Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Raamisolatie

Wist je dat ongeveer 15% van het energieverlies in je woning te wijten is aan gebrekkige deur- en raamisolatie?  Net daarom is het zo belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden. Er zijn verschillende opties om de isolatiewaarde van je ramen op te krikken. Wij bespreken er 3: een isolerende raamfolie plaatsen, je beglazing vervangen of meteen kiezen voor nieuwe ramen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: raamisolatie folie plaatsen
OPTIE 2: beglazing vervangen
OPTIE 3: nieuwe ramen plaatsen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom investeren in raamisolatie?

Waarom is het zo belangrijk om de isolatiewaarde van je ramen te verbeteren? Zo’n optimale raamisolatie heeft de volgende voordelen:

 • Besparen energiefactuur: goed geïsoleerde ramen voorkomen onnodig energieverlies. Daardoor hoef je niet extra te stoken om toch te genieten van een aangenaam binnenklimaat. Het gevolg? Een mooie besparing op je energiefactuur.
 • Beter voor het milieu: is er sprake van minder energieverlies? Dan profiteert ook het milieu daarvan mee omdat je minder gas en elektriciteit verbruikt. Kortom: hoe beter het glas isoleert, hoe duurzamer je investering.
 • Verbeteren energielabel: Het plaatsen van isolerende beglazing is een belangrijke stap om  je woning energiezuiniger maken en zo het label verbeteren.  Woningen met een goed energielabel zijn bovendien meer waard op de huizenmarkt.
 • Esthetisch voordeel: gaat het om een ingrijpende renovatie? En kies je ervoor om meteen al jouw ramen te vervangen? Dan kan je qua vormgeving alle richtingen uit. Door slimme keuzes te maken qua materiaal, kleur, structuur, … vind je sowieso ramen die perfect bij je woning en smaak passen.

Ramen- en deurenspecialist nodig? Via onze offertedienst kom je in contact met betrouwbare plaatsers actief in je regio. Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen 2 à 3 werkdagen offertes op maat van jouw situatie. Start hier je aanvraag.

raamisolatie folie

 

OPTIE 1: raamisolatie folie plaatsen

Ongetwijfeld heb je al gehoord van een raam isolatie folie. Wat is het? En wanneer is dit een goede oplossing? We bespreken het hier.

 

Wanneer is raamfolie plaatsen een goed idee?

 • Wanneer je snel, makkelijk en stofvrij de isolatiewaarde van je beglazing  wil verbeteren. Bij enkelglas wordt de U-waarde zo lager dan 3,8 W/m2K. En leg je een laagje folie op dubbelglas? Dan neigt de kwaliteit naar dat van HR-glas.
 • Als je op zoek bent naar een goedkope, tijdelijke oplossing om op je energiefactuur te besparen (bv. bij een huurwoning). Bij enkel glas spreken we over een jaarlijkse besparing van gem. € 11 per m², bij dubbel glas is dat zo’n € 3 per m².
 • Als het niet is toegestaan om het uitzicht van je gevel te veranderen of je ramen te vervangen (bv. bij een beschermd gebouw).

 

 

Wat is raamfolie?

Raamfolie is een nagenoeg onzichtbare isolerende plakfolie die je bovenop je beglazing aanbrengt aan de binnenkant. Daardoor fungeert het als warmtereflecterende laag. Belangrijk om te weten is dat er over het algemeen sprake is van 2 verschillende raamfolies met elk hun eigen voor- en nadelen:

 • Kozijnfolie: deze folie span je vlak voor het raam aan en plak je vast tegen de raamprofielen. Tussen het glasoppervlak en de folie ontstaat een isolerende luchtlaag. Een raam met kozijnfolie valt wel op en kan je makkelijk beschadigen. Let dus op wanneer je kinderen of huisdieren hebt.
 • Plak- of glasfolie: duurzamer dan kozijnfolie is glasfolie. Dit type isolatiefolie bevestig je rechtstreeks op het glas. De reflecterende laag kaatst de warmte terug.

BELANGRIJK: kozijnfolie is misschien wel transparant, maar is niet volledig onzichtbaar. Isolerende glasfolie daarentegen valt minder op, maar is wel aanzienlijk duurder. Gaat je voorkeur uit naar de glasfolie? Waarom dan meteen niet opteren voor nieuwe beglazing? Een vakman adviseert je graag verder.

 

Hoe raamfolie plaatsen?

Kozijnfolie kan je dus prima zelf aanbrengen, mits je de nodige voorbereidingen treft en de folie met enige voorzichtigheid plaatst. Hoe je dat precies doet? Dat ontdek je hier!

 1. Oppervlakte voorbereiden

  Maak de ramen goed schoon. Gebruik daarvoor een goede ontvetter en verwijder hardnekkig vuil en oude restjes verf met een glasmesje. Doe je dit niet, dan gaat de folie minder goed hechten. Nadien kan je ook niet meer zo eenvoudig de binnenkant van je ramen schoonmaken.

 2. Opmeten & folie op maat snijden

  Neem de afmetingen van het raam waarop de folie moet komen. Zorg ervoor dat je de folie iets groter snijdt dan nodig (5 cm). Teken de afmetingen uit en knip de folie vervolgens op maat.

 3. Tape aanbrengen

  Bij je pakket wordt een dubbelzijdige tape meegeleverd. Die plak je op de gehele omtrek van het kozijn, zo dicht mogelijk tegen de binnenrand. Dit geeft het mooiste resultaat. Haal nadien de beschermstrip van de tape.

 4. Folie aanbrengen

  Breng vervolgens de folie aan tegen de plakstrips. Begin hierbij vanuit de hoek en werk voorzichtig naar beneden toe. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan. In deze fase moet de folie nog niet volledig strakgetrokken zijn.

 5. Folie afwerken

  Nu kan je de folie afwerken met een haardroger. Dit zorgt voor een strak en luchtdicht eindresultaat. Blijf niet te lang op dezelfde plek föhnen om schade te vermijden. Is het eindresultaat naar wens? Snijd dan de zijkanten van de folieranden netjes weg.

BELANGRIJK: deze werkwijze geldt enkel voor kozijnfolies. Glasfolies vind je niet terug in een doe-het-zelfzaak omdat enkel een vakman deze kan aanbrengen.

 

Prijs raamfolie

Een isolerende raamfolie plaatsen is de goedkoopste optie om de isolatiewaarde van je ramen tijdelijk te verbeteren. De prijzen voor een kozijn- en een glasfolie lopen echter sterk uiteen:

 • Isolerende kozijnfolie: gem. € 2,50 per m² (incl. btw).
 • Aangepaste glasfolie: gem. € 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: raamfolie is een goede tijdelijke oplossing, maar geen langdurige. Wil je investeren in duurzame raamisolatie? Dan is het plaatsen van nieuwe beglazing of zelfs nieuwe ramen een slimmere investering.

 

OPTIE 2: beglazing vervangen

Zelfs wanneer je woning uitgerust is met klassiek dubbel glas verlies je flink wat energie. Wanneer is het slim om te opteren voor het vervangen van je huidige beglazing?

 

Wanneer is het vervangen van de beglazing een goed idee?

 • Als je enkel of dubbel glas wil vervangen door beglazing met een betere isolatiewaarde.
 • Wanneer je raamprofielen nog in prima staat zijn en voldoende isoleren. Ze mogen dus geen koudelekken hebben of ernstig beschadigd zijn.
 • Als de raamprofielen dik genoeg zijn om het nieuwe isolatieglas te kunnen dragen.
 • Wanneer je op zoek bent naar een duurzame, toekomstbestendige manier om het bedrag op je energiefactuur in te perken.

 

Welke mogelijkheden heb ik?

Er zijn verschillende types beglazing op de markt die elk beschikken over hun eigen specifieke isolatiewaarde. We overlopen ze hieronder:

 • Isolatieglas (HR+): de goedkoopste oplossing om jouw standaard dubbel glas te vervangen, is HR+ beglazing. Beiden bestaan uit 2 glazen platen, maar bij HR+ glas is aan de binnenkant een reflecterende coating aangebracht. Hierdoor stijgt de U-waarde naar 1,2 à 1,6 W/m²K (i.p.v. 2.8 W/m2K).
 • Isolatieglas HR++: dit glas heeft een U-waarde van 1,1 W/m²K. Tegenwoordig is HR++ glas de standaardkeuze bij renovaties en nieuwbouw. Dit isolatieglas bestaat uit 2 glaslagen, afgewerkt met een reflecterende coating en argon (edelgas) in het spouwblad.
 • Isolatieglas HR+++: triple of driedubbel glas is opgebouwd uit 3 glaslagen. Deze zijn afgewerkt met speciale coatings en de spouw bevat het edelgas krypton. Dankzij deze opbouw behaalt dit type glas de beste isolatiewaarde (0,5 W/m²K).

TIP: glas is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zo heb je melkglas, gekleurd glas, glas-in-lood, … maar ook gezandstraald en inbraakveilig glas behoren tot de mogelijkheden. Wil je graag een unieke uitvoering? Neem dan contact op met een vakman. Die helpt je graag verder.

 

Prijs isolatieglas

De kostprijs voor het plaatsen van isolatieglas hangt af van verschillende factoren. Vooral het type beglazing is een belangrijke prijsbepalende factor. Daarnaast spelen ook de afwerking van het glas een rol en ook de plaatsingskosten. Een overzicht:

Type beglazingPrijs per m² (excl. btw)U-waarde
Isolatieglas (HR+)€ 110 à 1301,2 à 1,6 W/m²K
Isolatieglas HR++€ 115 à 1401,1 W/m²K
Isolatieglas HR+++€ 150 à 2300,5 W/m²K

TIP: dit zijn richtprijzen. Vind je het lastig om een exact beeld te vormen van jouw situatie? Neem dan contact op met een ramen- en deurenspecialist. Hij bezorgt je een offerte op maat. Vul het aanvraagformulier in.

 

Bespaar op je raamisolatie met subsidies!

Het plaatsen van hoogrendementsglas is 1 van de energiebesparende maatregelen waarvoor je bijna altijd een mooie subsidie kan ontvangen. Zo kan je flink besparen op je factuur! Wil je meer weten over de subsidies om glas te vervangen? Je vakman helpt je graag verder. Hij adviseert je niet alleen, maar bezorgt je ook de nodige documenten om succesvol je subsidieaanvraag te kunnen afronden. Kom gratis in contact met een expert actief in je regio.

 

raamisolatie

 

OPTIE 3: nieuwe ramen plaatsen

In de meeste gevallen is het plaatsen van nieuwe ramen eenvoudigweg de beste optie. We bespreken de mogelijkheden en voordelen hieronder.

 

Wanneer is nieuwe ramen plaatsen een goed idee?

 • Wanneer je standaard enkel of dubbel glas wil vervangen door ramen met een betere isolatiewaarde.
 • Als je raamkozijnen in slechte staat zijn en onvoldoende isoleren. Nieuwe ramen bieden niet enkel de kans om je thermische, maar ook je akoestische isolatie te verbeteren.
 • Wanneer je profielen niet dik en stevig genoeg zijn om het nieuwe glas te kunnen dragen. Voor HR++ glas moet je kozijn minimaal 23 mm dik zijn.
 • Als je graag een volledig nieuw uitzicht van je woning wil door alle ramen te vervangen.

 

Welke mogelijkheden heb ik?

Het plaatsen van nieuwe ramen biedt erg veel esthetische vrijheid. We zetten hieronder de meest voorkomende materialen op een rij:

 • PVC: ramen in kunststof zijn een populaire, prijsbewuste keuze. PVC beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De U-waarde schommelt tussen de 1,2 en 0,78 W/m²K. Hoe meer luchtkamers in het profiel, hoe beter je raamkader isoleert.
 • Aluminium: een kozijn in aluminum staat garant voor een duurzame investering. Alu is verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en wordt vanwege z’n sterkte gebruikt bij grote overspanningen. De U-waarde van aluminium ramen is zo’n 1,5 à 0,8 W/m²K.
 • Staal: ongetwijfeld heb je al eens die mooie, elegante stalen ramen gezien. Het materiaal wordt ook gebruikt voor decoratief hekwerk. Staal beschikt over een gemiddelde U-waarde tussen de 2.6 en 1.9 W/m²K. In combinatie met isolatieglas kan deze naar zo’n 1,2 W/m²K stijgen.
 • Hout: authentieke houten ramen blijven een tijdloze klassieker. Het is tevens het materiaal met de laagste U-waarde: 0,8 à 0,63 W/m²K. De dikte van het raamkader en het soort hout bepalen in grote mate de isolatiewaarde.

BELANGRIJK: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen met een energiezuinige woning houten raamkozijnen heeft. In realiteit is de combinatie van het materiaal, het isolatieglas en een correcte, luchtdichte plaatsing (met aangepast isolatieschuim) het belangrijkste. En daarin speelt jouw ramen- en deurenspecialist de belangrijkste rol. Ontvang professioneel advies op maat.

 

Prijs nieuwe ramen

Hoeveel je nieuwe ramen precies gaan kosten, is van meerdere factoren afhankelijk. Niet alleen de materialen, maar ook de afwerking van de ramen, het type raam, de beglazing, het hang- en sluitwerk, het aantal ramen die vervangen moeten worden, … Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing & isolatieglas)U-waarde
PVC€ 100 à 9001,2 à 0,78 W/m²K
Aluminium€ 250 à 1.5001,5 à 0,8 W/m²K
Staal€ 325 à 2.0002,6 à 1,9 W/m²K
Hout€ 150 à 1.0000,8 à 0,63 W/m²K

TIP: om een duidelijk beeld te krijgen van het totale financiële plaatje, raden we je aan om contact op te nemen met een ramen- en deurenspecialist.  Hij adviseert je met plezier en maakt een offerte op maat voor jouw situatie. Start hier je aanvraag.

 

Bespaar op je nieuwe ramen dankzij subsidies!

Wil je meer weten over de subsidies om ramen te vervangen? Je vakman helpt je graag verder. Hij adviseert je niet alleen, maar bezorgt je ook de nodige documenten om succesvol je subsidieaanvraag te kunnen afronden. Kom gratis in contact met een expert actief in je regio.

 

raamisolatie geluid

 

CONCLUSIE: wat is de beste keuze voor mijn raamisolatie?

Welke keuze qua raamisolatie maak je uiteindelijk het best? Daar bestaat geen eenduidig antwoord op. De beste keuze in jouw situatie hangt vooral af van…

 • De isolatiewaarde: de EPB-eisen worden steeds strenger. De huidige norm voor raamisolatie is maximaal 1.5W/m²K. Wil je dus ingrijpend renoveren? Dan ben je verplicht om naar deze waarde te streven. Dat is onmogelijk met een eenvoudige raam isolatie folie.
 • De omvang van de werken: compleet nieuwe ramen installeren, vergt veel meer arbeid dan isolatieglas plaatsen in bestaande kozijnen. Wil je dus grotere renovatie- en afbraakwerken vermijden? Dan kies je beter voor een andere oplossing.
 • Je budget: heb je nu niet het budget om kwalitatieve nieuwe ramen te plaatsen? Dan kies je beter een tijdelijke oplossing. De kosten voor raamisolatie folie liggen namelijk aanzienlijk lager dan die voor nieuw isolatieglas.
 • De huidige staat van je ramen: woon je in een gebouw met een beschermde gevel? Dan is de kans groot dat je wel moet kiezen voor een glasfolie. Zijn je huidige raamprofielen sterk verouderd? Dan zal isolatieglas alleen onvoldoende zijn om de beoogde isolatienormen te behalen.

 

Laat je adviseren door een ervaren plaatser!

Weet je niet zo goed welke optie je nu het beste kiest? Twijfel je of je huidige raamprofielen stevig genoeg zijn om HR++ beglazing te plaatsen? Of wil je meteen al je buitenschrijnwerk vervangen conform de huidige isolatienormen? Neem dan contact op met een ervaren ramen- en deurenspecialist.

Gratis plaatsers vergelijken? Dat kan! Kom vrijblijvend in contact met meerdere deur- en raamspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten