Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Plaatsing spouwmuurisolatie

Een goede plaatsing van spouwmuurisolatie is noodzakelijk. Hoe beter de plaatsing, hoe hoger het thermisch en akoestisch rendement. Hier ontdek je hoe spouwmuurisolatie op een correcte manier wordt aangebracht. 

Spouwmuurisolatie plaatsen? Vraag nu offertes op maat aan bij specialisten en vergelijk de prijzen.

 

Werken van binnen naar buiten

Nog heel wat aannemers hebben de gewoonte om spouwmuren op te trekken van buiten naar binnen. Op die manier is een goede uitvoering van de muurconstructie en van de isolatie in het bijzonder, wel erg moeilijk en controle achteraf zelfs onmogelijk. Voor een goede uitvoering wordt de werkwijze voor het optrekken van muren van binnen naar buiten aanbevolen:

1. optrekken van het binnenspouwblad;
2. plaatsen van de spouwmuursolatieplaten tegen het binnenspouwblad;
3.optrekken van het buitenspouwblad.

spouwmuurisolatie laten plaatsen

 

Aansluiten op de ondergrond

Rockwool spouwmuurisolatie heeft als één van de belangrijkste voordelen haar flexibiliteit tegenover de stijve kunststofplaten. Hierdoor blijft ook op een licht onregelmatige ondergrond (binnenspouwblad) toch nog een goede aansluiting mogelijk. Mortelbaarden dienen in alle gevallen verwijderd te worden.

De Europese norm EN ISO 6946 “Componenten en elementen van gebouwen (warmteweerstand en warmtedoorgangscoëfficiënt) Bepalingsmethode”, die op termijn de B 62-002 zal vervangen, houdt inherent rekening met een verlies van 0,04 W/m2K op de k-waarde voor een spouwmuur in het geval van “Construction with the possibility for air circulation on the warm side of the insulation due to insufficiënt fastening or sealing at top or bottom”. Voor een spouwmuur, berekend op een k-waarde van bijvoorbeeld 0,40 W/m2K betekent dit dus 10 %.

 

Bij volledige spouwvulling (hermetisch dichte isolatieschil)

Bij volledige vulling zit de spouwmuurisolatie aan weerszijden goed tussen het metselwerk geklemd en zijn valse spouwen dus niet aan de orde. Maar bij deze techniek primeert wel het belang van een hermetisch waterdichte isolatieschil.

Op basis van onderzoek en praktijkervaring inzake volledige spouwvulling, stelde professor Hens (K.U.Leuven) vast dat de volgende uitvoeringsfouten vrijwel steeds de oorzaken zijn van waterdoorslag naar de binnenmuur:

  • mortelresten geklemd tussen binnen- en buitenblad;
  • gebrekkige aansluiting van de isolatieplaten onderling;
  • plaatsingsfouten bij de waterdichtingsmembranen;
  • geen luchtdichte binnenmuur (vnl. metselwerk met betonblokken zonder pleisterlaag).

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen