Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Subsidie glas vervangen

Het glas van ramen of deuren vervangen vergt een behoorlijk budget. In de meeste gevallen is je volledige kozijnen laten vervangen namelijk de beste keuze. Gelukkig kan je de kosten voor je project drukken met verschillende subsidies en andere financiële voordelen. Een overzicht van alle subsidies en premies voor glas vervangen in Nederland én België!

 

Subsidie glas vervangen in Nederland (2024)

 1. ISDE
 2. SVVE
 3. Energiebespaarlening
 4. Lokale subsidies
 5. Verlaagd btw-tarief

 

Premie glas vervangen in België (2024)

 1. Mijn VerbouwPremie
 2. EPC-labelpremie
 3. Totaalrenovatiebonus
 4. Overige premies

Hulp nodig bij het aanvragen van je subsidie voor glas vervangen? Schakel dan een vakman in. Kom in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

 

Subsidie glas vervangen in Nederland (2023)

subsidie glas vervangen

Er zijn verschillende subsidies voor nieuwe ramen die je in Nederland kan aanvragen. Denk aan de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE), …  Om in aanmerking te komen voor 1 van deze subsidies moet je in ieder geval hoogrendementsglas laten plaatsen en een erkende aannemer inschakelen.

 

1. ISDE (particulieren)

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kan je als particulier aanvragen voor je nieuwe kozijnen. Je moet wel kiezen voor HR ++ glas of driedubbelglas. Voor beiden geldt een vereiste oppervlakte van minimaal 8 en maximaal 45 m² aan beglazing om in aanmerking te komen.

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlak de ‘binnenwerkse maat’. Daarbij tel je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar op. Kortom, je kozijn telt nu ook mee voor het subsidiebedrag per m².

 

Bedragen ISDE

Afhankelijk van het type beglazing en schrijnwerk wisselt de vereiste isolatiewaarde en subsidie die je ontvangt. Een kort overzicht:

Waar subsidie voor aanvragen?Subsidiebedrag per m² (bij 1 maatregel)Maximale U-waarde (W/m²K)
HR++ glas€ 231,2
Driedubbelglas€ 65,500,7

 

Belangrijke voorwaarden

Naast de hoeveelheid glas die je vervangt, de minimale isolatiewaarden van ramen en deuren, … zijn er nog meer voorwaarden om in het achterhoofd te houden. Een overzicht:

 • 1 energiebesparende maatregel volstaat: sinds 2023 volstaat een investering in 1 energiebesparende maatregel om in aanmerking te komen voor de ISDE. Je krijgt dan maximaal 15% van de factuur aan subsidie. Neem je minstens 2 energiebesparende maatregelen? Dat verdubbelt dat subsidiebedrag.
 • Voor wie: je kan de aanvraag voor de ISDE alleen indienen als je bewoner én eigenaar bent van de woning.
 • Kozijnen voor driedubbelglas: om subsidie te krijgen voor driedubbelglas moet je ook je bestaande kozijnen vervangen. Dit is hoe dan ook aan te raden als je eerst standaard dubbelglas had, aangezien de hierbij horende kozijnen niet geschikt zijn voor driedubbelglas.
 • Erkende aannemer: je moet de plaatsing van het hoogrendementsglas, isolerende kozijnen & deuren, … overlaten aan een ervaren vakman of een erkend installatiebedrijf. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 

Hoe aanvragen?

Hoe doe je een aanvraag voor de ISDE om glas te vervangen? Een overzicht met de belangrijkste stappen:

 • Benodigde documenten: verzamel informatie zoals de facturen, de datum van de installatie, de totale oppervlakte aan geplaatst glas/kozijnen/deuren, de meldcodes van de maatregelen, … Ook is het belangrijk om foto’s van de energiebesparende maatregelen bij te voegen.
 • Aanmelden via DigiD-app: bovengenoemde documenten lever je max. 24 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel in. Dit doe je via de digitale omgeving van DigiD.

 

Subsidie voor glas vervangen? Laat je begeleiden door een vakman!

Om in aanmerking te komen voor de ISDE moet je altijd een vakman inschakelen. Zo’n specialist kan je ook begeleiden tijdens je subsidie aanvraag. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 


2. SVVE (voor VvE’s)

De Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE) kunnen VvE’s aanvragen vanaf 1 of meer energiebesparende maatregelen. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie, … Ook hoogrendementsglas en isolerende kozijnen en deuren vallen hieronder.

TIP: een belangrijke voorwaarde is dat je de werkzaamheden overlaat aan een erkend installatiebedrijf. Daarnaast moet je vereniging aan de Europese staatsteunregels voldoen als het om een vereniging met huurders gaat. Ten slotte moet je minstens 8 m² aan beglazing laten plaatsen per wooneenheid.

 

Bedragen SVVE

De SVVE is aan te vragen vóór je aan de werkzaamheden begint. Een overzicht met de subsidiebedragen:

Waar subsidie voor aanvragen?Subsidiebedrag per m² (bij 1 maatregel)Isolatiewaarde (U-waarde)
HR ++ glas€ 231,2
Triple glas en isolerende kozijnen€ 65,500,7 (triple glas)
1,5 (kozijnen)
Kozijnpanelen (met HR ++ glas)€ 101,2
Kozijnpanelen (met triple glas)€ 450,7 (panelen)
1,5 (kozijnen)

LET OP: bij een aanvraag voor 1 energiebesparende maatregel gelden de bovenstaande bedragen. Vraag je echter subsidie aan voor 2 of meer isolatiemaatregelen of één of meer aanvullende maatregelen? Dan verdubbelen de bovenstaande bedragen.

 

Hoe aanvragen?

Je moet de aanvraag voor de SVVE indienen voor je aan de werkzaamheden begint. Na goedkeuring van je subsidieaanvraag heb je 2 jaar de tijd om de maatregelen uit te voeren. Gaat het om een aanvraag onder de 25.000 euro? Dan ontvang je het volledige subsidiebedrag. In het andere geval ontvang je eerst een voorschot van 70% van het subsidiebedrag.

TIP: voor een correcte begeleiding tijdens je subsidie aanvraag kan je rekenen op je vakman. Vraag vrijblijvend voorstellen aan via onze gratis offerteservice.

 


3. Energiebespaarlening glas vervangen

Naast een subsidie voor glas vervangen kan je ook een lening aanvragen. Hierbij gaat het om een aantrekkelijke maandannuïteitenlening van maximaal € 27.000. Wil je een ZEP+ of Nul op de Meter woning? Dan stijgt de maximale lening naar € 71.000. Je bruto maandlasten zijn afhankelijk van de totale lening, de looptijd en de geldende jaarrente.

 

Belangrijke voorwaarden

Hoe kom je in aanmerking voor de Energiebespaarlening? Hieronder een rijtje met belangrijke voorwaarden:

 • De aanvrager: je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning waar je de lening voor aanvraagt.  Er is geen leeftijdsgrens voor de Energiebespaarlening. Ook 75-plussers komen dus in aanmerking.
 • Maximale U-waarde: om in aanmerking te komen voor de Energiebespaarlening hou je rekening met de U-waarden voor beglazing, kozijnen, deuren, … Voor beglazing geldt een maximale U-waarde van 1,2 W/m²K, voor kozijnen 2,4 W/m²K,  voor deuren 0,8 W/m²K en voor isolerende panelen 0,7 W/m²K.
 • De installatie: het vervangen van hoogrendementsglas, isolerende kozijnen en deuren, … laat je over aan een erkend installatiebedrijf.

 

Hoe aanvragen?

De Energiebespaarlening is in een aantal stappen aan te vragen bij het Nationaal Warmtefonds. Een overzicht:

 1. Maak een persoonlijke account aan via het online aanvraagformulier van het Nationaal Warmtefonds.
 2. Upload alle vereiste documenten voor je aanvraag. Na goedkeuring ontvang je een offerte met het leenbedrag, de maandtermijn, de looptijd en het rentepercentage.
 3. Na goedkeuring van de offerte kan je facturen van ingeschakelde aannemers indienen via het declaratieformulier van het Nationaal Warmtefonds.

 

Energiebespaarlening voor particulieren én VvE’s

De Energiebespaarlening is niet alleen bedoeld voor particulieren. Als VvE kan je de lening aanvragen vanaf 2 appartementsrechten met een woonfunctie. Hierbij geldt een maximaal leenbedrag van € 33.000 per appartementsrecht, wat mogelijk oploopt tot € 10.000.000 in totaal. De looptijden zijn 10, 15 en 20 jaar. Ontvang gericht advies en begeleiding tijdens je subsidie-aanvraag van een ervaren specialist. Start je aanvraag hier.

 


4. Lokale subsidies

Sommige gemeenten, provincies, … reiken lokale subsidies uit voor het vervangen van glas in je woning. Welke voorwaarden gelden en hoe hoog de subsidiebedragen zijn, verschilt echter. Hiervoor informeer je dus best bij je eigen gemeente, of schakel je bijvoorbeeld een lokale vakman in.

 


5. Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 2 jaar en laat je hoogrendementsglas plaatsen door een erkende vakman? Dan geniet je mogelijk van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op arbeidskosten. Vind een ervaren vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 


 

Premie glas vervangen in België (2023)

premie glas vervangen

1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je voor alle renovaties en energiebesparende maatregelen aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Die premie bundelt de oude renovatiepremies van Fluvius. Laat je dus isolerend glas plaatsen door een erkende plaatser? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden de Mijn VerbouwPremie aanvragen en ontvangen.

 

Belangrijke voorwaarden

Ben je geïnteresseerd in de Mijn VerbouwPremie voor hoogrendementsglas? Dan hou je best rekening met de volgende belangrijke voorwaarden:

 • Het gebouw: je woning, appartement, gebouw, … moet minstens 15 jaar oud zijn. Gebouwen die gesloopt en herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • De factuur: het totale bedrag moet minstens € 1.000 (excl. btw) zijn. Daarnaast is de premie nooit hoger dan 50% van deze eindfactuur. In de meeste gevallen mogen facturen ook max. 2 jaar oud zijn.
 • Isolatiewaarde beglazing: de Ug-waarde van glas moet max. 1,0 W/m²K bedragen. Voor volle deuren geldt een U-waarde van 2,0 W/m²K.
 • Door wie: werken moet je laten uitvoeren door een erkende aannemer of een installatiebedrijf om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie.

LET OP: dit is alleen een opsomming van de belangrijkste voorwaarden. Zo kan je naast hoogrendementsglas bijvoorbeeld ook in aanmerking komen voor een premie voor bepaalde aanvullende werkzaamheden als je binnen de laagste of middelste inkomenscategorie valt. Voor een compleet overzicht van alle voorwaarden schakel je best een erkende installateur in via onze gratis offerteservice.

 

Bedragen Mijn VerbouwPremie

Op welk premiebedrag voor glas vervangen kan je rekenen via de Mijn VerbouwPremie? Een kort overzicht:

Type gebouwInkomenscategorieMaximale premiebedrag
Woningen en appartementenLaagste inkomenscategorie of verhuurder aan SVKmax. 50% van factuur
/ € 5.500
Middelste inkomenscategoriemax. 35% van factuur
/ € 3.850
Beschermde afnemer uit middelste inkomenscategoriemax. 50% van factuur
/ € 5.500
Hoogste inkomenscategorie of investeerdermax. 40% van factuur
/ € 16 per m²
Beschermde afnemer uit hoogste inkomenscategoriemax. 35% van factuur
/ € 3.850
Niet-woongebouwmax. 40% van factuur
/ € 16 per m²

 

LET OP: nieuwe inkomensgrenzen vanaf 2023

Sinds 2023 gelden nieuwe inkomensgrenzen bij aanvragen voor de Mijn VerbouwPremie. Dit betekent dat je in 2023 mogelijk meer subsidie kan krijgen. Benieuwd naar het bedrag dat je ontvangt via de Mijn VerbouwPremie in 2023? Vraag advies aan vakmensen actief in je buurt.

 

Hoe aanvragen?

Sinds 1 oktober 2022 is deze nieuwe premie alleen aan te vragen via het online loket. Hiervoor heb je niet alleen de facturen van de werkzaamheden nodig, maar ook een attest van je aannemer. Een vakman kan je helpen bij het verzamelen van alle benodigde documenten en je begeleiden tijdens je premie-aanvraag. Vind een vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


2. EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is bedoeld om eigenaren van woningen met een slechte energieprestatie tegemoet te komen. Deze premie geldt voor aanvragen met een eindfactuur sinds 2021. Het vervangen van kozijnen en deuren inclusief glas valt hieronder. Een overzicht van de maximale bedragen:

Originele EPC-scoreNieuwe EPC-scoreMaximale premieMaximale premie voor beschermde afnemers
Woning met EPC-label E of FA€ 5.000€ 6.000
-B€ 3.750€ 4.500
-C€ 2.500€ 3.000
Wooneenheid met EPC-label D, E of FA€ 3.750€ 4.500
-B€ 2.500€ 3.000

 

Belangrijke voorwaarden

Waar let je op als je de EPC-labelpremie wil aanvragen om glas te vervangen? Een rijtje met voorwaarden:

 • De wooneenheid: voor de premie moet je eigenaar én bewoner zijn van de wooneenheid (woning of appartement).
 • Huidige EPC-score: gaat het om een woning? Dan moet de huidige EPC-score E of F zijn. Voor appartementen gelden D, E of F als scores waarmee je in aanmerking komt voor de premie.
 • Nieuw EPC-verslag: je moet je EPC-label binnen 5 jaar verbeteren door middel van de beoogde werkzaamheden. Dit toon je aan met een nieuw EPC-verslag, uiterlijk 12 maanden na de premie-aanvraag.

 

Hoe aanvragen?

De premie-aanvraag verloopt in 2 stappen. Eerst registreer jij je online voor de premie bij Fluvius. Hiervoor heb je een EPC-verslag nodig met een slecht EPC-label. Na deze activatie heb je 5 jaar de tijd voor alle werken. Hierna laat je een nieuw EPC-verslag opmaken, als bewijs van de verbeterde score. Pas dán kan je jouw definitieve premie-aanvraag doen. Dit verslag mag niet ouder zijn dan 1 jaar wanneer je de premie aanvraagt.

 

LET OP:
Vanaf 1 april 2024 verhuist EPC-labelpremie naar Mijn VerbouwPremie

Vanaf dan zal het premiebedrag ook berekend worden op basis van het inkomen. Zo ontvangen eigenaar-bewoners van de laagste inkomensgroep van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en eigenaars die een woning of appartement verhuren via een sociaal verhuurkantoor (SVK) een hogere premie. Meer concrete info hebben we nog niet, maar de redactie van isolatiewaarde.eu houdt vinger aan de pols van alle recente updates en wijzigingen. Check dus regelmatig deze pagina voor meer info!

 


3. Totaalrenovatiebonus

Na het vervangen van glas en de uitvoering van 2 andere energiebesparende maatregelen (binnen 5 jaar) kan je een bonus krijgen. Hiervoor moet je wel eerst de Mijn VerbouwPremie aanvragen en krijgen voor de verschillende werken. Dat betekent dat je de premie krijgt voor beglazing maar ook voor bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboilers, andere isolatiemaatregelen, … De renovatiebonus die je ontvangt, is afhankelijk van het aantal uitgevoerde maatregelen. Zo reken je bij 3 -7 maatregelen op een bonus van € 1.250 – 4.750 voor woningen en € 625 – 2.375 voor appartementen.

LET OP: om in aanmerking te komen voor de Totaalrenovatiebonus, moet de eindfactuur van de 1e investering een datum hebben tussen 2017-2020 en moet het gebouw in kwestie vóór 31 december 2005 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Wie nog een offerte tekende in 2020 en de eindfactuur pas ontving in 2021, kiest tussen de EPC-labelpremie of de Totaalrenovatiebonus.

 


4. Overige premies

Naast de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie zijn er nog meer subsidies om te overwegen:

 1. Burenpremie: het is mogelijk om samen met minstens 9 andere woningeigenaren deel te nemen aan een collectief renovatieproject. Deze projecten worden begeleid door BENOvatiecoaches en draaien om 1 maatregel, bijvoorbeeld hoogrendementsglas. Let op: alleen de begeleider heeft recht op de burenpremie (€ 600 per woning of appartement). Wél kan hij je helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen.
 2. Gemeentelijke premies: soms is ook op lokaal niveau een premie beschikbaar. De voorwaarden, bedragen, … verschillen doorgaans wel per gemeente. Vraag dus om advies bij je eigen gemeente, of schakel een lokale vakman in tijdens je premie-aanvraag. Dit doe je gemakkelijk en snel via onze gratis offerteservice.

 

Subsidie ontvangen voor glas vervangen = vakman inschakelen

Geïnteresseerd in een premie voor glas vervangen? Dan zijn er veel verschillende opties om te overwegen. Of je nu in België of Nederland woont, doorgaans heb je een vakman of erkend installatiebedrijf nodig om in aanmerking te komen. Vind een geschikte expert voor jouw project via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten