Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Spouwmuurisolatie aannemers

Speel je met het idee om je spouwmuur te laten isoleren, maar weet je niet waar te beginnen? Dan helpt dit artikel je op weg. Valt je spouwmuur wel te isoleren? En hoe kies je de beste spouwmuurisolatie aannemer? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Is mijn spouwmuur geschikt?
Hoe aannemers vergelijken?
Kosten aannemers spouwmuurisolatie
Hoe gaan aannemers te werk?
Vergelijk meerdere offertes

 

 

Waarom kiezen voor een aannemer bij spouwmuurisolatie?

Omdat het vakkennis vergt en je er gespecialiseerde apparatuur voor nodig hebt. Het zou jammer zijn om in materiaal en gereedschap te investeren om achteraf te ontdekken dat je fouten hebt gemaakt en met koudebruggen zit.  Werken met een spouwmuurisolatie aannemer levert je de volgende voordelen:

 • Snelle terugverdientijd: door grondig en foutloos te isoleren, verdien je jouw investering op een periode van 3 à 5 jaar terug. Premies maken de investering bovendien extra aantrekkelijk.
 • Correcte analyse van je spouwmuur: een specialist inspecteert je spouwmuur eerst grondig met een camera. Je weet meteen of spouwmuurisolatie überhaupt wel mogelijk is en of er voorbereidende werken nodig zijn.
 • Advies op maat: op basis van die analyse geeft de isolatiespecialist je advies over de mogelijke isolatiematerialen, de beste werkwijze voor het na-isoleren van je spouwmuur, …
 • Correcte & vlotte uitvoering: alles gebeurt volgens de regels van de kunst. Een specialist weet welk boorpatroon nodig is voor jouw spouwmuur en hoe je het isolatiemateriaal gelijkmatig moet verdelen.
 • Kwalitatieve materialen: een isolatie-expert gebruikt hoogwaardige spouwmuurisolatie en de juiste apparaten om die aan te brengen. Je bent zeker van een correcte plaatsing en dus ook een optimale besparing op je energiekosten.
 • Garantie op de isolatiewerken: als je een isolatiespecialist inschakelt, krijg je een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo ben je financieel beschermd bij eventuele problemen achteraf.

Op zoek naar spouwmuurisolatie aannemers in je buurt? Via onze offerteservice kan je info en prijzen op maat aanvragen bij meerdere erkende experts. Start jouw aanvraag hier!

spouwmuurisolatie aannemers

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor isolatie?

Je kan een spouw natuurlijk enkel isoleren als er ook effectief een aanwezig is. Is dat het geval? Dan moet de spouw zelf eerst nog aan enkele voorwaarden voldoen. Een overzicht:

 

Heb ik een spouwmuur?

Uit het bouwjaar van je woning kunnen spouwmuurisolatie aannemers afleiden of er al dan niet een spouwmuur aanwezig is:

 • Gebouwd voor 1920? Dan heeft je woning naar alle waarschijnlijkheid geen spouwmuur. Je kan de buitenmuren isoleren als je geen plaats binnen in de woning wil verliezen. Houd je het uitzicht van de woning graag zoals het is? Dan kan je de binnenmuren isoleren.
 • Gebouwd tussen 1920 en 1975? Goed nieuws, bijna elke woning uit deze periode heeft een spouw. Bovendien is de kans groot dat de spouw nog niet geïsoleerd is.  Om te voorkomen dat warmte uit huis verloren gaat, de energiefactuur te verlagen en het warmtecomfort te verhogen, is het aangeraden om de spouw te laten na-isoleren.
 • Gebouwd na 1975? Dan mag je er zo goed als zeker van zijn dat er een spouwmuur is, vaak al met een vorm van isolatie erin. Hoe jonger de woning, hoe groter de kans dat er spouwmuurisolatie aanwezig is. Maar isolatiemateriaal slijt af en vaak is de oude isolatie ingezakt of veel minder isolerend dan de huidige generatie materialen.

TIP: je kan vrijblijvend contact opnemen met enkele firma’s om te controleren of je woning een spouwmuur heeft en of die spouw isolatie bevat. Op basis van die controle weet je meteen wat de mogelijkheden zijn en hoe snel je jouw investering kan terugverdienen. Via dit formulier kan je specialisten in je regio contacteren.

 

Is mijn spouw dan geschikt om te isoleren?

Je spouw moet aan volgende voorwaarden voldoen:

 • De spouw is dik genoeg. Een spouwbreedte van 5 cm is doorgaans het minimum. Er is voldoende dikte nodig om genoeg warmteweerstand te hebben en om de kans op spouwmuurvervuiling te verkleinen.
 • Gevelbekleding die dampopen is. Isolatiemateriaal mag niet nat worden. Daarom is het belangrijk dat vocht niet in de muren blijft hangen. Je combineert een spouwisolatie dus best met een dampopen gevelbekleding. Het vocht kan dan gemakkelijk via de gevel ontsnappen.
 • Gevel in goede staat. Je buitenmuur beschermt de isolatie in de spouw tegen vocht en regen. Barsten of andere schade maken het gemakkelijker voor het vocht om het isolatiemateriaal aan te tasten. Zie je schade op de gevel? Dan laat je alles beter eerst herstellen.

 

Hoe aannemers voor spouwmuurisolatie vergelijken?

Samenwerken met een erkende aannemer om spouwmuurisolatie te plaatsen is essentieel voor een optimaal eindresultaat. Je wil dus zeker zijn dat je een goede partner kiest om de werken uit te voeren. Hou bij je keuze altijd rekening met:

 1. Adviezen over materiaal

  De meeste firma’s werken met EPS-parels, Knauf Supafil of PUR spuitisolatie om je spouw te isoleren. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen kenmerken, voordelen, … Het kan dus zijn dat een bepaald type materiaal beter past bij jouw project. Door voorstellen van aannemers te vergelijken en je goed te informeren, krijg je een beter zicht op wat voor jou de beste oplossing is. Je ontdekt ook snel welke aannemer ervaring heeft met welk materiaal.

 2. Manier van werken

  Door firma’s voorstellen te laten doen, ontdek je snel hoe ze iets willen aanpakken. En door verschillende firma’s met elkaar te vergelijken, kan je achterhalen wat de beste methode is. Pakken ze het grondig aan? Wat als er problemen opduiken? Wat met het afval? Wie vergelijkt, weet waar hij of zij aan toe is. Zo kan je een planning opstellen en meerdere werkzaamheden goed op elkaar afstemmen.

 3. Uitvoertermijn

  Een goede planning helpt om problemen te voorkomen. Bespreek wanneer je aannemer alles wil uitvoeren en vraag hoe de planning eruit ziet. Deel ook welke werken je eventueel nog wil uitvoeren. Die kunnen invloed hebben op de planning. Als je goede afspraken maakt rond de start en de duur van de werken, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 4. Lengte van garantie

  Je hebt recht op garantie op alle materialen en de uitgevoerde werken als je samenwerkt met een spouwmuurisolatie aannemer. Dat zorgt toch voor wat rust. Let op: garantieperiodes kunnen verschillen. Controleer dus zeker welke termijn op de offerte staat.

 5. Referenties en reviews

  Slechte reclame is ook reclame … behalve online. Recensies op het internet kunnen al eens overdreven zijn, maar mits wat filteren heb je snel door welke aannemers je beter links laat liggen. Ga altijd op zoek naar erkende isolatiebedrijven. Enkel wanneer je samenwerkt met erkende aannemers, kan je aanspraak maken op premies of het verlaagde btw-tarief.

 

Vrijblijvend erkende isolatiespecialisten contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Zo kan je zelf bepalen met wie je wil samenwerken. Start je aanvraag hier!

 

Kosten aannemers spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie hangen o.a. af van de dikte van je spouw, het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van je gevel, … Je mag rekenen op een spouwmuurisolatie prijs van gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw). Per type woning geeft dat volgende richtprijzen:

Type woningGemiddelde prijs spouwmuurisolatie (excl. btw)
Vrijstaande woning (150 m²)€ 2.250 à 4.500
Halfopen bebouwing (100 m²)€ 1.500 à 3.000
Rijwoning (60 m²)€ 900 à 1.800
Appartement (25 m²)€ 375 à 750

Wil je meer dan enkel een richtprijs? Dan moet je enkele isolatiespecialisten aanspreken. Zij kunnen bij jou langskomen en heel gericht voor jouw situatie berekenen hoeveel spouwmuurisolatie zal kosten. Daarnaast krijg je advies over de materialen en krijg je een idee hoelang alles ongeveer gaat duren. Aannemers die ervaring hebben met spouwmuurisolatie kan je vinden via onze offerteservice.

 

Denk eraan: met premies kan je besparen op de kosten!

Voor de isolatie van je spouwmuur zijn er verschillende premies zoals de Mijn VerbouwPremie. Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je onder bepaalde voorwaarden ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de arbeids- en de materiaalkosten.

TIP: een isolatiespecialist bezorgt je alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag van de premies waarop je recht hebt. Ontvang gratis advies op maat!

 

Hoe gaan aannemers te werk?

Spouwmuren isoleren is een werk voor specialisten. Zeker wanneer je de spouw van een bestaande muur wil isoleren, komt er veel vaardigheid bij kijken. Hoe gaan ervaren spouwmuurisolatie aannemers te werk?

 

 1. Controle buitenmuur
  Om vochtproblemen na het isoleren te vermijden, mag je gevel niet beschadigd en dampdicht afgewerkt zijn (bv. dampdichte verf, geglazuurde stenen, …).
 2. Inspectie van de spouw
  Met een camera controleert je aannemer de spouw. Deze camera is een speciale endoscoop die vlot tussen de binnen- en buitenmuur kan. Er mogen geen puinresten of cementbaarden in de spouw zitten. Die kunnen zorgen voor koudebruggen, waardoor de spouwmuurisolatie minder doeltreffend is.
 3. Boorgaten aanbrengen in de buitenmuur
  Deze boorgaten moeten op specifieke punten in de muur komen, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, de dikte van de voeg en de grootte van de boorgaten.
 4. Isolatiemateriaal in de spouw blazen
  Via de boorgaten zal je aannemer nu het isolatiemateriaal in de spouw blazen. Door onderaan te beginnen en de isolatie gelijkmatig te verdelen, krijg je een optimaal geïsoleerde spouwmuur.
 5. Boorgaten dichten
  Wanneer je gevel of woning volledig geïsoleerd is, mogen de boorgaten terug dicht. Voor een mooi resultaat kies je best een metselspecie die dezelfde kleur heeft als de originele voegen.

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen