Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Energielabel en Energie Prestatie Advies (EPA) van uw woning

Een EPC-certificaat is sinds kort verplicht bij de verkoop van een pand. Info over de kostprijs, werkwijze en valkuilen vind je hier terug.

 

Energielabel of EPC voor woningen

Een Energielabel voor woningen kan vergeleken worden met een energielabel voor apparaten zoals wasmachine, droogkasten, verlichting enz… Deze is louter objectief. Ook het Energielabel van een woning, is op gedeeld in 7 klassen, klasse A tot en metklasse G. De kleuren van elke klasse geven weer hoe energiezuinig uw woning is. Klasse A heeft een groene kleur en is uitermate energiezuinig. Klasse G heeft een rode kleur en is onzuinig. Verder is klasse A nog opgedeeld in: A, A+, A++ (zuinigst). Het Energielabel van woningen geeft ook weer hoe zuinig een woning is ten opzichte van andere woningen van het zelfde type. Het isoleren van de spouwmuur van een woning, maakt een enorm verschil in de energiezuinigheid. De bepaling van de klasse, gebeurd op basis van de ENERGIEINDEX (EI) van bestaande gebouwen. De EPC waarde kan je bereken op de website epcwaarde.be.

 

EPC certificaat behalen

 

Formule 1 (vereenoudigde formule)
EI = Qtot/Qnor

  • Qtot=Totaal energiegebruik van het gebouw onder standaardcondities [MJ]
  • Qnor=Totaal toelaatbaar energiegebruik van het gebouw [MJ]

Formule 2
EI = (Qtot x Aschil) / ((56 x A²schil)+(0,06xQtotxAg)) x 0,013

  • Qtot = totaal jaarlijks energiegebruik onder [MJ]
  • standaard condities (energiegebruik in EPN)
  • Ag = gebruiksoppervlakte [m2]
  • Aschil = oppervlak van de omhullende [m2] constructiedelen van de woning (vergelijkbaar met het verliesoppervlak in EPN)
  • 56; 0,06; 0,13 = diverse correctiefactoren met verschillende eenheden

Voor nieuwbouwwoningen speken we over de ENERGIE PRESTATIE COEFFICIENT (EPC). Deze formule wijkt af van de EI.

Formule 1
EPC = Qpres;totaal / (330 x Ag) + (65 x Averlies )+ 1/cepc

  • Qpres;totaal = het totale energiegebruik van een woning [MJ]
  • Ag = gebruiksoppervlakte [m2]
  • Averlies = verliesoppervlakte (gebouwomhulling) [m2]
  • Cepc = correctiefactor

Een gedetailleerde uitleg hieromtrent vind je op diverse websites die uitgaan van de overheid.

Bestaan er ook andere manieren om er achter te komen hoe energiezuinig een woning is?

Dat kan door informatie op te vragen bij de eigenaar. Is het huis recent gerenoveerd, welke isolatiematerialen zijn er gebruikt, zijn de venster opgebouwd uit dubbel glas, enz… Gaat het over uw eigen woning, dan kan u door een reeks vragen te beantwoorden, zelf uitrekenen hoe energiezuinig uw woning is. Dit kan via een online energieverkenner gebeuren. De Epc waarde is echter de veiligste factor.

 

Energielabel verplicht?

Sinds 1 januari 2008 zijn verhuurders en verkopers verplicht een Energielabel van de woning over te dragen aan de huurder of de koper. De energiezuinigheid van een woning kan mee in overweging genomen worden. De belangstellende kan dan al of niet beslissen de woning te huren of te kopen.

Hoe bekom ik een Energielabel?

Alleen een gecertificeerd adviseur kan een Energie Prestatie Advies opstellen. U moet hiervoor een afspraak maken. De adviseur komt langs en stelt een onderzoek in op de woning. Na het onderzoek stelt hij een EPA-W op. Een lijst van adviseurs, vindt u terug op de website van Vrom.

Wat is het verschil tussen een Energie Prestatie Advies (EPA) en een Energielabel?

Een Energieabel geeft weer hoe energiezuinig een woning is en is louter objectief. Een EPA of een Energie Prestatie Adies is uitgebreider en u krijgt hier bovenop persoonlijk advies (maatadvies) omtrent maatregelen om uw woning energiezuiniger te worden. U kan een voorbeeld van een EPA certificaat bekomen op diverse websites. een EPC waarde attest is in elk geval een eerste goede stap.

Hoeveel kost een Energie prestatie onderzoek?

Het onderzoek hangt af van het gebouw. Is het een alleenstaande woning of is het een rijhuis. Indien u een appartement bewoond, is het misschien voordeliger om heel het gebouw te onderzoeken. Dit kan u best overleggen met de andere bewoners. De meeste bedrijven vragen gemiddeld 165 tot 200 EUR voor het bekomen van een energielabel.

Bij verkoop van mijn woning, wanneer kan ik het best het energielabel overdragen aan de koper?

Geef nooit het originele certificaat aan de koper als de koop nog niet gesloten is. Geef de koper een kopij van het Energielabel. Pas bij de ondertekening van de notariële akte, kan het originele Energielabel overhandigd worden.

Geldigheid van het Energielabel?

Het Energielabel heeft een geldigheidstermijn van 10 jaar. Bij grote verbouwingen is er telkens een nieuwe Energielabel nodig.

Kan ik “Groen beleggen”?

Groen beleggen houdt in dat u bij het renoveren rekening houdt met energiebesparende maatregelen. Hierdoor kan u een goedkopere (groene) hypotheeklening verkrijgen. Dit kan alleen indien u in het bezit bent van een Energielabel voor uw woning.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten