Zonne-energie is hot!
De verkoop van zonnepanelen en zonneboilers loopt goed. Hoe je als particulier of bedrijf kan genieten van de vele mogelijkheden die zonne-energie te bieden heeft, ontdek je in dit artikel.
Uitleg termen i.v.m. zonne-energie
Wat is het verschil tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen?
Bij fotovoltaïsche zonnepanelen wordt het zonlicht gebuikt om elektriciteit op te wekken. Tussen de zonnepanelen kunnen we drie types onderscheiden: monokristallijne, polykristallijne en dunnelaagcellen. Deze laatste bieden het laagste rendement.
Thermische zonnepanelen zijn panelen die warmte van het licht benutten om water op te warmen voor sanitair gebruik of in andere gevallen als bijverwarming op de centrale verwarming. We kunnen een onderscheid maken tussen vacuümbuiscollectoren of vlakkeplaatcollectoren. Vacuümbuiscollectoren zijn beter geïsoleerd en hebben doorgaans een groter rendement. Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten plaatsen van zonnepanelen? Ontvang hier gratis offertes!
Wat is een omvormer?
Wanneer men zonnepanelen installeert, is het onmogelijk zonder omvormer te werken. Het is een apparaat dat opgewekte energie omzet in wisselstroom die dan terug naar het elektriciteitsnetwerk kan gestuurd worden.
kWh of kiloWatuur?
Dit is het vermogen van 1000 W dat kan geleverd worden in 1 uur. Deze eenheid vindt men terug op het energiefactuur.
WP of Wattpiek?
Met WP bedoelen we het grootste vermogen dat een zonnepaneel in ideale omstandigheden kan opwekken. Voor België en Nederland levert een 1 kwpiek paneel (in meest optimale omstandigheden 1000 Wp) ongeveer 850 kWh aan elektriciteit.
Richting zonnepanelen
Zonnepanelen staan altijd naar het zuiden gericht. Zuid-westen en Zuid-oosten zijn nog voldoende. Toch zien we nog regelmatig dat dit niet het geval is. Let daar dus voor op!
Thermische zonnepanelen
Als we kijken naar het type thermische zonnepanelen dan maakt de consument eerder gebruik van Vlakkeplaatcollectoren in plaats van Vacuümbuiscollectoren hoewel ze wel efficiënter maar een pak duurder zijn.
Wanneer men zonnecollectors wil gebruik voor sanitair, dan komt men toe met ongeveer 6 m². Wanneer de thermische zonnepanelen gebruikt worden om de CV bij te verwarmen, dan heeft men minstens 15 m² nodig, afhankelijk van het type collector dat men kiest.
De helling voor sanitair water is op. Wil men bijverwarmen met zonnecollectoren moet men deze tussen de 45° en de 90° plaatsen.
Wanneer u met zonnecollectoren wil bijverwarmen moet men opletten dat men een opslagplaats voor het warm water heeft. Dat komt ongeveer neer op 60 tot 65 liter water per zonnepaneel.
De investeringskost bedraagt ongeveer 1245 euro / m² of 7500 euro waar men nog kan rekenen op premies van de overheid. Gemiddeld betaalt men ongeveer 250 euro per jaar minder.
Er worden maar zelden problemen genoteerd. Wanneer er zich een probleem voordoet heeft dit met lekkage te maken. Gemiddeld betaalt men 90 euro aan herstellingskosten en een 20 euro per jaar aan onderhoudskosten wat laag is.
Het rendement wijkt nauwelijks af van het aangegeven rendement van de leverancier. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier gratis offertes!
Fotovoltaïsche zonnepanelen
Bij fotovoltaïsche zonnepanelen komen de polykristallijne zonnepanelen meer voor dan de monokristallijne en dit slechts met een kleine meerderheid. Dunnelaagcellen worden amper niet meer gelegd.
Een gemiddelde woning heeft ongeveer 28 m³ aan fotovoltaïsche zonnepanelen liggen.
Zonnepanelen geven het hoogste rendement in een hoek van om en bij de 20° tot 45°.
De installatie en plaatsingskost bedraagt ongeveer 850 euro per m² of 20.000 euro in het totaal. Wel kan men op premies rekenen van de overheid.
Ook hier worden er maar zelden problemen genoteerd. Duiken er toch problemen om, dan heeft dit met de omvormer te maken. Opgelet! Op de omvormer wordt niet dezelfde garantie gegeven als op de zonnepanelen. Onderhoudskosten zijn er zo goed als niet. Herstellingswerken kunnen oplopen vanaf 50 euro per jaar.
Ook hier komt het rendement van de fotovoltaïsche zonnepanelen overeen met wat de leverancier gemeld heeft.
Zonnepanelen worden terugverdiend tussen de 5 en de 10 jaar. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang hier gratis offertes!
Lening voor energiebesparende maatregelen
Men spreekt van groenkrediet of ecokredieten. Deze lening kan niet enkel gebruikt worden om zonnepanelen te installeren maar ook voor dubbele beglazing, vervanging CV ketel, thermostatische kranen, aankoop en plaatsing van isolatiemateriaal enz.
Deze leningen zijn goedkoper dan een persoonlijke lening en variëren tussen de 3,75% en de 7,25 %.
(Bron: www.test-aankoop.be)