Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Isolatiewaarde.eu Info & advies over isolatiewerken en de verschillende soorten isolatie.
Vergelijk 1350+ isolatiespecialisten uit België en Nederland.
header image
Isolatiewaarde.eu

Huis kopen of huren: Wat is het meest voordelig?

Een huis kopen of huren? Op het eerste zicht lijkt het goedkoper om een huis te huren maar is dat ook wel zo? En hoe kies ik de goedkoopste hypotheek?

 

Een Hypothecaire lening
Met een hypotheek bedoelt men een zakelijke zekerheid of voorrecht op een onroerend goed (grond of woning). Dit onroerend goed wordt in onderpand gegeven voor een schuld. De eigenaar van het goed, behoud het gebruikersrecht over het goed. Een lening waaraan een hypotheek is verbonden, noemt met een hypothecair krediet, een hypothecaire lening of simpelweg een hypotheek. De bank noemt men de hypotheekhouder of de hypotheeknemer.

Het lenen van geld is natuurlijk niet gratis. Op het geleende bedrag dien je intresten te betalen. Daarom denken veel mensen dat het huren van een woning goedkoper is. Wat hier belangrijk is dat je kiest voor de goedkoopste hypothecaire lening. Maar hoe doe je dat?

huis huren of kopen

Factoren hypotheekrente beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die rentevoet van een hypotheek bepalen. De belangrijkste zijn:
Aflossingsperiode of afbetalingstermijn: deze varieert van 10 jaar tot 30 jaar
Type rentevoet: je kan kiezen tussen een vaste rente of een variabele rente
De bank: niet alle banken geven dezelfde condities op een hypothecaire lening.

Vaste hypothecaire rentevoet
Bij een vaste rentevoet krijg je vanaf het begin van de looptijd van de lening, een correct beeld van de totaal af te betalen bedragen. Er zijn dus weinig of geen risico’s aan verbonden.

Variabele hypothecaire rentevoet
Bij een variabele rentevoet kan de rentevoet doorheen de tijd wel wijzigen, zodat je een minder goed beeld heeft van de totaal af te lossen bedragen. Mogelijk gaat uw maandelijkse afbetalingskost omhoog maar deze kan ook dalen. Indien alles goed verloopt, zal je op het einde van de volledige afbetaling ongeveer evenveel betaald hebben als bij een vaste rentevoet maar dit is natuurlijk niet voorspelbaar. Bij een economische recessie kunnen de rentevoeten pijlsnel de hoogte ingejaagd worden.

 

Hoe bepaal ik de goedkoopste hypotheek voor mijn woning?
Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

  • Je loopt alle banken af en vergelijkt zelf de lening die je het meest ligt (tijdrovend)
  • Je vraagt raad aan neurale instantie: de Immotheker
  • Je vergelijkt zelf de hypothecaire leningen op het internet met behulp van een hypotheek vergelijker

De Immotheker
De Immotheker is volledig gratis en is voor iedereen die een woning wil kopen of bouwen. Het is een onpartijdige instelling die je helpt de beste oplossing te zoeken voor je hypotheek zowel voor als na de verkoop. De Immotheker maakt een vergelijking tussen honderden hypotheken op de kredietmarkt en biedt deskundig en objectief advies aan de klant. Je kan ook gebruik maken van de kredietbewaker. Zodra de rentetarieven van de hypotheek fors naar beneden gaan, word je hiervan op de hoogte gebracht want een herfinanciering kan je leenlast verlagen. Op de site kan je ook berekenen hoeveel je voor je woning kan lenen.

 

Hyotheekvergelijkers
Op het internet vind je diverse sites waar je een vergelijking kunt maken van verschillende hypotheken.

België
www.renteopdevoet.be
www.zita.be
www.123-finance.be

Nederland
Lenengeld.eu
www.hypotheekrente.nl
www.independer.nl
www.fx.nl

 

Tips voor het bekomen van de goedkoopste hypotheek
Neem je tijd om alle woonkredieten uit te pluizen. Sommige hypotheken zijn goedkoper dan andere maar daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Sommige banken verplichten je om bij hun een brandverzekering of een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Deze verzekeringen zijn meestal iets duurder dan bij andere banken zodat het verschil uiteindelijk minimaal is.

Hoe minder je leent, hoe goedkoper de hypotheek wordt want voor elke euro die je leent, betaal je rente.

Kies voor een korte afbetalingstermijn.

Kies voor een hypotheek met vaste kapitaalaflossing. Je maandlast is in het begin hoog maar deze daalt elke maand tot het bedrag uiteindelijk 0 is. je betaalt slechts rente op het nog af te lossen kapitaal wat bij andere hypotheekleningen niet het geval is. Daar betaal je rente op het gehele geleende kapitaal. Bekeken over de gehele duur, zal deze hypotheek het goedkoopst zijn.

Sluit je een hypotheek af, dan ben je verplicht gelijktijdig een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Deze kan je op termijn afbetalen of je kan het totale bedrag in één keer betalen wat voordeliger uitkomt. Stop met roken want indien je rookt betaal je een hogere kost voor je schuldsaldo verzekering.

Indien je al een flinke spaarpot hebt aangelegd, is het niet verstandig het volledige aankoopbedrag bij de bank te lenen. Leen enkel het noodzakelijk bedrag zodat de fiscale aftrek gelijk is aan de rente die je dient te betalen. Hierdoor kan je als het ware een renteloze rekening afsluiten bij de bank.

 

Huren of kopen
Heb je de hypotheek gevonden die het best bij je past, dan zal je snel merken dat je maandelijks evenveel afbetaald voor je hypotheek als voor je huur. Maar aan het einde van de rit heb je wel een eigendom, wat je bij het huren van een woning niet kan navertellen. Het kopen van een eigendom is en blijft nog steeds de beste beleggingsvorm, ook voor later wanneer je met pensioen gaat. Vele gepensioneerde verkopen hun huis en ruilen deze in voor een appartement. Met het geld dat ze over hebben kunnen ze de nodige zorgen afbetalen want met een pensioenuitkering is het heden moeilijk rond te komen.

Daarnaast biedt een hypotheek ook fiscale voordelen. De hypotheekrente kan deels afgetrokken worden van je belastbaar inkomen. Sommige koppels zijn niet genoodzaakt geld te lenen voor een woning. Toch gaan ze een hypotheek aan omdat dit op het einde van de rit fiscaal voordeliger is.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele isolatiespecialisten