Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Als je de spouwmuren van een bestaande woning wil laten isoleren, dan kan je kiezen uit verschillende materialen. Maar wat is nu het meest geschikte materiaal? In dit artikel bespreken we verschillende criteria die bepalen wat nu de beste spouwmuurisolatie is.

 

De beste spouwmuurisolatie kiezen volgens 3 belangrijke criteria

Voor het isoleren van spouwmuren maakt men doorgaans gebruik van één van volgende isolatiematerialen: glaswolvlokken, EPS-parels of PUR-schuim. Meer informatie en prijzen voor deze materialen vind je in dit artikel.

Wat nu het beste isolatiemateriaal is voor het isoleren van de spouw, is natuurlijk afhankelijk van de criteria die je het belangrijkste vindt: wil je het isolatiemateriaal met de beste isolatiewaarde? Of ben je vooral op zoek naar de interessantste prijs-kwaliteitverhouding? Of ga je voor het isolatiemateriaal met de beste ecologische eigenschappen?

Om te bepalen wat de beste spouwmuurisolatie voor een bepaalde isolatieklus is, hangt uiteraard ook af van de concrete omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dikte en de staat van de spouw. Een isolatiespecialist kan goed inschatten wat het meest aangewezen isolatiemateriaal is volgens de situatie en jouw voorkeuren. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

Hieronder ontdek je de beste spouwmuurisolatie volgens de genoemde criteria:

 

1) Spouwmuurisolatie met beste isolatiewaarde

Door te kiezen voor een isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde kan je de warmteverliezen fors inperken. Dit zal natuurlijk gunstige gevolgen hebben voor je wooncomfort: bij koud weer kan je de stookkosten verminderen omdat de warmte langer binnen blijft dankzij het isolatiemateriaal. Bij warm weer houdt het isolatiemateriaal de warmte beter buiten. Hou er rekening mee dat ook de dikte van de isolatielaag een rol speelt bij het bepalen van de isolerende eigenschappen van de spouwmuurisolatie.

De beste spouwmuurisolatie volgens de isolatiewaarde is PUR-schuim. Het heeft een erg lage lambda-waarde, wat betekent dat het weinig warmte geleidt en dus goed isoleert. Het is daarom erg geschikt voor dunne spouwen: dankzij de goede isolatiewaarde kan een dunne isolatielaag al een aanzienlijk verschil maken. Glaswolvlokken en EPS-korrels hebben ook een goede isolatiewaarde, maar dus iets minder goed dan PUR-schuim.

 

wat is de beste spouwmuurisolatie

 

2) Beste spouwmuurisolatie volgens prijs-kwaliteitverhouding

Ben je op zoek naar het isolatiemateriaal voor de spouw met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan kies je best voor spouwmuurisolatie met glaswol met hoog rendement (te herkennen aan het HR++ label) of voor EPS-korrels met hoog rendement (ook met HR++ label). Deze materialen zijn duidelijk goedkoper dan spouwmuurisolatie met PUR-schuim. Glaswol is zelfs nog iets goedkoper dan EPS-parels. Glaswol en EPS-korrels isoleren weliswaar iets minder goed dan PUR, maar dit kan gecompenseerd worden door een dikkere isolatielaag aan te brengen.

 

 

3) Kiezen voor ecologische isolatiematerialen

Isoleren is een belangrijke stap om je woning energiezuiniger te maken. Het ecologische aspect van de isolatiematerialen zelf is dan ook niet onbelangrijk. Spouwmuurisolatie met EPS-parels en spouwmuurisolatie met glaswolvlokken zijn ook hier de betere opties. Meestal zijn deze materialen namelijk opgebouwd uit milieuvriendelijke en/of gerecycleerde componenten en zijn ze volledig recycleerbaar, waardoor ze een duurzame isolatieoplossing vormen.

Tegenwoordig zijn er overigens nog andere ecologische isolatiematerialen die geschikt zijn voor spouwisolatie. Bij een nieuwbouw kan je bijvoorbeeld kiezen voor het plaatsen van isolatieplaten uit kurk in de spouw.

 

 

Conclusie

Wat de beste spouwmuurisolatie is, hangt af van de criteria die voor jou het belangrijkst zijn. Ook de omstandigheden zullen de materiaalkeuze bepalen: bij erg dunne spouwen zal de keuze bijvoorbeeld al snel op PUR-schuim vallen omdat je met een dunne laag de warmteverliezen al flink kan inperken.

Je doet best een beroep op een professional om te bepalen wat de beste spouwmuurisolatie is voor jouw situatie. Op basis van jouw voorkeuren (bijvoorbeeld het budget) en een inspectie van de spouw kan een isolatiespecialist de te volgen werkwijze kiezen.

Ben je op zoek naar een vakman voor het isoleren van je spouwmuren? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding voor jouw situatie kiezen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

beste spouwmuurisolatie materiaal

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een ervaren vakman gespecialiseerd in spouwmuurisolatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen