Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Beste isolatiemateriaal

Wil je graag weten wat het beste isolatiemateriaal is? Dan moeten we je helaas teleurstellen: hét beste isolatiemateriaal waarmee je elke isolatieklus kan uitvoeren, bestaat niet. Het beste materiaal voor jouw project hangt o.a. af van je isolatiedoel, de toepassing, de isolatiewaarde, de gewenste uitvoering en de prijs. In dit artikel kom je te weten wat de beste isolatiematerialen zijn volgens deze factoren.

Ga snel naar:
1. Volgens doel
2. Volgens toepassing
3. Volgens isolatiewaarde
4. Volgens uitvoering
5. Volgens prijs
CONCLUSIE: wat is het beste isolatiemateriaal?

 

 

Hoe kies ik het beste isolatiemateriaal?

De juiste isolatie kiezen voor jouw project is niet altijd eenvoudig. Zo moet je niet alleen rekening houden met je isolatiedoel, de toepassing of de isolatiewaarde, maar ook met:

  • Dikte: in sommige gevallen (bv. vloerisolatie) speelt de dikte van je isolatielaag een belangrijke rol. Dan moet je bijvoorbeeld kiezen voor isolatie met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde om optimaal te isoleren met een zo gering mogelijke dikte.
  • Vochtwerendheid: bij o.a. gevel- of dakisolatie is het belangrijk dat het gebruikte isolatiemateriaal ook vochtwerend is. Wees hier extra aandachtig voor wanneer je je isolatiemateriaal kiest.
  • Brandveiligheid: sommige isolatiematerialen, zoals minerale wol, werken brandvertragend of zijn zelfs onbrandbaar. Ook dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden.
  • Duurzaamheid: bijna alle isolatiematerialen die je vandaag op de markt vindt, hebben een lage milieu-impact als je het vergelijkt met de winst die een goede isolatie oplevert voor het milieu. Uiteraard kan je ook kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief voor de meest gangbare isolatiematerialen (bv. houtwol, schapenwol, …).

TIP: het is niet makkelijk om uit alle isolatiematerialen het geschikte materiaal te selecteren. Een vakman helpt je graag bij je keuze en geeft je advies op maat van jouw project. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

Warmte-isolatie dak

 

1. Beste isolatiemateriaal volgens doel

Voor je begint met isoleren, moet je je eerst de vraag stellen wat je met je isolatieproject wil bereiken. Wil je je energierekening verlagen en de warmte binnenhouden? Of wil je geluidshinder van binnen of buitenaf verminderen? Je isolatiedoel bepaalt immers ook welk isolatiemateriaal het best geschikt is voor jouw project.

 

Thermische isolatie

Met een goede thermische isolatie vermijd je dat warmte zomaar uit je woning ontsnapt en hou je de binnentemperatuur onder controle. Je kan je woning op verschillende manieren thermisch isoleren: via het dak, de muren, de ramen en/of de vloer. Wat de beste isolatiematerialen zijn voor elke toepassing lees je verderop in dit artikel.

 

Geluidsisolatie

Heb je vaak last van geluidshinder van binnen (bv. tussen 2 kamers) of van buitenaf (bv. verkeerslawaai)? Je kan dit probleem efficiënt aanpakken met geluidsisolatie. Je kan geluidshinder verminderen door de muur, de vloer of het plafond te isoleren:

  • Geluidsisolatie muur: een vaak gebruikte methode is het plaatsen van een voorzetwand met isolatie, meestal minerale wol.
  • Geluidsisolatie vloer: deze optie is ideaal om contactgeluiden (bv. voetstappen) te dempen. Er wordt dan gekozen voor een houten opbouwvloer die gevuld wordt met zacht isolatiemateriaal zoals glaswol. Bij massieve vloeren wordt vaak polyethyleen gebruikt als isolatie.
  • Geluidsisolatie plafond: geluidswerende plafondisolatie wordt vaak geplaatst in appartementen waar er geluidshinder is van de bovenbuur. Meestal wordt een verlaagd plafond geplaatst met daarboven een isolatielaag. Glaswol is hiervoor een populair materiaal.

LET OP: geluidsisolatie is niet hetzelfde als akoestische isolatie. Met geluidsisolatie weer je omgevingsgeluiden, terwijl je met akoestische isolatie de klankwaarneming in een ruimte verbetert. Benieuwd welke isolatie geschikt is voor jouw isolatiedoel? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies, prijzen,… van verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 


2. Beste isolatiemateriaal volgens toepassing

Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kan isoleren: via je dak, je vloeren en je muren. Elk methode vereist zijn eigen specifieke isolatiematerialen. Een overzicht:

 

Dakisolatie

Dakisolatie is de manier bij uitstek om je energieverbruik te verlagen. Je kan op 2 manieren je dak isoleren: langs binnen of langs buiten.

  • Dak isoleren langs binnen: hierbij wordt de isolatie onder de dakconstructie aangebracht, tussen de houten keper- of spantenstructuur. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn minerale wol, gespoten PUR en dakisolatieplaten.
  • Dak isoleren langs buiten: een dakwerker brengt het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie aan. Dit is de meest efficiënte manier om je dak te isoleren, maar ook de duurste en meest ingrijpende. Je moet namelijk eerst je dakbedekking verwijderen. Dakisolatieplaten zijn het meest geschikt om je dak langs buiten te isoleren.

 

Vloerisolatie

Ook met vloerisolatie kan je aanzienlijk winst boeken op je energierekening. Je kan je vloer isoleren met 3 soorten materialen:

  • Gespoten PUR: dit isolatiemateriaal wordt het vaakst gebruikt voor vloerisolatie aangezien het elk gaatje of oneffenheid opvult.
  • Isolatiebeton: ook wel isolatiechape genoemd. Dit is een combinatie van cement met bv. polystyreenkorrels en wordt vooral gebruikt bij renovaties waarbij de opbouwhoogte van de vloer beperkt is.
  • Isolatieplaten: deze zijn vooral geschikt voor effen vloeren en zijn erg makkelijk te plaatsen.

 

Muurisolatie

Je kan op verschillende manieren muurisolatie plaatsen: via spouwmuurisolatie of door je muren langs binnen of langs buiten te isoleren.

  • Spouwmuurisolatie: bij deze methode vult een vakman de holte tussen de binnen- en buitenmuur (= de spouw) met isolatie. De meest gebruikte materialen zijn gespoten glaswol, PUR-schuim en EPS-parels.
  • Muur isoleren langs buiten: wanneer je je muur langs buiten isoleert, brengt een vakman kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS) tegen de gevel aan. Je muur langs buiten isoleren is een heel stuk duurder dan spouwmuurisolatie. Naast de isolatie brengt de vakman namelijk ook nog een nieuwe gevelbekleding aan.
  • Muur isoleren langs binnen: dit is de minst gekozen methode aangezien je er heel wat binnenruimte door verliest. Ligt de nadruk op geluidsisolatie? Dan plaatst een vakman voorzetwanden gevuld met minerale wol. Multipor isolatiepanelen worden dan weer vaker gebruikt voor thermische isolatie.

beste isolatiemateriaal gevel

 


3. Beste isolatiemateriaal volgens isolatiewaarde

Wil je je woning isoleren? Dan is de isolatiewaarde natuurlijk een doorslaggevende factor in de keuze van het isolatiemateriaal. Niet alle isolatiematerialen isoleren namelijk even goed. Sommige materialen vereisen dus een dikkere isolatielaag om dezelfde isolatiewaarde te bereiken dan andere. Er zijn 3 manieren om de isolatiewaarde van een materiaal uit te drukken:

  • R-waarde: deze waarde geeft het isolerend vermogen van het materiaal weer en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
  • U-waarde: deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
  • Lamba-waarde: deze laatste waarde geeft de warmtegeleiding aan van een bepaald materiaal en wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

 

Welke isolatiematerialen hebben de beste isolatiewaarde?

Onderstaand overzicht geeft je een goed beeld van de meest efficiënte isolatiematerialen (uitgedrukt in lambda-waarde):

  • Polyisocyanuraat (PIR) = 0,023-0,032 W/mK
  • Polyurethaan (PUR) = 0,023-0,032 W/mK
  • Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) = 0,026-0,033 W/mK
  • Geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) =0,033-0,042 W/mK
  • Cellenglas (CG) = 0,042-0,050 W/mK
  • Rotswol (MW) = 0,035-0,042 W/mK
  • Glaswol (MW) = 0,032-0,040 W/mK

TIP: het is een goed idee om informatie en advies in te winnen bij een ervaren vakman. Hij raadt je het meest geschikte isolatiemateriaal aan voor jouw project. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van meerdere vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 


4. Beste isolatiemateriaal volgens uitvoering

Ook de uitvoering zal je keuze van het isolatiemateriaal beïnvloeden. Concreet kan je kiezen uit:

  • Isolatiedekens: dit type isolatie is zeer flexibel en wordt vaak gebruikt om hellende daken, spouwmuren en voorzetwanden te isoleren. Ze zijn dan weer minder geschikt voor vloerisolatie, aangezien ze niet beloopbaar zijn. Isolatiedekens zijn vaak gemaakt van minerale wol, houtwol of schapenwol.
  • Isolatieplaten: het grote voordeel van drukvaste isolatieplaten? Met een geringere dikte haal je dezelfde isolatiewaarde als de dikkere isolatiedekens. Isolatieplaten zijn geschikt voor de isolatie van daken, vloeren, gevels, spouwmuren, … en zijn verkrijgbaar in een harde variant (gemaakt van PUR, PIR, EPS of XPS) en een soepele variant (gemaakt van glaswol, rotswol of houtwol).
  • Spuitisolatie: met spuitisolatie bekom je een optimale luchtdichtheid en kan je ook moeilijk bereikbare plaatsen isoleren. Spuitisolatie wordt vooral gebruikt voor de isolatie van hellende daken langs binnen, vloeren en spouwmuren. Het gaat hierbij vooral om PUR-isolatie, icynene en glaswol.
  • Inblaasisolatie: het principe van inblaasisolatie is hetzelfde als dat van spuitisolatie. Inblaasisolatie is daarentegen milieuvriendelijker. De gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn cellulose, glaswol en houtvezels. Inblaasisolatie kan gebruikt worden om zoldervloeren en spouwmuren te isoleren.

LET OP: niet elke uitvoering is geschikt voor elk isolatieproject. Laat je daarom steeds adviseren door een isolatiespecialist met kennis van zaken. Ontvang gratis en vrijblijvend advies van meerdere vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

gespoten vloerisolatie

 


5. Beste isolatiemateriaal volgens prijs

De volledige prijs voor jouw isolatieklus hangt af van heel wat verschillende factoren: uiteraard het isolatiemateriaal zelf, maar ook de dikte van het materiaal, de totale oppervlakte om te isoleren, de bereikbaarheid… Zo is het goed mogelijk dat het goedkoopste isolatiemateriaal niet per se het goedkoopste materiaal is voor jouw specifieke isolatieklus.

TIP: aangezien de prijs sterk afhangt van project tot project doe je er goed aan om prijsvoorstellen aan te vragen bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je niet alleen gericht prijzen vergelijken, maar ook advies, uitvoeringstermijnen, … Start jouw aanvraag hier.

 


CONCLUSIE: wat is het beste isolatiemateriaal?

Helaas is er geen sluitend antwoord op deze vraag. Het beste isolatiemateriaal voor jouw specifieke klus hangt namelijk sterk af van de bovenstaande factoren. Hoe kies je dan het juiste isolatiemateriaal voor je project? Door heel eenvoudig voorstellen aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Zij maken een grondige analyse van jouw project, stellen jou op basis van jouw isolatiedoel, toepassing,… het beste isolatiemateriaal voor en bezorgen je hiervoor een prijsvoorstel.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen bij isolatiespecialisten in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten