Besparen op energiekosten
Door een efficiëntere verwarmingsketel te plaatsen of door te investeren in degelijke isolatie, is uw investering sneller terugverdiend dan u dacht en is het bovenop beter voor het milieu vanwege de lagere CO2 uitstoot.
Besparen op energie door isolatie te plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan voor dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie.
De meest interessante investeringen
De meest interessante investeringen voor uw portemonnee zijn:
- Het plaatsen van een hoog rendementsketel of condensatieketel
- Het isoleren van het dak
- Het isoleren van de vloer: vloerisolatie
- Het plaatsen van hoogrendementsglas
- Het isoleren van de warmteleidingen
- na isoleren van buitenmuren: spouwmuurisolatie
Deze investeringen zijn interessant indien u 0,60 euro per liter stookolie zou verbruiken. Indien de stookoliepijzen zouden stijgen, worden de investeringen des te interessanter. Dit komt omdat de investeringen geen hoog budget vereisen in vergelijking met het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen.
Het plaatsen van een hoogrendementsketel
Een condenstatieketel heeft een uitstekend rendement. Een condensatieketel op gas kan u jaarlijks reeds een 170 euro besparen ten opzichte van uw oude ketel (vanaf 15 jaar oud). Indien u verwarmt met stookolie gaat de investering wel groter zijn en zal het langer duren eer dat u de investering terugverdiend heeft.
U krijgt van de Belgische overheid 40% belastingvoordeel met een maximum van 2770 euro bij de aankoop van een condensatieketel. U krijgt van het gewest ook nog een premie indien u de oude ketel vervangt door een nieuwe.
Het isoleren van het dak
Volgens berekeningen gaat er per vierkante meter niet geïsoleerd dak, ongeveer 13 liter stookolie verloren. Indien u dat uitgerekend voor gans uw dakoppervlak, komt u waarschijnlijk aan een mooi bedrag. Indien u uw dak zou isoleren met 15 centimeter glaswol, zo u reeds 12 liter stookolie kunnen uitsparen. Het is wel mogelijk dat u voor zulke dikke isolatie extra kepers dient te plaatsen maar die zou u na drie jaar reeds terugverdiend hebben. In België is 12 cm glaswol de vereiste in nieuwbouwwoningen.
U krijgt van de Belgische overheid 40% belastingvoordeel met een maximum van 2770 euro. U krijgt van het gewest ook nog een premie aangevuld met eventuele premies van uw netwerkbeheerder.
Het isoleren van de vloer
Een huis verliest via de vloer (niet op volle grond) al snel zo’n 6 liter stookolie per vierkante meter. Heeft u een kruipkelder kan kan u op een eenvoudige wijze isoleren. Indien u 8 centimeter Pur of polyurethaan isolatie vloerisolatie zou gebruiken, kan u reeds 5 liter stookolie per vierkante meter uitsparen. U zou deze investering na ongeveer 7 tot 8 jaar terugverdiend hebben.
U krijgt van de Belgische overheid 40% belastingvoordeel met een maximum van 2770 euro. U krijgt van het gewest ook nog een premie indien de isolatie geplaatst is door een erkend aannemer.
Het plaatsen van hoogrendementsglas
In oude gebouwen kan men nog steeds enkelvoudig glas terugvinden. Denken we maar aan beschermde gebouwen in onze buurt zoals een oud herenhuis, een oude school enz. Nu moet ook dubbele beglazing wijken voor het hoogrendementsglas. Met dubbele beglazing gaat er ongeveer 15 liter per vierkante meter stookolie verloren. Plaatst u superisolerend glas, dan gaat er nog zo’n 5 liter stookolie per vierkante meter verloren. Dat is ongeveer een besparing van 80 procent in vergelijking met het energieverzuim bij enkelvoudige beglazing.
Voor het plaatsen van hoogrendementsglas moet u ongeveer 500 euro per vierkante meter rekenen. Een kostelijke bedoeling indien u weet dat u ongeveer veertig jaar moet wachten indien de investering terugverdiend is. Maar indien u alle premies in rekening brengt, wordt de termijn teruggeschroefd naar 25 jaar.
U krijgt van de Belgische overheid 40% belastingsvoordeel met een maximum van 2770 euro. U krijgt van het gewest ook nog een premie bij renovatiewerken indien de warmtegeleidingscoëfficiënt maximum 1,1 W/m²K bedraagt.
U vindt meer informatie omtrent HR glas op Superisolerend glas of HR glas.
Het isoleren van de verwarmingsbuizen
Het niet isoleren van de verwarmingsbuizen kan u al snel 25 liter stookolie per vierkante meter leiding kosten. Dat is waarschijnlijk meer dan u gedacht had. Met dikkere verwarmingsbuizen kan het verlies nog groter uitvallen. Indien u de buizen zou isoleren met
polyethyleenschuim, zou u reeds na een aantal maanden de kosten van de materialen volledig terugverdiend hebben. Ook het werk op zich is iedereen op het lijf geschreven. Deze besparing kan u waarschijnlijk het meeste geld opleveren.
De kostprijs van de buisisolatie ligt ongeveer tussen de 0,6 en 2,6 euro per meter. De prijzen zijn sterk afhankelijk van het sluitingssysteem en de dikte van de isolatiebuizen. Het is best dat je isolatiebuizen neemt van minimum twee centimeter dikte. Die geven je een besparing van 70 procent op.
Sommige netwerkbeheerders en gemeentes geven financiële steun voor de aankoop van de isolatiematerialen.
Het isoleren van spouwmuren
Spouwmuurisolatie wordt hedendaags veel gebruikt om oudere woningen beter te isoleren. Dit wordt ook wel na-isolatie genoemd. De spouw is de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze luchtlaag is inderdaad een goede isolatielaag maar niet voldoende om de woning degelijk te isoleren. In het artikel, goede spouwmuurisolatie komt u alles te weten over hoe de spouw isoleren.
Info
Wil u meer informatie omtrent isolatie, dan kan u terecht op de pagina: Isolatiewaarde of op site van Vreg.