Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Prefab woning met traditionele bouwmaterialen

Prefabwoningen hebben heel wat voordelen. Hoe het opleveren van dit soort woningen in zijn werk gaat, lees je hier.

Het bouwprincipe van de prefab woning

Men noemt het bouwprincipe, traditioneel geautomatiseerde bouwen. Alle verticale wanden of gevels van de woning, worden in het atelier van het bedrijf gemaakt. Je hebt keuze uit verschillende prefab materialen en opstellingen:

 • parement in baksteen
 • drempels in natuursteen
 • ramen en luiken
 • deuren
 • enz.

Eigenlijk kan alles voorzien worden behalve het binnenplafond en de watervoorziening. Een verbindingssysteem, maakt dat de prefabwanden makkelijk in elkaar kunnen geplaatst worden.

prefab woningen

 

 

Prefabricage in het atelier

De constructie
De automatisering van de buitenmuren begint bij het parement. Een geautomatiseerde machine plaatst de parementsbakstenen naast elkaar. Menselijke interventie wordt geminimaliseerd tot het maken van deur- en raamopeningen door het teveel aan bakstenen weg te halen en halfsteense slaglijsten te voorzien. De voegmortel wordt toegevoegd en de lateien samen met de eventuele kozijnen in natuursteen, worden in het parement geïntegreerd.

Vervolgens wordt de perifere bekisting en de voorlopige raam- en deurbekisting aangebracht en afgewerkt met perifere isolatie. De constructie ondersteunt het beton terwijl de binnenmuren worden gegoten. De betonbewapening garandeert de cohesie van het parement. Vervolgens wordt de eerste laag beton tegen de achterzijde van de wand gegoten. Tussen de bewapening, wordt de muurisolatie aangebracht. Vervolgens wordt de binnenbewapening aangebracht. Dit is het gedeelte van de muur dat de vloerplaat van de verdieping moet kunnen dragen.

In het volgende stadium worden alle inbouwelementen zoals schakelkasten en sleuven van de elektrische installatie voorzien. Vervolgens wordt het geheel afgewerkt met het gieten van een tweede laag beton.
Na een sneldroogproces wordt de muur rechtgetrokken en begint men aan de afwerking.

De afwerking van de prefabconstructie
Voegers gaan het teveel aan mortel verwijderen en de voegen glad strijken. Andere gaan de drempels en de lijstwerken van deuren en ramen afwerken. Deze elementen worden door dezelfde firma vervaardigd. De wand is nu klaar voor transport.

 

Op de werf

De prefabwanden worden met speciaal voorziene vrachtwagens en opleggers naar de werf vervoerd. De muurelementen van het gelijkvloers, worden met een kraan op de keldermuren en op de vloeren van het gelijkvloers geplaatst. Een ingenieus systeem met hoekverbindingen, maakt een snelle en stevige verbinding tussen de prefabelementen mogelijk. Na het leggen van de vloerplaat, kunnen ook de prefabmuren van de volgende verdieping geplaatst worden. Daarna krijgt de woning een gebinte en een dak. Na schoring en bevestiging van de prefabelementen worden de voegen tussen de panelen opgevuld met voegmortel waardoor de naden helemaal verdwijnen.

 

De kostprijs van een prefabwoning met traditionele bouwmaterialen

De kostprijs van een prefabwoning die vervaardig is met traditionele bouwmaterialen, wordt berekend per vierkante meter en komt ongeveer overeen met 1100 euro/m² exclusief BTW.

 

Voordelen van Prefab

 • De eigenschappen van de traditionele bouwmaterialen blijven bewaard.
 • Qua afwerking en stijl, zal u geen verschil merken tussen een traditionele woning of een prefabwoning. Een mogelijk verschil waaraan u een prefabwoning kan herkennen, is de holle hoek i.p.v. een vooruitspringende hoek tussen twee prefabwanden.
 • De beperkte dikte van de buitenmuren, maakt dat je je gevel makkelijk isoleren kan. Het levert extra benutbare oppervlakte op zonder te moeten inboeten aan isolatie– en afwerkingnormen.
 • U kan werken met een strikt budget, dus geen onvoorziene kosten die opduiken.
 • Eén enkele firma is verantwoordelijk voor het plaatsen van de ganse woning wat zorgt voor extra kwaliteit. U heeft slechts één gesprekspartner die verantwoordelijk blijft voor de garantie van de woning.
 • De werken zijn niet weersgebonden. De woning wordt binnen de 6 maanden bewoonbaar opgeleverd. Dit is de helft van de bouwtermijn bij een traditionele woning.
 • Milieuvriendelijker bouwen.
 • Prefab constructies worden gebruikt voor verscheidene bouwprojecten: prefab garage, prefab kelders, prefab appartementen enz.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele isolatiespecialisten