Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Glaswol vs. steenwol

Wil je je dak, muren, vloer, … laten isoleren? Dan is zowel glaswol als steenwol (ook wel rotswol genoemd) een goede optie. Beide minerale wollen hebben tal van voordelen. Maar welke isolatiewol koop je het best? Wat zijn de verschillen van glaswol vs. steenwol en hoeveel kosten deze materialen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: isoleren met glaswol
OPTIE 2: isoleren met steenwol
CONCLUSIE: kies ik best voor glaswol of steenwol?

 

 

Glaswol vs. rotswol: welke toepassingen?

Zowel glaswol als rotswol presteren goed qua thermische isolatie en geluidsisolatie. Ze zijn allebei brandwerend, ongevoelig voor schimmelvorming en ze zetten niet uit. Ook het plaatsen van glaswol of steenwol is niet schadelijk voor de gezondheid. Hun toepassingen komen grotendeels overeen. Ze komen het vaakst voor bij het isoleren van:

  • Glaswol: hellende daken, houten vloeren, binnen- en spouwmuren, leidingen, …
  • Rotswol: hellende en platte daken, (zolder)vloeren, spouwmuren, binnenmuren, plafonds, leidingen, …

Wil je graag je woning laten isoleren met steenwol of glaswol? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

glaswol vs steenwol

 

OPTIE 1: isoleren met glaswol

Glaswol bestaat uit gerecycleerde glasscherven aangevuld met zand. Het is één van de populairste isolatiematerialen in huis. Je gebruikt het voornamelijk binnenshuis omdat het snel zijn isolatiewaarde verliest wanneer het in contact komt met vocht.

 

Voor- en nadelen van glaswol (vs. rotswol)

 

  • Betere isolatiewaarde dan steenwol
  • Levensduur van wel 55 jaar
  • Budgetvriendelijker dan rotswol
  • Flexibeler dan rotswol

 

  • Irritatie aan huid mogelijk (aangepaste kledij nodig)
  • Niet vochtbestendig
  • Minder goede geluidsisolatie dan steenwol

 

Mogelijkheden glaswol

Glaswol isolatie is verkrijgbaar in verschillende varianten, uitvoeringen en diktes. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert. Kijk steeds goed na welk type je nodig hebt om onnodige kosten te vermijden. Hieronder een overzicht van de uitvoeringen:

  • Isolatiedekens van glaswol: deze uitvoering is vooral bekend voor dakisolatie. Door de soepelheid van de isolatiedekens is een vlotte plaatsing gegarandeerd. Ook om leidingen te isoleren bestaan er specifieke isolatiedekens van glaswol.
  • Gespoten glaswol: een specialist blaast dit materiaal in tot het een naadloze isolatieschil vormt tussen de dek- en draagvloer. Het is ook geschikt voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren of het inblazen van isolatie in een houtskeletstructuur.
  • Isolatieplaten van glaswol: glaswolplaten zijn geschikt voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, maar ook voor verdiepings- en zoldervloeren.

 

Prijs glaswol

Het prijskaartje van je glaswol isolatie hangt af van de soort, de toepassing en de dikte van het materiaal. Want hoe dikker het materiaal, hoe beter het isoleert. Je mag gemiddeld rekenen op € 15 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor jouw isolatiewerken met glaswol? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt.

 

glaswol of rotswol

 


OPTIE 2: isoleren met steenwol

Rotswol of steenwol is net als glaswol een brandwerende minerale wol. Het zorgt voor een uitstekende thermische- en geluidsisolatie. Het ontstaat door vulkanisch gesteente te smelten en te spinnen tot woldraden. Die woldraden worden dan samengeperst in rotswolplaten of -dekens.

 

Voor- en nadelen rotswol (vs. glaswol)

 

  • Vochtbestendig
  • Langere levensduur dan glaswol (tot wel 75 jaar)
  • Betere geluidsisolatie dan glaswol
  • Minder irritatie aan de huid en ogen

 

  • Duurder dan glaswol
  • Stugger materiaal
  • Lagere isolatiewaarde dan glaswol

 

Mogelijkheden steenwol

Steenwol kan je net als glaswol in verschillende diktes en uitvoeringen verkrijgen. Bekijk eerst goed welk type steenwol je nodig hebt voor je aan de slag gaat. Hieronder een kort overzicht:

  • Rotswolplaten: steenwol kan je krijgen in de vorm van lichte, drukvaste platen in verschillende diktes. Je hebt standaard rechthoekige platen, maar ook een driehoekige variant. Die laatste is erg vlot te plaatsen als dakisolatie bij een hellend dak.
  • Rotswoldekens: ook in de rotswoldekens bestaan er verschillende diktes. Die zijn ietsje goedkoper dan rotswolplaten, maar moeilijker te plaatsen. In tegenstelling tot de platen moet je de rotswoldekens wel op maat snijden voor je dakconstructie.

 

Prijs steenwol

Doorgaans is steenwol ietsje duurder dan glaswol en mag je rekenen op € 20 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ook de prijs van steenwol hangt af van een aantal factoren. Zo hebben bv. de uitvoering en de dikte van het materiaal een invloed op het prijskaartje.

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor je steenwolisolatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen in jouw buurt.

 

steenwol of glaswol

 


CONCLUSIE: kies ik best steenwol of glaswol?

Kies je nu best voor glaswol of rotswol? Dat hangt allemaal af van je budget, persoonlijke wensen en noden. Zowel rotswol als glaswol zijn namelijk uitstekende isolatiematerialen. Ze isoleren beiden thermisch en akoestisch. De meest aangewezen keuze hangt vooral af van:

  • Isolatiewaarde: ga je voor de meest optimale isolatiewaarde met een geringere dikte? Dan kies je beter voor glaswol. Wil je echter de beste geluidsisolatie? Kies dan toch voor rotswol.
  • Duurzaamheid: beide materialen bestaan uit gerecycleerde grondstoffen en zijn dus ecologisch.  Bovendien kennen ze allebei een lange levensduur. Al gaat rotswol toch nog iets langer mee dan glaswol.
  • Toepassing: kan het isolatiemateriaal in contact komen met vocht? Ga dan voor het vochtbestendige rotswol. Verder komen de toepassingen van rotswol en glaswol grotendeels overeen.
  • Prijs: steenwol is ongeveer 10% duurder dan glaswol. Als je op zoek bent naar de meest budgetvriendelijke optie is glaswol dus het meest geschikte materiaal.

 

TIP: vraag meerdere prijsvoorstellen aan!

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je je woning zelf isoleren met steenwol of glaswol. Als je een specialist inschakelt, ben je echter zeker van een correcte en snelle plaatsing. Je vraagt best enkele offertes van verschillende vakmannen aan. Op die manier kan je prijzen, uitvoeringstermijnen en plaatsingskosten met elkaar vergelijken.

Wil je graag steenwol- of glaswolisolatie laten plaatsen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen in jouw buurt. Start je aanvraag hieronder:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten