhand winplaatsen vastgelegd samen met de verantwoordelijke autoriteiten. Bovendien mag het aantal ontgonnen schelpen de natuurlijke aangroei bij wet nooit overstijgen. Als een vakman de schelpen in een voldoende dikke laag aanbrengt, hebben ze een vrij goede isolerende werking.

 

Eigenschappen schelpen isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,106 en 0,155 W/mK
 • Kan niet loskomen, scheuren of rotten
 • 100% natuurlijk, geen giftige stoffen of chemicaliën
 • Voorkomt vochtproblemen
 • Dikke isolatielaag nodig, die al snel erg zwaar kan worden

 

Toepassingen schelpen isolatie

Schelpen zijn geschikt voor bodemisolatie in minder toegankelijke kruipruimtes. Vooral voor woningen in een nat of vochtig gebied is dit organische isolatiemateriaal geschikt.  Schelpen isolatie moet je wel in een vrij dikke laag aanbrengen om een goede isolerende werking te verkrijgen. Daardoor is het vaak beter om schelpen nog te combineren met een andere isolatiemateriaal (tegen je kelderplafond).

 

Prijs schelpen isolatie

Als je de bodem van je kruipruimte wil isoleren met schelpen, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 25 à 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs kan variëren naargelang de oppervlakte van je kruipruimte, de benodigde dikte van je isolatielaag…

TIP: voor een prijsvoorstel op maat kan je best offertes aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten. Zo geniet je bovendien ook van persoonlijk advies. Kom in contact met experts in jouw buurt.


 OPTIE 7: vlas isolatie

natuurlijk isolatiemateriaal vlas

De lange vezels van de vlasplant worden gebruikt voor de productie van linnen. Na dat productieproces blijven korte vlasvezels over, waarvan dan vlas isolatie gemaakt wordt. Bij het productieproces worden de vlasvezels vaak nog gemengd met ammoniumfosfaat of boorzouten. Dat zorgt ervoor dat het vlas brandwerend en schimmelbestendig is. Na gebruik is vlas isolatie ook recycleerbaar.

 

Eigenschappen vlas isolatie

 • Lambda-waarde tussen 0,038 en 0,040 W/mK
 • 100% natuurlijk, afbreekbaar en herbruikbaar
 • Lange levensduur
 • Goede warmteopslagcapaciteit
 • Sterke akoestische isolatie
 • Weinig vormvast

 

Toepassingen vlas isolatie

Vlas isolatie is verkrijgbaar in de vorm van flexibele dekens en halfstijve platen. Je kan vlas isolatie voor verschillende toepassingen gebruiken. Het is vooral geschikt voor de isolatie van vloeren, spouw- en binnenmuren en van daken langs de binnenzijde. Een nadeel bij het aanbrengen van vlas isolatie is dat dit materiaal weinig vormvast is. Daarom moet een vakman vaak eerst een draagstructuur aanbrengen en vult hij deze nadien op met de isolatiedekens of -platen.

 

Prijs vlas isolatie

De prijzen voor isolatiedekens en -platen uit vlas beginnen vanaf € 40 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van meerdere factoren zoals de toepassing, de benodigde isolatiedikte, het oppervlak dat je wil isoleren, de afwerklaag…

TIP: om de exacte kostprijs te kennen voor de plaatsing van jouw natuurlijk isolatiemateriaal, vraag je best offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je bovendien ook meerdere prijsvoorstellen vergelijken en kosten besparen. Vergelijk offertes van experts in jouw buurt.


CONCLUSIE: welk natuurlijk isolatiemateriaal kies ik het best?

Er zijn dus verschillende organische isolatiematerialen die je kan gebruiken om je woning natuurlijk te isoleren. Maar welk materiaal kies je nu het best? Dat hangt af van heel wat persoonlijke factoren. We sommen hieronder enkele zaken op waar je best rekening mee houdt:

 • Toepassing: het is uiteraard belangrijk om een natuurlijk isolatiemateriaal te kiezen dat geschikt is voor de ruimte of plek die je wil isoleren. Wil je je badkamer of een andere vochtige ruimte isoleren? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vochtbestendig materiaal zoals schapenwol of kurk isolatie. Ook voor de isolatie van een houten vloer kies je best voor een vochtabsorberend materiaal.
 • Budget: natuurlijke isolatiematerialen zijn over het algemeen iets duurder dan isolatiematerialen uit minerale wol of kunststof. Er zijn binnen de natuurlijke isolatiematerialen wel duurdere en goedkopere opties. Kijk daarbij ook zeker naar de benodigde dikte van elk materiaal, aangezien ook dit de eindprijs sterk kan beïnvloeden.
 • Oppervlak: wil je een ruimte isoleren met veel spleten, kieren en hoeken? Of is het te isoleren oppervlak vrij onregelmatig? Dan is papiervlokken isolatie een goede optie. Een vakman blaast deze isolatie in, waardoor deze zich goed verspreidt in de ruimte. Is het te isoleren oppervlak dan weer vrij effen? Dan zorgen ook isolatieplaten of -dekens voor een goede isolatie.
 • Persoonlijke voorkeuren: is een goede akoestische isolatie voor jou ook belangrijk? Zoek je een materiaal dat 100% natuurlijk is en nog gerecycleerd kan worden?  Of wil je een materiaal met een luchtzuiverende werking? Ook je persoonlijke voorkeuren en wensen bepalen je keuze.

 

Laat je isolatie plaatsen door een vakman & geniet van tal van voordelen!

Om je natuurlijke isolatie te plaatsen, is het aangeraden om een vakman in te schakelen. Zo geniet je van tal van voordelen zoals advies op maat, een snelle en correcte plaatsing, kwaliteitsvolle isolatiematerialen… Bovendien betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten als je woning minstens 10 jaar oud is. Ook om aanspraak te maken op de verschillende isolatiepremies moet je een erkende isolatiespecialist inschakelen.

Nog meer besparen? Door verschillende offertes en prijzen te vergelijken, kan je doorgaans nog extra kosten besparen. En zo vind je gegarandeerd de meest geschikte vakman voor de plaatsing van je isolatie. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten