Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Zonne-energie: hoe opwekken, gebruiken & opslaan?

Het is voordelig om zelf je zonne-energie te produceren. Zo ben je minder afhankelijk van andere (fossiele) energiebronnen. Maar op welke manier wek je best zonne-energie op? Kies je voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie van de twee? In dit artikel bespreken we de kosten van deze installaties en hoe jij je zonne-energie optimaal kan benutten.

Ga snel naar:
Hoe zelf zonne-energie opwekken en gebruiken?
Welke installatie met zonne-energie kies ik best?
Hoeveel kost een zonne-energie installatie?
Hoe kan ik zonne-energie opslaan?

 

 

Waarom kiezen voor zonne-energie?

Met zonne-energie kan je zowel groene elektriciteit als warmte opwekken. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom, terwijl de zonnecollectoren van een zonneboiler warmte produceren. Deze energiebron is hernieuwbaar, milieuvriendelijk en oneindig beschikbaar. Hierdoor vormt zonne-energie een aantrekkelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Dit zijn de voordelen van zelf je zonne-energie te produceren:

  • Milieuvriendelijk: zonne-energie gebruiken is denken aan het milieu. Netstroom is nog deels opgewekt met fossiele brandstoffen en dat is bij groene stroom niet het geval. Ook met een zonneboiler verbruik je veel minder gas of mazout.
  • Lagere energierekening: door je eigen energie zelf op te wekken, bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Wat je zelf produceert, hoef je ook niet meer te betalen.
  • Hogere woningwaarde: met zonnepanelen of een zonneboiler verbeter je de energiescore van je woning, wat de verkoopwaarde ten goede komt.

Zet vandaag nog de stap naar zonne-energie! Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes voor zonnepanelen en start je duurzame project. Vergelijk nu meerdere installateurs actief in jouw buurt!

zonnepanelen kopen zonne-energie

 

Hoe zelf zonne-energie opwekken en gebruiken?

Er zijn 2 opties: zonnepanelen of de zonnecollectoren van een zonneboiler. Je hoeft je trouwens niet te beperken tot 1 optie. Je kan beide ook makkelijk combineren. Alleen heb je wel voldoende plaats op je dak nodig voor zowel de panelen als de collectoren. We overlopen de twee soorten beknopt:

 

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische gelijkstroom. Gelijkstroom is op zich niet bruikbaar, maar de omvormer zet de opgewekte stroom om in wisselstroom. Die wisselstroom kan je meteen gebruiken of opslaan in een thuisbatterij. Je gebruikt de elektriciteit normaal gezien op het moment dat je zonnepanelen de stroom opwekken. Wil je ook ’s avonds en ’s nachts van je zonne-energie gebruikmaken? Dan heb je een thuisbatterij nodig. Als je geen thuisaccu hebt, gaat de overtollige elektriciteit het net op.

 

2. Zonnecollectoren (zonneboiler)

In tegenstelling tot zonnepanelen produceren zonnecollectoren geen elektriciteit, maar warmte. Het zijn panelen die bestaan uit een aantal buizen die gevuld zijn met een speciale vloeistof. Deze warmt op door de zon en geeft via leidingen zijn warmte af aan een voorraadvat met water. Dankzij zo’n zonneboilersysteem warm je je sanitair water ecologisch en duurzaam op.

 

Welke installatie met zonne-energie kies ik best?

Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn uiteraard ook te combineren. Maar het kan handig zijn om te weten welke van deze twee het best bij jouw situatie past. Je kan je baseren op volgende factoren:

  • Gebruik: waar wil je voornamelijk op inzetten? Wil je vooral je elektriciteitsfactuur verlagen? Dan zijn zonnepanelen een logische keuze. Wil je juist duurzamer verwarmen, bijvoorbeeld voor je sanitair water of je cv-systeem? Dan zijn zonnecollectoren een betere optie.
  • Budget: beide installaties zijn een investering, maar een zonneboiler komt gemiddeld nog iets goedkoper uit. Laat je adviseren over wat binnen jouw financiële mogelijkheden ligt en jou het meeste rendement oplevert.
  • Terugverdientijd: zelfs al heb je een groter budget, is het een goed idee om te kijken naar de terugverdientijd van je zonne-energie project. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 6 à 10 jaar, terwijl dit voor zonnecollectoren eerder 8 à 20 jaar is.
  • Oppervlakte: zonnecollectoren voor sanitair water hebben ongeveer 6 m² plaats nodig en voor cv-verwarming minstens 15 m². Voor zonnepanelen heeft een gemiddelde woning ongeveer 28 m² nodig. Heb je een groot dak? Overweeg dan om beide te combineren voor een maximale duurzaamheid.

Meer info en advies nodig over zonne-energie installaties? Onze experts kunnen je helpen met al je vragen! Kom in contact met betrouwbare installateurs actief in je regio via ons offerteformulier.

 

zonne-energie door zonneboiler zonnecollectoren op een plat dak

 

Hoeveel kost een zonne-energie installatie?

Een zonne-energie installatie is een slimme investering die zichzelf op termijn terugverdient. De prijzen van zowel zonnepanelen als zonneboilers variëren volgens de grootte van je systeem, het type installatie en de kwaliteit van de materialen. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten:

Soort zonne-energieGemiddelde kosten (incl. installatie, excl. btw)
Zonnepanelen€ 3.500 - 8.000
Zonneboiler met zonnecollectoren€ 2.500 - 7.000

Het vergelijken van verschillende offertes loont! Elke expert kan namelijk zijn eigen prijzen opstellen. Wil je concrete prijsvoorstellen vergelijken? Kom in contact met meerdere installateurs uit je buurt!

 

Zijn er subsidies voor zonne-energie installaties?

  • In Nederland: voor zonnepanelen profiteer je van de salderingsregeling (nog tot 2027 beschikbaar) en betaal je 0% btw bij aankoop. Voor een zonneboiler maak je aanspraak op de ISDE-subsidie.
  • In België: de premies voor zonnepanelen zijn helaas verdwenen. Voor een zonneboiler kan je wel de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Het bedrag van deze premie hangt af van je inkomen en de grootte van de installatie.

Hulp nodig bij de zonne-energie subsidies? Een expert kan je helpen met deze financiële voordelen en bezorgt je alle documenten voor een snelle en correcte aanvraag.

 

Hoe kan ik zonne-energie opslaan?

Dat kan met een thuisbatterij. Hiermee sla je de opgewekte zonne-energie op, zodat je die kan gebruiken als de zon niet schijnt. Met een thuisaccu verhoog je het zelfverbruik van je zonnepanelen van ongeveer 30% naar maar liefst 70%. Zo haal je meer uit dezelfde zonne-energie installatie.

TIP: heb je een elektrische auto? Dan kan je je opgewekte stroom extra efficiënt benutten door je auto op te laden wanneer je overdag meer stroom produceert dan je verbruikt.

Wil jij ook zonnepanelen en/of zonnecollectoren combineren met een thuisbatterij? Krijg de beste prijs voor jouw installatie via het offerteformulier van Solvari:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs