Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Geluidsisolatie

Last van het geluid van straatverkeer of een nabijliggende spoorweg? Last van een drummend familielid of tv-geluiden uit een andere kamer in huis? Het zijn allemaal redenen om te kiezen voor geluidsisolatie. Meer over de mogelijkheden en prijzen lees je hier.

Geluidsisolatie plaatsen? ✓ Vraag vrijblijvend offertes aan op maat bij erkende vakmannen.

 

 

Gaat het om geluid van binnen- of buitenaf?

Bij geluidswerende isolatie wordt rekening gehouden met 2 soorten geluidsbronnen, namelijk geluid van buitenaf of geluid van binnenuit.

 

geluidsisolatie geluiden van buitenaf 1. Geluid van buitenaf

Voorbeelden zijn geluiden van straatverkeer, een overvliegend vliegtuig, een voorbijkomende trein. Er zijn verschillende manieren om geluiden van buitenaf te weren, maar er geldt 1 hoofdregel: Hoe dikker de muren, hoe minder geluid ze doorlaten.

Zijn de muren van je woning niet heel dik? Geen probleem, je kan je woning ook extra isoleren met akoestische isolatie. Hoe dikker die isolatie is, hoe meer geluid het zal weren.

Hetzelfde effect wordt bereikt met het aanbrengen van thermische isolatie. Thermische isolatie is namelijk ook geluidsisolerend en omgekeerd.

2. Geluid van binnenuit

Voetstappen vanop de bovenliggende verdieping of stemmen vanuit een andere kamer in huis zijn voorbeelden van geluiden van binnenaf. Om deze geluiden te weren wordt vaak de tussenvloer of het plafond geïsoleerd.

Vaak wordt gebruik gemaakt van noppenschuim, wat ook gebruikt wordt in opname- en muziekstudio’s. Deze isolatie is vrij duur en moet nog afgewerkt worden met een constructie om de isolatie onzichtbaar te maken.

Je kan ook kiezen voor gipsplaten tegen de muur. Het is een goedkopere manier, maar je verliest er wel meer plaats mee.

 

Ook dit nog:
Bij geluiden van binnen- en buitenaf kan het gaan om contactgeluiden of luchtgeluiden.

– Luchtgeluiden verspreiden zich via de lucht, welke op zijn beurt de begrenzingsvlakken van de kamer doen trillen. Voorbeelden: Spreken, zingen, geluid van een instrument, …

– Contactgeluiden worden verspreid via een vast medium. Ze ontstaan door trillingen in de constructie die op hun beurt de lucht doen trillen zodat we het geluid kunnen waarnemen. Contactgeluiden worden best zo dicht mogelijk bij de bron aangepakt. Voorbeelden: Voetstappen, verschuiven van een stoel, …

 

Geluidsisolatie aanbrengen: Dit zijn de mogelijkheden

Geluidsisolatie aanbrengen kan via de vloer, de muren of het plafond. Een overzicht:


GeluidsisolatiePrijs per vierkante meter (incl. btw en plaatsing)
Geluidsisolatie vloer€20 - €45 (Variabel afhankelijk van de gebruikte materialen en methode)
Geluidsisolatie muren€30 - €120 (Variabel afhankelijk van de gebruikte materialen en methode)
Geluidsisolatie plafond€40 - €110 (Variabel afhankelijk van de gebruikte materialen en methode)

1. Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie van vloeren is vooral bedoeld om contactgeluiden te verminderen. Isolatiemateriaal onder een dekvloer wordt vrij zwaar belast en moet dus sterk zijn om te voorkomen dat het vervormt of samengedrukt wordt. Welk geluidsisolatiemateriaal gebruikt wordt is afhankelijk van het soort vloer.

Voor betonvloeren worden vaak dunne matten van polyethyleen- of polyolefineschuim gebruikt. Deze hebben aan de onderzijde een piramidestructuur en zijn goed bestand tegen het hoge gewicht van het beton.

Bij houten vloeren kunnen de holle ruimtes onder vloer opgevuld worden met minerale wol zoals glaswol. Het bestrijdt niet alleen het ‘klankkast-effect’, het heeft ook een thermisch isolerende werking. Achteraf kunnen geluidsisolerende matten aangelegd worden. Afwerken kan met OSB of Multiplex (12-14mm dik).

⇒ Vloerisolatie laten plaatsen? ✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan op maat.


werkwijze geluidsisolatie vloer

2. Geluidsisolatie van de muren

Dat kans is groot dat geluid zich door de muren naar aangrenzende kamers of huizen verplaatst. Geluidsisolatie van muren helpt zowel voor lucht- als contactgeluiden.

Last van geluid van de buren of omgekeerd? Dan is een geluidsisolerende voorzetwand een goede oplossing. De voorzetwand moet wel akoestisch ontkoppeld worden. Dat betekent dat het frame van deze wand niet rechtstreeks aan de muur mag worden bevestigd. Zo kunnen de geluidstrillingen zich niet via het frame naar de muur verplaatsen.

Een geluidsisolerende voorzetwand is vooral aangeraden bij stenen muren van normale dikte. Bij dunne muren kunnen geluidsabsorberende isolatiematten al een goed effect hebben.

Wil je twee ruimtes van elkaar scheiden? Kies dan voor een geluidsisolerende scheidingswand uit bijvoorbeeld geluidswerende gyprocplaten. Een dubbelwandige constructie met isolatiemateriaal ertussen is de beste oplossing. Ook hier dienen beide skeletten akoestisch van elkaar gescheiden te zijn. De mate van geluidsisolatie hangt dan af van de dikte van het isolatiemateriaal en het aantal gyprocplaten.

⇒ Muurisolatie laten plaatsen? ✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan op maat.


geluidsisolatie muren

 

 

3. Geluidsisolatie van het plafond

Een verlaagd plafond met trillingsdempers, akoestisch ontkoppeld van het bestaande plafond, een goede keuze om zowel contact- als luchtgeluiden te voorkomen.

We haalden al aan dat je contactgeluiden het best bij de bron aanpakt. In dat geval is een zwevende dekvloer een slimme zet. Daarmee voorkom je dat contactgeluiden zich via de vloer naar het plafond van de onderliggende verdieping verplaatsen. Een zwevende dekvloer is zowel mogelijk op een houten vloer als op een betonvloer.

Luchtgeluiden kunnen het best gereduceerd worden door geluidsabsorberend materiaal zoals geluidsisolerende matten of geluidsisolerende vlokken. Door holle ruimtes in het plafond op te vullen met cellulose vlokken bijvoorbeeld wordt het ‘klankkast-effect’ gereduceerd. Tegelijk heeft het ook een thermisch isolerende werking.

⇒ Vloerisolatie laten plaatsen? ✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan op maat.

 

geluidsisolatie plafond

 

 

Wees alert voor geluidslekken!

Van plan om geluidsisolatie aan te brengen? Controleer dan zeker of de geluiden zich niet via andere kanalen verspreiden zoals ventilatiekanalen, luchtroosters, spleten onder deuren, kieren bij ramen, … Met tochtstrips of wat PUR-schuim kan je de geluidslekken makkelijk dichten.

Wat betreft de ramen kan je als extra maatregel een voorzetraam aanbrengen om het binnenkomende geluid te verminderen. Let er wel op dat de ruimte tussen de twee ruiten minimaal 8 cm bedraagt.

Voor een nog beter resultaat kan je kiezen voor ramen van een verschillende dikte die elk op een andere frequentie trillen en zo het geluid dempen. De kanten van het kozijn tussen de ruiten kan je dan weer voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Verder is het aangeraden om HR glas te kiezen.

 

 

Doe-het-zelven of een vakman inschakelen?

Met het juiste gereedschap en nodige kennis en ervaring is het zeker mogelijk om zelf geluidsisolatie aan te brengen. Toch doe je er goed aan een professionale vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus naar behoren uit te voeren. Zo ben je verzekerd van kwaliteit, ook op lange termijn.

 

Voordat je een professional kiest is het aangeraden om verschillende aanbieders te vergelijken. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook methodes, termijnen, materialen, … vergelijken. Op die manier kies je voor het beste aanbod tegen de beste prijs op maat van jouw project en wensen.
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan op maat bij professionals.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten