Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Thermische en reflecterende isolatie

Om te isoleren, kan je zowel kiezen uit thermische als reflecterende isolatie. Waar je moet isoleren, waarom, en hoe je de isolatiewaarde van een materiaal kan herkennen, lees je in dit artikel.

 

Soorten isolatie

Thermische isolatie
Thermische isolatie vermindert het warmteverlies dat ontstaat bij geleiding. Er zijn diverse vormen. Zo heb je vullingen van deksels gemakt van materiaal als steenwol, glasvezel, acrylvezel, wol en zeegras. Je hebt ook losse vulling gemaakt van cellulosevezel. En je hebt onbuigzame lichtgewicht borden van polystyreen en polyurethaan, en materiaal als stro- en houtvezel dat vermengd met bindmiddel kan fungeren als binnenbekleding.

Reflecterende isolatie
Reflecterende isolatie moet ruimte naast zich hebben om effectief te zijn. Het vermindert warmteverlies door reflectie van warmte op de warme zijde en niet zoveel warmte uit te stralen op de koele zijde. Reflecterende isolatie kunnen we aantreffen in twee verschillende vormen. Zo heb je reflecterende folielaag of RFL, gemaakt van aluminiumfolie die aan beide zijden van een stijvere tussenlaag is geplakt. De tweede vorm is een reflecterende laag aan de onderzijde van golfplaten of op de achterzijde van gipsplaten.

Combinatie van thermische en reflecterende isolatie
Bij dit type isolatiemateriaal is op het thermische materiaal een reflecterende folielaag geplakt. Door beide vormen van isolatie te combineren krijg je natuurlijk ook een meer doeltreffende vorm van isolatie.

 

Je huis laten isoleren met thermische en/of reflecterende isolatie? Via de online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten in de buurt! Klik hier om offertes te ontvangen en prijzen te vergelijken.

 

Isolatie voor comfort

Goede isolatie helpt je huis in zowel warme als koude omstandigheden, omdat het de overdracht van warmte in en uit het pand vertraagt, waardoor je bespaart op verwarmings- of verkoelingskosten. Je kunt deze kosten met zo´n 20% omlaag brengen door je huis goed te isoleren. Isolatie is ingedeeld volgens de mate van geschiktheid voor de verschillende klimaten, dus controleer of je het juiste type isolatiemateriaal gebruikt voor het klimaat waar je woont.

 

Waar moet je isoleren?

Plafonds, muren en ramen zijn allemaal geschikt voor isolatie. Het plafond en het dak zijn de belangrijkste plaatsen voor isolatie, omdat een huis daar in winter de meeste warmte verliest en in de zomer ongevraagd de meeste warmte binnenkrijgt. De prijzen van dakisolatie kunnen verschillen. Daarom is het handig om bij aanschaf de prijzen te vergelijken. Vraag hier offertes op maat van dakisolatie en vergelijk de prijzen.

 

plaatsing van dakisolatie

 

Reflecterende isolatie is de beste optie om te voorkomen dat de hitte van de zomerzon binnendringt, terwijl thermische isolatie voorkomt dat de warmte in het huis naar buiten verdwijnt. Voor goede dakisolatie wordt daarom een combinatie van de twee soorten gebruikt. Muren kun je isoleren met onbuigzame polystyreenplaten, door polystyreenschuim in de tussenmuur te spuiten, thermisch isolatiemateriaal tussen de muurbinten te plaatsen en een reflecterende folielaag op de binten te plaatsen.

Let erop dat de isolatie geen brug vormt in spouwmuren waar het vocht overheen kan kruipen. Vochtbuffers zijn ook nodig op de warme zijde van het isolatiemateriaal om te voorkomen dat vocht condenseert op zowel het isolatiemateriaal als op het oppervlak van de muur. In een koud klimaat moet dit aan de binnenzijde gebeuren, en in een warm klimaat aan de buitenzijde omdat kamers daar vaak zijn voorzien van airconditioning.

Ramen zijn een belangrijke kandidaat voor isolatie omdat glas een uitstekende warmtegeleider is. Met enkele simpele methoden verminder je het warmteverlies bij de ramen. Hang zware gordijnen en gordijnkappen op, gemaakt van dicht opeen geweven materiaal. De lucht tussen de gordijnen en het raam fungeert als isolatie. Installeer kant-en-klare isolatiepanelen, bijvoorbeeld luiken. Dubbele beglazing is een goede optie in ons klimaat. Twee glazen worden van elkaar gescheiden door een ruimte van 12-20 mm. Tegenwoordig heb je ook reeds super isolerend glas, dat evenwel een stuk duurder is, maar erg goed zijn nut heeft bewezen.

isolatieschuim

 

De waarde van isolatie

De effectiviteit van isolatie wordt uitgedrukt als de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter de isolerende werking. Aangezien de beste isolatie voor je huis afhankelijk is van de klimatologische ligging, kun je hierover het beste het lokale energie-informatiecentrum raadplegen. Als je dingen verandert in een bestaand huis, heeft de bestaande structuur ook invloed op je behoeften. Voor het dak is meestal isolatiemateriaal met een hogere R-waarde nodig dan voor de buitenmuren. Afhankelijk van je huis en de ligging is vloerisolatie ook een mogelijkheid.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten