Houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw kunnen zowel muren, vloeren als daken worden samengesteld op basis van houtstructuren. Lees er meer over in dit artikel.

 

  Hout is een herwinbare grondstof en vanuit het oogpunt duurzaam bouwen is dit zeker een belangrijk argument. Toepassen van hout biedt echter nog vele andere voordelen: de constructiedelen kunnen gemakkelijk geprefabriceerd worden. De onderdelen zijn licht, wat ook een minder ruim gedimensioneerde fundering toelaat. Ook bij renovatieprojecten kan het beperkte gewicht van pas komen, of een extra bouwlaag zonder problemen mogelijk maken.
  Diverse bouwplaten en -dekens van Rockwool integreren zich perfect tussen het stijl- en regelwerk van de houtconstructie en verzekeren daarmee een hoge thermische isolatiewaarde voor houtskeletbouw.

  houtskeletbouw-thermische isolatie-hout

   

  Opbouw van houtskeletbouw

  In de houtskeletbouw worden de as-op-as-afstanden tussen de houten staanders en balken zoveel mogelijk uniform gemaakt. Doorgaans betreft het secties van 300, 400, 450 of 600 mm.

  De buitenmuren van houtskeletbouw bestaan uit een houten structuur, met aan de binnenzijde doorgaans een afwerking met gipskartonplaten. Het buitenblad kan uit diverse materialen bestaan: traditioneel metselwerk, maar ook houten planken of een beplating.

   

  1. Gipskartonplaat

  Vergelijkbaar met de binnenafwerking van een hellend dak is toepassen van gipskartonplaten zeer geschikt op een houtstructuur. Gebruikelijke dikte is 12,5 mm maar ook 15 of 18 mm is mogelijk.

   

  2. Lucht- en dampscherm

  Tussen houtstructuur en binnenafwerking is een folie aangeraden. In combinatie met de dampopen folie aan de andere zijde, wordt de geïsoleerde constructie luchtdicht, met dus een maximaal thermisch rendement. De folie vervult tevens de functie van dampscherm: condensatie in de constructie wordt tegengegaan en vochtconcentratie op de houtstijlen (veroorzaakt door het thermisch weerstandsverschil met de isolatie) wordt hierdoor uitgesloten. Naden en perforaties (bv. door beschadigingen) dienen zorgvuldig te worden afgeplakt.

   

  3. Houten stijl- en regelwerk

  In de houtskeletbouw is naaldhout het meest gebruikelijk. Dit kan van zowel Europese als Amerikaanse origine (Oregon Pine of Hemlock) zijn. De afmetingen van Europees hout zijn te vinden in de NBN 219, de Amerikaanse hebben volgens de “Canadian Lumber Standards”: 38 mm x 38, 63, 89, 140, 184, 235 of 285 mm als nuttige afmetingen.

   

  4. Isolatie

  Door de samendrukbaarheid van rotswol zijn diverse bouwproducten geschikt om licht knellend tussen het houtregelwerk aan te brengen. Hiervoor zijn vier technieken mogelijk:

  • op maat snijden van standaard bouwplaten, bv. Bouwplaat 201, 211 of 221. Ze worden met een over-breedte van circa 5 mm (221), 10 (211), tot 15 mm (201) gesneden. Voor deze platen, 600 mm breed, geldt zodoende een maximum tussenruimte van 585 tot 595 mm;
  • techniek “Vario”: Bouwplaat 201 VARIO heeft een tot 50 mm samendrukbare randzone en is toepasbaar voor tussenruimten van 330 tot 370 mm (plaatbreedte 380 mm) en 530 tot 570 mm (plaatbreedte 580 mm);
  • techniek “Delta”: diagonaal verschuiven van de driehoekige Delta-platen 212, tot de gewenste breedte. Ook hier geldt circa 10 mm overbreedte. De tussenruimte kan erg variëren, van bv. 300 tot meer dan 600 mm;
  • techniek “Spijkerflensdekens”: enkel toepasbaar bij netto tussenruimte van 300, 450 of 600 mm en plaatsing van binnenuit, d.w.z. met dampscherm aan de warme zijde!

   Tip: plaats zeker isolatie tussen de keepers van het dak. 

   

  5. Dampopen folie of vezelcementplaat

  Deze laag, op de buitenzijde van het regelwerk aangebracht, voorkomt eventuele insijpeling van water en laat afvoer van mogelijke waterdamp naar buiten toe. Voor de waterdichtheid worden logischerwijze de naden en overlappingen afgeplakt.

   

  6. Buitenbekleding van houtskeletbouw

  Hier zijn verschillende mogelijkheden. Platen of leien zitten op een afzonderlijk regelwerk dat aan de houten binnenconstructie is vastgemaakt. Baksteen of ander steenachtig parement wordt constructief met schroefankers bevestigd. In beide gevallen is er een spouw van minstens 30 mm. In combinatie met openingen onderaan het buitenblad is afvoer van eventueel regen- of condensatiewater mogelijk.

   

  Bron tekst: Rockwool

   

  Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

  Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten