Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Kruipruimte isoleren

Heb je een kruipruimte (ook kruipkelder genoemd)? Dan is het zeker de moeite waard om deze te laten isoleren. Zo zorg je niet alleen voor meer warmtecomfort in huis, maar kan je ook 10 tot 15% besparen op je energiefactuur. Op welke manieren kan je een kruipruimte isoleren? Welke isolatiemethode is wanneer aangeraden? Welk isolatiemateriaal is geschikt? En hoeveel kost het? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: plafondisolatie kruipruimte
OPTIE 2: bodemisolatie kruipruimte
OPTIE 3: vloerisolatie (vloer bovenop kruipruimte isoleren)
Kruipruimte isoleren kosten
Wat is de beste methode?

 

 

Hoe kruipruimte isoleren?

Wil je jouw kruipkelder isoleren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de aanwezigheid en hoogte van de kruipruimte:

 

OPTIE 1: plafondisolatie kruipruimte

Hierbij wordt het plafond van de kruipruimte geïsoleerd. Deze methode is een goede keuze als:

 • de kruipruimte hoog genoeg is en voldoende toegankelijk is: ong. > 50 cm hoog.
 • je grote breek- / renovatiewerken wil vermijden: de isolatie kan snel en eenvoudig aangebracht worden.

Meer info en prijzen vind je verderop in het artikel

 

OPTIE 2: bodemisolatie kruipruimte

Hierbij wordt de vloer / bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Deze methode is een goede keuze als:

 • de kruipruimte een beperkte hoogte heeft of onvoldoende toegankelijk is: ong. < 50 cm hoog.
 • je grote breek- / renovatiewerken wil vermijden: de isolatie kan snel en eenvoudig aangebracht worden.

Meer info en prijzen vind je verderop in het artikel

 

OPTIE 3: vloerisolatie (vloer bovenop kruipkelder isoleren)

Dit is eigenlijk niet echt isolatie van de kruipruimte. Hierbij wordt de vloer van de gelijkvloerse verdieping, dus de vloer bovenop de kruipruimte, geïsoleerd. Deze methode is arbeidsintensiever en duurder dan de vorige opties en is een goede keuze als:

 • er geen kruipruimte is.
 • je reeds grote renovatiewerken gepland hebt: de vloer zal namelijk opnieuw afgewerkt moeten worden.

Meer info en prijzen vind je verderop in het artikel

 


Optie 1: Plafondisolatie kruipruimte

Is jouw kruipruimte voldoende hoog en toegankelijk (vanaf ongeveer 50 cm hoogte)? Dan is het aan te raden om het plafond van de kruipruimte te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt daarbij, zoals de naam het zegt, aangebracht tegen het plafond van de kruipruimte. Het grote voordeel is dat dit een snelle en eenvoudige isolatiemethode is, zonder grote breek- of renovatiewerken.

 

kruipruimte isoleren spuitisolatie

 

Mogelijke isolatiematerialen

Het plafond van een kruipruimte kan je met verschillende isolatiematerialen isoleren. Een overzicht van de vaakst gebruikte isolatiematerialen:

 

1. Isolatieschuim

De meeste isolatiefirma’s schuiven isolatieschuim naar voren als keuze: de plaatsing gebeurt doorgaans snel en is zeer efficiënt. Dat heeft natuurlijk ook een gunstige invloed op de prijs.  Daarnaast hecht isolatieschuim zich heel goed op het plafond en vult het kiertjes, gaten, scheuren, … goed op. Isolatieschuim zorgt met andere woorden voor een naadloze isolatielaag. Het is daarom ook de beste keuze als er zich veel leidingen of verwarmingsbuizen op het plafond van de kruipkelder bevinden. Isolatieschuim hecht er zich goed rond.

Er kunnen verschillende soorten isolatieschuim gebruikt worden. Gespoten PUR en Icynene isolatieschuim (ecologischer alternatief) zijn het populairst.

Prijs: gemiddeld € 25 à 35 per m² (incl. btw + plaatsing)

 

2. Isolatieplaten

Ook isolatieplaten worden gebruikt voor de plafondisolatie van kruipruimtes. Doorgaans gaat het om isolatieplaten uit PIR, PUR, XPS of EPS. Deze isolatieplaten zijn licht in gewicht, vochtbestendig (belangrijk in een kruipruimte) en hebben een stevige drukvastheid. Dankzij hun lage isolatiedikte, maar toch hoge isolatierendement zijn het vaak gebruikte isolatieoplossingen. Isolatieplaten worden aan het plafond van de kruipruimte verlijmd of vastgezet met isolatiepluggen. Overgebleven kieren kunnen makkelijk opgevuld worden met isolatieschuim.

Prijs: gemiddeld € 20 à 30 per m² (incl. btw & plaatsing), afhankelijk van de plaatdikte en het soort toplaag

 

3. Isolatiedekens

Het plafond van de een kruipkelder isoleren kan ook met isolatiedekens. Qua uitvoering lijken ze op isolatieplaten, maar ze zijn veel flexibeler. Ze lenen zich daarom uitstekend om aan te brengen op oneffen ondergronden. Let op, want kruipruimtes staan nauw in contact met grondvocht. Het is dus belangrijk om een isolatiemateriaal te kiezen dat vochtbestendig is. Om die reden krijgen bovenstaande isolatiematerialen (isolatieschuim en harde isolatieplaten) meestal de voorkeur.

Prijs: gemiddeld € 30 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

Wat is de beste plafondisolatie voor de kruipruimte?

Gezien de vochtige omgeving in de kruipruimte, worden isolatiedekens doorgaans minder gebruikt. Isolatieschuim en isolatieplaten krijgen vaker de voorkeur. De meeste isolatiefirma’s zullen isolatieschuim gebruiken omdat dat snel en makkelijker aangebracht kan worden. Verder is je keuze vooral afhankelijk van de bereikbaarheid van de kruipruimte, de staat van de kruipruimte (veel leidingen en buizen?), de totaal te isoleren oppervlakte, wat je wenst te bereiken met de isolatiematerialen (opstijgend vocht verminderen, tochttoevoer afsluiten, de warmte binnen houden), …

Een vakman met isolatie-expertise kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende isolatiespecialisten  de offertepagina.

 


Optie 2: Bodemisolatie kruipruimte

Wanneer jouw kruipruimte te klein (< 50 cm hoogte) is om in te kunnen manoeuvreren, is grondisolatie of bodemisolatie van de kruipruimte een interessant alternatief. Hierbij wordt de isolatie rechtstreeks op de bodem aangebracht. De kruipruimte wordt zo gedeeltelijk of volledig opgevuld. Ook dit is een snelle en eenvoudige isolatiemethode, zonder grote breek- of renovatiewerken.

 

kruipruimte isoleren bodemisolatie

 

Mogelijke isolatiematerialen

Wil je isolatie aanbrengen die dicht aansluit op de bodem van jouw kruipruimte? Dan zijn volgende isolatiematerialen daartoe geschikt:

 

1. Isolatiechips

Isolatiechips bestaan uit gerecycleerd polystyreen (piepschuim). Chips op de bodem van jouw kruipruimte voorkomen verdamping en zorgen ervoor dat de bodem niet kan opwarmen. Een laag van ongeveer 30 à 35 cm dikte is voldoende om vocht te voorkomen en al een significant verschil op de warmtefactuur te veroorzaken. Zelfs bij een hoge waterstand is dit isolatiemateriaal uiterst geschikt. De isolatiechips blijven drijven op het water waardoor de isolerende werking blijft.

Prijs: gemiddeld € 12 à 20 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

2. Isolatieparels (EPS-parels)

Ook isolatieparels zijn een mogelijkheid. EPS-parels worden het vaakst gebruikt en zijn beschikbaar in grijs en in wit, waarvan de grijze een hogere isolatiewaarde hebben. Ze zijn waterafstotend, niet gevoelig voor schimmels of bacteriën en rotten niet. Dankzij EPS-parels heb je minder last van verdamping van water vanuit de bodem. Zij worden via een buis in de kruipkelder geblazen waardoor dit materiaal zich uitstekend leent voor heel krappe ruimtes. Net zoals isolatiechips, zijn ook isolatieparels geschikt voor gebruik bij een hoge waterstand in de kruipruimte.

Prijs: gemiddeld € 20 à 25 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

3. Schelpenisolatie

Het grootste voordeel aan schelpenisolatie is dat het een natuurproduct is met een lange levensduur. Het is dus zeker een duurzame keuze. De schelpen voorkomen optrekkend vocht en verdamping waardoor slechte geurtjes zullen verdwijnen. Houd er wel rekening mee dat schelpen niet geschikt zijn om in kruipruimtes met stilstaand bodemwater te gebruiken. De schelpen zakken dan naar de bodem en verliezen hun isolerende werking. Voor een optimale isolatie is een laag van 25 à 30 cm schelpen voldoende.

Prijs: gemiddeld € 25 à 35 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

Volledige bedekking van de bodem is noodzakelijk voor een optimale isolatie

Deze losse isolatiematerialen moeten de volledige bodem van de kruipruimte bedekken; geen vierkante centimeter mag onbenut blijven.  Een minimale laagdikte zorgt voor een goede Rc-waarde zodat jouw kruipruimte daadwerkelijk droger en warmer wordt.

Indien de aanbreng van los isolatiemateriaal zoals chips of parels oneffen is of als er zelfs maar een deeltje wordt overgeslagen, zal dit fungeren als een soort koudebrug. Op deze locatie ontstaat bijgevolg een waterdam die condenseert tegen de onderkant van de vloer en de directe omgeving. Het gevolg: vochtproblemen en een dalend wooncomfort.

 

 

 

4. Isolatiedekens

Is het voornamelijk de bedoeling om opstijgend vocht of een hoog waterniveau in jouw kruipruimte te voorkomen? Dan ben je goed geholpen met isolatiedekens of -matrassen. Dit materiaal bestaat uit plastic folie, opgevuld met isolerende bolletjes (vaak EPS-parels bij EPS-matrassen).  Daarentegen hebben ze een iets minder goede isolatiewaarde en heb je wel wat ruimte nodig om de dekens uit te kunnen rollen en op de bodem van de kruipruimte te bevestigen.

Prijs: gemiddeld € 15 à 20 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

5. Isolatiefolie

Isolatiefolie breng je, net zoals isolatiematrassen, aan in stroken op de bodem van de kruipkelder. Dit houdt koude uit de bodem weg en is tegelijkertijd waterafstotend. Het is een betere optie dan bovenstaande wanneer je ook meer thermische isolatie wenst. Houd in jouw selectie isolatiefolie ook rekening met de keuze voor een dampdichte of een dampopen folie. Dampopen folie is bij een vochtige kruipkelder het best, aangezien je wilt dat het vocht in de constructie nog kan verdampen.

Prijs: gemiddeld € 3 à 18 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

Wat is de beste bodem- / vloerisolatie voor de kruipruimte?

Dat is afhankelijk van de bereikbaarheid van de kruipruimte, de staat van de kruipruimte (hoge waterstand?), … Wat nu precies de beste keuze is om als vloerisolatie van jouw kruipruimte te gebruiken, laat je het best beoordelen door een isolatie-expert. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende isolatiespecialisten  de offertepagina.

 


 

OPTIE 3: Vloerisolatie in leefruimte bovenop kruipruimte

Hierbij wordt de vloer van de gelijkvloerse verdieping, dus de vloer bovenop de kruipruimte, geïsoleerd. Deze complete make-over van jouw vloer is misschien wel de meest efficiënte manier om te isoleren conform de laatste isolatienormen, maar wel het meest arbeidsintensief. Het is daarom vooral toegepast als er geen kruipruimte aanwezig is of als je toch al een grondige renovatie op de agenda hebt staan.

 

isoleren kruipruimte nieuwe vloerisolatie

 

Mogelijkheden vloerisolatie boven de kruipruimte

Als je vloerisolatie plaatst, heb je 2 mogelijkheden:

 

1. Bestaande vloer behouden

Enerzijds kun je bovenop de bestaande vloer een isolatielaag plaatsen en nadien een nieuwe vloerafwerking voorzien. Opdat dit mogelijk is moet de bestaande vloer wel goed waterpas liggen en degelijk gefundeerd zijn.

Hou er rekening mee dat de vloeropbouw door deze isolatiemethode snel toeneemt, waardoor je heel wat ruimte verliest. Doordat de vloeropbouw dikker wordt, kunnen er ook bijkomende aanpassingen nodig zijn: de verhoging van dorpels en plinten, het aanpassen van deuren die anders niet meer open of toe kunnen, het verplaatsen van elektrische aansluitingen, … Denk daarbij ook aan de hoogte van trappen en deuropeningen.

Om de dikte van de isolatielaag zo beperkt mogelijk te houden kies je best een isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Isolatieplaten met een hoge drukvastheid, maar ook PUR-schuim en isolerende chapes behoren tot de mogelijkheden.

Prijs: gemiddeld € 20 à 35 per m² (incl. btw & plaatsing ; excl. nieuwe vloerafwerking)

 

2. Bestaande vloer uitbreken

Anderzijds kun je ervoor kiezen om jouw oorspronkelijke vloer volledig uit te breken en vanaf nul herop te bouwen. Dit vraagt iets meer breekwerk, maar je vloeropbouw is uiteindelijk wel minder dik waardoor je achteraf ook problemen met deuren, plinten, … vermijdt.

Prijs: gemiddeld € 20 à 35 per m² (incl. btw & plaatsing ; excl. nieuwe vloerafwerking)

 

Wat is de beste keuze?

Dat is vooral afhankelijk van je eigen situatie en wensen. Bovenop de bestaande vloer een isolatielaag plaatsen is in sommige situaties mogelijk, maar dit zal al snel veel ruimte innemen. Het is dus belangrijk om op voorhand goed na te gaan wat mogelijk is en niet. Een isolatiespecialist kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende isolatiespecialisten  de offertepagina.


 

Kruipruimte isoleren kosten

De prijs voor het isoleren van jouw kruipruimte hangt samen met verschillende elementen. Neem nu bijvoorbeeld het soort isolatie, de gekozen methodiek, de toegankelijkheid van jouw kruipkelder, de totale oppervlakte van de uit te voeren werken, … Enkele richtprijzen:

 • Plafond kruipruimte isoleren: € 20 à 35 (incl. btw & plaatsing)
 • Bodem kruipruimte isoleren: € 3 à 35 (incl. btw & plaatsing)
 • Vloer bovenop kruipruimte isoleren: € 20 à 25 (incl. btw & plaatsing). LET OP: dit is enkel een richtprijs voor de isolatie zelf. Hou ook rekening met extra kosten voor de nieuwe vloerafwerking, het eventueel egaliseren van de ondergrond, …

Voor de isolatie van je kruipruimte of vloer erboven kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies of subsidies van de overheid. Informeer je er zeker over bij je vakman.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen sterk verschillen van vakman tot vakman. Om zeker te zijn van een correcte prijs doe je er daarom goed aan offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook voorgestelde isolatiemethodes, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

CONCLUSIE: wat is beste manier om de kruipruimte te isoleren?

Samengevat zijn er dus drie kanten die je kunt uitgaan voor de isolatie van jouw kruipkelder. Deze keuze is voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid en toegankelijkheid van die ruimte. Wat is de totale hoogte? Zijn er veel leidingen of buizen die als bijkomend obstakel fungeren? Van daaruit kun je verder naar jouw keuze:

 • Het plafond van de kruipruimte isoleren is een goede keuze als… er een kruipruimte is en als deze hoog genoeg is en voldoende toegankelijk is.
 • De bodem /vloer van de kruipruimte isoleren is een goede keuze als… er een kruipruimte is maar deze een beperkte hoogte heeft of onvoldoende toegankelijk is.
 • De vloer bovenop de kruipruimte isoleren is een goede keuze als… er geen kruipruimte is en je reeds grote renovatiewerken gepland hebt.

Een combinatie van meerdere methodes is natuurlijk ook mogelijk. Een isolatiespecialist kan je verder informeren en helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio via de offertepagina.

 

kruipruimte isoleren

 

Hoe dik moet je isoleren?

Gemiddeld voldoet een dikte van 6 à 10 cm om bestaande woningen met kruipkelders te isoleren. De meeste mensen verkiezen echter een dikke(re) isolatielaag omdat dit eigenlijk maar een kleine meerprijs is en omdat het rendement een stuk hoger ligt.

Onze besparingstip? Bekijk op voorhand of de investering niet te hoog is in vergelijking met het gewonnen extra rendement.

 

Waarom kruipruimte isoleren?

Sommige mensen hebben de neiging te denken dat het beter is om wel een kruipruimte te hebben dan helemaal geen. Dat is echter een misvatting. Een kruipruimte staat garant voor verplaatsing van koude lucht en tenminste wat opstijgend vocht. Het resultaat is een tocht die zich langs de kruipruimte naar de bovenliggende kamers verplaatst en er zo voor zorgt dat jij frequent jouw thermostaat een graadje hoger instelt. Het gevolg? Warmteverlies, een dalend wooncomfort en een langzaam stijgende energiefactuur. Daarnaast is een kruipkelder ook vaak de oorzaak van vochtproblemen. Dit veroorzaakt niet alleen muffe, onaangename geurtjes, maar verhoogt tevens het risico op schimmels en bacteriën.

Jouw kruipruimte isoleren is dus de enige oplossing om al deze onaangename gevolgen een halt toe te roepen. Isolatie beschermt onder andere jouw warmte- en waterleidingen tegen de vrieskou en zorgt voor een aangename vloerwarmte. Onthoud echter wel dat een goede ventilatie hier een must is. Een te goed geïsoleerde omgeving zonder voldoende luchtcirculatie induceert dan weer een boel andere problemen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten