Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Glaswol of steenwol: wat kiezen?

Je wilt je woning of bepaalde oppervlaktes binnenshuis snel en eenvoudig isoleren. Op het vlak van thermische en akoestische isolatie bieden steenwol en glaswol een goedkope en duurzame oplossing. In dit artikel vergelijken we de isolatiematerialen steenwol en glaswol. Ook besteden we kort aandacht aan mogelijke alternatieven.

Vergelijking volgens: isolatiewaardeprijsduurzaamheid en ecologie
Alternatieven: celluloseinblaaswolPUR-spuitisolatie

 

1. Vergelijking volgens isolatiewaarde

Zowel gaswol als steenwol (ook rotswol genoemd) hebben een Lambdawaarde tussen 0,032 en 0,040 W/mK. Die waarde blijft nagenoeg ongewijzigd over de jaren heen.

Glaswol wordt hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt voor de thermische en akoestische isolatie van onder meer hellende daken, houten vloeren en binnenmuren. Om zijn isolatiewaarde te behouden is het belangrijk dat glaswol niet in contact komt met vocht. Daarom wordt bij de plaatsing van glaswol meestal gewerkt met een vochtregulerend dampscherm om mogelijke aantasting, schimmelvorming en bijgevolg verlies van isolatiewaarde door vocht op te vangen. Glaswol is daarnaast een brandveilig materiaal.

Steenwol leent zich overwegend voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. En voor de technische isolatie van bijvoorbeeld luchtkanalen, leidingen, doorvoeringen en constructies. Door de damp-open opbouw beschikt het in tegenstelling tot glaswol over sterkere vochtregulerende eigenschappen. Het vocht kan zo vrijer circuleren en verdampen. Daarnaast bevat steenwol hogere brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen.

 

2. Vergelijking volgens prijs

Steenwol is ongeveer 10% duurder dan glaswol. De reden voor het prijsverschil ligt in de productie van steenwol, waarvoor meer grondstoffen nodig zijn. Andere factoren die de prijs van steenwol en glaswol beïnvloeden zijn de dikte, afwerking en vorm. Beide zijn verkrijgbaar de bouwmarkt in de vorm van isolatieplaten en spijkerflensdekens. Glaswol vind je ook in de vorm van kale isolatierollen (zonder spijkerflensdeken).

 

  • Glaswol

    Isolatierollen: tussen 2 en 15 euro per (incl. btw). Exclusief plaatsing.
    Isolatieplaten: tussen 1,50 en 50 euro per (incl. btw). Exclusief plaatsing.
    Spijkerflensdekens: tussen 3 en 25 euro per (incl. btw). Exclusief plaatsing.

 

  • Steenwol of rotswol

    Isolatieplaten: tussen 2 en 50 euro per (incl. btw). Exclusief plaatsing.
    Spijkerflensdekens:
    tussen 6 en 30 euro per (incl. btw). Exclusief plaatsing.

 

Gaat het om het isoleren van makkelijk bereikbare oppervlaktes en beschik je over de nodige handigheid? Dan kan je met isolatierollen, isolatieplaten of spijkerflensdekens makkelijk als doe-het-zelver aan de slag. Verzeker je jezelf liever van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat, dan schakel je beter een professionele vakman in. Voor het laten plaatsen van glaswol starten de prijzen vanaf 20 euro per m² (incl. btw). Bij steenwol is dat vanaf 35 euro per m² (incl. btw). Vraag meer concreet advies en prijzen via onze offertepagina.

Let op, moeilijk bereikbare locaties vragen mogelijk om alternatieve, efficiëntere isolatiematerialen met een vergelijkbare of hogere isolatiewaarde en om andere plaatsingstechnieken zoals inblazen of spuiten. Daarvoor doe je best beroep op de kennis en ervaring van een professionele vakman. Hij kiest op basis van jouw situatie en noden het juiste isolatiemateriaal en zorgt voor een correcte plaatsing.

 

3. Vergelijking volgens duurzaamheid en ecologie

Steenwol en glaswol bestaan beide uit gerecycleerde grondstoffen. Glaswol bestaat uit de onuitputtelijke grondstoffen zand en kalk en uit gerecycleerd afvalglas. Daardoor is het een ecologisch materiaal dat makkelijk te recycleren is en amper onderhevig is aan prijsschommelingen. Hetzelfde geldt voor steenwol want ook het vulkanisch gesteente basalt dat de basis vormt voor steenwol is een onuitputtelijke grondstof. Daarnaast kennen beide een lange levensduur. Dat maakt van glaswol en steenwol ook een duurzaam isolatiemateriaal.

 

Conclusie: glaswol of steenwol?

Glaswol en steenwol zijn op vele vlakken elkaars evenknie. Waar liggen dan de precieze verschillen tussen beide? Onder meer op het vlak van prijs. Steenwol is daarbij zo’n 10% duurder dan glaswol. Daarnaast is glaswol lichter in gewicht en flexibeler waardoor je het makkelijker in smalle ruimtes, bijvoorbeeld tussen dakspanten, kan plaatsen. Steenwol scoort dan weer beter op het vlak van akoestische isolatie en kan hogere temperaturen aan.

Weet je niet welk isolatiemateriaal je best gebruikt voor jouw project? Vraag dan raad aan een isolatiespecialist. Na een grondige inspectie van je woning of de te isoleren oppervlaktes geeft hij je correct advies over het meest geschikte isolatiemateriaal. Daarnaast zorgt hij voor een snelle en correcte plaatsing. Op die manier ben je zeker van een kwalitatief resultaat op lange termijn. Ontvang vrijblijvende offertes via onze offertepagina.

 

glaswol of steenwol
Links: glaswol  –  Rechts: steenwol

 

Alternatieven voor steenwol en glaswol

Glaswol en rotswol waren jarenlang één van de meest volwaardige en meest gebruikte types isolatie op de markt. De focus op duurzaamheid van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat er ondertussen ook alternatieven op de markt zijn. Deze kunnen niet alleen vlotter geplaatst worden, ze zijn in sommige gevallen ook ecologischer of beter isolerend én lenen zich voor specifieke isolatieklussen.

 

1. Cellulose

cellulose

Deze vorm van isoleren wordt ook wel papiervlokken isolatie genoemd. Het wint vooral de laatste jaren sterk aan populariteit. Cellulose is een goedkope en bijzonder milieuvriendelijke manier van isoleren doordat het gebruik maakt van gerecycleerd krantenpapier. Bovendien bevat het brandwerende en schimmelwerende eigenschappen. Het materiaal wordt ingeblazen op verticale oppervlakken (muurisolatie) en schuine vlakken (dakisolatie). Tijdens dit proces voegt de cellulose zich goed samen en zorgt zo voor een naadloze isolatie van balken, leiding en andere objecten.

Lambdawaarde: 0,040 W/mK. 
Geschikt voor onder meer:
dak, spouwmuur en vloeren.
Prijs:
 14 tot 20 euro per m² (incl. btw). Exclusief plaatsing.

 

2. Inblaaswol (glaswol)

inblaaswol

Glaswol bestaat, zoals hierboven besproken, niet alleen in de vorm van isolatieplaten, isolatierollen of spijkerflensdekens, maar ook in vlokvorm. Dit duurzame type glaswol-isolatie beschikt over uitstekende thermische eigenschappen. Daardoor leent het zich uitermate voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren van woningen, scholen, kantoren, publieke gebouwen enzovoort. Heel wat spouwmuren werden in het verleden vaak opgetrokken zonder isolatie. Dat leidde tot veel warmteverlies. Om dit warmteverlies bij oudere huizen en gebouwen nu op te vangen wordt er vandaag voor gekozen om de spouwmuren te isoleren. Inblaaswol wordt daarbij in de vorm van vlokken in de luchtspouw van de buitenmuur geblazen. De voordelen? Inblaaswol is relatief snel en makkelijk te plaatsen. Door de damp-open opbouw bevat het vochtregulerende eigenschappen. Ook is het een brandveilig materiaal.

Lambdawaarde: 0,034 W/mK. 
Geschikt voor onder meer:
spouwmuur
Prijs:
15 tot 20 euro per m² (incl. btw). Exclusief  plaatsing.

 

3. PUR-spuitisolatie

PUR spuitisolatie

De snelste en de meest eenvoudige en efficiënte manier van isoleren is met PUR isolatieschuim. Vooral dan op plaatsen waar je moeilijk kan werken met isolatiewol en isolatieplaten. PUR-spuitisolatie breng je rechtstreeks aan op het te behandelen oppervlak. Daarbij sluit het perfect alle naden en kieren af, net zoals leidingen en oneffenheden. Op die manier creëert PUR-spuitisolatie een optimale luchtdichtheid. Isolatieschuim is een chemisch product. Het bestaat dus niet uit onuitputtelijke of gerecycleerde grondstoffen. Toch is PUR-spuitisolatie qua samenstelling de laatste jaren steeds milieuvriendelijker.

Lambdawaarde: 0,026 W/mK. 
Geschikt voor onder meer:
dak, spouwmuur en vloeren (bijvoorbeeld zolder).
Prijs: vanaf 25 euro per m² (incl. btw). Exclusief plaatsing.

 

Conclusie: welk materiaal kies ik het best?

Is de oppervlakte die je wil isoleren relatief klein en makkelijk bereikbaar? Dan kan je perfect zelf aan de slag met rollen of platen uit glaswol of steenwol. Voor grotere en moeilijkere bereikbare oppervlaktes doe je best beroep op een professionele vakman. Hij kiest het isolatiemateriaal en de isolatiemethode die het beste aansluiten bij jouw situatie en zorgt voor een efficiënte en snelle plaatsing. Vraag een vrijblijvende offerte via onderstaand offerteformulier.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten