Plaatsen zonnepanelen: Hoe begin je eraan?
Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je kijken naar het totalen kostenplaatje. Hou altijd rekening met de mogelijke subsidies, maar ook bijkomende kosten. Lees er meer over in dit artikel.
Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten plaatsen van zonnepanelen? Ontvang hier vrijblijvend offertes!
Het principe van zonnepanelen
Zonnepanelen of een fotovoltaïsche installatie zal het zonlicht omzetten in bruikbare elektriciteit. Met behulp van enkele onderdelen worden ze aan het elektriciteitsnet aangesloten. Het plaatsen zonnepanelen dient zo te gebeuren dat ze overdag steeds naar het zuiden gericht zijn. Natuurlijk kan u ze ook op het tuinhuis plaatsen of op een plat dak met behulp van een plateau dat een bepaalde helling heeft die naar het zuiden gericht is. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer de zonnepanelen elektriciteit opwekken. Het is niet aan te raden dat schaduw op de zonnepanelen valt. Dit verlaagt drastisch het rendement van uw installatie en in de meeste gevallen heeft het totaal geen zin om op deze plaats een pv-systeem te installeren.
Met een fotovoltaïsche installatie blijft u afhankelijk van het elektriciteitsnet omdat u ook overdag wanneer de zon minder schijnt of ’s nachts wanneer er helemaal geen zonlicht is, ook elektriciteit nodig heeft. Aan de andere kant wanneer de zon wel schijnt maar u verbruikt geen elektriciteit, wil u natuurlijk ook niet dat deze energie verloren gaat. Daarom wordt het teveel aan elektriciteit terug geleverd aan het elektriciteitsnet zodat iemand anders het kan gebruiken. Hierdoor zal uw elektriciteitsmeter voor de terug geleverde stroom in de omgekeerde richting lopen. Spijtig genoeg kan u niet meer elektriciteit produceren dan dat u in het totaal zal verbruiken. De huidige commerciële zonnepanelen zijn hier nog niet rendabel genoeg voor. Dit heeft natuurlijk voor een stuk te maken met het klimaat waarin wij leven (weinig zon en veel regen).
Verder wanneer er een storing op het elektriciteitsnet is, kan u ook niet steunen op de energie van uw zonnepanelen. Alles is met elkaar verbonden dus wanneer het elektriciteitsnet uitvalt, hebt u geen elektriciteit in huis, ook op een zonnige dag. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes!
Het werkelijke rendement
Zoals u ondertussen weet, zal uw elektriciteitsmeter terugdraaien wanneer u stroom levert aan het elektriciteitsnet. U verkoopt dus uw zonne-energie aan dezelfde prijs als dat u het koopt van uw energieleverancier want het is tenslotte dezelfde meter. Een zonnepaneel onder de
juiste hoek en in volle zon blootgesteld, levert per vierkante meter ongeveer 100 KWh op. Wetende dat het elektriciteitstarief ongeveer 18 cent per kWh bedraagt, dan hebt u een winst van 18 euro per vierkante meter fotovoltaïsche zonnepaneel per jaar. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes!
De kosten onder het 6 % BTW stelsel, bedragen ongeveer 870 euro per vierkante meter zonnepaneel dat u laat plaatsen. Bij nieuwbouw liggen de kosten natuurlijk nog hoger omdat u onder het 21% BTW stelsel valt. Zonder enige subsidies, zit u snel aan 40 jaar vooraleer u het volledige pv-systeem heeft terugverdiend. Niet echt rendabel dus.
Mogelijke subsidies voor plaatsen zonnepanelen
De Belgische federale overheid biedt u 3440 euro fiscaal voordeel per jaar aan. Sommige slagen erin de facturen van hun PV-systeem te spreiden over verschillende jaren zodat het wel interessant wordt om een pv-systeem te laten plaatsen onder een 6% BTW tarief. Toch zijn de leveranciers van de zonnepanelen daar niet echt gelukkig mee omdat ze dan te lang op hun centen moeten wachten. Zorg ervoor dat u de fotovoltaïsche installatie op het einde van het jaar laat plaatsen zodat u het voorschot datzelfde jaar nog dient te betalen. Na Nieuwjaar betaalt u het restfactuur waarop u eveneens een fiscaal voordeel ontvangt. Ben je niet gehaast, dan kan je de aankopen en installatie spreiden over verschillende jaren maar dat raad ik niet echt aan.
Sommige gewesten, provincies, gemeenten en distributienetbeheerders bieden eveneens premies aan maar deze tarieven veranderen zeer snel. Dit kan u ongeveer en 1000 euro fiscaal voordeel opleveren.
Dan hebben we nog de groenestroomcertificaten. Omdat er bij de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit geen CO2 vrijkomt, willen de gewestelijke gas- en elektriciteitsregulatoren ons bedanken door ons groenestroomcertificaten toe te kennen. Deze certificaten hebben een geldwaarde. Leveranciers zoals Lampiris, Nuon enz. kopen deze groencertificaten op. Dit brengt u ongeveer een extra bedrag op van ongeveer 50 cent op per kWh per vierkante meter zonnepanelen. Hiervoor moet u wel een bijkomende meter plaatsen en uw meterstanden regelmatig door geven aan uw regulator.
Na de vele premies en subsidies lijkt een fotovoltaïsche installatie al meer te renderen maar de vraag is of deze premies en certificaten op lange termijn ook blijven gelden.
De finale berekening
Indien u rekening houdt met alle mogelijke premies en certificaten die we hierboven opgesomd hebben, zou u de installatie in ongeveer 7 tot 8 jaar terugverdiend hebben wat een groot verschil is met de oorspronkelijke 40 jaar. Dus na 8 jaar zullen uw zonnepanelen pas echt rendabel worden maar vergeet niet dat het rendement van de zonnepanelen langzaam afneemt naargelang de ouderdom en dat het best mogelijk is dat er na 8 jaar weer nieuwe en rendabelere technieken op de markt komen. Het is duidelijk dat het onderzoek naar fotovoltaïsche cellen niet blijft stilstaan. Denken we maar aan de zonneramen die mogelijk binnen enkele jaren in productie gaan.
Ook is het zo dat u bij de installatie van zonnepanelen 550 kg minder CO2 per jaar uitstoot. Maar voor dezelfde investering kan u een nieuwe verwarmingsketel aanschaffen, uw dak laten isoleren en uw verlichting vervangen door spaarlampen. Dit zal u eenverminderde CO2 productie opleveren van 6 ton per jaar. Indien u rekening houdt met het milieu is het belangrijk eerst deze investeringen uit te voeren voordat u begint met de installatie van zonnepanelen. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes!
Bijkomende informatie
Meer informatie omtrent het plaatsen van zonnepanelen in België vindt men terug op:
- www.ode.be
- www.curbain.be
- Vlaanderen: www.vreg.be
- Brussel: www.brugel.be
- Wallonië: www.cwape.be
- Vlaanderen: www.isolatie-info.be
- Federaal: www.fi scus.fgov.be
- Vlaanderen: www.energiesparen.be
- Brussel: www.igbebim.be
- Wallonië: http://energie.wallonie.be
Checklist
Ben je bereidt zonnepanelen te laten plaatsen dan dien je rekening te houden met volgende factoren:
- Win eerst en vooral informatie in. Bekijk de sites die ik hierboven heb opgegeven. Ga na welke premies je kunt krijgen.
- Vraag bij verschillende installateurs offertes op.
- Vraag de bouwvergunning aan voor het installeren van een pv-systeem.
- Breng uw verzekeringskantoor op de hoogte zodat uw installatie ook gedekt is in geval van schade.
- Laat de juiste meter installeren. U dient nu een meter te hebben die ook kan terugdraaien.
- Indien u de elektrische installatie laat wijzigen, moet de elektriciteitsvoorziening opnieuw gekeurd worden.
- Uw energieleverancier brengt u op de hoogte wanneer u de installatie op het netwerk mag aansluiten.
- Vraag de nodige premies aan.
- In Vlaanderen dient u bij elke 1000 kWh geproduceerde stroom uw meterstanden door te geven indien u groencertificaten wil ontvangen. Dis is ongeveer éénmaal per jaar.
- Verkoop uw groencertificaten. In Vlaanderen gebeurt dit automatisch bij het doorgeven van de meterstanden. In Brussel en Wallonië kan u deze verkopen op www.compagnons-eole.be of door zelf een gegadigde leverancier te vinden.