Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Natuurlijk of synthetisch isolatiemateriaal kiezen?

Er bestaan verschillende soorten isolatiemateriaal, elk met hun eigen eigenschappen en isolatiewaarde. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten isolatiemateriaal, opgesplitst volgens hun grondstoffen en ecologisch karakter. We maken daarbij een onderscheid tussen natuurlijke isolatiematerialen en synthetische isolatiematerialen.

[widgets_on_pages]

 

Natuurlijk isolatiemateriaal

Bij de productie van natuurlijke isolatiematerialen wordt weinig energie gebruikt. Bovendien zijn de grondstoffen die gebruikt worden voldoende beschikbaar. Geen uitputting van energiebronnen dus. Natuurlijke isolatiematerialen zijn na hun levensduur ook volledig recycleerbaar of composteerbaar.

 

Isoleren met natuurlijke isolatiematerialen?
✓ Vraag hier gratis offertes aan voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie.

Voorbeeld natuurlijke isolatiematerialen

Soorten natuurlijke isolatiematerialen

Enkel voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen zijn kurk, cellulosevlokken of papiervezels (cellulose), houtwol, strobalen, hennep, schapenwol, houtvezelplaat, schelpen, houtwolcementplaat (heraklith), katoenvezel en gerecycleerd katoen (Metisse).

We bespreken kort enkele populaire natuurlijke isolatiematerialen.

1. Schapenwol

Schapenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal, maar heeft wel uitstekende thermisch isolerende en luchtzuiverende eigenschappen. Het is ook damp-open en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit.

Voordelen: Hoge warmteopslagcapaciteit, recycleerbaar, damp-open, luchtzuiverend.
Prijs per m2: € 20 – € 25

 

2. Kurk

Net als schapenwol heeft ook kurk een hoge kostprijs. Je krijgt er wel een goed thermisch én akoestisch isolerend materiaal voor in de plaats. Isolatie in kurk is goed bestand tegen vocht en is mogelijk in verschillende uitvoeringen, waaronder platen en kurkkorrels.

Voordelen: Vochtwerend, akoestische isolatie.
Prijs per m2: € 19 – € 25

 

3. Houtwol

Houtwol isoleert niet alleen thermisch goed, het is ook een goed akoestisch isolerend materiaal. Het is damp-open, vochtwerend en heeft net zoals schapenwol een hoge warmteopslagcapaciteit.

Voordelen: Vochtwerend, hoge warmteopslagcapaciteit, damp-open, makkelijk op maat te maken.
Prijs per m2: € 19 – € 25

 

4. Papiervlokken

Papiervlokken zijn in tegenstelling tot andere natuurlijke isolatiematerialen relatief goedkoop. Ze worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier dat verwerkt wordt tot wolachtige vlokken. Papiervlokken worden meestal ingeblazen. Dat is een isoleertechniek die vooral gebruikt wordt om holtes of moeilijk te bereiken plaatsen te isoleren.

Voordelen: Hoge warmteopslagcapaciteit, ademend, goedkoop.
Prijs per m2: € 14 – € 20

natuurlijk isolatiemateriaal

Synthetisch isolatiemateriaal

Kunststof isolatiematerialen of synthetische isolatiematerialen zijn relatief goedkoop, licht, makkelijk te verwerken en in regel prima bestand tegen vocht. Bovendien zijn ze niet irriterend voor de huid of longen en zijn ze ongevoelig voor schimmels. Door al deze positieve eigenschappen worden synthetische isolatiematerialen veel toegepast bij het isoleren van (spouw)muren, daken, vloeren en gevels.

 

Isoleren met synthetische isolatiematerialen?
✓ Vraag hier gratis offertes aan voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie.

 

Voorbeeld synthetische isolatiematerialen

Soorten synthetische isolatiematerialen

Enkel voorbeelden van synthetische isolatiematerialen zijn schuimbeton, steenwol, cellulair glas (foamglas), XPS (geëxtrudeerd polystyreen), EPS (geëxpandeerd polystyreen), PUR of polyurethaan isolatie, resolhardschuim (PF), Superisolerend HR+++ glas, reflecterende glasfolie en UF-schuim.

We bespreken kort enkele populaire synthetische isolatiematerialen.

 

1. PIR

PIR (polyisocyanuraat) is een synthetisch isolatiemateriaal met een vrij gesloten celstructuur. Het heeft goede isolerende waardes, beter nog dan XPS en PUR. Door de stevige structuur zijn PIR isolatieplaten bovendien geschikt voor het isoleren van platte daken en vloeren. PIR is nagenoeg niet samen te persen waardoor PIR platen goed beloopbaar zijn.

Voordelen: Hoge isolatiewaarde, beloopbaar, vochtbestendig, makkelijk op maat te maken.
Prijs per m2: € 7 – € 15 (afhankelijk van dikte en aanwezigheid van een dampdichte laag)

 

2. PUR

PUR (polyurethaan) is een kunststof isolatieschuim en is te onderscheiden in: snel werkend PUR en traag werkend PUR. Snel werkend PUR schuim wordt gebruikt voor het isoleren van vloeren. Traag werkend PUR schuim hardt minder snel uit en wordt daarom veel gebruikt voor het isoleren van spouwmuren.

Voordelen: Het isolatiemateriaal vult alle naden en kieren perfect op, waardoor de isolatie naadloos is.
Prijs per m2: € 15 – € 20 (gespoten PUR met laagdikte van 8 tot 15 centimeter)

 

3. XPS

XPS (geëxtrudeerde polystyreen), ook wel polystyreen genoemd is een synthetisch isolatiemateriaal dat geleverd wordt in plaatvorm. XPS isolatieplaten zijn drukvast en vochtbestendig waardoor ze prima toegepast kunnen worden voor isolatie in vochtige omstandigheden, zoals kelders, (platte) daken en vloeren. XPS is verwant aan EPS maar is dichter van structuur, duurder en minder brandvertragend dan EPS.

Voordelen: Neemt geen vocht op, beloopbaar, goede isolerende eigenschappen.
Prijs per m2: € 12 – € 20 (afhankelijk van dikte plaat)

 

4. EPS

EPS (geëxpandeerd polystyreen), ook wel piepschuim genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal dat zowel in plaatvorm als in losse vorm (eps parels) gebruikt wordt. EPS parels zijn voornamelijk geschikt om ingeblazen te worden in spouwmuren. EPS in plaatvorm is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en wanden.

Voordelen: Goedkoop materiaal, licht, makkelijk te verwerken.
Prijs per m2: isolatieplaten: €5 – €15 (dikte variërend van 40 tot 120 mm)

 

5. PF (resol hardschuim)

Phenol formaldehyde schuim, ook wel resol hardschuim genoemd, is een isolatiemateriaal met erg goede isolerende en brandvertragende eigenschappen. Het wordt vaak toegepast in plaatvorm op daken waar hoge eisen worden gesteld aan de brandveiligheid en begaanbaarheid. Verder wordt het ook regelmatig gebruikt voor het isoleren van spouwmuren.

Voordelen: Zeer goede isolator (beste lambdawaarde), goede brandvertragende eigenschappen.
Prijs per m2: €7 – €25 (20 tot 120 mm)

synthetische isolatiematerialen

 

Synthetisch isolatiemateriaal: milieuaspecten

Tegenwoordig worden er voor de productie van PUR, EPS of XPS geen schadelijke CFK’s meer gebruikt. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie en er komen ook schadelijke stoffen vrij.

Kunststof isolatiematerialen worden van petrochemische grondstoffen gemaakt (aardolie). Aangezien dit een natuurlijke delfstof is die niet onuitputtelijk aanwezig is, zijn kunststof isolatiematerialen een stuk onvriendelijker voor het milieu dan organische isolatiematerialen.

Een ander nadeel is het feit dat niet alle kunststof isolatiematerialen recycleerbaar zijn. Anorganische en organische isolatiematerialen zijn dat in proncipe wel.

 

overzicht isolatiematerialen

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten