Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Spouwmuurisolatie vernieuwen

Verouderde en verzakte spouwmuurisolatie kan zorgen voor onaangename verrassingen als een hogere energiefactuur, schimmelvorming of vochtplekken, … Wil je dergelijke problemen vermijden? Dan is je spouwmuurisolatie vernieuwen sterk aangeraden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, uit welke isolatiematerialen je kan kiezen en hoeveel deze klus kost? Lees dan snel verder.

Ga snel naar:
Hoe spouwmuurisolatie vernieuwen?
Prijs spouwmuurisolatie vernieuwen
Mogelijke isolatiematerialen
Waarom een isolatiespecialist inschakelen? 
Offertes aanvragen

 

 

Waarom je spouwmuurisolatie vernieuwen?

Na verloop van tijd kan de isolatie in je spouw verpulveren of verzakken. Zo kunnen in je spouwmuur koudebruggen ontstaan. Dat zijn slecht of niet-geïsoleerde delen in je laag spouwmuurisolatie. Langs die koudebruggen kan koude je woning binnendringen en kunnen er ook vochtproblemen ontstaan (vochtplekken, schimmels, …). Kortom, wil je hogere stookkosten en vochtproblemen door verzakte spouwmuurisolatie vermijden? Dan is je spouwmuurisolatie vernieuwen essentieel.

TIP: merk je 1 van de bovenstaande problemen op? Contacteer dan een vakman om je spouwmuurisolatie te inspecteren. Zo kan hij de volgende stappen bepalen. Start hier je aanvraag.

spouwmuurisolatie bijvullen

 

Hoe spouwmuurisolatie vernieuwen?

Er zijn 2 opties om je spouwmuurisolatie te vernieuwen, afhankelijk van de staat van je isolatielaag. Is het isolatiemateriaal slechts deels verzakt of verpulverd? Dan volstaat het om de spouwmuurisolatie bij te vullen. Gaat het om zwaardere verzakkingen  of scheuren? Dan is het beter om de spouwmuurisolatie volledig te verwijderen en te vervangen door een nieuwe isolatielaag. Beide mogelijkheden op een rij:

 

OPTIE 1: lichte verzakkingen = deels spouwmuurisolatie vernieuwen

Eerst gaat een isolatiespecialist de staat van je spouwmuurisolatie na met een flexibele camera of een infrarood camera. Blijkt uit die inspectie dat het slechts om lichte verzakkingen of lokale schade van het isolatiemateriaal gaat? Dan is deels je spouwmuurisolatie vernieuwen door isolatiemateriaal bij te vullen de beste optie. Op 1 dag is de klus helemaal geklaard. De werken verlopen doorgaans op de volgende manier:

 

 1. Boorgaten aanbrengen in de buitenmuur
  Op basis van de voorafgaande inspectie brengt de isolatie-expert strategische boorgaten aan in de buitenmuur. Zo kan hij eenvoudig en vlot de spouwmuur bijvullen met isolatiemateriaal.
 2. Isolatiemateriaal inblazen
  Met een speciale machine blaast de vakman het isolatiemateriaal via de boorgaten rechtstreeks in de spouw. Nadien controleert hij nogmaals met een camera of het nieuwe isolatiemateriaal voldoende en gelijkmatig verdeeld is over de spouw.
 3. Boorgaten dichtmaken
  Is je spouwmuurisolatie weer zo goed als nieuw? Dan vult de isolatiespecialist met een aangepaste metselspecie de boorgaten opnieuw op.

 

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende experten via onze offerteservice.

 

 

OPTIE 2: grote verzakkingen = volledig spouwmuurisolatie vernieuwen

Merkt je isolatiespecialist grotere problemen op aan je spouwmuurisolatie (zware verzakkingen, grote cementbaarden, aantasting door ongedierte of bouwpuin)? Dan is het een beter idee om de spouwmuurisolatie te verwijderen en volledig te vernieuwen. Een vakman gaat daarbij als volgt te werk:

 

 1. Afzuiginstallatie plaatsen + boorgaten maken 
  Op basis van een inspectie met een camera beslist de isolatie-expert waar hij het best te werk kan gaan. Hij haalt stenen uit de gevel, sluit een afzuiginstallatie aan en maakt boorgaten op strategische plaatsen in je muur.
 2. Isolatiemateriaal verwijderen
  Via die boorgaten kan de vakman niet alleen isolatiemateriaal bijvullen, maar deze ook losblazen met een aangepast apparaat. De afzuiginstallatie zuigt alle losgekomen isolatie en puin op. Het puin gaat in big bags die je isolatiespecialist nadien netjes meeneemt.
 3. Buitenmuur afwerken
  Pas wanneer alle isolatiemateriaal verwijderd is, brengt hij nieuwe spouwmuurisolatie aan. Wanneer je ervoor kiest om op een andere manier te isoleren, dicht hij de boorgaten meteen af en plaatst hij de bakstenen terug.

 

Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende experten via onze offerteservice.

 

Prijs spouwmuurisolatie vernieuwen

De prijs voor het vernieuwen van je spouwmuurisolatie hangt af van allerhande factoren: het gebruikte isolatiemateriaal, de hoeveelheid isolatie die je nodig hebt (op basis van de breedte van je spouw en de oppervlakte van je muur), … Doorgaans zien de prijzen er als volgt uit:

Soort werkzaamhedenGemiddelde prijs per m² (excl. inspectie)
Deels spouwmuurisolatie vernieuwen (bijvullen)€ 12 à 15 (excl. plaatsing en incl. btw)
Volledig spouwmuurisolatie vernieuwen€ 15 à 30 (incl. plaatsing en excl. btw)

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw project? De bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie. Moet je bv. eerst je spouwmuurisolatie laten verwijderen? Dan betaal je daarvoor gemiddeld 18 à 25 euro per m² (incl. btw en arbeidskosten). Ook de voorafgaande inspectie van je spouwmuur brengt extra kosten met zich mee. Je kan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze gratis offertedienst.

 

Druk de kosten met financiële voordelen

Wil je je spouwmuurisolatie vernieuwen? Goed nieuws, je kan de kosten voor deze isolatiewerken flink drukken met verschillende financiële voordelen.

 • België: je komt in aanmerking voor een premie voor spouwmuurisolatie van de netbeheerder, de overkoepelende renovatiepremie, het verlaagde btw-tarief van 6% voor de arbeids- en de materiaalkosten (als je woning ouder is dan 10 jaar), …
 • Nederland: je komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), de Energiebespaarlening, een regionale subsidie, het verlaagde btw-tarief van 9% voor de arbeidskosten (als je woning ouder is dan 2 jaar), …

BELANGRIJK: je kan enkel aanspraak maken op deze financiële voordelen als je samenwerkt met een vakman. Zo’n isolatiespecialist informeert je ook over alle voorwaarden, bezorgt je de nodige documenten voor een vlotte aanvraag, … Ontvang gratis advies op maat.

 

 

spouwmuurisolatie laten plaatsen

 

Geschikte isolatiematerialen

Welke isolatiematerialen zijn geschikt om je spouwmuurisolatie te vernieuwen? Een kort overzicht:

 • Gespoten glaswol: glaswol bestaat uit gerecycleerd glas. Je hebt vaste, maar ook gespoten glaswol. Die laatste wordt het vaakst gebruikt in je spouwmuur. Het heeft zowel uitstekende thermische als akoestische isolatie-eigenschappen.
 • EPS-parels: deze isolatiekorrels zijn kleine piepschuimbolletjes. Het is een erg licht materiaal dat rechtstreeks in je spouw wordt geblazen met een zachte lijm voor een goede hechting. Er zijn zowel zwarte als witte bolletjes op de markt, waarvan de zwarte thermisch het best isoleren.
 • PUR-schuimschuim uit polyurethaan wordt in vloeibare vorm in je spouw gespoten. Tijdens het uithardingsproces zet deze spuitisolatie uit en vult zo alle kieren en spleten van de spouw. Op deze manier vormt het een naadloze isolatielaag die geschikt is voor dunne, licht vervuilde spouwen.

 

Welk isolatiemateriaal is de beste keuze?

De keuze voor het meest geschikte isolatiemateriaal hangt af van verschillende elementen. Je beslist niet alleen op basis van je budget, maar ook op basis van de grootte van de voegen van je buitenmuur en de dikte van de spouw. Zo heeft gespoten glaswol een grotere spouwbreedte nodig dan PUR-schuim.

TIP: een isolatie-expert adviseert je over de verschillende isolatiemogelijkheden. Daarnaast luistert hij ook naar je wensen en bekijkt hij de praktische en technische mogelijkheden van je woning in relatie tot je spouwmuurisolatie. Wil je professioneel advies op maat ontvangen? Start hier je aanvraag.

 

 

Waarom een isolatiespecialist inschakelen?

Je spouwmuurisolatie vernieuwen is specialistenwerk. Je doet dus best een beroep op een isolatie-expert. Zo ben je zeker van…

 • Voorafgaande inspectie: een expert zal eerst je spouwmuurisolatie grondig inspecteren met een camera. Zo kan hij de staat van het isolatiemateriaal inschatten en de juiste aanpak kiezen.
 • Professioneel advies: een vakman geeft je advies op maat over de beste manier om je spouwmuurisolatie te vernieuwen (deels of volledig), het meest geschikte isolatiemateriaal, …
 • Correcte uitvoering: een vakman beschikt over de juiste technische know-how om correct je spouwmuur na te isoleren of je spouwmuurisolatie te verwijderen.
 • Nette afwerking: na de uitvoering van de werken zal de vakman je buitenmuren proper afwerken. Zo voert hij onder andere het puin af, vult hij de boorgaten netjes op en plaatst hij de bakstenen terug in je gevel.

Vakman nodig? Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van je project.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je jouw bestaande spouwmuurisolatie verwijderen en vernieuwen? Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten