Verbouwingen uitvoeren, lenen of spaargeld gebruiken?
Verbouwingen uitvoeren kost geld. Hoe je voldoende geld bijeenkrijgt om daaraan te beginnen, lees je hier.
De verbouwing of de renovatie
Nu alles hangt af van de situatie waar je je in bevindt. Heb je een oud huis opgekocht en wens je nu een krediet aan te gaan? Heb je reeds een eigen huis dat je wenst te verbouwen? Heb je spaargeld om moet je geld lenen? Komt er een architectenbureau aan te pas en zo ja, heb je nieuwe verplichtingen?
Nu voor een verbouwing van een eigen woning zullen de meeste mensen eigen spaargeld aanspreken. Als dat gebeurt willen de meeste mensen niet al hun spaargeld in een verbouwing steken. Dat komt omdat er fiscale voordelen aan een verbouwing verbonden zijn. Daarbij willen mensen een reservebudget opzij hebben staan voor andere onverwachte kosten.
Uw woonkrediet aanspreken
Het grote voordeel is wanneer je een woonkrediet hebt lopen, dat je een deel van je afbetaald kapitaal weder kan opnemen. Het grote voordeel is dat je voor een wederopname geen hypothecaire kosten dient te betalen. Je sluit immers geen nieuwe hypothecaire lening af. Je betaalt ook geen notariskosten.
Een ander groot voordeel is dat u wel kan lenen aan de gangbare interestenvoet op dit moment en deze staan nu zeer laag. U krijgt dus nieuwe leenvoorwaarden en -tarieven.
Aangezien deze lening valt onder het hypothecair krediet, kan u langer genieten van de fiscale voordelen. Opgelet! In België wordt dit echter als een nieuw krediet aanzien en dus gelden de nieuwe voorwaarden die van toepassing zijn voor 2015.
Het enige nadeel is dat de rentelast natuurlijk omhoog gaat en dat je lange moet lenen. Daartegenover staat dat u geen aanspraak hoeft te maken op je spaargeld en deze kan gebruiken voor beleggingen of andere investeringen.
Gebruik spaargeld voor de verbouwing
Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat spaargeld op dit moment niet rendeert op een spaarboekje. Dus wanneer u echt kapitaal over hebt dat u voor niets anders wil gebruiken, is het een goed idee om de verbouwing met je spaargeld te bekostigen.
Wel moet u natuurlijk rekening houden dat u niet al uw centen in een verbouwing stopt. Een eigen huis hebben is leuk maar voorzie steeds een budget voor onverwachte omstandigheden.
Wanneer je verbouwingswerken uitvoert, zorg er dan ook voor dat je denkt op lange termijn. Denk er daarom aan om onder het dak isolatie te plaatsen. In principe moet je je huis overal goed isoleren. Zo bespaar je op lange termijn meer geld uit. Je EPC-waarde zal dan ook sneller stijgen. Stel dat je je eigen huis toch gaat moeten verkopen, is het interessant dat die verbouwingen een meerwaarde creëert die hoger is dan de kost die je er hebt ingestoken. Hoe hoger de EPC-waarde, hoe interessanter voor de mogelijke koper. Is je huis nog prima in orde, dan is het misschien niet nodig om een de verbouwing door te voeren. Bij
verkoop haal je hier geen meerwaarde uit. Is je eigen huis volledig afgeleefd en zijn er zwaar mankementen, kan verbouwen een zeer goede investering zijn wanneer je het doet met verstand.
Wanneer kan een lening toch interessanter zijn dan het gebruik van eigen spaargeld? Dat is wanneer je een belegging of investering kan bekomen die hoger ligt dan het geleende bedrag + interest – fiscaal voordeel. Bijvoorbeeld u leent aan 2,5% maar u ziet een kans om een belegging aan te gaan die mogelijk 4,5% rendement kan opbrengen. Dan is de keuze snel gemaakt hoewel aan de meeste beleggingen en investeringen natuurlijk risico’s aan verbonden zijn.
Sluit een renovatiekrediet af
Een renovatiekrediet is een krediet specifiek om aan je eigen huis renovatiewerken uit te voeren. Deze leningen liggen hoger dan een woonkrediet maar nog altijd lager dan een persoonlijke lening die u bij uw bank afsluit. Dit is eigenlijk de duurste optie op lange termijn. Hoewel in je in bepaalde gevallen subsidies of premies kan aanvragen, afhankelijk van het soort verbouwing dat je doet.
Heb je je hypothecaire lening reeds afbetaald? Dan is het mogelijk om te opteren om een nieuwe hypothecaire inschrijving te nemen.
Sluit een nieuwe hypothecaire lening af
De meeste hypothecaire leningen lopen 30 jaar tenzij ze geschrapt is (verkoop woning). Heb jij die lening reeds afbetaald, dan kan jij een nieuw hypothecair krediet aanvragen.
Hierdoor kan je aan veel scherpere tarieven geld lenen en gebruik maken van de fiscale voordelen die op dit moment gelden. Wel dien je weerom de notaris en hypotheek kosten te betalen (hypothecaire inschrijving). Via verschillende simulatoren op het internet, kan u hiervan een goede schatting maken.