Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Energiebronnen en cv-ketels kiezen

Een goeie cv-ketel is een heuse investering. Informeer je dan ook grondig. In dit artikel krijg je de voor-en nadelen van verschillende ketels.

[widgets_on_pages]

CV ketel kiezen

Warmte opwekken

+

KETELS –          1 centraal systeem.-          Programmeerbaar. Verplichte keuringen van CV ketels en tanken.

 Ketels op gas

–          Hoogrendementsketel (HR+): hoog rendement-          Condensatieketel: Hoog rendement.-          Lage temperatuursketel (35°C – 40°C) : hoog rendement tot 90% door minder verbruik.-          Milieu vriendelijk –          Condensatieketel: is duurder dan Hoogrendementsketel.-          Lage temperatuursketel (35°C – 40°C) : werkt het best voor vloerverwarming en wandverwarming. Eventueel mogelijk met radiatoren en convectoren maar met slimme thermostaat. Daarbij is deze ketel iets duurder dan een standaard CV installatie.-          Gasketel om de 2 j keuren.

Ketels op mazout

–          (HR+): hoog rendement-          Condensatieketel: Hoog rendement.-          Lage temperatuursketel (35°C – 40°C) : hoog rendement tot 90% door minder verbruik. –          Condensatieketel: is duurder dan Hoogrendementsketel.-          Lage temperatuursketel (35°C – 40°C) : werkt het best voor vloerverwarming en wandverwarming. Eventueel mogelijk met radiatoren en convectoren maar met slimme thermostaat. Daarbij is deze ketel iets duurder dan een standaard CV installatie.-          Mazouttank controle +- 5 jaar-          Jaarlijkse keuring mazoutketel.

Ketels op pallets

–          Het plaatsen van een pelletverwarming is niet alleen positief voor de portemonnee maar ook voor het milieu.-          Hout is een vernieuwbare brandstof en maakt deel uit van de natuurlijke kringloop.-          Pellets zijn ook één van de weinige brandstoffen die we in eigen land kunnen ontwikkelen. –          Iets duurder als een gewone CV ketel (opslagplaats pallets meestal kelder) maar is vrij snel terug verdiend.-          Nog geen wetgeving omtrent keuring maar best jaarlijks laten nakijken.

Ketels op hout

–          Het plaatsen van een pelletverwarming is niet alleen positief voor de portemonnee maar ook voor het milieu.-          Hout is een vernieuwbare brandstof en maakt deel uit van de natuurlijke kringloop.-          Heb je een eigen bos, dan kan je de kosten zeer snel terug verdiend hebben. –          Een ketel op hout kan nooit geautomatiseerd worden wat vb. wel het geval is met een pelletkachel. Je dient dus zelf na te gaan of er nog voldoende hout aanwizig is om je ketel heet te stoken.-          Brengt veel vuil en onderhoud mee.-          Koop je geen hout maar doe je het zelf af, vraagt het veel inspanningswerk.-          Opslagplaats voor hout voorzien.-          Brengt roetdeeltjes in de lucht (al spraken geweest om houtstook te verbieden).

–          Geen wetgeving omtrent keuring maar best jaarlijks laten nakijken.

 

 
Warmtepompen –          In combinatie met lage temperatuursketel, zonneboiler en zonnepanelen mogelijk.-          Programmeerbaar. –          Enkel voor lage temperatuur.-          Seizoens- en temperatuursafhankelijk.

Lucht-water

Efficiënter dan Lucht-lucht. –          Enkel voor opwarmen sanitair water.-          Enkel voor vloerverwarming, wandverwarming of luchtverwarming – niet radiatoren of andere.

Grond-water (geothermisch)

Beste rendement van de 3, het hele jaar door. Grote kosten installatie graafwerken enz.

Lucht-lucht

–          In de zomer als airconditioning gebruiken.-          Goedkopere intallatiekosten dan andere warmtepompen. Niet zo efficiënt als de andere warmtepompen.
Zonne-energie Milieuvriendelijk Afhankelijk van zonitensiteit.

Zonnepanelen

–          Milieuvriendelijk.-          Vrij hoog rendement. Verschillende mogelijkheden in gebruik (opvang elektriciteit, terugleveren en terugverdienen, opgebruiken).-          Groenstroomcertificaten en andere subsidies (toekomst afgeschaft) –          Mag niet terugleveren aan het net – opgebruiken.-          Vrij dure installatie – enkel 10j waarborg op zonnepanelen, niet op de transformator.-          Verwerking/recyclage niet milieuvriendelijk.-          Mogelijk hogere brandverzekeringskosten.

Zonneboiler

–          De productie van warm water is volledig gratis en in eigen beheer.-          De naverwarming kan nog door een bestaande boiler fungeren.-          Als je investeert in een zonneboiler maak je aanspraak op subsidies en diverse premies. Binnenkort niet meer geldig.-          Bijzonder milieuvriendelijk en weinig vervuilend.-          Perfect om zwembaden te verwarmen omdat hier geen extra verwarming nodig is.

 

Buiten de iets hoge kost, niet echt nadelen.

 

Wind-energie Afhankelijk van de wind.

Windmolen

–          Zeer milieuvriendelijk –          Enkel efficient op plaatsen waar wind is (niet bosrijke omgeving).-          Vergunningen zijn moeilijk te verkrijgen.-          Duur in verhouding de opbrengst.
Elektriciteit via net

Centrale elektrische verwarming

–          M.b.v. warmtepomp of zonnepanelen is het haalbaar om aan een goed rendement te stoken.-          Milieuvriendelijk. Dure installatiekost maar uiteindelijk verdien je deze terug.

Decentrale elektische verwarming

–          Geen ketel of CV, geen tank, geen schouw nodig. Rechtsreeks van het net. Je installatiekost mag dan wel beperkt blijven, je betaald veel kosten aan elektriciteitsverbruik. Niet meer haalbaar op lange termijn.
Open haard –          Gezellig-          Weinig installatiekosten-          Goedkope energiebron wanneer je zelf over hout beschikt. –          Beperkte oppervlakte die je kan verwarmen. Meer als sfeer.-          Brengt veel vuil en onderhoud mee.-          Opslagplaats voorzien van hout.-          Brandgevaar.-          Mogelijk hogere brandverzekeringskosten.

–          Meer roetdeeltjes in de lucht (al sprake geweest om houtstook te verbieden).

–          Niet programmeerbaar.

Warmte afgeven

Warmte afgeven +
Via warmteafgifte vloeistof

Radiatoren

– Samen met convectoren zijn radiatoren de makkelijkst te installeren verwarmingselementen bij renovaties omdat ze niet ingewerkt worden in de vloeren of muren.- Standaard radiatoren kunnen tot 50% goedkoper zijn dan vloerverwarming of warmelucht verwarming.- Je kan een radiator ook gebruiken om handdoeken te drogen in de keuken of gebruiken om ze op te warmen in de badkamer.- Heel snelle opwarming van de kamer.- Radiatoren op watercirculatie kan aangestuurd worden vanuit alle type ketels.

 

– Duidelijk zichtbaar in de kamer wat sommige mensen stoort.- Moet gekuist worden, wat bij onzichtbare verwarmingselementen niet het geval is.- Met radiatoren in de kamer heb je minder plaats voor het plaatsen van kasten.- Minder goede warmtespreiding in vergelijking met vloerverwarming.- Strakke modellen ogen vaak blitser maar hebben meestal een slechtere geleiding of hogere prijs

 

Elektrisch verwarmen – Het zijn eenvoudige installaties en een lage investeringskosten
– Je hebt geen stookruimte, schoorsteen of centrale verwarmingsketels nodig. In tegenstelling tot gas- en stookolieverwarming vergt elektrische verwarming ook geen onderhoud.
– De apparaten zorgen voor een snelle opwarming en elk toestel is apart regelbaar.-Programmeerbaar.
Er is maar 1 belangrijk nadeel: Het verbruik is aanzienlijk duurder in vergelijking met gas en stookolie. Dat verschil verbruikskosten kan je reduceren met elektrische radiatoren en een degelijke isolatie, deze laden hun stroom ’s nachts tegen een goedkoop tarief. Ook wanneer je zonnepanelen of een elektrische warmtepomp hebt kan elektrisch verwarmen een goed alternatief zijn.

Convectoren

– Snellere opwarming van de ruimte dan bij radiatoren- Een omkasting is perfect mogelijk en zorgt voor rust in het interieur- Bij grote raamoppervlakken zijn convectoren ideaal aangezien je ze ook in de vloer kan inbouwen.- 10% minder energieverbruik dan radiatoren.- Door het lager verbruik van convectoren is deze verwarming ook heel erg milieuvriendelijk.

– Zeer comfortabele verwarming met een gelijkmatige warmteverdeling.

Accumulatoren houden de warmte in de stenen vast gedurende de nacht en wordt overdag afgestaan.

 

– Gaan minder lang mee dan radiatoren welke vele decennia meegaan.- Duurder in aankoop dan radiatoren.- elektrisch verwarmen is duur.

Vloerverwarming

– Het geeft een aangename warmte.- Je hebt een laag energieverbruik.- Vloerverwarming is goed voor de gezondheid.- Weinig tot geen onderhoud.- Ruimtelijk en plaatsbesparend.

– Geruisloos.

 

 

– Hoge prijs installatie.- Moeilijk te integreren in reeds afgewerkte kamers.- Kwalitatieve afwerking van vloeren nodig.- Moeilijk aan te passen.- Moeilijk te herstellen bij beschadiging.

Kan schade veroorzaken aan houten instrumenten.

– Elektrisch verwarmen is duur.

 

 

 

Vloerconvectoren

– Aangename warmte.- Weinig plaats inname.- Geruisloos. – Ideale plaats voor stofnesten en vuil.- Werkt op electriciteit en niet energiebesparend.

Wandverwarming

– Wandverwarming kan als bij- en hoofdverwarming gebruikt worden.- Door aan te sluiten op de airconditioning kan het zelfs gebruikt worden om de ruimte te koelen.- Aangezien de hoeveelheid stralingswarmte een pak hoger is dan radiatoren en convectors krijg je een warmte die veel aangenamer is om in te vertoeven.- Het systeem zorgt voor weinig luchtcirculatie zodat er geen stof blijft rond dwarrelen in de ruimte. – Om de wand voldoende warmte af te laten geven moet gebruikt worden van aangepaste bouwblokken.- Er kunnen geen ingebouwde kasten tegen de wand geplaatst worden en ook grote vrijstaande kasten worden afgeraden.- Ook spreekt het voor zich dat het niet evident is om te boren of nagelen in de muur.- Elektrisch verwarmen is duur.

Luchtverwarming

– Luchtverwarming is kostenbesparend.- Luchtverwarming zorgt voor zuivere lucht.- Verwarmen met lucht houdt stof tegen.- Afkoeling van de kamers.- Correcte luchtvochtigheid.

– Uitvoeringen en integratie in de woning.

 

– Het verbruik van luchtverwarming ligt zo’n 5% hoger dan vloerverwarming en 25% hoger dan radiatorverwarming.- De prijs van de installatie zal gelijk zijn aangezien je geen dure verwarmingselementen moet voorzien in elke kamer. Luchtverwarming is dus enkel fiscaal interessant als je ook een oplossing wil voor ventilatie, airconditioning of alergiën.- Mensen die gevoelig zijn aan trek, kunnen sneller ziek worden.

Infraroodverwarming

– Per graad die een ruimte verwarmd wordt, wordt er ongeveer 7% bespaard ten opzichte van een centrale verwarming. Bovendien is het niet de lucht, maar de massa die verwarmd wordt. Muren, vloeren en objecten houden de warmte langer vast. Ook dit levert een besparing van energie en lager verbruik op. In zijn geheel zal infraroodverwarming zo’n 34 watt per vierkante meter vereisen om een ruimte effectief te kunnen verwarmen.- De lange golf van een infraroodsysteem is volgens medisch onderzoek bevorderlijk voor de celproductie. Bio-energetisch infrarood licht activeert de watermoleculen en stimuleert eveneens hun ionisatie en resonantie.- Geen verplaatsing van lucht en stof.- Ten opzichte van andere elektrische verwarming is IR vrij gunstig. Men verwarmt op elektriciteit en is niet financieel gunstig.
Kachels

Palletkachels

– Milieuvriendelijk.- Propere kachel- Hernieuwbare energiebron.- Gezellig en aangename sfeer.- Goedkoop verwarmen.

– programeerbaar.

– Beschikbaar met apart reservoir voor  geurextracten toediening.

– Vereist onderhoud -> assenbak regelmatig leeg- en proper maken.- Vereist stockageplaats pellets.- Pellets gaan halen of laten leveren.

Houtkachels

– Milieuvriendelijk.- Hernieuwbare energiebron.- Gezellig en aangename sfeer.- Goedkoop verwarmen wanneer eigen stock.- In combinatie met kolen verwarmen mogelijk.

 

– Vereist onderhoud -> assenbak regelmatig leeg- en propermaken.- Vereist stockageplaats hout.- Hout kappen of kopen.- Houtkachels brengen veel vuil binnenshuis.- Brengt roetdeeltjes in de lucht.

– Niet programmeerbaar.

– Ruimte verwarmen kan lang duren.

 

Sierhaard/haard op gas

– Esthetisch (hout, kiezel enz.) en gezellig.- Milieuvriendelijk.- zowel als sierhaard of als echte verwarmingsbron.- Programmeerbaar.- Vraagt weinig tot geen onderhoud. – Niet gebruikt om hele woning te verwarmen hoewel mogelijk.- Is dus een extra niet noodzakelijke plaatsingskost = luxeproduct.

De verplaatsbare petroleum en gaskachels worden hier niet besproken. Ook niet de halogeenlampen voor bijverwarming.

(Bron: http://www.centraleverwarmingcv.be/)

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten