Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Doorvalveilig glas

Wil je graag een modern schuifraam plaatsen? Of droom je van een strakke trap met een glazen leuning of een glazen vloerafscheiding? Dan moet je rekening houden met de isolatiewaarde van het glas, maar ook met de stevigheid en veiligheid. Zo zal je in bepaalde gevallen speciaal doorvalveilig glas moeten kiezen. Wat is het verschil met andere soorten beglazing? Is het wettelijk verplicht? En hoeveel kost het? Lees het hier!

Ga snel naar:
Soorten doorvalveilig glas
Prijs doorvalveilig glas
Andere soorten veiligheidsglas
Is veiligheidsglas wettelijk verplicht?
Veelgestelde vragen
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wat is doorvalveilig glas?

Doorvalveilig glas is een type gelaagd veiligheidsglas. Gelaagde beglazing bestaat uit meerdere isolerende glasbladen met daartussen een transparante kunststof laag. Het glas heeft een grotere weerstand en is elastischer. Bij doorvalwerend glas kunnen geen openingen ontstaan bij doorvallen of spat het glas niet uiteen bij een stoot of val met hoge impact. Zo vermindert de kans op gevaarlijke verwondingen. Kortom, doorvalveilig glas zorgt voor minder warmteverlies én is ook veilig(er).

Isolerend doorvalveilig glas kopen? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met meerdere professionals actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

Doorvalveilig glas

 

 

Soorten doorvalveilig glas

Doorvalveilig glas is isolerend glas met een speciale laag tussen de glasbladen. Er bestaan verschillende types. Welke je uiteindelijk kiest, bepaalt de wetgeving in Nederland en België. Zijn de glasbladen bv. vlot bereikbaar? Dan moeten beide zijden bestand zijn tegen doorvallen of stoten. De mogelijkheden op een rij:

 • Tweezijdig gelaagd glas: is het glas aan beide zijden makkelijk bereikbaar? Dan is tweezijdig gelaagd glas de beste keuze, omdat beide zijden bestand zijn tegen een slag met hoge impact. Je kiest voor dit type glas als je grote ramen grenzen aan een zone waar veel menselijke activiteit is, bv. een voetpad, een tuin, …
 • Eenzijdig gelaagd glas: is er slechts 1 ‘kwetsbare’ zijde aan je raam? Dan is dit type glas de beste keuze. Er is namelijk 1 zijde bestand tegen doorloopschade. Dit type is erg geschikt voor gebruik op de 1e of 2e verdieping van een woning.
 • Gelaagd gehard glas: wil je beglazing die uitblinkt in sterkte en kracht? Kies dan voor gelaagd gehard glas. De aangepaste veiligheidsfolie zit in dit geval tussen platen van gehard glas. Zo beschermt het niet alleen tegen doorvallen en gevaarlijke letsels, maar is het raam bovendien bestand tegen nog hogere belasting.

 

Vraag vrijblijvend advies aan een specialist!

De glasnormen stellen enkel eisen aan de veiligheid van het breukgedrag van de beglazing. Welke toepassing uiteindelijk het meest geschikt is, hangt dan weer af van andere normen en eisen, bv. de glassamenstelling. Door te variëren in de dikte (min. 8 mm) kan doorvalwerend glas voor elke toepassing een veilige oplossing zijn.  Vertrouw daarom op een ervaren ramen- en deurenspecialist. Hij selecteert de beste beglazing voor jouw project op basis van de beoogde toepassing.

De ideale samenstelling van je doorvalveilig glas berekenen? Vertrouw op een ervaren ramen- en deurenspecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met een expert actief in jouw regio via ons aanvraagformulier.

 

Prijs doorvalveilig glas

Hoeveel betaal je nu precies voor dit type veiligheidsglas? Dat hangt voornamelijk af van het soort glas, de dikte van het doorvalveilig glas en de benodigde oppervlakte. Een overzicht:

Type veiligheidsglasPrijs per m² (excl. btw)
Eenzijdig gelaagd glasgem. € 80 à 130
Tweezijdig gelaagd glasgem. € 120 à 170
Gehard gelaagd glasgem. € 140 à 185

TIP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Daarom raden we je aan om offertes aan te vragen bij verschillende experts. Zo kan je niet alleen verschillende prijzen vergelijken, maar ook diverse adviezen, uitvoeringstermijnen, … Start hier je aanvraag.

 

 

Letselwerend glas

 

Andere soorten veiligheidsglas

Veiligheidsglas wordt toegepast als er een verhoogd risico is op breuk van het glas door personen. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas verkrijgbaar, waaronder ook doorvalveilig glas. De verschillen zitten vaak in de verschillende toepassingen en de manier waarop het glas uiteenspat bij hoge impact. Een overzicht:

 • Letselbeperkend glas kent een veilig breukpatroon, waardoor geen grote gevaarlijke scherven of openingen kunnen ontstaan bij grote stootbelasting (doorvallen, doorslaan, …). De kans op een letsel is dus veel kleiner.
 • Inbraakwerend glas beschermt je woning tegen een inbraakpoging omdat er geen doorgangsopening in het glas kan ontstaan, ook niet door zwaar gereedschap of slagwapens. Het glas is onderverdeeld in verschillende veiligheidsklassen (sterktes) en beveiligt je woning tegen inbraak en vandalisme.
 • Brandwerend glas is quasi ongevoelig voor thermische beïnvloeding. Brandvertragend glas wordt beoordeeld op basis van het aantal brandvertragende minuten. Sommige soorten kunnen tot wel 2 uur lang bestand zijn tegen extreme temperaturen. Wel moet het glas aan enkele strenge kwaliteitsnormen voldoen.
 • Gehard glas is dankzij een speciale behandeling tot wel 5 keer sterker dan gewoon glas en is bestand tegen grote temperatuursverschillen. Wanneer het breekt, valt het in kleine onscherpe korrels uiteen, waardoor de kans op een letsel kleiner is. Dit glas wordt gebruikt in zijruiten van auto’s, glazen deuren of bushokjes.

 

Wat zegt de wetgeving?

Er is nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van veiligheidsglas in nieuwbouw en renovaties. Zowel in België als in Nederland zijn er specifieke normen opgesteld. Hoewel deze niet verplicht zijn, kan de aannemer toch aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgschade van een ongeluk dat werd veroorzaakt door het niet naleven van de norm. Een greep uit de belangrijkste aandachtspunten:

 • Nederland: de NEN 3569 omschrijft in welke omstandigheden gewoon glas dat bereikbaar is voor personen een te groot risico geeft op het ontstaan van een ernstig letsel bij glasbreuk. In dit geval is het plaatsen van ten minste letselbeperkend glas noodzakelijk.
 • België: de NBN S23-002 norm preciseert dat voor isolerende (dubbele) beglazing er veiligheidsglas gebruikt moet worden langs de zijde(n) waar er zich schokken kunnen voordoen die een zeker veiligheidsrisico inhouden. De nadruk ligt hier op gehard, gelaagd veiligheidsglas.

 

CONCLUSIE: is veiligheidsglas verplicht?

In principe is veiligheidsglas niet wettelijk verplicht, maar wel aangeraden als glas een prominente rol speelt in je woning. Kies voor veiligheidsglas …

 • bij vloerafscheidingen van meer dan 1 meter hoog (de valbeveiliging is in dit geval minimaal 0,85 cm hoog en mag niet overklauterbaar zijn). Bv. bij trappen, een balustrade of een tussenverdieping in glas.
 • als de beglazing vertrekt vanaf het vloerniveau op minder dan 90 cm hoogte van de vloer. Denk maar aan een moderne muurgrote schuifpui of een glazen tussenwand.
 • in wanden langs of boven een menselijke activiteitenzone. Bv. in het geval van een tussenverdieping in glas in een kantoorgebouw of bij een glazen trap.
 • in andere constructies waar het risico op doorvallen of verwonding bestaat zoals dakbeglazing, deuren, douchewanden, balkonafscheidingen, wandbekleding, …

TIP: de eisen van de dikte en eigenschappen van het veiligheidsglas zijn afhankelijk van het type constructie en de functie van het gebouw. Die laat je best bepalen door een professional. Hij beschikt over de nodige voorkennis om correct je veiligheidsglas te selecteren en te plaatsen. Start hier je aanvraag.

 

Veelgestelde vragen over doorvalveilig glas

Wil je graag nieuwe beglazing plaatsen? Of wens je graag meer informatie over veiligheidsglas? Contacteer dan een specialist. Bij hem kan je terecht voor advies over veiligheidsglas in je nieuwbouwwoning of renovatieproject. Hieronder vind je alvast een antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Wat is het verschil tussen letselveilig en doorvalveilig glas?

   Letselveilig glas vermijdt het risico op letsels omdat de glasscherven aan de folie blijven hangen. Doorvalveilig glas, daarentegen, is zo sterk dat de kans op doorvallen geminimaliseerd wordt. Dit heeft een invloed op de toepassing van beide soorten veiligheidsglas. De zijden die bereikbaar zijn, moeten letselbeperkend worden uitgevoerd. Op de begane grond is dit dus tweezijdig. Gaat het over een groot raam op de 1e verdieping? Dan volstaat de letselbeperkende uitvoering aan de binnenzijde. Het raam op de 1e verdieping moet  bovendien ook doorvalveilig zijn, omdat er sprake is van een vloerafscheiding met een hoogteverschil.

   Gratis advies op maat? Maak dan een afspraak met een ramen- en deurenspecialist. Hij helpt je graag verder met de samenstelling van je veilige ramen en deuren. Vul het contactformulier in.  • Wanneer is doorvalveilig glas verplicht?
   Een wettelijke verplichting om doorvalveilig glas te plaatsen is er niet. De bestaande normen zijn richtlijnen waar je aannemer beter rekening mee houdt om de veiligheid van de inwonenden te verzekeren. Lees hier meer over de normen voor doorvalveilig glas.


  • Is gehard glas automatisch doorvalwerend glas?
   Neen. Gehard glas behoort dankzij z’n stevigheid wel tot de categorie ‘veiligheidsglas’, maar is (nog) geen doorvalwerend glas. Daarvoor moet er tussen de glaslagen een veiligheidsfolie bevestigd zijn die de glasscherven en -splinters bij elkaar houdt wanneer het glas breekt. Je kan wel gehard gelaagd glas kopen dat zowel doorvalwerend als letselveilig is.

 

Offertes voor dubbel / HR glas ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen